Jätevesien hiilimääritykset

Jaakko Pere, Esa Mäkelä

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Orgaanisen hiilimäärityksen (TOC) soveltavuutta jätevesien orgaanisen materian parametriksi selvitetään. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin käytössä olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sekä näiden menetelmien ja hiilimääritysten välistä suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitellään myös nykyisin käytössä olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskykyä ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitetään käytännön analysointityössä. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mikä on täysin riittävä jätevesianalysointiin. Kokeissa todettiin myös standardiliuosten säilyvän muuttumattomina vähintään viikon +4 °C:n lämpötilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimmällä mittausalueella ole riittävän vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista käyttää samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousjätevesillä todettiin TOC:n ja muiden käytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) välinen korrelaatio tilastollisesti merkitseväksi, mikä osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi jätevesissä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages64
  ISBN (Print)951-38-1809-8
  Publication statusPublished - 1983
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number195
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  total organic carbon
  assay
  waste water

  Keywords

  • total organic carbon (TOC)
  • waste water
  • organic compounds

  Cite this

  Pere, J., & Mäkelä, E. (1983). Jätevesien hiilimääritykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 195
  Pere, Jaakko ; Mäkelä, Esa. / Jätevesien hiilimääritykset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 195).
  @book{ecd24bf79abd49129416c0205c062fc7,
  title = "J{\"a}tevesien hiilim{\"a}{\"a}ritykset",
  abstract = "Orgaanisen hiilim{\"a}{\"a}rityksen (TOC) soveltavuutta j{\"a}tevesien orgaanisen materian parametriksi selvitet{\"a}{\"a}n. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sek{\"a} n{\"a}iden menetelmien ja hiilim{\"a}{\"a}ritysten v{\"a}list{\"a} suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s nykyisin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskyky{\"a} ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitet{\"a}{\"a}n k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n analysointity{\"o}ss{\"a}. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mik{\"a} on t{\"a}ysin riitt{\"a}v{\"a} j{\"a}tevesianalysointiin. Kokeissa todettiin my{\"o}s standardiliuosten s{\"a}ilyv{\"a}n muuttumattomina v{\"a}hint{\"a}{\"a}n viikon +4 °C:n l{\"a}mp{\"o}tilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimm{\"a}ll{\"a} mittausalueella ole riitt{\"a}v{\"a}n vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista k{\"a}ytt{\"a}{\"a} samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousj{\"a}tevesill{\"a} todettiin TOC:n ja muiden k{\"a}ytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) v{\"a}linen korrelaatio tilastollisesti merkitsev{\"a}ksi, mik{\"a} osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi j{\"a}tevesiss{\"a}.",
  keywords = "total organic carbon (TOC), waste water, organic compounds",
  author = "Jaakko Pere and Esa M{\"a}kel{\"a}",
  year = "1983",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-1809-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "195",
  address = "Finland",

  }

  Pere, J & Mäkelä, E 1983, Jätevesien hiilimääritykset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 195, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Jätevesien hiilimääritykset. / Pere, Jaakko; Mäkelä, Esa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 195).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Jätevesien hiilimääritykset

  AU - Pere, Jaakko

  AU - Mäkelä, Esa

  PY - 1983

  Y1 - 1983

  N2 - Orgaanisen hiilimäärityksen (TOC) soveltavuutta jätevesien orgaanisen materian parametriksi selvitetään. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin käytössä olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sekä näiden menetelmien ja hiilimääritysten välistä suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitellään myös nykyisin käytössä olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskykyä ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitetään käytännön analysointityössä. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mikä on täysin riittävä jätevesianalysointiin. Kokeissa todettiin myös standardiliuosten säilyvän muuttumattomina vähintään viikon +4 °C:n lämpötilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimmällä mittausalueella ole riittävän vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista käyttää samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousjätevesillä todettiin TOC:n ja muiden käytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) välinen korrelaatio tilastollisesti merkitseväksi, mikä osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi jätevesissä.

  AB - Orgaanisen hiilimäärityksen (TOC) soveltavuutta jätevesien orgaanisen materian parametriksi selvitetään. Kirjallisuusosassa tarkastellaan nykyisin yleisimmin käytössä olevien menetelmien soveltuvuutta orgaanisen materian analysointiin sekä näiden menetelmien ja hiilimääritysten välistä suhdetta. Kirjallisuuskatsauksessa selvitellään myös nykyisin käytössä olevien hiilianalysaattoreiden toimintaperiaatteita, suorituskykyä ja luotettavuutta. Kokeellisessa osassa Ionics 1270 TOC/TL/TOD -analysaattorin ominaisuuksia selvitetään käytännön analysointityössä. Laitteistolla saavutettava toistettavuus oli 1,0 - 5,6 mittausalueista ja pitoisuudesta riippuen, mikä on täysin riittävä jätevesianalysointiin. Kokeissa todettiin myös standardiliuosten säilyvän muuttumattomina vähintään viikon +4 °C:n lämpötilassa. Sen sijaan laitteiston stabiliteetti ei herkimmällä mittausalueella ole riittävän vakaa, jotta eri analyysikertoina olisi mahdollista käyttää samaa standardisuoraa. Vertailevissa analyysikokeissa asuma- ja teollisousjätevesillä todettiin TOC:n ja muiden käytettyjen menetelmien (BHK7 ja COD Cr) välinen korrelaatio tilastollisesti merkitseväksi, mikä osoittaa TOC-analyysin soveltuvan hyvin orgaanisen materian parametriksi jätevesissä.

  KW - total organic carbon (TOC)

  KW - waste water

  KW - organic compounds

  M3 - Report

  SN - 951-38-1809-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Jätevesien hiilimääritykset

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Pere J, Mäkelä E. Jätevesien hiilimääritykset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 195).