Käsisammuttimien käyttö ruokaöljypalojen sammutuksessa: Kirjallisuustutkimus

Tauno Andstén

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Viime vuosina on ns. pikaruokaravintoloiden lukumäärä lisääntynyt huomattavasti. Näiden ravintoloiden keittiöissä käytetään ruoan valmistukseen suuria määriä kuumennettuja ruokaöljyjä, jotka syttyessään voivat aiheuttaa vakavia tulipaloja. Tässä julkaisussa tarkastellaan ruokaöljypalojen yleisyyttä Suomessa ja Kanadassa palotilastojen avulla. Ruokaöljyn itsesyttymiseen johtavia paloteknisiä lämpötiloja selvitetään samoin kuin käsisammuttimien sammutetyyppien kemiallisia sammutusvaikutuksia. ABC-sammutejauheet ja hiilidioksidi ovat osoittautuneet sammutukseen sopimattomiksi. BC-jauheet sopivat hieman paremmin. Vaahdot ja sitraatti- tai asetaattipohjaiset nestemäiset sammutteet ovat tähänastisista parhaimpia. Ruokaöljypaloja koskeva F-luokkamerkintä on tulossa käyttöön CEN:n ja ISO:n toimesta laadittavissa uusissa käsisammutinstandardeissa. Julkaisussa esitellään Isossa-Britanniassa käytettyä käsisammuttimien F-luokan testausstandardia sekä ISO:n ja DIN:n standardiehdotuksia. Näiden lisäksi keittiöiden palosuojausstandardeja on ainakin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa sekä laivojen keittiöistä kansainvälinen ISO-standardi. Useimmissa Euroopan maissa ei ole F-luokan paloja koskevia määräyksiä eikä niihin liittyviä käsisammuttimien testausstandardeja.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages32
ISBN (Electronic)951-38-5819-7
ISBN (Print)951-38-5818-9
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2093
ISSN1235-0605

Keywords

  • portable fire extinguishers
  • restaurants
  • fire ignition
  • fire prevention
  • fire safety
  • cooking oils
  • extinguishing foams
  • standardization
  • regulations

Cite this