Käsityksiä kotona asuvan ikäihmisen turvallisuuteen liittyvistä tarpeista ja palveluista

  Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

  Abstract

  Tässä artikkelissa tarkastellaan eri tahojen käsityksiä ikäihmisen turvallisuudesta. Tavoitteena on jäsentää ikäihmisten turvallisuutta siten, että se voidaan huomioida monisävyisenä ilmiönä palveluita kehitettäessä. Turvallisuuden käsitteen sisältöä tutkitaan hallinnon, ikäihmisten sekä julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien näkökulmista. Tutkimusaineistona on käytetty ikäihmisille sekä palveluntarjoajille järjestettyjen ryhmätyötilaisuuksien tuotoksia, haastatteludataa sekä julkisia valtakunnallisia ja kunnallisia ohjelma- ja strategiaraportteja. Mielenkiinnon kohteena ovat ikäihmisen turvallisuudesta esiin nostetut erilaiset näkökulmat ja tekijät. Aineiston sisällönanalyysin jälkeen tutkimus summaa ikäihmisen turvallisuuden keskeisiksi teemoiksi 1) avun saavutettavuuden sisältäen muun muassa tiedon ja palveluiden saavutettavuuden sekä luottamussuhteen, 2) oman elämän hallinnan sisältäen myös esteettömyyden, mahdollisuuden liikkua, itsemääräämisoikeuden ja itsensä toteuttamisen, 3) yhteisöön kuulumisen sisältäen naapuri- ja alueyhteisön, vertaistuen, henkilökohtaisen tukiverkoston sekä yhteiskunnallisen turvaverkon sekä 4) tapaturmien ennalta ehkäisyn sisältäen muun muassa asunnon olosuhteet, apuvälinetarpeen ja paloturvallisuuden. Synteesinä tutkimus tuotti nelikentän, joka havainnollistaa erilaisia näkemyksiä ikäihmisen turvallisuuteen. Näkemyksiin liittyviä painotuksia kuvataan nelikentällä sen suhteen, korostetaanko tunnekokemusta vai fyysisiä vaara- ja tilannetekijöitä sekä sen suhteen nähdäänkö turvallisuuteen vaikuttavat keinot luonteeltaan ennakoivina vai reagoivina.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)1-15
  Number of pages15
  JournalGerontologia
  Volume27
  Issue number3
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Keywords

  • services for elderly people
  • safety
  • elderly people living at home

  Cite this

  @article{b02eade9e9e84a56b641a88246ad7451,
  title = "K{\"a}sityksi{\"a} kotona asuvan ik{\"a}ihmisen turvallisuuteen liittyvist{\"a} tarpeista ja palveluista",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} artikkelissa tarkastellaan eri tahojen k{\"a}sityksi{\"a} ik{\"a}ihmisen turvallisuudesta. Tavoitteena on j{\"a}sent{\"a}{\"a} ik{\"a}ihmisten turvallisuutta siten, ett{\"a} se voidaan huomioida monis{\"a}vyisen{\"a} ilmi{\"o}n{\"a} palveluita kehitett{\"a}ess{\"a}. Turvallisuuden k{\"a}sitteen sis{\"a}lt{\"o}{\"a} tutkitaan hallinnon, ik{\"a}ihmisten sek{\"a} julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien n{\"a}k{\"o}kulmista. Tutkimusaineistona on k{\"a}ytetty ik{\"a}ihmisille sek{\"a} palveluntarjoajille j{\"a}rjestettyjen ryhm{\"a}ty{\"o}tilaisuuksien tuotoksia, haastatteludataa sek{\"a} julkisia valtakunnallisia ja kunnallisia ohjelma- ja strategiaraportteja. Mielenkiinnon kohteena ovat ik{\"a}ihmisen turvallisuudesta esiin nostetut erilaiset n{\"a}k{\"o}kulmat ja tekij{\"a}t. Aineiston sis{\"a}ll{\"o}nanalyysin j{\"a}lkeen tutkimus summaa ik{\"a}ihmisen turvallisuuden keskeisiksi teemoiksi 1) avun saavutettavuuden sis{\"a}lt{\"a}en muun muassa tiedon ja palveluiden saavutettavuuden sek{\"a} luottamussuhteen, 2) oman el{\"a}m{\"a}n hallinnan sis{\"a}lt{\"a}en my{\"o}s esteett{\"o}myyden, mahdollisuuden liikkua, itsem{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}misoikeuden ja itsens{\"a} toteuttamisen, 3) yhteis{\"o}{\"o}n kuulumisen sis{\"a}lt{\"a}en naapuri- ja alueyhteis{\"o}n, vertaistuen, henkil{\"o}kohtaisen tukiverkoston sek{\"a} yhteiskunnallisen turvaverkon sek{\"a} 4) tapaturmien ennalta ehk{\"a}isyn sis{\"a}lt{\"a}en muun muassa asunnon olosuhteet, apuv{\"a}linetarpeen ja paloturvallisuuden. Synteesin{\"a} tutkimus tuotti nelikent{\"a}n, joka havainnollistaa erilaisia n{\"a}kemyksi{\"a} ik{\"a}ihmisen turvallisuuteen. N{\"a}kemyksiin liittyvi{\"a} painotuksia kuvataan nelikent{\"a}ll{\"a} sen suhteen, korostetaanko tunnekokemusta vai fyysisi{\"a} vaara- ja tilannetekij{\"o}it{\"a} sek{\"a} sen suhteen n{\"a}hd{\"a}{\"a}nk{\"o} turvallisuuteen vaikuttavat keinot luonteeltaan ennakoivina vai reagoivina.",
  keywords = "services for elderly people, safety, elderly people living at home",
  author = "Marinka Lanne",
  note = "Project code: 70185 TupaTurva",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  volume = "27",
  pages = "1--15",
  journal = "Gerontologia",
  issn = "0784-0039",
  number = "3",

  }

  Käsityksiä kotona asuvan ikäihmisen turvallisuuteen liittyvistä tarpeista ja palveluista. / Lanne, Marinka.

  In: Gerontologia, Vol. 27, No. 3, 2013, p. 1-15.

  Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Käsityksiä kotona asuvan ikäihmisen turvallisuuteen liittyvistä tarpeista ja palveluista

  AU - Lanne, Marinka

  N1 - Project code: 70185 TupaTurva

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Tässä artikkelissa tarkastellaan eri tahojen käsityksiä ikäihmisen turvallisuudesta. Tavoitteena on jäsentää ikäihmisten turvallisuutta siten, että se voidaan huomioida monisävyisenä ilmiönä palveluita kehitettäessä. Turvallisuuden käsitteen sisältöä tutkitaan hallinnon, ikäihmisten sekä julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien näkökulmista. Tutkimusaineistona on käytetty ikäihmisille sekä palveluntarjoajille järjestettyjen ryhmätyötilaisuuksien tuotoksia, haastatteludataa sekä julkisia valtakunnallisia ja kunnallisia ohjelma- ja strategiaraportteja. Mielenkiinnon kohteena ovat ikäihmisen turvallisuudesta esiin nostetut erilaiset näkökulmat ja tekijät. Aineiston sisällönanalyysin jälkeen tutkimus summaa ikäihmisen turvallisuuden keskeisiksi teemoiksi 1) avun saavutettavuuden sisältäen muun muassa tiedon ja palveluiden saavutettavuuden sekä luottamussuhteen, 2) oman elämän hallinnan sisältäen myös esteettömyyden, mahdollisuuden liikkua, itsemääräämisoikeuden ja itsensä toteuttamisen, 3) yhteisöön kuulumisen sisältäen naapuri- ja alueyhteisön, vertaistuen, henkilökohtaisen tukiverkoston sekä yhteiskunnallisen turvaverkon sekä 4) tapaturmien ennalta ehkäisyn sisältäen muun muassa asunnon olosuhteet, apuvälinetarpeen ja paloturvallisuuden. Synteesinä tutkimus tuotti nelikentän, joka havainnollistaa erilaisia näkemyksiä ikäihmisen turvallisuuteen. Näkemyksiin liittyviä painotuksia kuvataan nelikentällä sen suhteen, korostetaanko tunnekokemusta vai fyysisiä vaara- ja tilannetekijöitä sekä sen suhteen nähdäänkö turvallisuuteen vaikuttavat keinot luonteeltaan ennakoivina vai reagoivina.

  AB - Tässä artikkelissa tarkastellaan eri tahojen käsityksiä ikäihmisen turvallisuudesta. Tavoitteena on jäsentää ikäihmisten turvallisuutta siten, että se voidaan huomioida monisävyisenä ilmiönä palveluita kehitettäessä. Turvallisuuden käsitteen sisältöä tutkitaan hallinnon, ikäihmisten sekä julkisten ja yksityisten palveluntarjoajien näkökulmista. Tutkimusaineistona on käytetty ikäihmisille sekä palveluntarjoajille järjestettyjen ryhmätyötilaisuuksien tuotoksia, haastatteludataa sekä julkisia valtakunnallisia ja kunnallisia ohjelma- ja strategiaraportteja. Mielenkiinnon kohteena ovat ikäihmisen turvallisuudesta esiin nostetut erilaiset näkökulmat ja tekijät. Aineiston sisällönanalyysin jälkeen tutkimus summaa ikäihmisen turvallisuuden keskeisiksi teemoiksi 1) avun saavutettavuuden sisältäen muun muassa tiedon ja palveluiden saavutettavuuden sekä luottamussuhteen, 2) oman elämän hallinnan sisältäen myös esteettömyyden, mahdollisuuden liikkua, itsemääräämisoikeuden ja itsensä toteuttamisen, 3) yhteisöön kuulumisen sisältäen naapuri- ja alueyhteisön, vertaistuen, henkilökohtaisen tukiverkoston sekä yhteiskunnallisen turvaverkon sekä 4) tapaturmien ennalta ehkäisyn sisältäen muun muassa asunnon olosuhteet, apuvälinetarpeen ja paloturvallisuuden. Synteesinä tutkimus tuotti nelikentän, joka havainnollistaa erilaisia näkemyksiä ikäihmisen turvallisuuteen. Näkemyksiin liittyviä painotuksia kuvataan nelikentällä sen suhteen, korostetaanko tunnekokemusta vai fyysisiä vaara- ja tilannetekijöitä sekä sen suhteen nähdäänkö turvallisuuteen vaikuttavat keinot luonteeltaan ennakoivina vai reagoivina.

  KW - services for elderly people

  KW - safety

  KW - elderly people living at home

  UR - http://elektra.helsinki.fi/se/g/0784-0039/27/3/kasityks.pdf

  M3 - Article

  VL - 27

  SP - 1

  EP - 15

  JO - Gerontologia

  JF - Gerontologia

  SN - 0784-0039

  IS - 3

  ER -