Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas

Translated title of the contribution: Hygienie and packaging guiden for fish industry

Tuija Lyijynen, Kati Randell, Tapani Hattula, Raija Ahvenainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kalateollisuudessa ja kalavalmisteiden jakelussa hyvät tuotantotavat, henkilökohtainen hygienia ja siivous ovat merkittäviä tekijöitä varmistettaessa kuluttajalle laadultaan hyviä, säilyviä ja asianmukaisia tuotteita. Jakelussa hyvä hygienia voidaan varmistaa pakkaamalla kala tai kalavalmiste oikein. Oppaassa selvitetään tuoreen kalan pilaantumiseen vaikuttavat tekijät sekä tuoreen kalan ja kalatuotteiden käsittelyssä ja tuotannossa huomioon otettavia erittäin tärkeitä asioita, kuten alhainen lämpötila, hygienia ja pakkaaminen. Pienikin lämpötilan nousu varastossa, kuljetuksen aikana tai käsittelyvaiheessa heikentää kalojen ja kalavalmisteiden laatua ja nopeuttaa pilaantumista. Likaisten käsien ja työvälineiden välityksellä mikrobit leviävät puhtaille pinnoille tai suoraan tuotteisiin, joten käsien, välineiden ja laitteiden pesu on suoritettava aina huolellisesti ja riittävän usein. Oppaassa esitellään myös erilaiset pakkausmenetelmät ja verrataan kalojen säilyvyyttä näissä pakkauksissa. Uusimmilla pakkausmenetelmillä, kuten suojakaasupakkauksella tai aktiivisella pakkauksella, jossa käytetään hapenpoistajaa ja hiilidioksidin erittäjää, voidaan lisätä tuoreiden kalojen sekä esim. paistettujen silakkafileiden säilyvyysaikaa verrattuna perinteiseen alustakäärepakkaamiseen. Suojakaasun käytöstä on hyötyä myös kalojen kuljetuspakkauksissa. Eri pakkausmenetelmien antamaa hyötyä verrattaessa on katsottava myös ko. menetelmien hankinta- ja käyttökustannuksia. Hapenpoistajien ja hiilidioksidin erittäjien käytöllä saadaan suojakaasupakkaamista vastaava hyöty pienemmillä kustannuksilla.
Translated title of the contributionHygienie and packaging guiden for fish industry
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Electronic)951-38-5135-4
ISBN (Print)951-38-5134-6
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1847
ISSN1235-0605

Keywords

  • food industry
  • fisheries
  • fish products
  • hygiene
  • packaging

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Hygienie and packaging guiden for fish industry'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this