Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa

Risto Seppälä, Martti Äijälä, Dan Asplund

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Polttolaitosten ilmoitusten mukaan jyrsinturpeen kuljetuksessa, käsittelyssä ja purkauksessa ilmenneet tärkeimmät ongelmat ovat olleet turpeen pölyäminen ja suuri puhdistustarve, turpeen jäätyminen junavaunuihin, kuljettimiin, purkaimiin ja siiloihin, turpeen tukkeutuminen ja halvaantuminen kuljettimiin ja siiloihin, kuljettimien ja parkaimien voimakas kuluminen ja suuri tehontarve sekä irtoaineksen aiheuttamat häiriöt kuljettimissa ja purkaimissa sekä niiden työläs poisto ritilän päältä. Suuret voimalaitokset ovat myllypolttolaitoksia. Näitä pienemmillä teollisuusvoimalaitoksilla kattilat ovat yleensä monipolttoainekattiloita. Polttotapoina ovat mylly-, arina-, yhdistetty pöly-arina- tai leijukerrospoltto. Uusilla keskikokoisilla voimalaitoksilla leijukerros ja yhdistetty pöly-arinapoltto näyttävät valtaavan alaa. Suunnitteilla olevat lämpö- ja höyrykeskukset ovat arina- tai leijukerroskattiloita. Tutkimuksessa on kerätty tietoja ja kokemuksia jyrsinturpeen polttolaitoksilta ja laitevalmistajilta Suomesta, Irlannista ja Neuvostoliitosta tutustumiskäyntien, kyselyjen ja kirjallisuuden avulla. Siinä on selvitetty turpeen merkitystä energianlähteenä, turpeen käsittely- ja polttotekniikkaa sekä niistä saatuja kokemuksia. Tiedotteessa annetaan myös suosituksia laitteille asetettavista vaatimuksista ja eri laitteiden soveltuvuudesta tärkeimpiin käyttökohteisiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages507
ISBN (Print)951-38-1380-0
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number63
ISSN0358-5085

Cite this

Seppälä, R., Äijälä, M., & Asplund, D. (1982). Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 63
Seppälä, Risto ; Äijälä, Martti ; Asplund, Dan. / Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 507 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 63).
@book{6c6a0e4324d84bd28dc35093f5af2bcd,
title = "Jyrsinturpeen k{\"a}sittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa",
abstract = "Polttolaitosten ilmoitusten mukaan jyrsinturpeen kuljetuksessa, k{\"a}sittelyss{\"a} ja purkauksessa ilmenneet t{\"a}rkeimm{\"a}t ongelmat ovat olleet turpeen p{\"o}ly{\"a}minen ja suuri puhdistustarve, turpeen j{\"a}{\"a}tyminen junavaunuihin, kuljettimiin, purkaimiin ja siiloihin, turpeen tukkeutuminen ja halvaantuminen kuljettimiin ja siiloihin, kuljettimien ja parkaimien voimakas kuluminen ja suuri tehontarve sek{\"a} irtoaineksen aiheuttamat h{\"a}iri{\"o}t kuljettimissa ja purkaimissa sek{\"a} niiden ty{\"o}l{\"a}s poisto ritil{\"a}n p{\"a}{\"a}lt{\"a}. Suuret voimalaitokset ovat myllypolttolaitoksia. N{\"a}it{\"a} pienemmill{\"a} teollisuusvoimalaitoksilla kattilat ovat yleens{\"a} monipolttoainekattiloita. Polttotapoina ovat mylly-, arina-, yhdistetty p{\"o}ly-arina- tai leijukerrospoltto. Uusilla keskikokoisilla voimalaitoksilla leijukerros ja yhdistetty p{\"o}ly-arinapoltto n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t valtaavan alaa. Suunnitteilla olevat l{\"a}mp{\"o}- ja h{\"o}yrykeskukset ovat arina- tai leijukerroskattiloita. Tutkimuksessa on ker{\"a}tty tietoja ja kokemuksia jyrsinturpeen polttolaitoksilta ja laitevalmistajilta Suomesta, Irlannista ja Neuvostoliitosta tutustumisk{\"a}yntien, kyselyjen ja kirjallisuuden avulla. Siin{\"a} on selvitetty turpeen merkityst{\"a} energianl{\"a}hteen{\"a}, turpeen k{\"a}sittely- ja polttotekniikkaa sek{\"a} niist{\"a} saatuja kokemuksia. Tiedotteessa annetaan my{\"o}s suosituksia laitteille asetettavista vaatimuksista ja eri laitteiden soveltuvuudesta t{\"a}rkeimpiin k{\"a}ytt{\"o}kohteisiin.",
author = "Risto Sepp{\"a}l{\"a} and Martti {\"A}ij{\"a}l{\"a} and Dan Asplund",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1380-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "63",
address = "Finland",

}

Seppälä, R, Äijälä, M & Asplund, D 1982, Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 63, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa. / Seppälä, Risto; Äijälä, Martti; Asplund, Dan.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 507 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 63).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa

AU - Seppälä, Risto

AU - Äijälä, Martti

AU - Asplund, Dan

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Polttolaitosten ilmoitusten mukaan jyrsinturpeen kuljetuksessa, käsittelyssä ja purkauksessa ilmenneet tärkeimmät ongelmat ovat olleet turpeen pölyäminen ja suuri puhdistustarve, turpeen jäätyminen junavaunuihin, kuljettimiin, purkaimiin ja siiloihin, turpeen tukkeutuminen ja halvaantuminen kuljettimiin ja siiloihin, kuljettimien ja parkaimien voimakas kuluminen ja suuri tehontarve sekä irtoaineksen aiheuttamat häiriöt kuljettimissa ja purkaimissa sekä niiden työläs poisto ritilän päältä. Suuret voimalaitokset ovat myllypolttolaitoksia. Näitä pienemmillä teollisuusvoimalaitoksilla kattilat ovat yleensä monipolttoainekattiloita. Polttotapoina ovat mylly-, arina-, yhdistetty pöly-arina- tai leijukerrospoltto. Uusilla keskikokoisilla voimalaitoksilla leijukerros ja yhdistetty pöly-arinapoltto näyttävät valtaavan alaa. Suunnitteilla olevat lämpö- ja höyrykeskukset ovat arina- tai leijukerroskattiloita. Tutkimuksessa on kerätty tietoja ja kokemuksia jyrsinturpeen polttolaitoksilta ja laitevalmistajilta Suomesta, Irlannista ja Neuvostoliitosta tutustumiskäyntien, kyselyjen ja kirjallisuuden avulla. Siinä on selvitetty turpeen merkitystä energianlähteenä, turpeen käsittely- ja polttotekniikkaa sekä niistä saatuja kokemuksia. Tiedotteessa annetaan myös suosituksia laitteille asetettavista vaatimuksista ja eri laitteiden soveltuvuudesta tärkeimpiin käyttökohteisiin.

AB - Polttolaitosten ilmoitusten mukaan jyrsinturpeen kuljetuksessa, käsittelyssä ja purkauksessa ilmenneet tärkeimmät ongelmat ovat olleet turpeen pölyäminen ja suuri puhdistustarve, turpeen jäätyminen junavaunuihin, kuljettimiin, purkaimiin ja siiloihin, turpeen tukkeutuminen ja halvaantuminen kuljettimiin ja siiloihin, kuljettimien ja parkaimien voimakas kuluminen ja suuri tehontarve sekä irtoaineksen aiheuttamat häiriöt kuljettimissa ja purkaimissa sekä niiden työläs poisto ritilän päältä. Suuret voimalaitokset ovat myllypolttolaitoksia. Näitä pienemmillä teollisuusvoimalaitoksilla kattilat ovat yleensä monipolttoainekattiloita. Polttotapoina ovat mylly-, arina-, yhdistetty pöly-arina- tai leijukerrospoltto. Uusilla keskikokoisilla voimalaitoksilla leijukerros ja yhdistetty pöly-arinapoltto näyttävät valtaavan alaa. Suunnitteilla olevat lämpö- ja höyrykeskukset ovat arina- tai leijukerroskattiloita. Tutkimuksessa on kerätty tietoja ja kokemuksia jyrsinturpeen polttolaitoksilta ja laitevalmistajilta Suomesta, Irlannista ja Neuvostoliitosta tutustumiskäyntien, kyselyjen ja kirjallisuuden avulla. Siinä on selvitetty turpeen merkitystä energianlähteenä, turpeen käsittely- ja polttotekniikkaa sekä niistä saatuja kokemuksia. Tiedotteessa annetaan myös suosituksia laitteille asetettavista vaatimuksista ja eri laitteiden soveltuvuudesta tärkeimpiin käyttökohteisiin.

M3 - Report

SN - 951-38-1380-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Seppälä R, Äijälä M, Asplund D. Jyrsinturpeen käsittely ja polttotekniikka Suomessa, Iranissa ja Neuvostoliitossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 507 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 63).