Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Työpajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat neljään eri työryhmään. Työryhmät kirjasivat keskustelunsa työpohjiin yhdistämällä maankäytön yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Työpajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, että samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Työpajan keskusteluiden perusteella merkittävimmät maankäytön yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sekä suojelualueet. Lisäksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta myös matkailu- ja virkistystoimintojen sekä turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ympäristön ja liikenteen koettiin tukevan lähes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) näkemysten mukaan työpaja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin työpajoihin, mutta epäilivät omien resurssiensa riittävyyttä, jos työpajoja tulee liikaa.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages19
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tutkimusraportti
VolumeVTT-R-02634-15

Keywords

  • sustainable mining
  • workshop
  • land use planning

Cite this

Molarius, R. (2015). Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, Vol.. VTT-R-02634-15
Molarius, Riitta. / Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa : viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 19 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-02634-15).
@book{ba16f206bbb94b99a9bf5981289cc44c,
title = "Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaisty{\"o}paja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa",
abstract = "Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen ty{\"o}pajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Ty{\"o}pajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat nelj{\"a}{\"a}n eri ty{\"o}ryhm{\"a}{\"a}n. Ty{\"o}ryhm{\"a}t kirjasivat keskustelunsa ty{\"o}pohjiin yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} maank{\"a}yt{\"o}n yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Ty{\"o}pajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, ett{\"a} samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Ty{\"o}pajan keskusteluiden perusteella merkitt{\"a}vimm{\"a}t maank{\"a}yt{\"o}n yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sek{\"a} suojelualueet. Lis{\"a}ksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta my{\"o}s matkailu- ja virkistystoimintojen sek{\"a} turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n ja liikenteen koettiin tukevan l{\"a}hes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) n{\"a}kemysten mukaan ty{\"o}paja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin ty{\"o}pajoihin, mutta ep{\"a}iliv{\"a}t omien resurssiensa riitt{\"a}vyytt{\"a}, jos ty{\"o}pajoja tulee liikaa.",
keywords = "sustainable mining, workshop, land use planning",
author = "Riitta Molarius",
note = "Project code: 100860",
year = "2015",
language = "Finnish",
series = "VTT Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Molarius, R 2015, Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Tutkimusraportti, vol. VTT-R-02634-15, VTT Technical Research Centre of Finland.

Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa : viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. / Molarius, Riitta.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 19 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-02634-15).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa

T2 - viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa

AU - Molarius, Riitta

N1 - Project code: 100860

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Työpajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat neljään eri työryhmään. Työryhmät kirjasivat keskustelunsa työpohjiin yhdistämällä maankäytön yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Työpajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, että samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Työpajan keskusteluiden perusteella merkittävimmät maankäytön yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sekä suojelualueet. Lisäksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta myös matkailu- ja virkistystoimintojen sekä turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ympäristön ja liikenteen koettiin tukevan lähes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) näkemysten mukaan työpaja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin työpajoihin, mutta epäilivät omien resurssiensa riittävyyttä, jos työpajoja tulee liikaa.

AB - Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Työpajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat neljään eri työryhmään. Työryhmät kirjasivat keskustelunsa työpohjiin yhdistämällä maankäytön yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Työpajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, että samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Työpajan keskusteluiden perusteella merkittävimmät maankäytön yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sekä suojelualueet. Lisäksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta myös matkailu- ja virkistystoimintojen sekä turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ympäristön ja liikenteen koettiin tukevan lähes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) näkemysten mukaan työpaja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin työpajoihin, mutta epäilivät omien resurssiensa riittävyyttä, jos työpajoja tulee liikaa.

KW - sustainable mining

KW - workshop

KW - land use planning

M3 - Report

T3 - VTT Tutkimusraportti

BT - Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Molarius R. Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 19 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-02634-15).