Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten: Kirjallisuuskatsaus

Esa Kurkela, Wahab Mojtahedi

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kiiinteiden polttoaineiden paineistettuun leijukerrospolttoon tai kaasutustekniikkaan perustuvien kaasuturbiinivoimalaitosten teollisessa toteutuksessa on suurin ongelma korkeassa lämpötilassa ja paineessa tapahtuva kaasunpuhdistus. Kirjallisuustutkimuksessa keskitytään hiukkasten ja alkalimetallien aiheuttamiin ongelmiin sekä niiden poistoon kuumista savukaasuista ja kaasutuksen tuotekaasuista. Eroosion takia on kaasuturbiiniin johdettavan kaasun hiukkaspitoisuutta alennettava. Arviot vaadittavasta puhtaustasosta vaihtelevat huomattavasti. Eräiden lähteiden mukaan maksimihiukkaspitoisuus on 100 - 200 ppm. Yli 10 mm:n hiukkasia saa olla korkeintaan 1 ppm ja yli 5 mm:n korkeintaan 10 ppm. Myös alkalimetalleista ja korroosio-ongelmista on monenlaisia käsityksiä. Kaasutuksen ja leijukerrospolton kaasunpuhdistustavat poikkeavat toisistaan monessa suhteessa. Kaasutukseen perustuvissa kaasuturbiiniprosesseissa voidaan kaasu puhdistaa myös konventionaalisella matalalämpötilapuhdistuksella. Puhdistettavan kaasun tilavuusvirta on vain noin 15 - 35 % leijukerrospolton kaasuvirrasta. Kaasutuksen hiukkasten hiilipitoisuus on yleensä 30 - 70 paino-%, kun leiju- kerrospoltossa on hiukkasissa palamatonta hiiltä alle 5 paino-%. Kaasutuskaasun kuumapuhdistuksen erityisongelmia ovat tervamaiset epäpuhtaudet sekä tietyissä lämpötiloissa hiiltä synnyttävät reaktiot. Kuumassa tilassa toimivista puhdistuslaitteista on vain sykloneista teollisen mitan kokemuksia kaasuturbiinikäyttöä vastaavissa oloissa. Perinteisten syklonien pienten partikkelien erotuskyky on kuitenkin liian huono. Kehitettyjen tehomultisyklonien käyttöön paineistetussa tilassa taas liittyy vielä selvittä- mättömiä kysymyksiä. Muista puhdistusmenetelmistä pidetään lupaavimpina keraamisia suodattimia. Myös sähkösuodatinten käytöstä alle 800 °C:n lämpötiloissa on saatu rohkaisevia tuloksia. Metallisuodatinten käyttö rajoittunee alle 500 - 700 °C:n lämpötiloihin. Kulumisongelmien takia kehitteillä olevissa raesuodattimissa on materiaaliongelmia ja raekerroksen puhdistusvaikeuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages124
ISBN (Print)951-38-2821-2
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number689
ISSN0358-5085

Keywords

  • gas purification, gas turbines

Cite this

Kurkela, E., & Mojtahedi, W. (1987). Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 689
Kurkela, Esa ; Mojtahedi, Wahab. / Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 689).
@book{1e4d42886cde4fd0a18d5a1d8ca3696d,
title = "Kaasunpuhdistus korkeassa l{\"a}mp{\"o}tilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Kiiinteiden polttoaineiden paineistettuun leijukerrospolttoon tai kaasutustekniikkaan perustuvien kaasuturbiinivoimalaitosten teollisessa toteutuksessa on suurin ongelma korkeassa l{\"a}mp{\"o}tilassa ja paineessa tapahtuva kaasunpuhdistus. Kirjallisuustutkimuksessa keskityt{\"a}{\"a}n hiukkasten ja alkalimetallien aiheuttamiin ongelmiin sek{\"a} niiden poistoon kuumista savukaasuista ja kaasutuksen tuotekaasuista. Eroosion takia on kaasuturbiiniin johdettavan kaasun hiukkaspitoisuutta alennettava. Arviot vaadittavasta puhtaustasosta vaihtelevat huomattavasti. Er{\"a}iden l{\"a}hteiden mukaan maksimihiukkaspitoisuus on 100 - 200 ppm. Yli 10 mm:n hiukkasia saa olla korkeintaan 1 ppm ja yli 5 mm:n korkeintaan 10 ppm. My{\"o}s alkalimetalleista ja korroosio-ongelmista on monenlaisia k{\"a}sityksi{\"a}. Kaasutuksen ja leijukerrospolton kaasunpuhdistustavat poikkeavat toisistaan monessa suhteessa. Kaasutukseen perustuvissa kaasuturbiiniprosesseissa voidaan kaasu puhdistaa my{\"o}s konventionaalisella matalal{\"a}mp{\"o}tilapuhdistuksella. Puhdistettavan kaasun tilavuusvirta on vain noin 15 - 35 {\%} leijukerrospolton kaasuvirrasta. Kaasutuksen hiukkasten hiilipitoisuus on yleens{\"a} 30 - 70 paino-{\%}, kun leiju- kerrospoltossa on hiukkasissa palamatonta hiilt{\"a} alle 5 paino-{\%}. Kaasutuskaasun kuumapuhdistuksen erityisongelmia ovat tervamaiset ep{\"a}puhtaudet sek{\"a} tietyiss{\"a} l{\"a}mp{\"o}tiloissa hiilt{\"a} synnytt{\"a}v{\"a}t reaktiot. Kuumassa tilassa toimivista puhdistuslaitteista on vain sykloneista teollisen mitan kokemuksia kaasuturbiinik{\"a}ytt{\"o}{\"a} vastaavissa oloissa. Perinteisten syklonien pienten partikkelien erotuskyky on kuitenkin liian huono. Kehitettyjen tehomultisyklonien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n paineistetussa tilassa taas liittyy viel{\"a} selvitt{\"a}- m{\"a}tt{\"o}mi{\"a} kysymyksi{\"a}. Muista puhdistusmenetelmist{\"a} pidet{\"a}{\"a}n lupaavimpina keraamisia suodattimia. My{\"o}s s{\"a}hk{\"o}suodatinten k{\"a}yt{\"o}st{\"a} alle 800 °C:n l{\"a}mp{\"o}tiloissa on saatu rohkaisevia tuloksia. Metallisuodatinten k{\"a}ytt{\"o} rajoittunee alle 500 - 700 °C:n l{\"a}mp{\"o}tiloihin. Kulumisongelmien takia kehitteill{\"a} olevissa raesuodattimissa on materiaaliongelmia ja raekerroksen puhdistusvaikeuksia.",
keywords = "gas purification, gas turbines",
author = "Esa Kurkela and Wahab Mojtahedi",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2821-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "689",
address = "Finland",

}

Kurkela, E & Mojtahedi, W 1987, Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten: Kirjallisuuskatsaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 689, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten : Kirjallisuuskatsaus. / Kurkela, Esa; Mojtahedi, Wahab.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 689).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Kurkela, Esa

AU - Mojtahedi, Wahab

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Kiiinteiden polttoaineiden paineistettuun leijukerrospolttoon tai kaasutustekniikkaan perustuvien kaasuturbiinivoimalaitosten teollisessa toteutuksessa on suurin ongelma korkeassa lämpötilassa ja paineessa tapahtuva kaasunpuhdistus. Kirjallisuustutkimuksessa keskitytään hiukkasten ja alkalimetallien aiheuttamiin ongelmiin sekä niiden poistoon kuumista savukaasuista ja kaasutuksen tuotekaasuista. Eroosion takia on kaasuturbiiniin johdettavan kaasun hiukkaspitoisuutta alennettava. Arviot vaadittavasta puhtaustasosta vaihtelevat huomattavasti. Eräiden lähteiden mukaan maksimihiukkaspitoisuus on 100 - 200 ppm. Yli 10 mm:n hiukkasia saa olla korkeintaan 1 ppm ja yli 5 mm:n korkeintaan 10 ppm. Myös alkalimetalleista ja korroosio-ongelmista on monenlaisia käsityksiä. Kaasutuksen ja leijukerrospolton kaasunpuhdistustavat poikkeavat toisistaan monessa suhteessa. Kaasutukseen perustuvissa kaasuturbiiniprosesseissa voidaan kaasu puhdistaa myös konventionaalisella matalalämpötilapuhdistuksella. Puhdistettavan kaasun tilavuusvirta on vain noin 15 - 35 % leijukerrospolton kaasuvirrasta. Kaasutuksen hiukkasten hiilipitoisuus on yleensä 30 - 70 paino-%, kun leiju- kerrospoltossa on hiukkasissa palamatonta hiiltä alle 5 paino-%. Kaasutuskaasun kuumapuhdistuksen erityisongelmia ovat tervamaiset epäpuhtaudet sekä tietyissä lämpötiloissa hiiltä synnyttävät reaktiot. Kuumassa tilassa toimivista puhdistuslaitteista on vain sykloneista teollisen mitan kokemuksia kaasuturbiinikäyttöä vastaavissa oloissa. Perinteisten syklonien pienten partikkelien erotuskyky on kuitenkin liian huono. Kehitettyjen tehomultisyklonien käyttöön paineistetussa tilassa taas liittyy vielä selvittä- mättömiä kysymyksiä. Muista puhdistusmenetelmistä pidetään lupaavimpina keraamisia suodattimia. Myös sähkösuodatinten käytöstä alle 800 °C:n lämpötiloissa on saatu rohkaisevia tuloksia. Metallisuodatinten käyttö rajoittunee alle 500 - 700 °C:n lämpötiloihin. Kulumisongelmien takia kehitteillä olevissa raesuodattimissa on materiaaliongelmia ja raekerroksen puhdistusvaikeuksia.

AB - Kiiinteiden polttoaineiden paineistettuun leijukerrospolttoon tai kaasutustekniikkaan perustuvien kaasuturbiinivoimalaitosten teollisessa toteutuksessa on suurin ongelma korkeassa lämpötilassa ja paineessa tapahtuva kaasunpuhdistus. Kirjallisuustutkimuksessa keskitytään hiukkasten ja alkalimetallien aiheuttamiin ongelmiin sekä niiden poistoon kuumista savukaasuista ja kaasutuksen tuotekaasuista. Eroosion takia on kaasuturbiiniin johdettavan kaasun hiukkaspitoisuutta alennettava. Arviot vaadittavasta puhtaustasosta vaihtelevat huomattavasti. Eräiden lähteiden mukaan maksimihiukkaspitoisuus on 100 - 200 ppm. Yli 10 mm:n hiukkasia saa olla korkeintaan 1 ppm ja yli 5 mm:n korkeintaan 10 ppm. Myös alkalimetalleista ja korroosio-ongelmista on monenlaisia käsityksiä. Kaasutuksen ja leijukerrospolton kaasunpuhdistustavat poikkeavat toisistaan monessa suhteessa. Kaasutukseen perustuvissa kaasuturbiiniprosesseissa voidaan kaasu puhdistaa myös konventionaalisella matalalämpötilapuhdistuksella. Puhdistettavan kaasun tilavuusvirta on vain noin 15 - 35 % leijukerrospolton kaasuvirrasta. Kaasutuksen hiukkasten hiilipitoisuus on yleensä 30 - 70 paino-%, kun leiju- kerrospoltossa on hiukkasissa palamatonta hiiltä alle 5 paino-%. Kaasutuskaasun kuumapuhdistuksen erityisongelmia ovat tervamaiset epäpuhtaudet sekä tietyissä lämpötiloissa hiiltä synnyttävät reaktiot. Kuumassa tilassa toimivista puhdistuslaitteista on vain sykloneista teollisen mitan kokemuksia kaasuturbiinikäyttöä vastaavissa oloissa. Perinteisten syklonien pienten partikkelien erotuskyky on kuitenkin liian huono. Kehitettyjen tehomultisyklonien käyttöön paineistetussa tilassa taas liittyy vielä selvittä- mättömiä kysymyksiä. Muista puhdistusmenetelmistä pidetään lupaavimpina keraamisia suodattimia. Myös sähkösuodatinten käytöstä alle 800 °C:n lämpötiloissa on saatu rohkaisevia tuloksia. Metallisuodatinten käyttö rajoittunee alle 500 - 700 °C:n lämpötiloihin. Kulumisongelmien takia kehitteillä olevissa raesuodattimissa on materiaaliongelmia ja raekerroksen puhdistusvaikeuksia.

KW - gas purification, gas turbines

M3 - Report

SN - 951-38-2821-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kurkela E, Mojtahedi W. Kaasunpuhdistus korkeassa lämpötilassa ja paineessa kaasuturbiineja varten: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 124 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 689).