Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaympäristössä: Tapaustutkimus sähköisistä palveluista

Mika Nieminen, Sirkku Kivisaari

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Tarkastelemme artikkelissa pyrkimystä muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen näkökulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehittämishankkeen joutumista kriisiin ympäristön muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin sähköisen ohjaus ja palvelumallin kehittämishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitkä tekijät edistävä tai estävät sosiotekniseksi innovaatioksi määrittelemämme uudistuksen etenemistä kuntaorganisaatiossa. Tältä pohjalta pyrimme hahmottamaan, minkälaista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyritään uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehittää tilaaja-tuottaja-ympäristöön soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palvelujärjestelmä. Sillä pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sekä luomaan uudenlainen sähköinen palvelujen markkinapaikka. Sähköisen järjestelmän kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palvelujärjestelmän toimintaa ja tuettu sopimusohjausjärjestelmää. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sekä palveluprosesseja että organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistettyä. Laajempaa sähköistä toimintamallia ei saatu kytkettyä palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eikä hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa räätälöiden käyttöön muualla kehitettyjä sähköisiä palveluja ja kahden vuoden jälkeen vaikeuksiin ajautunut kehittämishanke keskeytettiin.
Original languageFinnish
Pages (from-to)419-433
Number of pages14
JournalYhteiskuntapolitiikka
Volume77
Issue number4
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

@article{23fcd33b2cda40618ec0a976005d2f38,
title = "Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}: Tapaustutkimus s{\"a}hk{\"o}isist{\"a} palveluista",
abstract = "Tarkastelemme artikkelissa pyrkimyst{\"a} muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehitt{\"a}mishankkeen joutumista kriisiin ymp{\"a}rist{\"o}n muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin s{\"a}hk{\"o}isen ohjaus ja palvelumallin kehitt{\"a}mishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitk{\"a} tekij{\"a}t edist{\"a}v{\"a} tai est{\"a}v{\"a}t sosiotekniseksi innovaatioksi m{\"a}{\"a}rittelem{\"a}mme uudistuksen etenemist{\"a} kuntaorganisaatiossa. T{\"a}lt{\"a} pohjalta pyrimme hahmottamaan, mink{\"a}laista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyrit{\"a}{\"a}n uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} tilaaja-tuottaja-ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palveluj{\"a}rjestelm{\"a}. Sill{\"a} pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sek{\"a} luomaan uudenlainen s{\"a}hk{\"o}inen palvelujen markkinapaikka. S{\"a}hk{\"o}isen j{\"a}rjestelm{\"a}n kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palveluj{\"a}rjestelm{\"a}n toimintaa ja tuettu sopimusohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sek{\"a} palveluprosesseja ett{\"a} organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistetty{\"a}. Laajempaa s{\"a}hk{\"o}ist{\"a} toimintamallia ei saatu kytketty{\"a} palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eik{\"a} hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa r{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}iden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n muualla kehitettyj{\"a} s{\"a}hk{\"o}isi{\"a} palveluja ja kahden vuoden j{\"a}lkeen vaikeuksiin ajautunut kehitt{\"a}mishanke keskeytettiin.",
author = "Mika Nieminen and Sirkku Kivisaari",
note = "Project code: 76404",
year = "2012",
language = "Finnish",
volume = "77",
pages = "419--433",
journal = "Yhteiskuntapolitiikka",
issn = "1455-6901",
publisher = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos",
number = "4",

}

Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaympäristössä : Tapaustutkimus sähköisistä palveluista. / Nieminen, Mika; Kivisaari, Sirkku.

In: Yhteiskuntapolitiikka, Vol. 77, No. 4, 2012, p. 419-433.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaympäristössä

T2 - Tapaustutkimus sähköisistä palveluista

AU - Nieminen, Mika

AU - Kivisaari, Sirkku

N1 - Project code: 76404

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Tarkastelemme artikkelissa pyrkimystä muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen näkökulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehittämishankkeen joutumista kriisiin ympäristön muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin sähköisen ohjaus ja palvelumallin kehittämishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitkä tekijät edistävä tai estävät sosiotekniseksi innovaatioksi määrittelemämme uudistuksen etenemistä kuntaorganisaatiossa. Tältä pohjalta pyrimme hahmottamaan, minkälaista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyritään uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehittää tilaaja-tuottaja-ympäristöön soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palvelujärjestelmä. Sillä pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sekä luomaan uudenlainen sähköinen palvelujen markkinapaikka. Sähköisen järjestelmän kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palvelujärjestelmän toimintaa ja tuettu sopimusohjausjärjestelmää. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sekä palveluprosesseja että organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistettyä. Laajempaa sähköistä toimintamallia ei saatu kytkettyä palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eikä hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa räätälöiden käyttöön muualla kehitettyjä sähköisiä palveluja ja kahden vuoden jälkeen vaikeuksiin ajautunut kehittämishanke keskeytettiin.

AB - Tarkastelemme artikkelissa pyrkimystä muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen näkökulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehittämishankkeen joutumista kriisiin ympäristön muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin sähköisen ohjaus ja palvelumallin kehittämishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitkä tekijät edistävä tai estävät sosiotekniseksi innovaatioksi määrittelemämme uudistuksen etenemistä kuntaorganisaatiossa. Tältä pohjalta pyrimme hahmottamaan, minkälaista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyritään uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehittää tilaaja-tuottaja-ympäristöön soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palvelujärjestelmä. Sillä pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sekä luomaan uudenlainen sähköinen palvelujen markkinapaikka. Sähköisen järjestelmän kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palvelujärjestelmän toimintaa ja tuettu sopimusohjausjärjestelmää. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sekä palveluprosesseja että organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistettyä. Laajempaa sähköistä toimintamallia ei saatu kytkettyä palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eikä hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa räätälöiden käyttöön muualla kehitettyjä sähköisiä palveluja ja kahden vuoden jälkeen vaikeuksiin ajautunut kehittämishanke keskeytettiin.

M3 - Article

VL - 77

SP - 419

EP - 433

JO - Yhteiskuntapolitiikka

JF - Yhteiskuntapolitiikka

SN - 1455-6901

IS - 4

ER -