Käytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä

Kari Rasilainen, Seppo Vuori, Markus Olin, Lasse Ahonen, Juhani Suksi

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. Käytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa käytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitkäaikaisturvallisuutta. Kansainvälisissä asiantuntijajärjestöissä IAEA ja NEA tehtyä turvallisuusperustelutyötä kuvataan, ja tämän työn vaikutus havaitaan myös suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut Säteilyturvakeskuksen kanssa käydyn dialogin myötä. Samaan aikaa Säteilyturvakeskus päivittää omaa ohjeistustaan. Havaitaan, että Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin lähellä STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkittävä turvallisuusperustelulle, sillä sekä turvallisuusperustelu itse että viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, että yhteys tutkimukseen säilyy.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages62
  ISBN (Electronic)978-951-38-7981-5
  ISBN (Print)978-951-38-7980-8
  Publication statusPublished - 2013
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number92
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • nuclear waste management
  • final disposal
  • long-term safety
  • safety case
  • safety assessment

  Cite this

  Rasilainen, K., Vuori, S., Olin, M., Ahonen, L., & Suksi, J. (2013). Käytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 92
  Rasilainen, Kari ; Vuori, Seppo ; Olin, Markus ; Ahonen, Lasse ; Suksi, Juhani. / Käytetyn polttoaineen huolto : Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 92).
  @book{75e17798b9594f97ac2877e23fa53530,
  title = "K{\"a}ytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon v{\"a}lineen{\"a}",
  abstract = "Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. K{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa k{\"a}ytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitk{\"a}aikaisturvallisuutta. Kansainv{\"a}lisiss{\"a} asiantuntijaj{\"a}rjest{\"o}iss{\"a} IAEA ja NEA tehty{\"a} turvallisuusperusteluty{\"o}t{\"a} kuvataan, ja t{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n vaikutus havaitaan my{\"o}s suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut S{\"a}teilyturvakeskuksen kanssa k{\"a}ydyn dialogin my{\"o}t{\"a}. Samaan aikaa S{\"a}teilyturvakeskus p{\"a}ivitt{\"a}{\"a} omaa ohjeistustaan. Havaitaan, ett{\"a} Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin l{\"a}hell{\"a} STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkitt{\"a}v{\"a} turvallisuusperustelulle, sill{\"a} sek{\"a} turvallisuusperustelu itse ett{\"a} viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, ett{\"a} yhteys tutkimukseen s{\"a}ilyy.",
  keywords = "nuclear waste management, final disposal, long-term safety, safety case, safety assessment",
  author = "Kari Rasilainen and Seppo Vuori and Markus Olin and Lasse Ahonen and Juhani Suksi",
  year = "2013",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7980-8",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "92",
  address = "Finland",

  }

  Rasilainen, K, Vuori, S, Olin, M, Ahonen, L & Suksi, J 2013, Käytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. VTT Technology, no. 92, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Käytetyn polttoaineen huolto : Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. / Rasilainen, Kari; Vuori, Seppo; Olin, Markus; Ahonen, Lasse; Suksi, Juhani.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 92).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Käytetyn polttoaineen huolto

  T2 - Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä

  AU - Rasilainen, Kari

  AU - Vuori, Seppo

  AU - Olin, Markus

  AU - Ahonen, Lasse

  AU - Suksi, Juhani

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. Käytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa käytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitkäaikaisturvallisuutta. Kansainvälisissä asiantuntijajärjestöissä IAEA ja NEA tehtyä turvallisuusperustelutyötä kuvataan, ja tämän työn vaikutus havaitaan myös suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut Säteilyturvakeskuksen kanssa käydyn dialogin myötä. Samaan aikaa Säteilyturvakeskus päivittää omaa ohjeistustaan. Havaitaan, että Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin lähellä STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkittävä turvallisuusperustelulle, sillä sekä turvallisuusperustelu itse että viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, että yhteys tutkimukseen säilyy.

  AB - Julkaisussa on yleiskuvaus turvallisuusperustelun roolista käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksessa. Turvallisuusperustelu on se dokumentaatio, jolla loppusijoituksen luvanhakija haluaa lupahakemuksessaan osoittaa loppusijoituslaitoksensa turvallisuuden. Turvallisuuden todistustaakka on luvanhakijalla. Käytetyn ydinpolttoaineen huollon suunnitelmia Suomessa ja muissa maissa kuvataan lyhyesti. Suomessa käytetyn polttoaineen loppusijoituksen turvallisuusperustelu koskee pitkäaikaisturvallisuutta. Kansainvälisissä asiantuntijajärjestöissä IAEA ja NEA tehtyä turvallisuusperustelutyötä kuvataan, ja tämän työn vaikutus havaitaan myös suomalaisessa turvallisuusajattelussa. Suomessa Posiva Oy on edennyt kolmanteen turvallisuusperustelun suunnitelmaansa: suunnitelma on tarkentunut Säteilyturvakeskuksen kanssa käydyn dialogin myötä. Samaan aikaa Säteilyturvakeskus päivittää omaa ohjeistustaan. Havaitaan, että Posivan uusin turvallisuusperustelun suunnitelma on rakenteeltaan varsin lähellä STUKin uusimman ohjeluonnoksen ajattelua. Tieteellisen tutkimuksen rooli on merkittävä turvallisuusperustelulle, sillä sekä turvallisuusperustelu itse että viranomaisohjeistus perustuvat olennaisesti tieteellisesti tutkittuun tietoon, ja kummallekin on olennaista, että yhteys tutkimukseen säilyy.

  KW - nuclear waste management

  KW - final disposal

  KW - long-term safety

  KW - safety case

  KW - safety assessment

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7980-8

  T3 - VTT Technology

  BT - Käytetyn polttoaineen huolto

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Rasilainen K, Vuori S, Olin M, Ahonen L, Suksi J. Käytetyn polttoaineen huolto: Turvallisuusperustelu tutkimuksen ja päätöksenteon välineenä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2013. 62 p. (VTT Technology; No. 92).