Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa: Kirjallisuustutkimus

Tauno Andstén

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Viime vuosina on ns. pikaruokaravintoloiden lukumäärä lisääntynyt huomattavasti. Näiden ravintoloiden keittiöissä käytetään ruoan valmistukseen suuria määriä kuumennettuja ruokaöljyjä, jotka syttyessään voivat aiheuttaa vakavia tulipaloja. Tässä julkaisussa tarkastellaan ruokaöljypalojen yleisyyttä Suomessa ja Kanadassa palotilastojen avulla. Ruokaöljyn itsesyttymiseen johtavia paloteknisiä lämpötiloja selvitetään samoin kuin käsisammuttimien sammutetyyppien kemiallisia sammutusvaikutuksia. ABC-sammutejauheet ja hiilidioksidi ovat osoittautuneet sammutukseen sopimattomiksi. BC-jauheet sopivat hieman paremmin. Vaahdot ja sitraatti- tai asetaattipohjaiset nestemäiset sammutteet ovat tähänastisista parhaimpia. Ruokaöljypaloja koskeva F-luokkamerkintä on tulossa käyttöön CEN:n ja ISO:n toimesta laadittavissa uusissa käsisammutinstandardeissa. Julkaisussa esitellään Isossa-Britanniassa käytettyä käsisammuttimien F-luokan testausstandardia sekä ISO:n ja DIN:n standardiehdotuksia. Näiden lisäksi keittiöiden palosuojausstandardeja on ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa sekä laivojen keittiöistä kansainvälinen ISO-standardi. Useimmissa Euroopan maissa ei ole F-luokan paloja koskevia määräyksiä eikä niihin liittyviä käsisammuttimien testausstandardeja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages32
ISBN (Electronic)951-38-5819-7
ISBN (Print)951-38-5818-9
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2093
ISSN1235-0605

Keywords

  • portable fire extinguishers
  • restaurants
  • fire ignition
  • fire prevention
  • fire safety
  • cooking oils
  • extinguishing foams
  • standardization
  • regulations

Cite this

Andstén, T. (2001). Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2093
Andstén, Tauno. / Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa : Kirjallisuustutkimus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 32 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2093).
@book{6bb1e2b461f049098c70ae3d6b46169b,
title = "K{\"a}sisammuttimien k{\"a}ytt{\"o} ruoka{\"o}ljypalojen sammutuksessa: Kirjallisuustutkimus",
abstract = "Viime vuosina on ns. pikaruokaravintoloiden lukum{\"a}{\"a}r{\"a} lis{\"a}{\"a}ntynyt huomattavasti. N{\"a}iden ravintoloiden keitti{\"o}iss{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n ruoan valmistukseen suuria m{\"a}{\"a}ri{\"a} kuumennettuja ruoka{\"o}ljyj{\"a}, jotka syttyess{\"a}{\"a}n voivat aiheuttaa vakavia tulipaloja. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa tarkastellaan ruoka{\"o}ljypalojen yleisyytt{\"a} Suomessa ja Kanadassa palotilastojen avulla. Ruoka{\"o}ljyn itsesyttymiseen johtavia paloteknisi{\"a} l{\"a}mp{\"o}tiloja selvitet{\"a}{\"a}n samoin kuin k{\"a}sisammuttimien sammutetyyppien kemiallisia sammutusvaikutuksia. ABC-sammutejauheet ja hiilidioksidi ovat osoittautuneet sammutukseen sopimattomiksi. BC-jauheet sopivat hieman paremmin. Vaahdot ja sitraatti- tai asetaattipohjaiset nestem{\"a}iset sammutteet ovat t{\"a}h{\"a}nastisista parhaimpia. Ruoka{\"o}ljypaloja koskeva F-luokkamerkint{\"a} on tulossa k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n CEN:n ja ISO:n toimesta laadittavissa uusissa k{\"a}sisammutinstandardeissa. Julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n Isossa-Britanniassa k{\"a}ytetty{\"a} k{\"a}sisammuttimien F-luokan testausstandardia sek{\"a} ISO:n ja DIN:n standardiehdotuksia. N{\"a}iden lis{\"a}ksi keitti{\"o}iden palosuojausstandardeja on ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa sek{\"a} laivojen keitti{\"o}ist{\"a} kansainv{\"a}linen ISO-standardi. Useimmissa Euroopan maissa ei ole F-luokan paloja koskevia m{\"a}{\"a}r{\"a}yksi{\"a} eik{\"a} niihin liittyvi{\"a} k{\"a}sisammuttimien testausstandardeja.",
keywords = "portable fire extinguishers, restaurants, fire ignition, fire prevention, fire safety, cooking oils, extinguishing foams, standardization, regulations",
author = "Tauno Andst{\'e}n",
year = "2001",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5818-9",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2093",
address = "Finland",

}

Andstén, T 2001, Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa: Kirjallisuustutkimus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2093, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa : Kirjallisuustutkimus. / Andstén, Tauno.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 32 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2093).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa

T2 - Kirjallisuustutkimus

AU - Andstén, Tauno

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Viime vuosina on ns. pikaruokaravintoloiden lukumäärä lisääntynyt huomattavasti. Näiden ravintoloiden keittiöissä käytetään ruoan valmistukseen suuria määriä kuumennettuja ruokaöljyjä, jotka syttyessään voivat aiheuttaa vakavia tulipaloja. Tässä julkaisussa tarkastellaan ruokaöljypalojen yleisyyttä Suomessa ja Kanadassa palotilastojen avulla. Ruokaöljyn itsesyttymiseen johtavia paloteknisiä lämpötiloja selvitetään samoin kuin käsisammuttimien sammutetyyppien kemiallisia sammutusvaikutuksia. ABC-sammutejauheet ja hiilidioksidi ovat osoittautuneet sammutukseen sopimattomiksi. BC-jauheet sopivat hieman paremmin. Vaahdot ja sitraatti- tai asetaattipohjaiset nestemäiset sammutteet ovat tähänastisista parhaimpia. Ruokaöljypaloja koskeva F-luokkamerkintä on tulossa käyttöön CEN:n ja ISO:n toimesta laadittavissa uusissa käsisammutinstandardeissa. Julkaisussa esitellään Isossa-Britanniassa käytettyä käsisammuttimien F-luokan testausstandardia sekä ISO:n ja DIN:n standardiehdotuksia. Näiden lisäksi keittiöiden palosuojausstandardeja on ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa sekä laivojen keittiöistä kansainvälinen ISO-standardi. Useimmissa Euroopan maissa ei ole F-luokan paloja koskevia määräyksiä eikä niihin liittyviä käsisammuttimien testausstandardeja.

AB - Viime vuosina on ns. pikaruokaravintoloiden lukumäärä lisääntynyt huomattavasti. Näiden ravintoloiden keittiöissä käytetään ruoan valmistukseen suuria määriä kuumennettuja ruokaöljyjä, jotka syttyessään voivat aiheuttaa vakavia tulipaloja. Tässä julkaisussa tarkastellaan ruokaöljypalojen yleisyyttä Suomessa ja Kanadassa palotilastojen avulla. Ruokaöljyn itsesyttymiseen johtavia paloteknisiä lämpötiloja selvitetään samoin kuin käsisammuttimien sammutetyyppien kemiallisia sammutusvaikutuksia. ABC-sammutejauheet ja hiilidioksidi ovat osoittautuneet sammutukseen sopimattomiksi. BC-jauheet sopivat hieman paremmin. Vaahdot ja sitraatti- tai asetaattipohjaiset nestemäiset sammutteet ovat tähänastisista parhaimpia. Ruokaöljypaloja koskeva F-luokkamerkintä on tulossa käyttöön CEN:n ja ISO:n toimesta laadittavissa uusissa käsisammutinstandardeissa. Julkaisussa esitellään Isossa-Britanniassa käytettyä käsisammuttimien F-luokan testausstandardia sekä ISO:n ja DIN:n standardiehdotuksia. Näiden lisäksi keittiöiden palosuojausstandardeja on ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa sekä laivojen keittiöistä kansainvälinen ISO-standardi. Useimmissa Euroopan maissa ei ole F-luokan paloja koskevia määräyksiä eikä niihin liittyviä käsisammuttimien testausstandardeja.

KW - portable fire extinguishers

KW - restaurants

KW - fire ignition

KW - fire prevention

KW - fire safety

KW - cooking oils

KW - extinguishing foams

KW - standardization

KW - regulations

M3 - Report

SN - 951-38-5818-9

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Andstén T. Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa: Kirjallisuustutkimus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2001. 32 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2093).