Abstract
Juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa patogeenien ja pilaajaorganismien
kasvu aiheuttaa kuluttajalle terveydellisiä riskejä. Juustonvalmistuksessa
käytetyt juustomuotit antavat juustolle muodon ja pinnan. Juuston
valmistuksessa juustomuottien puhtaudella on tärkeä merkitys valmiin tuotteen
mikrobiologiselle laadulle. Muottien rakenteen monimutkaisuuden vuoksi
muottien puhdistuminen tavanomaisilla pesumenetelmillä ei ole riittävää, joten
muottien pesuun on kehitetty ultraäänitekniikkaan perustuvia pesureita.
Kirjallisuusosassa käsitellään juustomuottien tehtäviä, rakennetta ja
likaantumista sekä elintarvikkeiden turvallisuuden vaaratekijöitä
meijeriteollisuudessa. Puhdistumiseen vaikuttavia tekijöitä sekä
meijeriteollisuudessa käytössä olevia pesumenetelmiä ja erilaisten pesu- ja
desinfiointiaineiden vaikutuksia tarkastellaan myös. Ultraäänen osalta
käsitellään kavitaatiota ja siihen vaikuttavien tekijöiden vaikutuksia lian
irrottamiskykyyn. Kavitaation vaikutuksia mikrobien vegetatiivisolujen ja
itiöiden sekä solujen DNA:han on selvitelty.
Tutkimuksen kokeellisessa osassa selvitettiin Valio Oy:n Lapinlahden juustolan
edam-juustolinjan juustomuottien puhtautta. Juustonvalmistuslinjalla
tarkkailtiin juustomuottien puhtautta eri pikamenetelmien avulla.
Juustomuottipesurin pesuveden likaantumista tutkittiin COD- ja EDTA-
menetelmällä. Pilot-mittakaavan kokeissa selvitettiin neljän eri pesuaineen ja
kolmen eri pesuaineliuosvahvuuden vaikutuksia puhdistuvuuteen käyttäen
puhdasta ja likaista pesuvettä sekä uusia että kemiallisesti vanhennettuja
juustomuottipalasia.
Tulosten perusteella oli havaittavissa tilastollisesti merkitsevää eroa
juustomuottien ja juustomuottien kansien likaisuuden välillä. Pesuliuosten
määritystulosten perusteella pesuliuoksen likaisuus kasvaa suoraviivaisesti
käyttöajan alussa, mutta hidastuu ajan funktiona. Käytetyt pesuveden
määritysmenetelmät antavat yhteneväisen kuvan pesuveden likaantumisesta. Pilot
-kokeiden perusteella Fet 40 Loro oli pesuteholtaan muita heikompi pesuaine.
Muiden pesuaineiden välillä ei havaittu eroja pesutuloksissa mutta
pesuliuosten väkevyyden osalta parhain puhdistusvaikutus oli 1,5 %:lla
pesuliuoksilla. Pilot –kokeiden perusteella käytetyn pesuaineen väkevyys
suositellaan säädettäväksi n. 1 %:n tasolle.
Translated title of the contribution | Cheese mould cleanability in pilot and process scale: Master's thesis |
---|---|
Original language | Finnish |
Qualification | Master Degree |
Publication status | Published - 2000 |
MoE publication type | G2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis |
Keywords
- cheese
- cleaning
- cheese mo(u)ld
- detergents
- ultrasonic