Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin: Kirjallisuusselvitys

Päivi Rahko

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Titaanin ja titaaniseosten käyttö on viime aikoina lisääntynyt useissa eri kohteissa. Reaktiivisuutensa vuoksi titaani on hyvin herkkä kaasusaastumiselle. Tässä kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan vedyn, hapen ja typen vaikutusta titaanin ominaisuuksiin. Happi- ja typpikontaminoituminen ovat havaittavissa titaanin pinnan väristä. Happea sisältävän titaanin väri on keltainen, sininen tai harmaa riippuen kontaminoitumisasteesta. Typpikontaminoituneen titaanin pinta on keltainen. Happi ja typpi lisäävät titaanin lujuutta ja kovuutta sekä pienentävät sitkeyttä. Typpi vaikuttaa titaanin mekaanisiin ominaisuuksiin pienempinä pitoisuuksina kuin happi, mutta hapen liukoisuus titaaniin on suurempi kuin typen; samoin hapen diffuusio titaanissa on nopeampaa kuin typen. Happi ja typpi kohottavat myös titaanin hilavakioarvoja ja ominaisvastusta sekä pienentävät kitkakerrointa. Vedyllä on titaaniin pelkästään haurastava vaikutus. Vedyn liukoisuus titaaniin on korkeissa lämpötiloissa varsin suuri, mutta huoneenlämpötilassa erittäin pieni. Liukoisuuden ylittävä vety erkautuu hydrideinä, jotka haurastuttavat titaania.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages86
ISBN (Print)951-38-3206-6
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number895
ISSN0358-5085

Keywords

  • titanium
  • titanium alloys
  • impurities
  • impurity effects
  • oxygen
  • nitrogen
  • hydrogen

Cite this

Rahko, P. (1988). Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 895
Rahko, Päivi. / Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 895).
@book{a9510e86bc94476fb91e58d3ef0b1153,
title = "Kaasumaisten ep{\"a}puhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Titaanin ja titaaniseosten k{\"a}ytt{\"o} on viime aikoina lis{\"a}{\"a}ntynyt useissa eri kohteissa. Reaktiivisuutensa vuoksi titaani on hyvin herkk{\"a} kaasusaastumiselle. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuusselvityksess{\"a} tarkastellaan vedyn, hapen ja typen vaikutusta titaanin ominaisuuksiin. Happi- ja typpikontaminoituminen ovat havaittavissa titaanin pinnan v{\"a}rist{\"a}. Happea sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}n titaanin v{\"a}ri on keltainen, sininen tai harmaa riippuen kontaminoitumisasteesta. Typpikontaminoituneen titaanin pinta on keltainen. Happi ja typpi lis{\"a}{\"a}v{\"a}t titaanin lujuutta ja kovuutta sek{\"a} pienent{\"a}v{\"a}t sitkeytt{\"a}. Typpi vaikuttaa titaanin mekaanisiin ominaisuuksiin pienempin{\"a} pitoisuuksina kuin happi, mutta hapen liukoisuus titaaniin on suurempi kuin typen; samoin hapen diffuusio titaanissa on nopeampaa kuin typen. Happi ja typpi kohottavat my{\"o}s titaanin hilavakioarvoja ja ominaisvastusta sek{\"a} pienent{\"a}v{\"a}t kitkakerrointa. Vedyll{\"a} on titaaniin pelk{\"a}st{\"a}{\"a}n haurastava vaikutus. Vedyn liukoisuus titaaniin on korkeissa l{\"a}mp{\"o}tiloissa varsin suuri, mutta huoneenl{\"a}mp{\"o}tilassa eritt{\"a}in pieni. Liukoisuuden ylitt{\"a}v{\"a} vety erkautuu hydridein{\"a}, jotka haurastuttavat titaania.",
keywords = "titanium, titanium alloys, impurities, impurity effects, oxygen, nitrogen, hydrogen",
author = "P{\"a}ivi Rahko",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3206-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "895",
address = "Finland",

}

Rahko, P 1988, Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin: Kirjallisuusselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 895, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin : Kirjallisuusselvitys. / Rahko, Päivi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 895).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin

T2 - Kirjallisuusselvitys

AU - Rahko, Päivi

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Titaanin ja titaaniseosten käyttö on viime aikoina lisääntynyt useissa eri kohteissa. Reaktiivisuutensa vuoksi titaani on hyvin herkkä kaasusaastumiselle. Tässä kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan vedyn, hapen ja typen vaikutusta titaanin ominaisuuksiin. Happi- ja typpikontaminoituminen ovat havaittavissa titaanin pinnan väristä. Happea sisältävän titaanin väri on keltainen, sininen tai harmaa riippuen kontaminoitumisasteesta. Typpikontaminoituneen titaanin pinta on keltainen. Happi ja typpi lisäävät titaanin lujuutta ja kovuutta sekä pienentävät sitkeyttä. Typpi vaikuttaa titaanin mekaanisiin ominaisuuksiin pienempinä pitoisuuksina kuin happi, mutta hapen liukoisuus titaaniin on suurempi kuin typen; samoin hapen diffuusio titaanissa on nopeampaa kuin typen. Happi ja typpi kohottavat myös titaanin hilavakioarvoja ja ominaisvastusta sekä pienentävät kitkakerrointa. Vedyllä on titaaniin pelkästään haurastava vaikutus. Vedyn liukoisuus titaaniin on korkeissa lämpötiloissa varsin suuri, mutta huoneenlämpötilassa erittäin pieni. Liukoisuuden ylittävä vety erkautuu hydrideinä, jotka haurastuttavat titaania.

AB - Titaanin ja titaaniseosten käyttö on viime aikoina lisääntynyt useissa eri kohteissa. Reaktiivisuutensa vuoksi titaani on hyvin herkkä kaasusaastumiselle. Tässä kirjallisuusselvityksessä tarkastellaan vedyn, hapen ja typen vaikutusta titaanin ominaisuuksiin. Happi- ja typpikontaminoituminen ovat havaittavissa titaanin pinnan väristä. Happea sisältävän titaanin väri on keltainen, sininen tai harmaa riippuen kontaminoitumisasteesta. Typpikontaminoituneen titaanin pinta on keltainen. Happi ja typpi lisäävät titaanin lujuutta ja kovuutta sekä pienentävät sitkeyttä. Typpi vaikuttaa titaanin mekaanisiin ominaisuuksiin pienempinä pitoisuuksina kuin happi, mutta hapen liukoisuus titaaniin on suurempi kuin typen; samoin hapen diffuusio titaanissa on nopeampaa kuin typen. Happi ja typpi kohottavat myös titaanin hilavakioarvoja ja ominaisvastusta sekä pienentävät kitkakerrointa. Vedyllä on titaaniin pelkästään haurastava vaikutus. Vedyn liukoisuus titaaniin on korkeissa lämpötiloissa varsin suuri, mutta huoneenlämpötilassa erittäin pieni. Liukoisuuden ylittävä vety erkautuu hydrideinä, jotka haurastuttavat titaania.

KW - titanium

KW - titanium alloys

KW - impurities

KW - impurity effects

KW - oxygen

KW - nitrogen

KW - hydrogen

M3 - Report

SN - 951-38-3206-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Rahko P. Kaasumaisten epäpuhtauksien vaikutus titaanin ominaisuuksiin: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 86 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 895).