Järjestelmätarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Esitelmässä tarkastellaan reaktiivisiin komponentteihin perustuvien vaimenninjärjestelmien mitoitusta ja optimointia. Esitettävien laskelmien oletuksina ovat, ellei toisin mainita, taso-aaltoalue, taajuustasotarkastelu sekä virtaukseton ja häviötön tilanne. Akustiikan oppikirjoissa painotetaan suhteettoman paljon yksittäisten vaimenninkomponent-tien, kuten kammiovaimentimen tai Helmholz-resonaattorin, käsittelyä. Komponentteja tar-kastellaan liitettyinä äärettömään tulo- ja lähtöputkeen. Käytännön tapauksissa putket ovat rajallisia. Vaimenninjärjestelmän mitoitus todellista hyötyvaikutusta mittaavan lisäysvaimen-nuksen (IL) kannalta edellyttää rajoitetun järjestelmän tarkastelua. Lisäysvaimennuksen ennakointi ja erityisesti sen tarkoituksenmukainen mitoittaminen voi olla haastava ja vaikeakin tehtävä. Sama vaimenninkomponentti eri paikkaan sijoitettuna antaa erilaisia tuloksia. Myös lähteen käyttäytyminen akustisen kuormituksen alaisena, virtaus sekä fluidin ominaisuudet ja niiden vaihtelu vaikuttavat saataviin tuloksiin.
Original languageFinnish
Title of host publicationAkustiikkapäivät 2003
PublisherAkustinen Seura ry
Pages40-45
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAkustiikkapäivät 2003 - Turku, Finland
Duration: 6 Oct 20037 Oct 2003

Conference

ConferenceAkustiikkapäivät 2003
CountryFinland
CityTurku
Period6/10/037/10/03

Cite this

Tanttari, J., & Kataja, J. (2003). Järjestelmätarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa. In Akustiikkapäivät 2003 (pp. 40-45). Akustinen Seura ry.
Tanttari, Jukka ; Kataja, Jari. / Järjestelmätarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa. Akustiikkapäivät 2003. Akustinen Seura ry, 2003. pp. 40-45
@inproceedings{c2e51f1c80844f0aa69409c00d079d48,
title = "J{\"a}rjestelm{\"a}tarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa",
abstract = "Esitelm{\"a}ss{\"a} tarkastellaan reaktiivisiin komponentteihin perustuvien vaimenninj{\"a}rjestelmien mitoitusta ja optimointia. Esitett{\"a}vien laskelmien oletuksina ovat, ellei toisin mainita, taso-aaltoalue, taajuustasotarkastelu sek{\"a} virtaukseton ja h{\"a}vi{\"o}t{\"o}n tilanne. Akustiikan oppikirjoissa painotetaan suhteettoman paljon yksitt{\"a}isten vaimenninkomponent-tien, kuten kammiovaimentimen tai Helmholz-resonaattorin, k{\"a}sittely{\"a}. Komponentteja tar-kastellaan liitettyin{\"a} {\"a}{\"a}rett{\"o}m{\"a}{\"a}n tulo- ja l{\"a}ht{\"o}putkeen. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n tapauksissa putket ovat rajallisia. Vaimenninj{\"a}rjestelm{\"a}n mitoitus todellista hy{\"o}tyvaikutusta mittaavan lis{\"a}ysvaimen-nuksen (IL) kannalta edellytt{\"a}{\"a} rajoitetun j{\"a}rjestelm{\"a}n tarkastelua. Lis{\"a}ysvaimennuksen ennakointi ja erityisesti sen tarkoituksenmukainen mitoittaminen voi olla haastava ja vaikeakin teht{\"a}v{\"a}. Sama vaimenninkomponentti eri paikkaan sijoitettuna antaa erilaisia tuloksia. My{\"o}s l{\"a}hteen k{\"a}ytt{\"a}ytyminen akustisen kuormituksen alaisena, virtaus sek{\"a} fluidin ominaisuudet ja niiden vaihtelu vaikuttavat saataviin tuloksiin.",
author = "Jukka Tanttari and Jari Kataja",
year = "2003",
language = "Finnish",
pages = "40--45",
booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2003",
publisher = "Akustinen Seura ry",
address = "Finland",

}

Tanttari, J & Kataja, J 2003, Järjestelmätarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa. in Akustiikkapäivät 2003. Akustinen Seura ry, pp. 40-45, Akustiikkapäivät 2003, Turku, Finland, 6/10/03.

Järjestelmätarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa. / Tanttari, Jukka; Kataja, Jari.

Akustiikkapäivät 2003. Akustinen Seura ry, 2003. p. 40-45.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Järjestelmätarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa

AU - Tanttari, Jukka

AU - Kataja, Jari

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Esitelmässä tarkastellaan reaktiivisiin komponentteihin perustuvien vaimenninjärjestelmien mitoitusta ja optimointia. Esitettävien laskelmien oletuksina ovat, ellei toisin mainita, taso-aaltoalue, taajuustasotarkastelu sekä virtaukseton ja häviötön tilanne. Akustiikan oppikirjoissa painotetaan suhteettoman paljon yksittäisten vaimenninkomponent-tien, kuten kammiovaimentimen tai Helmholz-resonaattorin, käsittelyä. Komponentteja tar-kastellaan liitettyinä äärettömään tulo- ja lähtöputkeen. Käytännön tapauksissa putket ovat rajallisia. Vaimenninjärjestelmän mitoitus todellista hyötyvaikutusta mittaavan lisäysvaimen-nuksen (IL) kannalta edellyttää rajoitetun järjestelmän tarkastelua. Lisäysvaimennuksen ennakointi ja erityisesti sen tarkoituksenmukainen mitoittaminen voi olla haastava ja vaikeakin tehtävä. Sama vaimenninkomponentti eri paikkaan sijoitettuna antaa erilaisia tuloksia. Myös lähteen käyttäytyminen akustisen kuormituksen alaisena, virtaus sekä fluidin ominaisuudet ja niiden vaihtelu vaikuttavat saataviin tuloksiin.

AB - Esitelmässä tarkastellaan reaktiivisiin komponentteihin perustuvien vaimenninjärjestelmien mitoitusta ja optimointia. Esitettävien laskelmien oletuksina ovat, ellei toisin mainita, taso-aaltoalue, taajuustasotarkastelu sekä virtaukseton ja häviötön tilanne. Akustiikan oppikirjoissa painotetaan suhteettoman paljon yksittäisten vaimenninkomponent-tien, kuten kammiovaimentimen tai Helmholz-resonaattorin, käsittelyä. Komponentteja tar-kastellaan liitettyinä äärettömään tulo- ja lähtöputkeen. Käytännön tapauksissa putket ovat rajallisia. Vaimenninjärjestelmän mitoitus todellista hyötyvaikutusta mittaavan lisäysvaimen-nuksen (IL) kannalta edellyttää rajoitetun järjestelmän tarkastelua. Lisäysvaimennuksen ennakointi ja erityisesti sen tarkoituksenmukainen mitoittaminen voi olla haastava ja vaikeakin tehtävä. Sama vaimenninkomponentti eri paikkaan sijoitettuna antaa erilaisia tuloksia. Myös lähteen käyttäytyminen akustisen kuormituksen alaisena, virtaus sekä fluidin ominaisuudet ja niiden vaihtelu vaikuttavat saataviin tuloksiin.

M3 - Conference article in proceedings

SP - 40

EP - 45

BT - Akustiikkapäivät 2003

PB - Akustinen Seura ry

ER -

Tanttari J, Kataja J. Järjestelmätarkastelu ja optimointi vaimenninakustiikassa. In Akustiikkapäivät 2003. Akustinen Seura ry. 2003. p. 40-45