Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa

Pekka Kallioniemi, Asko Sarja

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen kohteena oli BES-elementtirakennus, jossa kantavina seininä ovat rakennuksen poikittaissuuntaiset teräsbetonielementtiseinät. Tutkimuksessa tarkastellaan paikallisen sortuman yläpuolella olevan kerroksen kantokykyä, jolloin arvosteluperusteena on vaatimus, että yläpuolisen kerroksen tulee kantaa oma paino ja kerroksessa oleva hyötykuorma. Paikallisen vaurion on otaksuttu aiheuttaneen yhden kantavan seinän osan täydellisen lujuuden menetyksen. Tutkimuksessa on aluksi laskettu seinän vaakasaumojen vähimmäisteräspinta-alat, jotka vaaditaan alkusortuman yläpuolella olevan kerroksen osan kiertymissortuman estämiseksi. Laskelmissa on otettu huomioon välipohjalaattojen välisten liitosten terästen vaikutus. Yleensä saadut vähimmäisteräspinta-alat ovat kohtuullisia. Ne ovat melko suuria vain niissä tapauksissa, joissa alkusortuma on kuusi metriä tai sitä suurempi ja kantavien seinien välimatka on yli kahdeksan metriä. Toiseksi on tarkasteltu kantavien seinien vaaka- ja pystysaumojen sekä välipohjalaattojen välisten liitosten lujuutta. Laskelmien ja eri tutkimusten perusteella arvioiden useimmissa tapauksissa pystyliitokset eivät todennäköisesti ilman lisäraudoitusta ole leikkausrasitukseen nähden riittävän lujia. Sen sijaan muut liitokset kestänevät niille tulevat rasitukset. Kolmanneksi on lyhyesti käsitelty elementtien putoamisesta aiheutuvaa jatkuvaa sortumaa.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Print)951-38-0218-3
Publication statusPublished - 1975
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto
Number36
ISSN0355-3442

Cite this

Kallioniemi, P., & Sarja, A. (1975). Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa. VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, No. 36
Kallioniemi, Pekka ; Sarja, Asko. / Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa. VTT Technical Research Centre of Finland, 1975. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 36).
@book{ecbdc5db672243d99d48e8327dc98d9b,
title = "Jatkuvan sortuman est{\"a}minen BES-elementtirakennuksissa",
abstract = "Tutkimuksen kohteena oli BES-elementtirakennus, jossa kantavina seinin{\"a} ovat rakennuksen poikittaissuuntaiset ter{\"a}sbetonielementtisein{\"a}t. Tutkimuksessa tarkastellaan paikallisen sortuman yl{\"a}puolella olevan kerroksen kantokyky{\"a}, jolloin arvosteluperusteena on vaatimus, ett{\"a} yl{\"a}puolisen kerroksen tulee kantaa oma paino ja kerroksessa oleva hy{\"o}tykuorma. Paikallisen vaurion on otaksuttu aiheuttaneen yhden kantavan sein{\"a}n osan t{\"a}ydellisen lujuuden menetyksen. Tutkimuksessa on aluksi laskettu sein{\"a}n vaakasaumojen v{\"a}himm{\"a}ister{\"a}spinta-alat, jotka vaaditaan alkusortuman yl{\"a}puolella olevan kerroksen osan kiertymissortuman est{\"a}miseksi. Laskelmissa on otettu huomioon v{\"a}lipohjalaattojen v{\"a}listen liitosten ter{\"a}sten vaikutus. Yleens{\"a} saadut v{\"a}himm{\"a}ister{\"a}spinta-alat ovat kohtuullisia. Ne ovat melko suuria vain niiss{\"a} tapauksissa, joissa alkusortuma on kuusi metri{\"a} tai sit{\"a} suurempi ja kantavien seinien v{\"a}limatka on yli kahdeksan metri{\"a}. Toiseksi on tarkasteltu kantavien seinien vaaka- ja pystysaumojen sek{\"a} v{\"a}lipohjalaattojen v{\"a}listen liitosten lujuutta. Laskelmien ja eri tutkimusten perusteella arvioiden useimmissa tapauksissa pystyliitokset eiv{\"a}t todenn{\"a}k{\"o}isesti ilman lis{\"a}raudoitusta ole leikkausrasitukseen n{\"a}hden riitt{\"a}v{\"a}n lujia. Sen sijaan muut liitokset kest{\"a}nev{\"a}t niille tulevat rasitukset. Kolmanneksi on lyhyesti k{\"a}sitelty elementtien putoamisesta aiheutuvaa jatkuvaa sortumaa.",
author = "Pekka Kallioniemi and Asko Sarja",
year = "1975",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-0218-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "36",
address = "Finland",

}

Kallioniemi, P & Sarja, A 1975, Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, no. 36, VTT Technical Research Centre of Finland.

Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa. / Kallioniemi, Pekka; Sarja, Asko.

VTT Technical Research Centre of Finland, 1975. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 36).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa

AU - Kallioniemi, Pekka

AU - Sarja, Asko

PY - 1975

Y1 - 1975

N2 - Tutkimuksen kohteena oli BES-elementtirakennus, jossa kantavina seininä ovat rakennuksen poikittaissuuntaiset teräsbetonielementtiseinät. Tutkimuksessa tarkastellaan paikallisen sortuman yläpuolella olevan kerroksen kantokykyä, jolloin arvosteluperusteena on vaatimus, että yläpuolisen kerroksen tulee kantaa oma paino ja kerroksessa oleva hyötykuorma. Paikallisen vaurion on otaksuttu aiheuttaneen yhden kantavan seinän osan täydellisen lujuuden menetyksen. Tutkimuksessa on aluksi laskettu seinän vaakasaumojen vähimmäisteräspinta-alat, jotka vaaditaan alkusortuman yläpuolella olevan kerroksen osan kiertymissortuman estämiseksi. Laskelmissa on otettu huomioon välipohjalaattojen välisten liitosten terästen vaikutus. Yleensä saadut vähimmäisteräspinta-alat ovat kohtuullisia. Ne ovat melko suuria vain niissä tapauksissa, joissa alkusortuma on kuusi metriä tai sitä suurempi ja kantavien seinien välimatka on yli kahdeksan metriä. Toiseksi on tarkasteltu kantavien seinien vaaka- ja pystysaumojen sekä välipohjalaattojen välisten liitosten lujuutta. Laskelmien ja eri tutkimusten perusteella arvioiden useimmissa tapauksissa pystyliitokset eivät todennäköisesti ilman lisäraudoitusta ole leikkausrasitukseen nähden riittävän lujia. Sen sijaan muut liitokset kestänevät niille tulevat rasitukset. Kolmanneksi on lyhyesti käsitelty elementtien putoamisesta aiheutuvaa jatkuvaa sortumaa.

AB - Tutkimuksen kohteena oli BES-elementtirakennus, jossa kantavina seininä ovat rakennuksen poikittaissuuntaiset teräsbetonielementtiseinät. Tutkimuksessa tarkastellaan paikallisen sortuman yläpuolella olevan kerroksen kantokykyä, jolloin arvosteluperusteena on vaatimus, että yläpuolisen kerroksen tulee kantaa oma paino ja kerroksessa oleva hyötykuorma. Paikallisen vaurion on otaksuttu aiheuttaneen yhden kantavan seinän osan täydellisen lujuuden menetyksen. Tutkimuksessa on aluksi laskettu seinän vaakasaumojen vähimmäisteräspinta-alat, jotka vaaditaan alkusortuman yläpuolella olevan kerroksen osan kiertymissortuman estämiseksi. Laskelmissa on otettu huomioon välipohjalaattojen välisten liitosten terästen vaikutus. Yleensä saadut vähimmäisteräspinta-alat ovat kohtuullisia. Ne ovat melko suuria vain niissä tapauksissa, joissa alkusortuma on kuusi metriä tai sitä suurempi ja kantavien seinien välimatka on yli kahdeksan metriä. Toiseksi on tarkasteltu kantavien seinien vaaka- ja pystysaumojen sekä välipohjalaattojen välisten liitosten lujuutta. Laskelmien ja eri tutkimusten perusteella arvioiden useimmissa tapauksissa pystyliitokset eivät todennäköisesti ilman lisäraudoitusta ole leikkausrasitukseen nähden riittävän lujia. Sen sijaan muut liitokset kestänevät niille tulevat rasitukset. Kolmanneksi on lyhyesti käsitelty elementtien putoamisesta aiheutuvaa jatkuvaa sortumaa.

M3 - Report

SN - 951-38-0218-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto

BT - Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Kallioniemi P, Sarja A. Jatkuvan sortuman estäminen BES-elementtirakennuksissa. VTT Technical Research Centre of Finland, 1975. 62 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 36).