Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan

Juhani Mäki

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on selvitetty sementin klinkkerimineraalien ja sementin hydrataatiossa muodostuvien hydraattien rakenteellisia pääperiaatteita verrattuna luonnossa esiintyvien pysyvien silikaattien rakenteisiin. Näissä tarkasteluissa tulee osoitetuksi toisaalta silikaattirakenteen sisältämien kationien, toisaalta silikaattianionien polymerisaatioasteen ja kiderakenteen säännöllisyyden merkitys silikaattien pysyvyyteen ja samalla niiden reaktioaktiivisuuteen. Täydennyksen vuoksi on käsitelty myös sementin valmistuksen pääperiaatteita ja sementin hydrataatioreaktioiden alkuvaiheita. Tutkimus pyrkii antamaan tästä aihepiiristä yksinkertaistetun kuvan, joten tekstissä on käsitelty ainoastaan sementin lujuudenmuodostuksen kannalta tärkeitä mineraalifaaseja sekä yleisimmin hyväksyttyjä käsityksiä sementtipastan mikrorakenteesta ja sen muutoksista hydrataation aikana.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages51
ISBN (Print)951-38-0097-0
Publication statusPublished - 1974
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto
Number28
ISSN0355-3442

Fingerprint

hydration
cement
product

Cite this

Mäki, J. (1974). Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, No. 28
Mäki, Juhani. / Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1974. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 28).
@book{f7e24ff8c21b48198b88d8e607c91598,
title = "Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan",
abstract = "Tutkimuksessa on selvitetty sementin klinkkerimineraalien ja sementin hydrataatiossa muodostuvien hydraattien rakenteellisia p{\"a}{\"a}periaatteita verrattuna luonnossa esiintyvien pysyvien silikaattien rakenteisiin. N{\"a}iss{\"a} tarkasteluissa tulee osoitetuksi toisaalta silikaattirakenteen sis{\"a}lt{\"a}mien kationien, toisaalta silikaattianionien polymerisaatioasteen ja kiderakenteen s{\"a}{\"a}nn{\"o}llisyyden merkitys silikaattien pysyvyyteen ja samalla niiden reaktioaktiivisuuteen. T{\"a}ydennyksen vuoksi on k{\"a}sitelty my{\"o}s sementin valmistuksen p{\"a}{\"a}periaatteita ja sementin hydrataatioreaktioiden alkuvaiheita. Tutkimus pyrkii antamaan t{\"a}st{\"a} aihepiirist{\"a} yksinkertaistetun kuvan, joten tekstiss{\"a} on k{\"a}sitelty ainoastaan sementin lujuudenmuodostuksen kannalta t{\"a}rkeit{\"a} mineraalifaaseja sek{\"a} yleisimmin hyv{\"a}ksyttyj{\"a} k{\"a}sityksi{\"a} sementtipastan mikrorakenteesta ja sen muutoksista hydrataation aikana.",
author = "Juhani M{\"a}ki",
year = "1974",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-0097-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "28",
address = "Finland",

}

Mäki, J 1974, Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan. Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto, no. 28, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan. / Mäki, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1974. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 28).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan

AU - Mäki, Juhani

PY - 1974

Y1 - 1974

N2 - Tutkimuksessa on selvitetty sementin klinkkerimineraalien ja sementin hydrataatiossa muodostuvien hydraattien rakenteellisia pääperiaatteita verrattuna luonnossa esiintyvien pysyvien silikaattien rakenteisiin. Näissä tarkasteluissa tulee osoitetuksi toisaalta silikaattirakenteen sisältämien kationien, toisaalta silikaattianionien polymerisaatioasteen ja kiderakenteen säännöllisyyden merkitys silikaattien pysyvyyteen ja samalla niiden reaktioaktiivisuuteen. Täydennyksen vuoksi on käsitelty myös sementin valmistuksen pääperiaatteita ja sementin hydrataatioreaktioiden alkuvaiheita. Tutkimus pyrkii antamaan tästä aihepiiristä yksinkertaistetun kuvan, joten tekstissä on käsitelty ainoastaan sementin lujuudenmuodostuksen kannalta tärkeitä mineraalifaaseja sekä yleisimmin hyväksyttyjä käsityksiä sementtipastan mikrorakenteesta ja sen muutoksista hydrataation aikana.

AB - Tutkimuksessa on selvitetty sementin klinkkerimineraalien ja sementin hydrataatiossa muodostuvien hydraattien rakenteellisia pääperiaatteita verrattuna luonnossa esiintyvien pysyvien silikaattien rakenteisiin. Näissä tarkasteluissa tulee osoitetuksi toisaalta silikaattirakenteen sisältämien kationien, toisaalta silikaattianionien polymerisaatioasteen ja kiderakenteen säännöllisyyden merkitys silikaattien pysyvyyteen ja samalla niiden reaktioaktiivisuuteen. Täydennyksen vuoksi on käsitelty myös sementin valmistuksen pääperiaatteita ja sementin hydrataatioreaktioiden alkuvaiheita. Tutkimus pyrkii antamaan tästä aihepiiristä yksinkertaistetun kuvan, joten tekstissä on käsitelty ainoastaan sementin lujuudenmuodostuksen kannalta tärkeitä mineraalifaaseja sekä yleisimmin hyväksyttyjä käsityksiä sementtipastan mikrorakenteesta ja sen muutoksista hydrataation aikana.

M3 - Report

SN - 951-38-0097-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto

BT - Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mäki J. Johdatus portlandsementin ja sen hydraatiotuotteiden kemiaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1974. 51 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus: Betonitekniikan laboratorio. Tiedonanto; No. 28).