Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus

Arja Saarelainen, Kimmo Virolainen, Aino Nevalainen, Markku Reunanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa selvitetään jätevedenpuhdistamoiden käyttö-, valvonta-, huolto- ja korjaustöissä esiintyvät tapaturmavaaralliset työtehtävät ja -tilanteet. Turvallisuustutkimuksen kenttätyöt toteutettiin kolmella luolapuhdistamolla ja kuudella osittain katetulla, allastiloiltaan kattamattomalla laitoksella. Menetelmänä käytettiin työn turvallisuusanalyysia. Tapaturmaselvityksessä haettiin tapaturmaselostusrekisteristä vuosina 1977 - 1984 sattuneet vakavat puhdistamotapaturmat sekä työsuojeluhallituksen tilastoista vuosien 1982 - 1983 aikana sattuneet kaikki yli kolmen päivän työkyvyttömyyden aiheuttaneet tapaturmat. Tämän tutkimuksen mukaan raskaiden taakkojen nosto ja siirto sekä koneiden vahinkokäynnistyminen ovat puhdistamon merkittävimmät tapaturmavaarat. Käyttöolosuhteiden huomiotta jättäminen kone- ja laitevalinnoissa sekä näiden väärä sijoittaminen aiheuttavat toistuvaa puhdistus- ja korjaustyötä, mikä lisää tapaturmavaaroja. Putoamiset, kaatumiset ja liukastumiset sekä takertumiset ja puristumiset ovatkin puhdistamoilla selvästi keskimääräistä yleisempiä. Sama pätee kemiallisten aineiden aiheuttamiin tapaturmiin. Niiden osuus puhdistamoilla sattuneista tapaturmista on yli kaksinkertainen verrattuna kemiallisten aineiden aiheuttamien tapaturmien osuuteen koko tapaturmatilaston aineistosta. Myös näytteenotossa havaittiin vaarallisia työtapoja. Julkaisussa annetaan parannusehdotuksia muun muassa koneiden, kulku- ja työskentelytasojen sekä nostolaitteiden sijotteluun ja rakenteeseen. Muutoksia ehdotetaan myös eräisiin työmenetelmiin. Osa ehdotuksista on sellaisia, että niiden toteuttaminen toiminnassa olevalla laitoksella on vaikeata, kallista tai jopa käytännössä mahdotonta. Niiden huomioon ottaminen on mahdollista uusia laitoksia suunniteltaessa eivätkä ne merkittävästi lisäisi investointikustannuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages104
ISBN (Print)951-38-2882-4
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number481
ISSN0358-5077

Keywords

  • occupational safety
  • waste water treatment
  • sewage works
  • safety analysis

Cite this

Saarelainen, A., Virolainen, K., Nevalainen, A., & Reunanen, M. (1987). Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 481
Saarelainen, Arja ; Virolainen, Kimmo ; Nevalainen, Aino ; Reunanen, Markku. / Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 481).
@book{3899f79a9c8548219dd8f6b5c28e83c4,
title = "J{\"a}tevedenpuhdistamoiden ty{\"o}turvallisuus",
abstract = "Julkaisussa selvitet{\"a}{\"a}n j{\"a}tevedenpuhdistamoiden k{\"a}ytt{\"o}-, valvonta-, huolto- ja korjaust{\"o}iss{\"a} esiintyv{\"a}t tapaturmavaaralliset ty{\"o}teht{\"a}v{\"a}t ja -tilanteet. Turvallisuustutkimuksen kentt{\"a}ty{\"o}t toteutettiin kolmella luolapuhdistamolla ja kuudella osittain katetulla, allastiloiltaan kattamattomalla laitoksella. Menetelm{\"a}n{\"a} k{\"a}ytettiin ty{\"o}n turvallisuusanalyysia. Tapaturmaselvityksess{\"a} haettiin tapaturmaselostusrekisterist{\"a} vuosina 1977 - 1984 sattuneet vakavat puhdistamotapaturmat sek{\"a} ty{\"o}suojeluhallituksen tilastoista vuosien 1982 - 1983 aikana sattuneet kaikki yli kolmen p{\"a}iv{\"a}n ty{\"o}kyvytt{\"o}myyden aiheuttaneet tapaturmat. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen mukaan raskaiden taakkojen nosto ja siirto sek{\"a} koneiden vahinkok{\"a}ynnistyminen ovat puhdistamon merkitt{\"a}vimm{\"a}t tapaturmavaarat. K{\"a}ytt{\"o}olosuhteiden huomiotta j{\"a}tt{\"a}minen kone- ja laitevalinnoissa sek{\"a} n{\"a}iden v{\"a}{\"a}r{\"a} sijoittaminen aiheuttavat toistuvaa puhdistus- ja korjausty{\"o}t{\"a}, mik{\"a} lis{\"a}{\"a} tapaturmavaaroja. Putoamiset, kaatumiset ja liukastumiset sek{\"a} takertumiset ja puristumiset ovatkin puhdistamoilla selv{\"a}sti keskim{\"a}{\"a}r{\"a}ist{\"a} yleisempi{\"a}. Sama p{\"a}tee kemiallisten aineiden aiheuttamiin tapaturmiin. Niiden osuus puhdistamoilla sattuneista tapaturmista on yli kaksinkertainen verrattuna kemiallisten aineiden aiheuttamien tapaturmien osuuteen koko tapaturmatilaston aineistosta. My{\"o}s n{\"a}ytteenotossa havaittiin vaarallisia ty{\"o}tapoja. Julkaisussa annetaan parannusehdotuksia muun muassa koneiden, kulku- ja ty{\"o}skentelytasojen sek{\"a} nostolaitteiden sijotteluun ja rakenteeseen. Muutoksia ehdotetaan my{\"o}s er{\"a}isiin ty{\"o}menetelmiin. Osa ehdotuksista on sellaisia, ett{\"a} niiden toteuttaminen toiminnassa olevalla laitoksella on vaikeata, kallista tai jopa k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} mahdotonta. Niiden huomioon ottaminen on mahdollista uusia laitoksia suunniteltaessa eiv{\"a}tk{\"a} ne merkitt{\"a}v{\"a}sti lis{\"a}isi investointikustannuksia.",
keywords = "occupational safety, waste water treatment, sewage works, safety analysis",
author = "Arja Saarelainen and Kimmo Virolainen and Aino Nevalainen and Markku Reunanen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2882-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "481",
address = "Finland",

}

Saarelainen, A, Virolainen, K, Nevalainen, A & Reunanen, M 1987, Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 481, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus. / Saarelainen, Arja; Virolainen, Kimmo; Nevalainen, Aino; Reunanen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 481).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus

AU - Saarelainen, Arja

AU - Virolainen, Kimmo

AU - Nevalainen, Aino

AU - Reunanen, Markku

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Julkaisussa selvitetään jätevedenpuhdistamoiden käyttö-, valvonta-, huolto- ja korjaustöissä esiintyvät tapaturmavaaralliset työtehtävät ja -tilanteet. Turvallisuustutkimuksen kenttätyöt toteutettiin kolmella luolapuhdistamolla ja kuudella osittain katetulla, allastiloiltaan kattamattomalla laitoksella. Menetelmänä käytettiin työn turvallisuusanalyysia. Tapaturmaselvityksessä haettiin tapaturmaselostusrekisteristä vuosina 1977 - 1984 sattuneet vakavat puhdistamotapaturmat sekä työsuojeluhallituksen tilastoista vuosien 1982 - 1983 aikana sattuneet kaikki yli kolmen päivän työkyvyttömyyden aiheuttaneet tapaturmat. Tämän tutkimuksen mukaan raskaiden taakkojen nosto ja siirto sekä koneiden vahinkokäynnistyminen ovat puhdistamon merkittävimmät tapaturmavaarat. Käyttöolosuhteiden huomiotta jättäminen kone- ja laitevalinnoissa sekä näiden väärä sijoittaminen aiheuttavat toistuvaa puhdistus- ja korjaustyötä, mikä lisää tapaturmavaaroja. Putoamiset, kaatumiset ja liukastumiset sekä takertumiset ja puristumiset ovatkin puhdistamoilla selvästi keskimääräistä yleisempiä. Sama pätee kemiallisten aineiden aiheuttamiin tapaturmiin. Niiden osuus puhdistamoilla sattuneista tapaturmista on yli kaksinkertainen verrattuna kemiallisten aineiden aiheuttamien tapaturmien osuuteen koko tapaturmatilaston aineistosta. Myös näytteenotossa havaittiin vaarallisia työtapoja. Julkaisussa annetaan parannusehdotuksia muun muassa koneiden, kulku- ja työskentelytasojen sekä nostolaitteiden sijotteluun ja rakenteeseen. Muutoksia ehdotetaan myös eräisiin työmenetelmiin. Osa ehdotuksista on sellaisia, että niiden toteuttaminen toiminnassa olevalla laitoksella on vaikeata, kallista tai jopa käytännössä mahdotonta. Niiden huomioon ottaminen on mahdollista uusia laitoksia suunniteltaessa eivätkä ne merkittävästi lisäisi investointikustannuksia.

AB - Julkaisussa selvitetään jätevedenpuhdistamoiden käyttö-, valvonta-, huolto- ja korjaustöissä esiintyvät tapaturmavaaralliset työtehtävät ja -tilanteet. Turvallisuustutkimuksen kenttätyöt toteutettiin kolmella luolapuhdistamolla ja kuudella osittain katetulla, allastiloiltaan kattamattomalla laitoksella. Menetelmänä käytettiin työn turvallisuusanalyysia. Tapaturmaselvityksessä haettiin tapaturmaselostusrekisteristä vuosina 1977 - 1984 sattuneet vakavat puhdistamotapaturmat sekä työsuojeluhallituksen tilastoista vuosien 1982 - 1983 aikana sattuneet kaikki yli kolmen päivän työkyvyttömyyden aiheuttaneet tapaturmat. Tämän tutkimuksen mukaan raskaiden taakkojen nosto ja siirto sekä koneiden vahinkokäynnistyminen ovat puhdistamon merkittävimmät tapaturmavaarat. Käyttöolosuhteiden huomiotta jättäminen kone- ja laitevalinnoissa sekä näiden väärä sijoittaminen aiheuttavat toistuvaa puhdistus- ja korjaustyötä, mikä lisää tapaturmavaaroja. Putoamiset, kaatumiset ja liukastumiset sekä takertumiset ja puristumiset ovatkin puhdistamoilla selvästi keskimääräistä yleisempiä. Sama pätee kemiallisten aineiden aiheuttamiin tapaturmiin. Niiden osuus puhdistamoilla sattuneista tapaturmista on yli kaksinkertainen verrattuna kemiallisten aineiden aiheuttamien tapaturmien osuuteen koko tapaturmatilaston aineistosta. Myös näytteenotossa havaittiin vaarallisia työtapoja. Julkaisussa annetaan parannusehdotuksia muun muassa koneiden, kulku- ja työskentelytasojen sekä nostolaitteiden sijotteluun ja rakenteeseen. Muutoksia ehdotetaan myös eräisiin työmenetelmiin. Osa ehdotuksista on sellaisia, että niiden toteuttaminen toiminnassa olevalla laitoksella on vaikeata, kallista tai jopa käytännössä mahdotonta. Niiden huomioon ottaminen on mahdollista uusia laitoksia suunniteltaessa eivätkä ne merkittävästi lisäisi investointikustannuksia.

KW - occupational safety

KW - waste water treatment

KW - sewage works

KW - safety analysis

M3 - Report

SN - 951-38-2882-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saarelainen A, Virolainen K, Nevalainen A, Reunanen M. Jätevedenpuhdistamoiden työturvallisuus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 104 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 481).