Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaympäristössä: Tapaustutkimus sähköisistä palveluista

Mika Nieminen, Sirkku Kivisaari

  Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

  Abstract

  Tarkastelemme artikkelissa pyrkimystä muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen näkökulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehittämishankkeen joutumista kriisiin ympäristön muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin sähköisen ohjaus ja palvelumallin kehittämishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitkä tekijät edistävä tai estävät sosiotekniseksi innovaatioksi määrittelemämme uudistuksen etenemistä kuntaorganisaatiossa. Tältä pohjalta pyrimme hahmottamaan, minkälaista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyritään uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehittää tilaaja-tuottaja-ympäristöön soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palvelujärjestelmä. Sillä pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sekä luomaan uudenlainen sähköinen palvelujen markkinapaikka. Sähköisen järjestelmän kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palvelujärjestelmän toimintaa ja tuettu sopimusohjausjärjestelmää. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sekä palveluprosesseja että organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistettyä. Laajempaa sähköistä toimintamallia ei saatu kytkettyä palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eikä hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa räätälöiden käyttöön muualla kehitettyjä sähköisiä palveluja ja kahden vuoden jälkeen vaikeuksiin ajautunut kehittämishanke keskeytettiin.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)419-433
  Number of pages14
  JournalYhteiskuntapolitiikka
  Volume77
  Issue number4
  Publication statusPublished - 2012
  MoE publication typeA1 Journal article-refereed

  Cite this

  @article{23fcd33b2cda40618ec0a976005d2f38,
  title = "Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}: Tapaustutkimus s{\"a}hk{\"o}isist{\"a} palveluista",
  abstract = "Tarkastelemme artikkelissa pyrkimyst{\"a} muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehitt{\"a}mishankkeen joutumista kriisiin ymp{\"a}rist{\"o}n muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin s{\"a}hk{\"o}isen ohjaus ja palvelumallin kehitt{\"a}mishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitk{\"a} tekij{\"a}t edist{\"a}v{\"a} tai est{\"a}v{\"a}t sosiotekniseksi innovaatioksi m{\"a}{\"a}rittelem{\"a}mme uudistuksen etenemist{\"a} kuntaorganisaatiossa. T{\"a}lt{\"a} pohjalta pyrimme hahmottamaan, mink{\"a}laista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyrit{\"a}{\"a}n uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} tilaaja-tuottaja-ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palveluj{\"a}rjestelm{\"a}. Sill{\"a} pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sek{\"a} luomaan uudenlainen s{\"a}hk{\"o}inen palvelujen markkinapaikka. S{\"a}hk{\"o}isen j{\"a}rjestelm{\"a}n kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palveluj{\"a}rjestelm{\"a}n toimintaa ja tuettu sopimusohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sek{\"a} palveluprosesseja ett{\"a} organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistetty{\"a}. Laajempaa s{\"a}hk{\"o}ist{\"a} toimintamallia ei saatu kytketty{\"a} palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eik{\"a} hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa r{\"a}{\"a}t{\"a}l{\"o}iden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n muualla kehitettyj{\"a} s{\"a}hk{\"o}isi{\"a} palveluja ja kahden vuoden j{\"a}lkeen vaikeuksiin ajautunut kehitt{\"a}mishanke keskeytettiin.",
  author = "Mika Nieminen and Sirkku Kivisaari",
  note = "Project code: 76404",
  year = "2012",
  language = "Finnish",
  volume = "77",
  pages = "419--433",
  journal = "Yhteiskuntapolitiikka",
  issn = "1455-6901",
  publisher = "Terveyden ja hyvinvoinnin laitos",
  number = "4",

  }

  Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaympäristössä : Tapaustutkimus sähköisistä palveluista. / Nieminen, Mika; Kivisaari, Sirkku.

  In: Yhteiskuntapolitiikka, Vol. 77, No. 4, 2012, p. 419-433.

  Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Julkisten palveluiden uudistamisen haaste muuttuvassa kuntaympäristössä

  T2 - Tapaustutkimus sähköisistä palveluista

  AU - Nieminen, Mika

  AU - Kivisaari, Sirkku

  N1 - Project code: 76404

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - Tarkastelemme artikkelissa pyrkimystä muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen näkökulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehittämishankkeen joutumista kriisiin ympäristön muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin sähköisen ohjaus ja palvelumallin kehittämishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitkä tekijät edistävä tai estävät sosiotekniseksi innovaatioksi määrittelemämme uudistuksen etenemistä kuntaorganisaatiossa. Tältä pohjalta pyrimme hahmottamaan, minkälaista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyritään uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehittää tilaaja-tuottaja-ympäristöön soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palvelujärjestelmä. Sillä pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sekä luomaan uudenlainen sähköinen palvelujen markkinapaikka. Sähköisen järjestelmän kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palvelujärjestelmän toimintaa ja tuettu sopimusohjausjärjestelmää. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sekä palveluprosesseja että organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistettyä. Laajempaa sähköistä toimintamallia ei saatu kytkettyä palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eikä hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa räätälöiden käyttöön muualla kehitettyjä sähköisiä palveluja ja kahden vuoden jälkeen vaikeuksiin ajautunut kehittämishanke keskeytettiin.

  AB - Tarkastelemme artikkelissa pyrkimystä muuttaa kunnallista toimintamallia sosiaalitieteellisen innovaatiotutkimuksen näkökulmasta. Erittelemme yhden kunnallisen kehittämishankkeen joutumista kriisiin ympäristön muutospaineissa. Kohteena on keskisuuressa kaupungissa vuosina 2010-2011 toteutettu sosiaali- ja terveyssektorin sähköisen ohjaus ja palvelumallin kehittämishanke. Tutkimuskysymyksemme on, mitkä tekijät edistävä tai estävät sosiotekniseksi innovaatioksi määrittelemämme uudistuksen etenemistä kuntaorganisaatiossa. Tältä pohjalta pyrimme hahmottamaan, minkälaista muutosjohtamista kunnissa tarvitaan, kun palvelurakennetta pyritään uudistamaan. Tarkastelemamme hankkeen tavoitteena oli kehittää tilaaja-tuottaja-ympäristöön soveltuva vuorovaikutteinen perusturvan ohjaus ja palvelujärjestelmä. Sillä pyrittiin tukemaan johtamistavan, palvelujen tuotantotavan ja organisoinnin kokonaisvaltaista uudistamista sekä luomaan uudenlainen sähköinen palvelujen markkinapaikka. Sähköisen järjestelmän kautta olisi tarjottu palveluja, ohjattu palvelujärjestelmän toimintaa ja tuettu sopimusohjausjärjestelmää. Hankkeen innovatiivisuus perustui suunnitelman kokonaisvaltaiseen luonteeseen. Tarkoituksena oli uudistaa sekä palveluprosesseja että organisaation ohjausta. Kokonaisvaltaisen toimintamallin muutosta ei kuitenkaan saatu tarkastelujaksolla edistettyä. Laajempaa sähköistä toimintamallia ei saatu kytkettyä palvelujen tuotantomallin uudistuspyrkimyksiin eikä hallinnollis-poliittiseen tavoitteenasetteluun. Innovatiiviset tavoitteet supistuivat ensin pyrkimykseksi ottaa räätälöiden käyttöön muualla kehitettyjä sähköisiä palveluja ja kahden vuoden jälkeen vaikeuksiin ajautunut kehittämishanke keskeytettiin.

  M3 - Article

  VL - 77

  SP - 419

  EP - 433

  JO - Yhteiskuntapolitiikka

  JF - Yhteiskuntapolitiikka

  SN - 1455-6901

  IS - 4

  ER -