Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi

Erkki Vesikari, Liisa Rautiainen, Eva Häkkä-Rönnholm, Kari Silvennoinen, Mikael Salonvaara, Hannu Viitanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa esitetään julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakoinnin suositukset standardiin ISO 15686-1 perustuen. Julkaisu kattaa betonista, muuraustuotteista, puusta ja teräsohutlevystä tehdyt julkisivut sekä bitumikermi-, teräsohutlevy- ja betonitiilikatteet. Eräiltä osin suositukset ovat vielä puutteellisia. Laskelmien selkiinnyttämiseksi esitetään laskentaesimerkkejä. Standardin ISO 15686-1 esittämä käyttöiän ennakoinnin menetelmä on tarkoitettu käyttöikäsuunnittelun ja muun elinkaarisuunnittelun tarpeisiin. Menetelmä tunnetaan kerroinmenetelmänä, koska siinä käyttöiän ennakointi tehdään kertomalla nk. vertailukäyttöikä eri tekijät huomioonottavilla kertoimilla. Kertoimet kattavat materiaalien laadusta, rakenteellisten yksityiskohtien suunnittelusta, työnsuorituksesta, ympäristö- ja käyttörasituksista sekä huollon tasosta johtuvat vaikutukset. Käyttöikäkertoimien määrittämisessä on hyödynnetty kaikkia käytettävissä olevia lähteitä ja menetelmiä. Eräiden tuoteryhmien kertoimien määrittämisessä on käytetty pääosin kokemukseen perustuvaa tietoa. Toisten tuoteryhmien kohdalla on käytetty kokeellisia ja laskennallisia menetelmiä kertoimien määrittämiseksi, koska kokemusperäistä tietoa on ollut vain vähän käytettävissä. Kaikissa tapauksissa on määritelty käyttöikää vastaava turmeltumisen rajatila. Alkuluvuissa esitetään käyttöikäsuunnittelun perusteet standardin ISO 15686-1 mukaisesti. Julkaisun lopussa on esitelty muita käyttöikäsuunnittelun menetelmiä sekä käyttöikää koskevan tiedon hankintamenetemiä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages162
ISBN (Print)951-38-5035-8
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Number850
ISSN1235-0613

Fingerprint

durability
prediction

Keywords

 • service life
 • facades
 • external walls
 • roofings
 • durability
 • construction materials
 • concrete
 • timber
 • steel
 • bitumen
 • structural design

Cite this

Vesikari, E., Rautiainen, L., Häkkä-Rönnholm, E., Silvennoinen, K., Salonvaara, M., & Viitanen, H. (2001). Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, No. 850
Vesikari, Erkki ; Rautiainen, Liisa ; Häkkä-Rönnholm, Eva ; Silvennoinen, Kari ; Salonvaara, Mikael ; Viitanen, Hannu. / Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 162 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 850).
@book{220225fe3fb3411a8e49b1358a6d2e77,
title = "Julkisivujen ja katteiden k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n ennakointi",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n julkisivujen ja katteiden k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n ennakoinnin suositukset standardiin ISO 15686-1 perustuen. Julkaisu kattaa betonista, muuraustuotteista, puusta ja ter{\"a}sohutlevyst{\"a} tehdyt julkisivut sek{\"a} bitumikermi-, ter{\"a}sohutlevy- ja betonitiilikatteet. Er{\"a}ilt{\"a} osin suositukset ovat viel{\"a} puutteellisia. Laskelmien selkiinnytt{\"a}miseksi esitet{\"a}{\"a}n laskentaesimerkkej{\"a}. Standardin ISO 15686-1 esitt{\"a}m{\"a} k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n ennakoinnin menetelm{\"a} on tarkoitettu k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}suunnittelun ja muun elinkaarisuunnittelun tarpeisiin. Menetelm{\"a} tunnetaan kerroinmenetelm{\"a}n{\"a}, koska siin{\"a} k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n ennakointi tehd{\"a}{\"a}n kertomalla nk. vertailuk{\"a}ytt{\"o}ik{\"a} eri tekij{\"a}t huomioonottavilla kertoimilla. Kertoimet kattavat materiaalien laadusta, rakenteellisten yksityiskohtien suunnittelusta, ty{\"o}nsuorituksesta, ymp{\"a}rist{\"o}- ja k{\"a}ytt{\"o}rasituksista sek{\"a} huollon tasosta johtuvat vaikutukset. K{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}kertoimien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misess{\"a} on hy{\"o}dynnetty kaikkia k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} olevia l{\"a}hteit{\"a} ja menetelmi{\"a}. Er{\"a}iden tuoteryhmien kertoimien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misess{\"a} on k{\"a}ytetty p{\"a}{\"a}osin kokemukseen perustuvaa tietoa. Toisten tuoteryhmien kohdalla on k{\"a}ytetty kokeellisia ja laskennallisia menetelmi{\"a} kertoimien m{\"a}{\"a}ritt{\"a}miseksi, koska kokemusper{\"a}ist{\"a} tietoa on ollut vain v{\"a}h{\"a}n k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a}. Kaikissa tapauksissa on m{\"a}{\"a}ritelty k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}{\"a} vastaava turmeltumisen rajatila. Alkuluvuissa esitet{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}suunnittelun perusteet standardin ISO 15686-1 mukaisesti. Julkaisun lopussa on esitelty muita k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}suunnittelun menetelmi{\"a} sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}ik{\"a}{\"a} koskevan tiedon hankintamenetemi{\"a}.",
keywords = "service life, facades, external walls, roofings, durability, construction materials, concrete, timber, steel, bitumen, structural design",
author = "Erkki Vesikari and Liisa Rautiainen and Eva H{\"a}kk{\"a}-R{\"o}nnholm and Kari Silvennoinen and Mikael Salonvaara and Hannu Viitanen",
note = "in RawData",
year = "2001",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5035-8",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "850",
address = "Finland",

}

Vesikari, E, Rautiainen, L, Häkkä-Rönnholm, E, Silvennoinen, K, Salonvaara, M & Viitanen, H 2001, Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi. VTT Julkaisuja - Publikationer, no. 850, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi. / Vesikari, Erkki; Rautiainen, Liisa; Häkkä-Rönnholm, Eva; Silvennoinen, Kari; Salonvaara, Mikael; Viitanen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 162 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 850).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi

AU - Vesikari, Erkki

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Häkkä-Rönnholm, Eva

AU - Silvennoinen, Kari

AU - Salonvaara, Mikael

AU - Viitanen, Hannu

N1 - in RawData

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Tässä julkaisussa esitetään julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakoinnin suositukset standardiin ISO 15686-1 perustuen. Julkaisu kattaa betonista, muuraustuotteista, puusta ja teräsohutlevystä tehdyt julkisivut sekä bitumikermi-, teräsohutlevy- ja betonitiilikatteet. Eräiltä osin suositukset ovat vielä puutteellisia. Laskelmien selkiinnyttämiseksi esitetään laskentaesimerkkejä. Standardin ISO 15686-1 esittämä käyttöiän ennakoinnin menetelmä on tarkoitettu käyttöikäsuunnittelun ja muun elinkaarisuunnittelun tarpeisiin. Menetelmä tunnetaan kerroinmenetelmänä, koska siinä käyttöiän ennakointi tehdään kertomalla nk. vertailukäyttöikä eri tekijät huomioonottavilla kertoimilla. Kertoimet kattavat materiaalien laadusta, rakenteellisten yksityiskohtien suunnittelusta, työnsuorituksesta, ympäristö- ja käyttörasituksista sekä huollon tasosta johtuvat vaikutukset. Käyttöikäkertoimien määrittämisessä on hyödynnetty kaikkia käytettävissä olevia lähteitä ja menetelmiä. Eräiden tuoteryhmien kertoimien määrittämisessä on käytetty pääosin kokemukseen perustuvaa tietoa. Toisten tuoteryhmien kohdalla on käytetty kokeellisia ja laskennallisia menetelmiä kertoimien määrittämiseksi, koska kokemusperäistä tietoa on ollut vain vähän käytettävissä. Kaikissa tapauksissa on määritelty käyttöikää vastaava turmeltumisen rajatila. Alkuluvuissa esitetään käyttöikäsuunnittelun perusteet standardin ISO 15686-1 mukaisesti. Julkaisun lopussa on esitelty muita käyttöikäsuunnittelun menetelmiä sekä käyttöikää koskevan tiedon hankintamenetemiä.

AB - Tässä julkaisussa esitetään julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakoinnin suositukset standardiin ISO 15686-1 perustuen. Julkaisu kattaa betonista, muuraustuotteista, puusta ja teräsohutlevystä tehdyt julkisivut sekä bitumikermi-, teräsohutlevy- ja betonitiilikatteet. Eräiltä osin suositukset ovat vielä puutteellisia. Laskelmien selkiinnyttämiseksi esitetään laskentaesimerkkejä. Standardin ISO 15686-1 esittämä käyttöiän ennakoinnin menetelmä on tarkoitettu käyttöikäsuunnittelun ja muun elinkaarisuunnittelun tarpeisiin. Menetelmä tunnetaan kerroinmenetelmänä, koska siinä käyttöiän ennakointi tehdään kertomalla nk. vertailukäyttöikä eri tekijät huomioonottavilla kertoimilla. Kertoimet kattavat materiaalien laadusta, rakenteellisten yksityiskohtien suunnittelusta, työnsuorituksesta, ympäristö- ja käyttörasituksista sekä huollon tasosta johtuvat vaikutukset. Käyttöikäkertoimien määrittämisessä on hyödynnetty kaikkia käytettävissä olevia lähteitä ja menetelmiä. Eräiden tuoteryhmien kertoimien määrittämisessä on käytetty pääosin kokemukseen perustuvaa tietoa. Toisten tuoteryhmien kohdalla on käytetty kokeellisia ja laskennallisia menetelmiä kertoimien määrittämiseksi, koska kokemusperäistä tietoa on ollut vain vähän käytettävissä. Kaikissa tapauksissa on määritelty käyttöikää vastaava turmeltumisen rajatila. Alkuluvuissa esitetään käyttöikäsuunnittelun perusteet standardin ISO 15686-1 mukaisesti. Julkaisun lopussa on esitelty muita käyttöikäsuunnittelun menetelmiä sekä käyttöikää koskevan tiedon hankintamenetemiä.

KW - service life

KW - facades

KW - external walls

KW - roofings

KW - durability

KW - construction materials

KW - concrete

KW - timber

KW - steel

KW - bitumen

KW - structural design

M3 - Report

SN - 951-38-5035-8

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vesikari E, Rautiainen L, Häkkä-Rönnholm E, Silvennoinen K, Salonvaara M, Viitanen H. Julkisivujen ja katteiden käyttöiän ennakointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 162 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer; No. 850).