Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Työpajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat neljään eri työryhmään. Työryhmät kirjasivat keskustelunsa työpohjiin yhdistämällä maankäytön yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Työpajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, että samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Työpajan keskusteluiden perusteella merkittävimmät maankäytön yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sekä suojelualueet. Lisäksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta myös matkailu- ja virkistystoimintojen sekä turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ympäristön ja liikenteen koettiin tukevan lähes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) näkemysten mukaan työpaja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin työpajoihin, mutta epäilivät omien resurssiensa riittävyyttä, jos työpajoja tulee liikaa.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages19
  Publication statusPublished - 2015
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Tutkimusraportti
  VolumeVTT-R-02634-15

  Keywords

  • sustainable mining
  • workshop
  • land use planning

  Cite this

  Molarius, R. (2015). Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, Vol.. VTT-R-02634-15
  Molarius, Riitta. / Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa : viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 19 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-02634-15).
  @book{ba16f206bbb94b99a9bf5981289cc44c,
  title = "Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaisty{\"o}paja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa",
  abstract = "Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen ty{\"o}pajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Ty{\"o}pajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat nelj{\"a}{\"a}n eri ty{\"o}ryhm{\"a}{\"a}n. Ty{\"o}ryhm{\"a}t kirjasivat keskustelunsa ty{\"o}pohjiin yhdist{\"a}m{\"a}ll{\"a} maank{\"a}yt{\"o}n yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Ty{\"o}pajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, ett{\"a} samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Ty{\"o}pajan keskusteluiden perusteella merkitt{\"a}vimm{\"a}t maank{\"a}yt{\"o}n yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sek{\"a} suojelualueet. Lis{\"a}ksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta my{\"o}s matkailu- ja virkistystoimintojen sek{\"a} turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n ja liikenteen koettiin tukevan l{\"a}hes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) n{\"a}kemysten mukaan ty{\"o}paja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin ty{\"o}pajoihin, mutta ep{\"a}iliv{\"a}t omien resurssiensa riitt{\"a}vyytt{\"a}, jos ty{\"o}pajoja tulee liikaa.",
  keywords = "sustainable mining, workshop, land use planning",
  author = "Riitta Molarius",
  note = "Project code: 100860",
  year = "2015",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tutkimusraportti",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  address = "Finland",

  }

  Molarius, R 2015, Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Tutkimusraportti, vol. VTT-R-02634-15, VTT Technical Research Centre of Finland.

  Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa : viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. / Molarius, Riitta.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 19 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-02634-15).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa

  T2 - viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa

  AU - Molarius, Riitta

  N1 - Project code: 100860

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Työpajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat neljään eri työryhmään. Työryhmät kirjasivat keskustelunsa työpohjiin yhdistämällä maankäytön yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Työpajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, että samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Työpajan keskusteluiden perusteella merkittävimmät maankäytön yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sekä suojelualueet. Lisäksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta myös matkailu- ja virkistystoimintojen sekä turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ympäristön ja liikenteen koettiin tukevan lähes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) näkemysten mukaan työpaja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin työpajoihin, mutta epäilivät omien resurssiensa riittävyyttä, jos työpajoja tulee liikaa.

  AB - Oulussa toukokuussa 2014 pidetyn viranomaisten yhteisen työpajan tavoitteena oli tuottaa tietoa Kuusamon strategisen osayleiskaavan valmistelua varten toiminnoista, joista aiheutuu yhteensovittamisen tarvetta. Työpajaan osallistui 17 viranomaisten edustajaa, kolme kaavoittajan edustajaa ja viisi tutkimuslaitosten edustajaa, jotka jakaantuivat neljään eri työryhmään. Työryhmät kirjasivat keskustelunsa työpohjiin yhdistämällä maankäytön yhteensovittamisentarvetta aiheuttavia toimintoja. Työpajan keskustelut nauhoitettiin ja purettiin anonyymisti siten, että samaa aihetta koskevat keskustelut yhdistettiin. Työpajan keskusteluiden perusteella merkittävimmät maankäytön yhteensovittamista vaativat toiminnat ovat matkailu- ja virkistys sekä suojelualueet. Lisäksi asutuksen ja porotalouden vuoksi esiintyy joidenkin toimintojen yhteensovittamisen tarvetta. Eniten haittaa muille toiminnoille aiheuttaa kaivosteollisuus, mutta myös matkailu- ja virkistystoimintojen sekä turvetuotannon koettiin aiheuttavan uhkaa muille toiminnoille. Rakennetun ympäristön ja liikenteen koettiin tukevan lähes kaikkia toimintoja. Osallistujien (viranomaisten) näkemysten mukaan työpaja oli onnistunut, ja se nosti tasapuolisesti esiin erilaisia kaavoitukseen vaikuttavia tekijöitä. Viranomaiset olivat halukkaita osallistumaan toisiin vastaaviin työpajoihin, mutta epäilivät omien resurssiensa riittävyyttä, jos työpajoja tulee liikaa.

  KW - sustainable mining

  KW - workshop

  KW - land use planning

  M3 - Report

  T3 - VTT Tutkimusraportti

  BT - Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -

  Molarius R. Kaivostoiminnan huomiointi kaavoituksessa: viranomaistyöpaja Kuusamon yleiskaavaa valmisteltaessa. VTT Technical Research Centre of Finland, 2015. 19 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-02634-15).