Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto

Pere Jaakko, Rauno Virtanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvityksessä tarkastellaan lyhyesti kirjallisuustietoihin perustuen asumajäteveden typpiyhdisteitä tarkoituksena selvittää, miten paljon ja missä kemiallisessa muodossa typpeä asumajätevedessä esiintyy. Lisäksi käsitellään teoreettiselta kannalta typen mikrobiologista metaboliaa ja mauntumista käsittelyprosessin aikana. Typenpoiston osalta kiinnitetään selvityksessä huomiota vain typenpoiston teknisiin ja ympäristönsuojelullisiin perusteisiin sekä eri käsittelymenetelmien tehokkuuteen. Eri muodoissa esiintyville typpiyhdisteille on jätevesianalytiikassa kehitelty useita märkäanalyyttisia menetelmiä (off-line-menetelmät), jotka aikaa vievinä eivät kuitenkaan manuaalisesti suoritettuina sovellu typpiyhdisteiden jatkuvaan seurantaan. Sen sijaan ioniselektiiviset elektrodit (NH3, NH+4, NO-2, NO-3) ovat mahdollisesti käyttökelpoisia jatkuvaan tarkkailuun, jos jäteveden sisältämät typpiyhdisteet ovat elektrodeilla mitattavassa muodossa. Typpiyhdisteiden on-line-seurantaan on kehitetty pyrolyysiin ja UV-säteilytykseen perustuvia menetelmiä, joilla saadut tulokset ovat lupaavia, mutta menetelmien vaatima instrumentointi on ilmeisesti liian monimutkainen ja kallis toteutettavaksi kunnallisessa jäteveden puhdistuksessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages29
ISBN (Print)951-38-1268-5
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number22
ISSN0358-5085

Keywords

  • waste water
  • water analysis
  • organic nitrogen compounds
  • inorganic nitrogen compounds
  • denitrification

Cite this

Jaakko, P., & Virtanen, R. (1981). Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 22
Jaakko, Pere ; Virtanen, Rauno. / Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 22).
@book{90cca371b89a41e3b7c70d5c20cef8b6,
title = "J{\"a}tevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto",
abstract = "Selvityksess{\"a} tarkastellaan lyhyesti kirjallisuustietoihin perustuen asumaj{\"a}teveden typpiyhdisteit{\"a} tarkoituksena selvitt{\"a}{\"a}, miten paljon ja miss{\"a} kemiallisessa muodossa typpe{\"a} asumaj{\"a}tevedess{\"a} esiintyy. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n teoreettiselta kannalta typen mikrobiologista metaboliaa ja mauntumista k{\"a}sittelyprosessin aikana. Typenpoiston osalta kiinnitet{\"a}{\"a}n selvityksess{\"a} huomiota vain typenpoiston teknisiin ja ymp{\"a}rist{\"o}nsuojelullisiin perusteisiin sek{\"a} eri k{\"a}sittelymenetelmien tehokkuuteen. Eri muodoissa esiintyville typpiyhdisteille on j{\"a}tevesianalytiikassa kehitelty useita m{\"a}rk{\"a}analyyttisia menetelmi{\"a} (off-line-menetelm{\"a}t), jotka aikaa vievin{\"a} eiv{\"a}t kuitenkaan manuaalisesti suoritettuina sovellu typpiyhdisteiden jatkuvaan seurantaan. Sen sijaan ioniselektiiviset elektrodit (NH3, NH+4, NO-2, NO-3) ovat mahdollisesti k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia jatkuvaan tarkkailuun, jos j{\"a}teveden sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}t typpiyhdisteet ovat elektrodeilla mitattavassa muodossa. Typpiyhdisteiden on-line-seurantaan on kehitetty pyrolyysiin ja UV-s{\"a}teilytykseen perustuvia menetelmi{\"a}, joilla saadut tulokset ovat lupaavia, mutta menetelmien vaatima instrumentointi on ilmeisesti liian monimutkainen ja kallis toteutettavaksi kunnallisessa j{\"a}teveden puhdistuksessa.",
keywords = "waste water, water analysis, organic nitrogen compounds, inorganic nitrogen compounds, denitrification",
author = "Pere Jaakko and Rauno Virtanen",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1268-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "22",
address = "Finland",

}

Jaakko, P & Virtanen, R 1981, Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 22, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto. / Jaakko, Pere; Virtanen, Rauno.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 22).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto

AU - Jaakko, Pere

AU - Virtanen, Rauno

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Selvityksessä tarkastellaan lyhyesti kirjallisuustietoihin perustuen asumajäteveden typpiyhdisteitä tarkoituksena selvittää, miten paljon ja missä kemiallisessa muodossa typpeä asumajätevedessä esiintyy. Lisäksi käsitellään teoreettiselta kannalta typen mikrobiologista metaboliaa ja mauntumista käsittelyprosessin aikana. Typenpoiston osalta kiinnitetään selvityksessä huomiota vain typenpoiston teknisiin ja ympäristönsuojelullisiin perusteisiin sekä eri käsittelymenetelmien tehokkuuteen. Eri muodoissa esiintyville typpiyhdisteille on jätevesianalytiikassa kehitelty useita märkäanalyyttisia menetelmiä (off-line-menetelmät), jotka aikaa vievinä eivät kuitenkaan manuaalisesti suoritettuina sovellu typpiyhdisteiden jatkuvaan seurantaan. Sen sijaan ioniselektiiviset elektrodit (NH3, NH+4, NO-2, NO-3) ovat mahdollisesti käyttökelpoisia jatkuvaan tarkkailuun, jos jäteveden sisältämät typpiyhdisteet ovat elektrodeilla mitattavassa muodossa. Typpiyhdisteiden on-line-seurantaan on kehitetty pyrolyysiin ja UV-säteilytykseen perustuvia menetelmiä, joilla saadut tulokset ovat lupaavia, mutta menetelmien vaatima instrumentointi on ilmeisesti liian monimutkainen ja kallis toteutettavaksi kunnallisessa jäteveden puhdistuksessa.

AB - Selvityksessä tarkastellaan lyhyesti kirjallisuustietoihin perustuen asumajäteveden typpiyhdisteitä tarkoituksena selvittää, miten paljon ja missä kemiallisessa muodossa typpeä asumajätevedessä esiintyy. Lisäksi käsitellään teoreettiselta kannalta typen mikrobiologista metaboliaa ja mauntumista käsittelyprosessin aikana. Typenpoiston osalta kiinnitetään selvityksessä huomiota vain typenpoiston teknisiin ja ympäristönsuojelullisiin perusteisiin sekä eri käsittelymenetelmien tehokkuuteen. Eri muodoissa esiintyville typpiyhdisteille on jätevesianalytiikassa kehitelty useita märkäanalyyttisia menetelmiä (off-line-menetelmät), jotka aikaa vievinä eivät kuitenkaan manuaalisesti suoritettuina sovellu typpiyhdisteiden jatkuvaan seurantaan. Sen sijaan ioniselektiiviset elektrodit (NH3, NH+4, NO-2, NO-3) ovat mahdollisesti käyttökelpoisia jatkuvaan tarkkailuun, jos jäteveden sisältämät typpiyhdisteet ovat elektrodeilla mitattavassa muodossa. Typpiyhdisteiden on-line-seurantaan on kehitetty pyrolyysiin ja UV-säteilytykseen perustuvia menetelmiä, joilla saadut tulokset ovat lupaavia, mutta menetelmien vaatima instrumentointi on ilmeisesti liian monimutkainen ja kallis toteutettavaksi kunnallisessa jäteveden puhdistuksessa.

KW - waste water

KW - water analysis

KW - organic nitrogen compounds

KW - inorganic nitrogen compounds

KW - denitrification

M3 - Report

SN - 951-38-1268-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jaakko P, Virtanen R. Jätevesien typpiyhdisteiden analysointi ja poisto. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 29 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 22).