Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset

Vieno Timo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kansainvälinen tilanne käytetyn ydinpolttoaineen jälkihuollossa on selkiintymätön. Ensisijainen vaihtoehto useimmissa maissa on käytetyn polttoaineen jälleenkäsittely. Jälleenkäsittelykapasiteetin luominen on kuitenkin vasta aivan alkuvaiheissaan. Käytetystä polttoaineesta erotetun plutoniumin myynti- ja käyttömahdollisuudet ovat toistaiseksi epävarmoja. Jälleenkäsittelysopimuksen aikaiseen solmimiseen liittyvä taloudellinen riski onkin suuri. Kuitenkin, mikäli hyötyreaktoreita ei oteta käyttöön ja uraanin hinta kohoaa voimakkaasti, voi jälleenkäsittely ja plutoniumin uudelleenkierrätys kevytvesireaktoreissa osoittautua myöhemmin taloudellisesti hyvinkin kannattavaksi. Suomessa onkin aiheellista odottaa kansainvälisen tilanteen selkiintymistä järjestämällä käytetyn polttoaineen välivarastointi. Koska myöskään varmuutta polttoaineen loppusijoituspalvelujen saatavuudesta ulkomailta ei ole, on samalla varauduttava Olkiluodon käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen Suomessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages83
ISBN (Print)951-38-1357-6
Publication statusPublished - 1981
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number49
ISSN0358-5085

Fingerprint

nuclear fuels

Keywords

  • spent fuels (nuclear)
  • nuclear fuel cycles
  • nuclear fuel reprocessing

Cite this

Timo, V. (1981). Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 49
Timo, Vieno. / Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 83 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 49).
@book{532d5bb243ee44678f18dcc6d76fdd72,
title = "K{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten j{\"a}lkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset",
abstract = "Kansainv{\"a}linen tilanne k{\"a}ytetyn ydinpolttoaineen j{\"a}lkihuollossa on selkiintym{\"a}t{\"o}n. Ensisijainen vaihtoehto useimmissa maissa on k{\"a}ytetyn polttoaineen j{\"a}lleenk{\"a}sittely. J{\"a}lleenk{\"a}sittelykapasiteetin luominen on kuitenkin vasta aivan alkuvaiheissaan. K{\"a}ytetyst{\"a} polttoaineesta erotetun plutoniumin myynti- ja k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet ovat toistaiseksi ep{\"a}varmoja. J{\"a}lleenk{\"a}sittelysopimuksen aikaiseen solmimiseen liittyv{\"a} taloudellinen riski onkin suuri. Kuitenkin, mik{\"a}li hy{\"o}tyreaktoreita ei oteta k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja uraanin hinta kohoaa voimakkaasti, voi j{\"a}lleenk{\"a}sittely ja plutoniumin uudelleenkierr{\"a}tys kevytvesireaktoreissa osoittautua my{\"o}hemmin taloudellisesti hyvinkin kannattavaksi. Suomessa onkin aiheellista odottaa kansainv{\"a}lisen tilanteen selkiintymist{\"a} j{\"a}rjest{\"a}m{\"a}ll{\"a} k{\"a}ytetyn polttoaineen v{\"a}livarastointi. Koska my{\"o}sk{\"a}{\"a}n varmuutta polttoaineen loppusijoituspalvelujen saatavuudesta ulkomailta ei ole, on samalla varauduttava Olkiluodon k{\"a}ytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen Suomessa.",
keywords = "spent fuels (nuclear), nuclear fuel cycles, nuclear fuel reprocessing",
author = "Vieno Timo",
year = "1981",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1357-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "49",
address = "Finland",

}

Timo, V 1981, Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 49, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset. / Timo, Vieno.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 83 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 49).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset

AU - Timo, Vieno

PY - 1981

Y1 - 1981

N2 - Kansainvälinen tilanne käytetyn ydinpolttoaineen jälkihuollossa on selkiintymätön. Ensisijainen vaihtoehto useimmissa maissa on käytetyn polttoaineen jälleenkäsittely. Jälleenkäsittelykapasiteetin luominen on kuitenkin vasta aivan alkuvaiheissaan. Käytetystä polttoaineesta erotetun plutoniumin myynti- ja käyttömahdollisuudet ovat toistaiseksi epävarmoja. Jälleenkäsittelysopimuksen aikaiseen solmimiseen liittyvä taloudellinen riski onkin suuri. Kuitenkin, mikäli hyötyreaktoreita ei oteta käyttöön ja uraanin hinta kohoaa voimakkaasti, voi jälleenkäsittely ja plutoniumin uudelleenkierrätys kevytvesireaktoreissa osoittautua myöhemmin taloudellisesti hyvinkin kannattavaksi. Suomessa onkin aiheellista odottaa kansainvälisen tilanteen selkiintymistä järjestämällä käytetyn polttoaineen välivarastointi. Koska myöskään varmuutta polttoaineen loppusijoituspalvelujen saatavuudesta ulkomailta ei ole, on samalla varauduttava Olkiluodon käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen Suomessa.

AB - Kansainvälinen tilanne käytetyn ydinpolttoaineen jälkihuollossa on selkiintymätön. Ensisijainen vaihtoehto useimmissa maissa on käytetyn polttoaineen jälleenkäsittely. Jälleenkäsittelykapasiteetin luominen on kuitenkin vasta aivan alkuvaiheissaan. Käytetystä polttoaineesta erotetun plutoniumin myynti- ja käyttömahdollisuudet ovat toistaiseksi epävarmoja. Jälleenkäsittelysopimuksen aikaiseen solmimiseen liittyvä taloudellinen riski onkin suuri. Kuitenkin, mikäli hyötyreaktoreita ei oteta käyttöön ja uraanin hinta kohoaa voimakkaasti, voi jälleenkäsittely ja plutoniumin uudelleenkierrätys kevytvesireaktoreissa osoittautua myöhemmin taloudellisesti hyvinkin kannattavaksi. Suomessa onkin aiheellista odottaa kansainvälisen tilanteen selkiintymistä järjestämällä käytetyn polttoaineen välivarastointi. Koska myöskään varmuutta polttoaineen loppusijoituspalvelujen saatavuudesta ulkomailta ei ole, on samalla varauduttava Olkiluodon käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen Suomessa.

KW - spent fuels (nuclear)

KW - nuclear fuel cycles

KW - nuclear fuel reprocessing

M3 - Report

SN - 951-38-1357-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Timo V. Käytetyn ydinpolttoaineen ulkomaisten jälkihuoltopalveluiden saatavuus ja kustannukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1981. 83 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 49).