Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö

Markku Koskinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suorakäyttöinen tietokanta mahdollistaa tietojen vuorovaikutteisen haun ja tulostuksen etäispäätteeltä. Suomalaisia julkisia suorakäyttöisiä tietokantoja on tällä hetkellä yli 20, ja määrä kasvaa varsin nopeasti. Eri tietoliikenneverkkojen kautta on mahdollista käyttää noin 1 500 kansainvälistä tietokantaa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ATK-palvelutoimistossa tutkitiin tietokantojen käyttöä. Raportissa esitetyt tulokset perustuvat järjestettyihin koetilanteisiin, haastatteluihin ja kirjallisuuteen. Kirjallisuusviitetietokannat ovat jo pitkään olleet tiedon välittäjien ja tietopalveluiden käytössä. Tiedon tarvitsijoiden oma suorakäyttö on vielä vähäistä. Haastattelujen ja kokeilujen perusteella asiatietokantojen käytön aloittamiseen on jonkin verran tarvetta. Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöerekisteri ja eräät muut oikeustieteelliset tietokannat ovat jo osittain pysyvässä käytössä. Tiedon tarvitsijat ovat usein tottumattomia käyttämään sellaisia organisoituja hankintakanavia kain tietopalvelut tai tietokannat. Toisaalta joustava tietotarpeiden tyydyttäminen erityisesti asiatietokantojen avulla edellyttää tiedon tarvitsijan itse tai aktiivisessa yhteistyössä tietopalveluiden kanssa suorittamia hakuja. Lisäksi tietokantojen toteutus perustuu useille vielä vieraaseen tekniikkaan. Näistä syistä tietokantojen käyttö ei tule leviämään automaattisesti. Tietokantatietouden tehokas levittäminen edellyttää hyvin kohdistettua tiedotusta ja neuvontaa. Nämä yhdessä asiatietokantojen käyttöön osallistumisen kanssa edellyttävät tiedon tuottajilta, suorakäytön järjestäjiltä ja tietopalveluilta toimenkuvan laajentamista: tiedon keräämisen ja säilyttämisen lisäksi niiden on aloitettava eri tiedonhankintakanavien mahdollisuuksiin ja käyttöön liittyvä konsultointi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-1817-9
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number206
ISSN0358-5077

Keywords

  • data bases
  • data banks
  • information service
  • information retrieval

Cite this

Koskinen, M. (1983). Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 206
Koskinen, Markku. / Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 206).
@book{a5cdc8d54f6a4e73b09ef8f252e6f147,
title = "Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorak{\"a}ytt{\"o}",
abstract = "Suorak{\"a}ytt{\"o}inen tietokanta mahdollistaa tietojen vuorovaikutteisen haun ja tulostuksen et{\"a}isp{\"a}{\"a}tteelt{\"a}. Suomalaisia julkisia suorak{\"a}ytt{\"o}isi{\"a} tietokantoja on t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} yli 20, ja m{\"a}{\"a}r{\"a} kasvaa varsin nopeasti. Eri tietoliikenneverkkojen kautta on mahdollista k{\"a}ytt{\"a}{\"a} noin 1 500 kansainv{\"a}list{\"a} tietokantaa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ATK-palvelutoimistossa tutkitiin tietokantojen k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Raportissa esitetyt tulokset perustuvat j{\"a}rjestettyihin koetilanteisiin, haastatteluihin ja kirjallisuuteen. Kirjallisuusviitetietokannat ovat jo pitk{\"a}{\"a}n olleet tiedon v{\"a}litt{\"a}jien ja tietopalveluiden k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Tiedon tarvitsijoiden oma suorak{\"a}ytt{\"o} on viel{\"a} v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Haastattelujen ja kokeilujen perusteella asiatietokantojen k{\"a}yt{\"o}n aloittamiseen on jonkin verran tarvetta. Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkop{\"a}{\"a}t{\"o}erekisteri ja er{\"a}{\"a}t muut oikeustieteelliset tietokannat ovat jo osittain pysyv{\"a}ss{\"a} k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Tiedon tarvitsijat ovat usein tottumattomia k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n sellaisia organisoituja hankintakanavia kain tietopalvelut tai tietokannat. Toisaalta joustava tietotarpeiden tyydytt{\"a}minen erityisesti asiatietokantojen avulla edellytt{\"a}{\"a} tiedon tarvitsijan itse tai aktiivisessa yhteisty{\"o}ss{\"a} tietopalveluiden kanssa suorittamia hakuja. Lis{\"a}ksi tietokantojen toteutus perustuu useille viel{\"a} vieraaseen tekniikkaan. N{\"a}ist{\"a} syist{\"a} tietokantojen k{\"a}ytt{\"o} ei tule levi{\"a}m{\"a}{\"a}n automaattisesti. Tietokantatietouden tehokas levitt{\"a}minen edellytt{\"a}{\"a} hyvin kohdistettua tiedotusta ja neuvontaa. N{\"a}m{\"a} yhdess{\"a} asiatietokantojen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n osallistumisen kanssa edellytt{\"a}v{\"a}t tiedon tuottajilta, suorak{\"a}yt{\"o}n j{\"a}rjest{\"a}jilt{\"a} ja tietopalveluilta toimenkuvan laajentamista: tiedon ker{\"a}{\"a}misen ja s{\"a}ilytt{\"a}misen lis{\"a}ksi niiden on aloitettava eri tiedonhankintakanavien mahdollisuuksiin ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a} konsultointi.",
keywords = "data bases, data banks, information service, information retrieval",
author = "Markku Koskinen",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1817-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "206",
address = "Finland",

}

Koskinen, M 1983, Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 206, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö. / Koskinen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 206).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö

AU - Koskinen, Markku

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Suorakäyttöinen tietokanta mahdollistaa tietojen vuorovaikutteisen haun ja tulostuksen etäispäätteeltä. Suomalaisia julkisia suorakäyttöisiä tietokantoja on tällä hetkellä yli 20, ja määrä kasvaa varsin nopeasti. Eri tietoliikenneverkkojen kautta on mahdollista käyttää noin 1 500 kansainvälistä tietokantaa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ATK-palvelutoimistossa tutkitiin tietokantojen käyttöä. Raportissa esitetyt tulokset perustuvat järjestettyihin koetilanteisiin, haastatteluihin ja kirjallisuuteen. Kirjallisuusviitetietokannat ovat jo pitkään olleet tiedon välittäjien ja tietopalveluiden käytössä. Tiedon tarvitsijoiden oma suorakäyttö on vielä vähäistä. Haastattelujen ja kokeilujen perusteella asiatietokantojen käytön aloittamiseen on jonkin verran tarvetta. Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöerekisteri ja eräät muut oikeustieteelliset tietokannat ovat jo osittain pysyvässä käytössä. Tiedon tarvitsijat ovat usein tottumattomia käyttämään sellaisia organisoituja hankintakanavia kain tietopalvelut tai tietokannat. Toisaalta joustava tietotarpeiden tyydyttäminen erityisesti asiatietokantojen avulla edellyttää tiedon tarvitsijan itse tai aktiivisessa yhteistyössä tietopalveluiden kanssa suorittamia hakuja. Lisäksi tietokantojen toteutus perustuu useille vielä vieraaseen tekniikkaan. Näistä syistä tietokantojen käyttö ei tule leviämään automaattisesti. Tietokantatietouden tehokas levittäminen edellyttää hyvin kohdistettua tiedotusta ja neuvontaa. Nämä yhdessä asiatietokantojen käyttöön osallistumisen kanssa edellyttävät tiedon tuottajilta, suorakäytön järjestäjiltä ja tietopalveluilta toimenkuvan laajentamista: tiedon keräämisen ja säilyttämisen lisäksi niiden on aloitettava eri tiedonhankintakanavien mahdollisuuksiin ja käyttöön liittyvä konsultointi.

AB - Suorakäyttöinen tietokanta mahdollistaa tietojen vuorovaikutteisen haun ja tulostuksen etäispäätteeltä. Suomalaisia julkisia suorakäyttöisiä tietokantoja on tällä hetkellä yli 20, ja määrä kasvaa varsin nopeasti. Eri tietoliikenneverkkojen kautta on mahdollista käyttää noin 1 500 kansainvälistä tietokantaa. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ATK-palvelutoimistossa tutkitiin tietokantojen käyttöä. Raportissa esitetyt tulokset perustuvat järjestettyihin koetilanteisiin, haastatteluihin ja kirjallisuuteen. Kirjallisuusviitetietokannat ovat jo pitkään olleet tiedon välittäjien ja tietopalveluiden käytössä. Tiedon tarvitsijoiden oma suorakäyttö on vielä vähäistä. Haastattelujen ja kokeilujen perusteella asiatietokantojen käytön aloittamiseen on jonkin verran tarvetta. Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöerekisteri ja eräät muut oikeustieteelliset tietokannat ovat jo osittain pysyvässä käytössä. Tiedon tarvitsijat ovat usein tottumattomia käyttämään sellaisia organisoituja hankintakanavia kain tietopalvelut tai tietokannat. Toisaalta joustava tietotarpeiden tyydyttäminen erityisesti asiatietokantojen avulla edellyttää tiedon tarvitsijan itse tai aktiivisessa yhteistyössä tietopalveluiden kanssa suorittamia hakuja. Lisäksi tietokantojen toteutus perustuu useille vielä vieraaseen tekniikkaan. Näistä syistä tietokantojen käyttö ei tule leviämään automaattisesti. Tietokantatietouden tehokas levittäminen edellyttää hyvin kohdistettua tiedotusta ja neuvontaa. Nämä yhdessä asiatietokantojen käyttöön osallistumisen kanssa edellyttävät tiedon tuottajilta, suorakäytön järjestäjiltä ja tietopalveluilta toimenkuvan laajentamista: tiedon keräämisen ja säilyttämisen lisäksi niiden on aloitettava eri tiedonhankintakanavien mahdollisuuksiin ja käyttöön liittyvä konsultointi.

KW - data bases

KW - data banks

KW - information service

KW - information retrieval

M3 - Report

SN - 951-38-1817-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskinen M. Julkisten ja kaupallisten tietokantojen suorakäyttö. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 206).