Johdatusta reologiaan

Sven Pihlajavaara

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomenkielinen reologinen kirjallisuus on yleisessä mielessä erittäin vähäinen ainakin rakennusalalla. Allekirjoittanut on betonin osalta esittänyt muutamia alkeistarkasteluja kahdessa monisteessaan vuosilta 1960 ja 1961. Suomenkielisistä esityksistä on erityisesti mainittava tekn. tri Eino Niemelän väitöskirjassa (1968) suoritetut tarkastelut, joissa yleinen reologinen aineen käyttäytyminen muodostaa perustan ja joissa osoitetaan kokeellisesti betoni myös pienillä ja lyhytaikaisilla kuormilla viskoelastisplastiseksi aineeksi. Tämä kirjoitus on johdattava katsaus reologian perusteisiin aineen käyttäytymisen kannalta erityisesti opetustarkoituksia varten. Esitys on pyritty pitämään varsin yksinkertaisena, jotta reologian perusasiat eivät hautautuisi esim. matemaattisen käsittelyn alle. Erityisesti on syytä korostaa, että kirjoitus on tai voi olla paikkapaikoin subjektiivinen, koska monista reologian kysymyksistä ei ole vielä päästy kansainvälisesti yksimielisyyteen. Lukijan on siis syytä suhtautua harkitsevalla varauksella kirjoituksen sisältöön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages11
Publication statusPublished - 1970
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto
Number12
ISSN0355-3442

Fingerprint

rheology
Olla

Cite this

Pihlajavaara, S. (1970). Johdatusta reologiaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto, No. 12
Pihlajavaara, Sven. / Johdatusta reologiaan. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1970. 11 p. (Valtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto; No. 12).
@book{b3dcc6df16d64b8ca00222a3583538f7,
title = "Johdatusta reologiaan",
abstract = "Suomenkielinen reologinen kirjallisuus on yleisess{\"a} mieless{\"a} eritt{\"a}in v{\"a}h{\"a}inen ainakin rakennusalalla. Allekirjoittanut on betonin osalta esitt{\"a}nyt muutamia alkeistarkasteluja kahdessa monisteessaan vuosilta 1960 ja 1961. Suomenkielisist{\"a} esityksist{\"a} on erityisesti mainittava tekn. tri Eino Niemel{\"a}n v{\"a}it{\"o}skirjassa (1968) suoritetut tarkastelut, joissa yleinen reologinen aineen k{\"a}ytt{\"a}ytyminen muodostaa perustan ja joissa osoitetaan kokeellisesti betoni my{\"o}s pienill{\"a} ja lyhytaikaisilla kuormilla viskoelastisplastiseksi aineeksi. T{\"a}m{\"a} kirjoitus on johdattava katsaus reologian perusteisiin aineen k{\"a}ytt{\"a}ytymisen kannalta erityisesti opetustarkoituksia varten. Esitys on pyritty pit{\"a}m{\"a}{\"a}n varsin yksinkertaisena, jotta reologian perusasiat eiv{\"a}t hautautuisi esim. matemaattisen k{\"a}sittelyn alle. Erityisesti on syyt{\"a} korostaa, ett{\"a} kirjoitus on tai voi olla paikkapaikoin subjektiivinen, koska monista reologian kysymyksist{\"a} ei ole viel{\"a} p{\"a}{\"a}sty kansainv{\"a}lisesti yksimielisyyteen. Lukijan on siis syyt{\"a} suhtautua harkitsevalla varauksella kirjoituksen sis{\"a}lt{\"o}{\"o}n.",
author = "Sven Pihlajavaara",
year = "1970",
language = "Finnish",
series = "Valtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "12",
address = "Finland",

}

Pihlajavaara, S 1970, Johdatusta reologiaan. Valtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto, no. 12, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Johdatusta reologiaan. / Pihlajavaara, Sven.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1970. 11 p. (Valtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto; No. 12).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Johdatusta reologiaan

AU - Pihlajavaara, Sven

PY - 1970

Y1 - 1970

N2 - Suomenkielinen reologinen kirjallisuus on yleisessä mielessä erittäin vähäinen ainakin rakennusalalla. Allekirjoittanut on betonin osalta esittänyt muutamia alkeistarkasteluja kahdessa monisteessaan vuosilta 1960 ja 1961. Suomenkielisistä esityksistä on erityisesti mainittava tekn. tri Eino Niemelän väitöskirjassa (1968) suoritetut tarkastelut, joissa yleinen reologinen aineen käyttäytyminen muodostaa perustan ja joissa osoitetaan kokeellisesti betoni myös pienillä ja lyhytaikaisilla kuormilla viskoelastisplastiseksi aineeksi. Tämä kirjoitus on johdattava katsaus reologian perusteisiin aineen käyttäytymisen kannalta erityisesti opetustarkoituksia varten. Esitys on pyritty pitämään varsin yksinkertaisena, jotta reologian perusasiat eivät hautautuisi esim. matemaattisen käsittelyn alle. Erityisesti on syytä korostaa, että kirjoitus on tai voi olla paikkapaikoin subjektiivinen, koska monista reologian kysymyksistä ei ole vielä päästy kansainvälisesti yksimielisyyteen. Lukijan on siis syytä suhtautua harkitsevalla varauksella kirjoituksen sisältöön.

AB - Suomenkielinen reologinen kirjallisuus on yleisessä mielessä erittäin vähäinen ainakin rakennusalalla. Allekirjoittanut on betonin osalta esittänyt muutamia alkeistarkasteluja kahdessa monisteessaan vuosilta 1960 ja 1961. Suomenkielisistä esityksistä on erityisesti mainittava tekn. tri Eino Niemelän väitöskirjassa (1968) suoritetut tarkastelut, joissa yleinen reologinen aineen käyttäytyminen muodostaa perustan ja joissa osoitetaan kokeellisesti betoni myös pienillä ja lyhytaikaisilla kuormilla viskoelastisplastiseksi aineeksi. Tämä kirjoitus on johdattava katsaus reologian perusteisiin aineen käyttäytymisen kannalta erityisesti opetustarkoituksia varten. Esitys on pyritty pitämään varsin yksinkertaisena, jotta reologian perusasiat eivät hautautuisi esim. matemaattisen käsittelyn alle. Erityisesti on syytä korostaa, että kirjoitus on tai voi olla paikkapaikoin subjektiivinen, koska monista reologian kysymyksistä ei ole vielä päästy kansainvälisesti yksimielisyyteen. Lukijan on siis syytä suhtautua harkitsevalla varauksella kirjoituksen sisältöön.

M3 - Report

T3 - Valtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto

BT - Johdatusta reologiaan

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pihlajavaara S. Johdatusta reologiaan. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1970. 11 p. (Valtion teknillinen tutkimuslaitos: Betoniteknillinen laboratorio. Tiedonanto; No. 12).