@book{8d7950cbe93c4b4ba6bd1e3aa9ec2924,
title = "Kalateollisuuden hygienia- ja pakkausopas",
abstract = "Kalateollisuudessa ja kalavalmisteiden jakelussa hyv{\"a}t tuotantotavat, henkil{\"o}kohtainen hygienia ja siivous ovat merkitt{\"a}vi{\"a} tekij{\"o}it{\"a} varmistettaessa kuluttajalle laadultaan hyvi{\"a}, s{\"a}ilyvi{\"a} ja asianmukaisia tuotteita. Jakelussa hyv{\"a} hygienia voidaan varmistaa pakkaamalla kala tai kalavalmiste oikein. Oppaassa selvitet{\"a}{\"a}n tuoreen kalan pilaantumiseen vaikuttavat tekij{\"a}t sek{\"a} tuoreen kalan ja kalatuotteiden k{\"a}sittelyss{\"a} ja tuotannossa huomioon otettavia eritt{\"a}in t{\"a}rkeit{\"a} asioita, kuten alhainen l{\"a}mp{\"o}tila, hygienia ja pakkaaminen. Pienikin l{\"a}mp{\"o}tilan nousu varastossa, kuljetuksen aikana tai k{\"a}sittelyvaiheessa heikent{\"a}{\"a} kalojen ja kalavalmisteiden laatua ja nopeuttaa pilaantumista. Likaisten k{\"a}sien ja ty{\"o}v{\"a}lineiden v{\"a}lityksell{\"a} mikrobit levi{\"a}v{\"a}t puhtaille pinnoille tai suoraan tuotteisiin, joten k{\"a}sien, v{\"a}lineiden ja laitteiden pesu on suoritettava aina huolellisesti ja riitt{\"a}v{\"a}n usein. Oppaassa esitell{\"a}{\"a}n my{\"o}s erilaiset pakkausmenetelm{\"a}t ja verrataan kalojen s{\"a}ilyvyytt{\"a} n{\"a}iss{\"a} pakkauksissa. Uusimmilla pakkausmenetelmill{\"a}, kuten suojakaasupakkauksella tai aktiivisella pakkauksella, jossa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n hapenpoistajaa ja hiilidioksidin eritt{\"a}j{\"a}{\"a}, voidaan lis{\"a}t{\"a} tuoreiden kalojen sek{\"a} esim. paistettujen silakkafileiden s{\"a}ilyvyysaikaa verrattuna perinteiseen alustak{\"a}{\"a}repakkaamiseen. Suojakaasun k{\"a}yt{\"o}st{\"a} on hy{\"o}ty{\"a} my{\"o}s kalojen kuljetuspakkauksissa. Eri pakkausmenetelmien antamaa hy{\"o}ty{\"a} verrattaessa on katsottava my{\"o}s ko. menetelmien hankinta- ja k{\"a}ytt{\"o}kustannuksia. Hapenpoistajien ja hiilidioksidin eritt{\"a}jien k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} saadaan suojakaasupakkaamista vastaava hy{\"o}ty pienemmill{\"a} kustannuksilla.",
keywords = "food industry, fisheries, fish products, hygiene, packaging",
author = "Tuija Lyijynen and Kati Randell and Tapani Hattula and Raija Ahvenainen",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5134-6",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1847",
address = "Finland",
}