Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt

Risto Seppälä, Risto Himanen, Dan Asplund

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Jyrsinturvelaitosten toiminnassa on ilmennyt lukuisia vikoja ja häiriöitä. Siitä huolimatta laitokset ovat toimineet yleensä hyvin. Voimalaitoksilla höyryntuotannon käytettävyys on ollut keskimäärin 90 % ja turpeen polton käytettävyys 86 %. Useimmiten vikoja ja häiriöitä aiheuttivat jyrsinturpeen seassa oleva puu- ym. irtoaines, turpeen laatu sekä laitteiden varusteisiin ja materiaaliin liittyvät tekijät. Turve saattoi holvaantua ja aiheuttaa tukkeutumia, ja laitteet kuluivat yllättävästi. Vikoja esiintyi etenkin siirto- ja kuivauslaitteissa, mikä vähensi turpeen polttoa tai lopetti sen kokonaan. Tällöin jouduttiin käyttämään öljyä. Häiriöille herkimpiä laitteita ovat kolakuljettimet, ruuvipurkaimet, sulkusyöttimet, siilot, kuivaus- ja jauhatuslaitteet sekä polttimeen menevä turvepölyputki. Jyrsinturvetta poltettiin vuonna 1980 5,6 milj. m3. Laitoksista yli puolet oli kunnallisia, ja ne tuottivat yleensä lämpöä ja sähköä. Jyrsinturvetta pääpolttoaineenaan käyttäviä polttolaitoksia on Suomessa noin 30. Luvussa ovat mukana vuonna 1981 valmistuvat kahdeksan laitosta. Lisäksi teollisuudessa on toistakymmentä arinakattilaa, joissa jyrsinturvetta poltetaan punpolttoaineiden joukossa. Jyrsinturvelaitoksilla sattuneiden vikojen ja häiriöiden esiintymiskohdat ja syyt vuonna 1980 esitetään. Jyrsinturvelaitoksille soveltuvat käyttövarmuustunnuslukujen laskentaperusteet määritetään sekä annetaan käytettävyysarvot vuosilta 1979 ja 1980.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Print)951-38-1431-9
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number68
ISSN0358-5077

Fingerprint

power plants
peat

Cite this

Seppälä, R., Himanen, R., & Asplund, D. (1982). Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 68
Seppälä, Risto ; Himanen, Risto ; Asplund, Dan. / Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 68).
@book{9d7cc524009a424f94d74577a8358c3f,
title = "Jyrsinturvelaitosten viat ja h{\"a}iri{\"o}t",
abstract = "Jyrsinturvelaitosten toiminnassa on ilmennyt lukuisia vikoja ja h{\"a}iri{\"o}it{\"a}. Siit{\"a} huolimatta laitokset ovat toimineet yleens{\"a} hyvin. Voimalaitoksilla h{\"o}yryntuotannon k{\"a}ytett{\"a}vyys on ollut keskim{\"a}{\"a}rin 90 {\%} ja turpeen polton k{\"a}ytett{\"a}vyys 86 {\%}. Useimmiten vikoja ja h{\"a}iri{\"o}it{\"a} aiheuttivat jyrsinturpeen seassa oleva puu- ym. irtoaines, turpeen laatu sek{\"a} laitteiden varusteisiin ja materiaaliin liittyv{\"a}t tekij{\"a}t. Turve saattoi holvaantua ja aiheuttaa tukkeutumia, ja laitteet kuluivat yll{\"a}tt{\"a}v{\"a}sti. Vikoja esiintyi etenkin siirto- ja kuivauslaitteissa, mik{\"a} v{\"a}hensi turpeen polttoa tai lopetti sen kokonaan. T{\"a}ll{\"o}in jouduttiin k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n {\"o}ljy{\"a}. H{\"a}iri{\"o}ille herkimpi{\"a} laitteita ovat kolakuljettimet, ruuvipurkaimet, sulkusy{\"o}ttimet, siilot, kuivaus- ja jauhatuslaitteet sek{\"a} polttimeen menev{\"a} turvep{\"o}lyputki. Jyrsinturvetta poltettiin vuonna 1980 5,6 milj. m3. Laitoksista yli puolet oli kunnallisia, ja ne tuottivat yleens{\"a} l{\"a}mp{\"o}{\"a} ja s{\"a}hk{\"o}{\"a}. Jyrsinturvetta p{\"a}{\"a}polttoaineenaan k{\"a}ytt{\"a}vi{\"a} polttolaitoksia on Suomessa noin 30. Luvussa ovat mukana vuonna 1981 valmistuvat kahdeksan laitosta. Lis{\"a}ksi teollisuudessa on toistakymment{\"a} arinakattilaa, joissa jyrsinturvetta poltetaan punpolttoaineiden joukossa. Jyrsinturvelaitoksilla sattuneiden vikojen ja h{\"a}iri{\"o}iden esiintymiskohdat ja syyt vuonna 1980 esitet{\"a}{\"a}n. Jyrsinturvelaitoksille soveltuvat k{\"a}ytt{\"o}varmuustunnuslukujen laskentaperusteet m{\"a}{\"a}ritet{\"a}{\"a}n sek{\"a} annetaan k{\"a}ytett{\"a}vyysarvot vuosilta 1979 ja 1980.",
author = "Risto Sepp{\"a}l{\"a} and Risto Himanen and Dan Asplund",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1431-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "68",
address = "Finland",

}

Seppälä, R, Himanen, R & Asplund, D 1982, Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 68, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt. / Seppälä, Risto; Himanen, Risto; Asplund, Dan.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 68).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt

AU - Seppälä, Risto

AU - Himanen, Risto

AU - Asplund, Dan

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Jyrsinturvelaitosten toiminnassa on ilmennyt lukuisia vikoja ja häiriöitä. Siitä huolimatta laitokset ovat toimineet yleensä hyvin. Voimalaitoksilla höyryntuotannon käytettävyys on ollut keskimäärin 90 % ja turpeen polton käytettävyys 86 %. Useimmiten vikoja ja häiriöitä aiheuttivat jyrsinturpeen seassa oleva puu- ym. irtoaines, turpeen laatu sekä laitteiden varusteisiin ja materiaaliin liittyvät tekijät. Turve saattoi holvaantua ja aiheuttaa tukkeutumia, ja laitteet kuluivat yllättävästi. Vikoja esiintyi etenkin siirto- ja kuivauslaitteissa, mikä vähensi turpeen polttoa tai lopetti sen kokonaan. Tällöin jouduttiin käyttämään öljyä. Häiriöille herkimpiä laitteita ovat kolakuljettimet, ruuvipurkaimet, sulkusyöttimet, siilot, kuivaus- ja jauhatuslaitteet sekä polttimeen menevä turvepölyputki. Jyrsinturvetta poltettiin vuonna 1980 5,6 milj. m3. Laitoksista yli puolet oli kunnallisia, ja ne tuottivat yleensä lämpöä ja sähköä. Jyrsinturvetta pääpolttoaineenaan käyttäviä polttolaitoksia on Suomessa noin 30. Luvussa ovat mukana vuonna 1981 valmistuvat kahdeksan laitosta. Lisäksi teollisuudessa on toistakymmentä arinakattilaa, joissa jyrsinturvetta poltetaan punpolttoaineiden joukossa. Jyrsinturvelaitoksilla sattuneiden vikojen ja häiriöiden esiintymiskohdat ja syyt vuonna 1980 esitetään. Jyrsinturvelaitoksille soveltuvat käyttövarmuustunnuslukujen laskentaperusteet määritetään sekä annetaan käytettävyysarvot vuosilta 1979 ja 1980.

AB - Jyrsinturvelaitosten toiminnassa on ilmennyt lukuisia vikoja ja häiriöitä. Siitä huolimatta laitokset ovat toimineet yleensä hyvin. Voimalaitoksilla höyryntuotannon käytettävyys on ollut keskimäärin 90 % ja turpeen polton käytettävyys 86 %. Useimmiten vikoja ja häiriöitä aiheuttivat jyrsinturpeen seassa oleva puu- ym. irtoaines, turpeen laatu sekä laitteiden varusteisiin ja materiaaliin liittyvät tekijät. Turve saattoi holvaantua ja aiheuttaa tukkeutumia, ja laitteet kuluivat yllättävästi. Vikoja esiintyi etenkin siirto- ja kuivauslaitteissa, mikä vähensi turpeen polttoa tai lopetti sen kokonaan. Tällöin jouduttiin käyttämään öljyä. Häiriöille herkimpiä laitteita ovat kolakuljettimet, ruuvipurkaimet, sulkusyöttimet, siilot, kuivaus- ja jauhatuslaitteet sekä polttimeen menevä turvepölyputki. Jyrsinturvetta poltettiin vuonna 1980 5,6 milj. m3. Laitoksista yli puolet oli kunnallisia, ja ne tuottivat yleensä lämpöä ja sähköä. Jyrsinturvetta pääpolttoaineenaan käyttäviä polttolaitoksia on Suomessa noin 30. Luvussa ovat mukana vuonna 1981 valmistuvat kahdeksan laitosta. Lisäksi teollisuudessa on toistakymmentä arinakattilaa, joissa jyrsinturvetta poltetaan punpolttoaineiden joukossa. Jyrsinturvelaitoksilla sattuneiden vikojen ja häiriöiden esiintymiskohdat ja syyt vuonna 1980 esitetään. Jyrsinturvelaitoksille soveltuvat käyttövarmuustunnuslukujen laskentaperusteet määritetään sekä annetaan käytettävyysarvot vuosilta 1979 ja 1980.

M3 - Report

SN - 951-38-1431-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Seppälä R, Himanen R, Asplund D. Jyrsinturvelaitosten viat ja häiriöt. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 68).