@book{eb7e70697e8b4766a5e0fff1e5b9f8f2,
title = "K{\"a}sittelytavan vaikutus pakastetun muikun s{\"a}ilyvyyteen ja k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n puolis{\"a}ilykkeiss{\"a} ja eineksiss{\"a}",
abstract = "Syksyll{\"a} ja talvella pyydystettyjen muikkujen s{\"a}ilyvyytt{\"a} pakastettuina sek{\"a} soveltuvuutta puolis{\"a}ilykkeiden ja einesten valmistukseen on tutkittu aistinvaraisin, kemiallisin ja mikrobiologisin m{\"a}{\"a}rityksin. Talvimuikku sopii hyvin pakastettavaksi. Aistinvaraisen arvioinnin mukaan laatu s{\"a}ilyy erinomaisena kaksi kuukautta ja hyv{\"a}n{\"a} kuusi kuukautta jopa kokonaisilla kaloilla, kun k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n antioksidanttia tai tyhji{\"o}pakkausta. Perkaus lis{\"a}{\"a} kyll{\"a} jossain m{\"a}{\"a}rin s{\"a}ilyvyytt{\"a}, sen sijaan munuaisen poistolla ei todettu vaikutusta. Syksyll{\"a} pyydetty muikku s{\"a}ilyy pakastettuna huonommin kuin talvella pyydetty. Antioksidanttina k{\"a}ytetty askorbiinihappo hidasti tehokkaammin peroksidiluvun kuin TBA-luvun kohoamista. Peroksidiluku ei kohonnut lainkaan pakkauksissa, joissa oli joko tyhji{\"o} ja/tai askorbiinihappolis{\"a}ys. Suolatun kalan raakakypsymist{\"a} tapahtuu sek{\"a} peratussa ett{\"a} perkaamattomassa muikussa, nopeammin kuitenkin viimeksimainitussa. Talvimuikusta voidaan valmistaa my{\"o}s puolis{\"a}ilykkeit{\"a}, sen sijaan syysmuikku ei n{\"a}iden kokeiden mukaan sovi puolis{\"a}ilykkeiden raakaaineeksi. Eineksiin maukas muikku tuntuu sopivan erinomaisesti. Muikusta valmistetut einekset, joihin k{\"a}ytettiin sek{\"a} tuoretta ett{\"a} pakastettua kalaa arvosteltiin usein paremmiksi kuin vastaavat sei- tai silakkaeinekset.",
keywords = "fishes, preserving, frozen foods",
author = "Martti Kiesvaara and Tapani Hattula",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2035-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "276",
address = "Finland",
}