Jätevesien hiilimääritykset

Jaakko Pere, Esa Mäkelä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Orgaanisen hiilimäärityksen (TOC) soveltavuutta jätevesien orgaanisen materian parametriksi selvitetään. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin käytössä olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sekä näiden menetelmien ja hiilimääritysten välistä suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitellään myös nykyisin käytössä olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskykyä ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitetään käytännön analysointityössä. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mikä on täysin riittävä jätevesianalysointiin. Kokeissa todettiin myös standardiliuosten säilyvän muuttumattomina vähintään viikon +4 °C:n lämpötilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimmällä mittausalueella ole riittävän vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista käyttää samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousjätevesillä todettiin TOC:n ja muiden käytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) välinen korrelaatio tilastollisesti merkitseväksi, mikä osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi jätevesissä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-1809-8
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number195
ISSN0358-5077

Fingerprint

total organic carbon
assay
waste water

Keywords

  • total organic carbon (TOC)
  • waste water
  • organic compounds

Cite this

Pere, J., & Mäkelä, E. (1983). Jätevesien hiilimääritykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 195
Pere, Jaakko ; Mäkelä, Esa. / Jätevesien hiilimääritykset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 195).
@book{ecd24bf79abd49129416c0205c062fc7,
title = "J{\"a}tevesien hiilim{\"a}{\"a}ritykset",
abstract = "Orgaanisen hiilim{\"a}{\"a}rityksen (TOC) soveltavuutta j{\"a}tevesien orgaanisen materian parametriksi selvitet{\"a}{\"a}n. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sek{\"a} n{\"a}iden menetelmien ja hiilim{\"a}{\"a}ritysten v{\"a}list{\"a} suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskyky{\"a} ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitet{\"a}{\"a}n k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n analysointity{\"o}ss{\"a}. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mik{\"a} on t{\"a}ysin riitt{\"a}v{\"a} j{\"a}tevesianalysointiin. Kokeissa todettiin my{\"o}s standardiliuosten s{\"a}ilyv{\"a}n muuttumattomina v{\"a}hint{\"a}{\"a}n viikon +4 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimm{\"a}ll{\"a} mittausalueella ole riitt{\"a}v{\"a}n vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista k{\"a}ytt{\"a}{\"a} samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousj{\"a}tevesill{\"a} todettiin TOC:n ja muiden k{\"a}ytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) v{\"a}linen korrelaatio tilastollisesti merkitsev{\"a}ksi, mik{\"a} osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi j{\"a}tevesiss{\"a}.",
keywords = "total organic carbon (TOC), waste water, organic compounds",
author = "Jaakko Pere and Esa M{\"a}kel{\"a}",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1809-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "195",
address = "Finland",

}

Pere, J & Mäkelä, E 1983, Jätevesien hiilimääritykset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 195, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jätevesien hiilimääritykset. / Pere, Jaakko; Mäkelä, Esa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 195).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jätevesien hiilimääritykset

AU - Pere, Jaakko

AU - Mäkelä, Esa

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Orgaanisen hiilimäärityksen (TOC) soveltavuutta jätevesien orgaanisen materian parametriksi selvitetään. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin käytössä olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sekä näiden menetelmien ja hiilimääritysten välistä suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitellään myös nykyisin käytössä olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskykyä ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitetään käytännön analysointityössä. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mikä on täysin riittävä jätevesianalysointiin. Kokeissa todettiin myös standardiliuosten säilyvän muuttumattomina vähintään viikon +4 °C:n lämpötilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimmällä mittausalueella ole riittävän vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista käyttää samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousjätevesillä todettiin TOC:n ja muiden käytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) välinen korrelaatio tilastollisesti merkitseväksi, mikä osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi jätevesissä.

AB - Orgaanisen hiilimäärityksen (TOC) soveltavuutta jätevesien orgaanisen materian parametriksi selvitetään. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin käytössä olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sekä näiden menetelmien ja hiilimääritysten välistä suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitellään myös nykyisin käytössä olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskykyä ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitetään käytännön analysointityössä. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mikä on täysin riittävä jätevesianalysointiin. Kokeissa todettiin myös standardiliuosten säilyvän muuttumattomina vähintään viikon +4 °C:n lämpötilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimmällä mittausalueella ole riittävän vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista käyttää samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousjätevesillä todettiin TOC:n ja muiden käytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) välinen korrelaatio tilastollisesti merkitseväksi, mikä osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi jätevesissä.

KW - total organic carbon (TOC)

KW - waste water

KW - organic compounds

M3 - Report

SN - 951-38-1809-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Jätevesien hiilimääritykset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pere J, Mäkelä E. Jätevesien hiilimääritykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 195).