Käyttövarmuuden hallinta: Standardista käytäntöön

Translated title of the contribution: Dependability management: From standard to practice

Toni Ahonen, Jere Jännes, Susanna Kunttu, Pasi Valkokari, Outi Venho-Ahonen, Tero Välisalo, Asko Ellman, Jukka-Pekka Hietala, Petteri Multanen, Ari Mäkiranta, Harri Saarinen, Heljä Franssila

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Käyttövarmuus ja turvallisuus ovat merkittäviä tuoteominaisuuksia. Siksi niiden hallinta jo tuotekehityksen alkuvaiheissa on erittäin tärkeätä. Tuotteen elinkaaren aikaisten kustannusten ja sen aikana saatavien hyötyjen osalta merkittävimmät päätökset tehdään tuotekehityksen aikaisissa vaiheissa. Alkuvaiheessa tehtyjen virheiden korjaaminen myöhemmin on erittäin kallista ja useissa tapauksissa jopa mahdotonta. On arvioitu, että jos suunnitteluvirheen korjaaminen maksaa ennen ensimmäisen luonnoksen julkaisemista yhden dollarin, se maksaa luonnoksen julkaisemisen jälkeen 10 dollaria, prototyyppivaiheessa 100 dollaria, esituotantovaiheessa 1000 dollaria ja tuotantovaiheessa 10 000 dollaria (Dhillon 1999). Mitä tarkemmin suunniteltavan tuotteen spesifikaatiot pystytään määrittelemään ennen varsinaisen tuotekehityksen aloittamista, sitä varmemmin lopputuote täyttää sille asetetut vaatimukset. Tämä julkaisu on osa Tekes-rahoitteisen tutkimushankkeen "Käyttövarmuudenhallinta suunnittelussa - RelSteps" tulosaineistoa. RelSteps-hankkeen tavoitteena on kehittää koneenrakennuksen ja erityisesti liikkuvien työkoneiden suunnitteluun käyttövarmuuden hallinnan työkalupakki, joka huomioi erilaisten tuotteiden ja tuotekehitysprojektien käyttövarmuuden hallinnan tarpeet ja joka on integroitavissa osaksi yrityksen toimintajärjestelmää. Tässä julkaisussa esitämme kuinka hankkeemme tutkimus- ja kehitystoiminnan tulokset tukevat standardin "SFS-EN 60300-2 Luotettavuuden hallinta. Osa 2: ohjeita luotettavuuden hallintaan" ehdottaman ohjelman mukaista toimintaa. Standardissa esitetyn luotettavuusohjelma päävaiheet ovat: - Osa 1 Johtaminen - Osa 2 Luotettavuustekniikat - Osa 3 Analysointi, arviointi ja määrittäminen - Osa 4 Todentaminen ja kelpuuttaminen - Osa 5 Tietämyskanta - Osa 6 Parantaminen. Tällä tavoittelemme standardin käytännöllistämistä ja hankkeen tavoitteiden saavuttamista esittämällä kuinka hankkeessa kehitettyjä menetelmiä ja työkaluja voidaan soveltaa tuotekehitysprojektien eri vaiheissa.
  Translated title of the contributionDependability management: From standard to practice
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages84
  ISBN (Electronic)978-951-38- 7905-1
  Publication statusPublished - 2012
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number69
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • dependability management
  • management of dependability knowledge
  • design for dependability
  • life-cycle data management

  Fingerprint

  Dive into the research topics of 'Dependability management: From standard to practice'. Together they form a unique fingerprint.

  Cite this