Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet

Auvo Penttinen, Tor Meinander, Mikko Sarakontu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Komposiittimateriaalin voidaan usein ajatella koostuvan rakeista ja niitä ympäröivästä tukimassasta. Tällaisella komposiitilla saavutetaan sellaisia fysikaalisten ominaisuuksien efektiivisiä arvoja, joita lähtömateriaaleilla ei ole saavutettavissa. Haluttu ominaisuus voi olla mm. sähköinen dielektrisyysvakio, sähkönjohtavuus, magneettinen permeabiliteetti, lämmönjohtavuus tai kimmovakio. Olemme laskeneet mainittujen ominaisuuksien efektiiviset arvot komposiittimateriaalille, joka koostuu tasakokoisista pallomaisista rakeista ja niitä ympäroivästä tukimassasta. Rakeiden on oletettu sijaitsevan säännöllisessä yksinkertaisessa, tilakeskisessä tai pintakeskisessä kuutiollisessa hilassa. Tämä ei kuitenkaan ole kovin suuri rajoitus, sillä oleellinen suure on rakeiden tilavuusosuus. Ominaisuuksien laskemiseksi on johdettu käyttökelpoisia likiarvokaavoja, jotka kuvaavat komposiitin ominaisuuksia hyvin myös suurehkoilla rakeiden tilavuusosuuksilla. Tilakeskiselle ja pintakeskiselle kuutiolliselle hilalle johdetut likiarvokaavat ovat uusia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-3283-X
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number909
ISSN0358-5085

Keywords

  • composite materials
  • powder (particles)
  • physical properties

Cite this

Penttinen, A., Meinander, T., & Sarakontu, M. (1988). Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 909
Penttinen, Auvo ; Meinander, Tor ; Sarakontu, Mikko. / Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 909).
@book{8fa10670d9a944cb95cfd40bb02d663b,
title = "Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet",
abstract = "Komposiittimateriaalin voidaan usein ajatella koostuvan rakeista ja niit{\"a} ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}st{\"a} tukimassasta. T{\"a}llaisella komposiitilla saavutetaan sellaisia fysikaalisten ominaisuuksien efektiivisi{\"a} arvoja, joita l{\"a}ht{\"o}materiaaleilla ei ole saavutettavissa. Haluttu ominaisuus voi olla mm. s{\"a}hk{\"o}inen dielektrisyysvakio, s{\"a}hk{\"o}njohtavuus, magneettinen permeabiliteetti, l{\"a}mm{\"o}njohtavuus tai kimmovakio. Olemme laskeneet mainittujen ominaisuuksien efektiiviset arvot komposiittimateriaalille, joka koostuu tasakokoisista pallomaisista rakeista ja niit{\"a} ymp{\"a}roiv{\"a}st{\"a} tukimassasta. Rakeiden on oletettu sijaitsevan s{\"a}{\"a}nn{\"o}llisess{\"a} yksinkertaisessa, tilakeskisess{\"a} tai pintakeskisess{\"a} kuutiollisessa hilassa. T{\"a}m{\"a} ei kuitenkaan ole kovin suuri rajoitus, sill{\"a} oleellinen suure on rakeiden tilavuusosuus. Ominaisuuksien laskemiseksi on johdettu k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia likiarvokaavoja, jotka kuvaavat komposiitin ominaisuuksia hyvin my{\"o}s suurehkoilla rakeiden tilavuusosuuksilla. Tilakeskiselle ja pintakeskiselle kuutiolliselle hilalle johdetut likiarvokaavat ovat uusia.",
keywords = "composite materials, powder (particles), physical properties",
author = "Auvo Penttinen and Tor Meinander and Mikko Sarakontu",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3283-X",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "909",
address = "Finland",

}

Penttinen, A, Meinander, T & Sarakontu, M 1988, Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 909, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet. / Penttinen, Auvo; Meinander, Tor; Sarakontu, Mikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 909).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet

AU - Penttinen, Auvo

AU - Meinander, Tor

AU - Sarakontu, Mikko

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Komposiittimateriaalin voidaan usein ajatella koostuvan rakeista ja niitä ympäröivästä tukimassasta. Tällaisella komposiitilla saavutetaan sellaisia fysikaalisten ominaisuuksien efektiivisiä arvoja, joita lähtömateriaaleilla ei ole saavutettavissa. Haluttu ominaisuus voi olla mm. sähköinen dielektrisyysvakio, sähkönjohtavuus, magneettinen permeabiliteetti, lämmönjohtavuus tai kimmovakio. Olemme laskeneet mainittujen ominaisuuksien efektiiviset arvot komposiittimateriaalille, joka koostuu tasakokoisista pallomaisista rakeista ja niitä ympäroivästä tukimassasta. Rakeiden on oletettu sijaitsevan säännöllisessä yksinkertaisessa, tilakeskisessä tai pintakeskisessä kuutiollisessa hilassa. Tämä ei kuitenkaan ole kovin suuri rajoitus, sillä oleellinen suure on rakeiden tilavuusosuus. Ominaisuuksien laskemiseksi on johdettu käyttökelpoisia likiarvokaavoja, jotka kuvaavat komposiitin ominaisuuksia hyvin myös suurehkoilla rakeiden tilavuusosuuksilla. Tilakeskiselle ja pintakeskiselle kuutiolliselle hilalle johdetut likiarvokaavat ovat uusia.

AB - Komposiittimateriaalin voidaan usein ajatella koostuvan rakeista ja niitä ympäröivästä tukimassasta. Tällaisella komposiitilla saavutetaan sellaisia fysikaalisten ominaisuuksien efektiivisiä arvoja, joita lähtömateriaaleilla ei ole saavutettavissa. Haluttu ominaisuus voi olla mm. sähköinen dielektrisyysvakio, sähkönjohtavuus, magneettinen permeabiliteetti, lämmönjohtavuus tai kimmovakio. Olemme laskeneet mainittujen ominaisuuksien efektiiviset arvot komposiittimateriaalille, joka koostuu tasakokoisista pallomaisista rakeista ja niitä ympäroivästä tukimassasta. Rakeiden on oletettu sijaitsevan säännöllisessä yksinkertaisessa, tilakeskisessä tai pintakeskisessä kuutiollisessa hilassa. Tämä ei kuitenkaan ole kovin suuri rajoitus, sillä oleellinen suure on rakeiden tilavuusosuus. Ominaisuuksien laskemiseksi on johdettu käyttökelpoisia likiarvokaavoja, jotka kuvaavat komposiitin ominaisuuksia hyvin myös suurehkoilla rakeiden tilavuusosuuksilla. Tilakeskiselle ja pintakeskiselle kuutiolliselle hilalle johdetut likiarvokaavat ovat uusia.

KW - composite materials

KW - powder (particles)

KW - physical properties

M3 - Report

SN - 951-38-3283-X

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Penttinen A, Meinander T, Sarakontu M. Jauhekomposiittimateriaalien fysikaaliset ominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 909).