Käytetyn polttoaineen huolto

Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä

Kari Rasilainen, Seppo Vuori, Markus Olin, Lasse Ahonen, Juhani Suksi

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. Käytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa käytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitkäaikaisturvallisuutta. Kansainvälisissä asiantuntijajärjestöissä IAEA ja NEA tehtyä turvallisuusperustelutyötä kuvataan, ja tämän työn vaikutus havaitaan myös suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut Säteilyturvakeskuksen kanssa käydyn dialogin myötä. Samaan aikaa Säteilyturvakeskus päivittää omaa ohjeistustaan. Havaitaan, että Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin lähellä STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkittävä turvallisuusperustelulle, sillä sekä turvallisuusperustelu itse että viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, että yhteys tutkimukseen säilyy.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages62
ISBN (Electronic)978-951-38-7981-5
ISBN (Print)978-951-38-7980-8
Publication statusPublished - 2013
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.92
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Keywords

  • nuclear waste management
  • final disposal
  • long-term safety
  • safety case
  • safety assessment

Cite this

Rasilainen, K., Vuori, S., Olin, M., Ahonen, L., & Suksi, J. (2013). Käytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 92
Rasilainen, Kari ; Vuori, Seppo ; Olin, Markus ; Ahonen, Lasse ; Suksi, Juhani. / Käytetyn polttoaineen huolto : Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 92).
@book{75e17798b9594f97ac2877e23fa53530,
title = "K{\"a}ytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon v{\"a}lineen{\"a}",
abstract = "Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. K{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa k{\"a}ytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitk{\"a}aikaisturvallisuutta. Kansainv{\"a}lisiss{\"a} asiantuntijaj{\"a}rjest{\"o}iss{\"a} IAEA ja NEA tehty{\"a} turvallisuusperusteluty{\"o}t{\"a} kuvataan, ja t{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n vaikutus havaitaan my{\"o}s suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut S{\"a}teilyturvakeskuksen kanssa k{\"a}ydyn dialogin my{\"o}t{\"a}. Samaan aikaa S{\"a}teilyturvakeskus p{\"a}ivitt{\"a}{\"a} omaa ohjeistustaan. Havaitaan, ett{\"a} Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin l{\"a}hell{\"a} STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkitt{\"a}v{\"a} turvallisuusperustelulle, sill{\"a} sek{\"a} turvallisuusperustelu itse ett{\"a} viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, ett{\"a} yhteys tutkimukseen s{\"a}ilyy.",
keywords = "nuclear waste management, final disposal, long-term safety, safety case, safety assessment",
author = "Kari Rasilainen and Seppo Vuori and Markus Olin and Lasse Ahonen and Juhani Suksi",
year = "2013",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7980-8",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "92",
address = "Finland",

}

Rasilainen, K, Vuori, S, Olin, M, Ahonen, L & Suksi, J 2013, Käytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. VTT Technology, no. 92, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Käytetyn polttoaineen huolto : Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. / Rasilainen, Kari; Vuori, Seppo; Olin, Markus; Ahonen, Lasse; Suksi, Juhani.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 92).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Käytetyn polttoaineen huolto

T2 - Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä

AU - Rasilainen, Kari

AU - Vuori, Seppo

AU - Olin, Markus

AU - Ahonen, Lasse

AU - Suksi, Juhani

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. Käytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa käytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitkäaikaisturvallisuutta. Kansainvälisissä asiantuntijajärjestöissä IAEA ja NEA tehtyä turvallisuusperustelutyötä kuvataan, ja tämän työn vaikutus havaitaan myös suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut Säteilyturvakeskuksen kanssa käydyn dialogin myötä. Samaan aikaa Säteilyturvakeskus päivittää omaa ohjeistustaan. Havaitaan, että Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin lähellä STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkittävä turvallisuusperustelulle, sillä sekä turvallisuusperustelu itse että viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, että yhteys tutkimukseen säilyy.

AB - Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. Käytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa käytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitkäaikaisturvallisuutta. Kansainvälisissä asiantuntijajärjestöissä IAEA ja NEA tehtyä turvallisuusperustelutyötä kuvataan, ja tämän työn vaikutus havaitaan myös suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut Säteilyturvakeskuksen kanssa käydyn dialogin myötä. Samaan aikaa Säteilyturvakeskus päivittää omaa ohjeistustaan. Havaitaan, että Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin lähellä STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkittävä turvallisuusperustelulle, sillä sekä turvallisuusperustelu itse että viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, että yhteys tutkimukseen säilyy.

KW - nuclear waste management

KW - final disposal

KW - long-term safety

KW - safety case

KW - safety assessment

M3 - Report

SN - 978-951-38-7980-8

T3 - VTT Technology

BT - Käytetyn polttoaineen huolto

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rasilainen K, Vuori S, Olin M, Ahonen L, Suksi J. Käytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 92).