Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG

Tiina Vaittinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

LOG on mikrotietokoneelle tehty interaktiivinen ohjelma, jota käytetään pääasiassa geofysikaalisten reikämittaustulosten ja kairausnäytteestä saatavan geologisen informaation käsittelyyn, tulkintaan ja tulostukseen. Lisäksi ohjelmalla voidaan esittää myös reitissä tehtyjen geohydraulisten kokeiden tuloksia sekä kairausnäytteestä mitattuja petrofysikaalisia ja kalliomekaanisia arvoja. Tulokset voidaan piirtää joko pylväinä tai profiileina. LOG on graafisesti toteutettu, hiirikäyttöinen, valikkopohjainen ohjelma, eli näytössä on aina näkyvissä kaikki ohjelman suoritukseen liittyvät vaihtoehdot, joista valinta tehdään hiiren avulla. Käsiteltävien tiedostojen nimet on määritelty yksikäsitteisesti ja myös tiedostojen valintaan käytetään valikkoja. Ohjelma jakautuu kolmeen osakokonaisuuteen: l) mittaustulosten käsittelyyn, 2) tulosten piirtoon näyttöön ja 3) tulosten piirtoon paperille. Yhdistelmäohjelma mahdollistaa suurten tietomäärien hallinnan ja samalla tulosten joustavan käsittelyn. Ohjelmaa voidaan käyttää sekä yhden reiän tulosten tulkintaan, jolloin vertaillaan eri mittausmenetelmillä saatuja tuloksia, tai alueelliseen tulkintaan, jolloin vertaillaan keskenään eri reitissä tehtyjä mittauksia. Tärkeimmät tekijät ohjelman suunnittelussa ovat olleet riippumattomuus käsiteltävien mittaustulosten lukuarvoista ja määristä sekä ohjelman helppo laajennettavuus. Nämä seikat mahdollistavat hyvin erityyppisten tulosten käsittelyn ja uusien mittausmenetelmien sekä tulkintaohjelmien liittämisen LOG:iin vaivattomasti. Tästä syystä ohjelma kehittyy koko ajan sovellutusvaatimusten mukaan.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages40
ISBN (Print)951-38-3299-6
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number922
ISSN0358-5085

Keywords

  • geology
  • geophysical logging
  • boreholes
  • rock properties
  • data management
  • microcomputers
  • software
  • program package

Cite this

Vaittinen, T. (1988). Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 922
Vaittinen, Tiina. / Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 922).
@book{bbd1dab467954dfaa52323d5b0128a10,
title = "Kallioreik{\"a}tutkimusten tulosten k{\"a}sittely- ja tulkintaohjelma LOG",
abstract = "LOG on mikrotietokoneelle tehty interaktiivinen ohjelma, jota k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiassa geofysikaalisten reik{\"a}mittaustulosten ja kairausn{\"a}ytteest{\"a} saatavan geologisen informaation k{\"a}sittelyyn, tulkintaan ja tulostukseen. Lis{\"a}ksi ohjelmalla voidaan esitt{\"a}{\"a} my{\"o}s reitiss{\"a} tehtyjen geohydraulisten kokeiden tuloksia sek{\"a} kairausn{\"a}ytteest{\"a} mitattuja petrofysikaalisia ja kalliomekaanisia arvoja. Tulokset voidaan piirt{\"a}{\"a} joko pylv{\"a}in{\"a} tai profiileina. LOG on graafisesti toteutettu, hiirik{\"a}ytt{\"o}inen, valikkopohjainen ohjelma, eli n{\"a}yt{\"o}ss{\"a} on aina n{\"a}kyviss{\"a} kaikki ohjelman suoritukseen liittyv{\"a}t vaihtoehdot, joista valinta tehd{\"a}{\"a}n hiiren avulla. K{\"a}sitelt{\"a}vien tiedostojen nimet on m{\"a}{\"a}ritelty yksik{\"a}sitteisesti ja my{\"o}s tiedostojen valintaan k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n valikkoja. Ohjelma jakautuu kolmeen osakokonaisuuteen: l) mittaustulosten k{\"a}sittelyyn, 2) tulosten piirtoon n{\"a}ytt{\"o}{\"o}n ja 3) tulosten piirtoon paperille. Yhdistelm{\"a}ohjelma mahdollistaa suurten tietom{\"a}{\"a}rien hallinnan ja samalla tulosten joustavan k{\"a}sittelyn. Ohjelmaa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} sek{\"a} yhden rei{\"a}n tulosten tulkintaan, jolloin vertaillaan eri mittausmenetelmill{\"a} saatuja tuloksia, tai alueelliseen tulkintaan, jolloin vertaillaan kesken{\"a}{\"a}n eri reitiss{\"a} tehtyj{\"a} mittauksia. T{\"a}rkeimm{\"a}t tekij{\"a}t ohjelman suunnittelussa ovat olleet riippumattomuus k{\"a}sitelt{\"a}vien mittaustulosten lukuarvoista ja m{\"a}{\"a}rist{\"a} sek{\"a} ohjelman helppo laajennettavuus. N{\"a}m{\"a} seikat mahdollistavat hyvin erityyppisten tulosten k{\"a}sittelyn ja uusien mittausmenetelmien sek{\"a} tulkintaohjelmien liitt{\"a}misen LOG:iin vaivattomasti. T{\"a}st{\"a} syyst{\"a} ohjelma kehittyy koko ajan sovellutusvaatimusten mukaan.",
keywords = "geology, geophysical logging, boreholes, rock properties, data management, microcomputers, software, program package",
author = "Tiina Vaittinen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3299-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "922",
address = "Finland",

}

Vaittinen, T 1988, Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 922, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG. / Vaittinen, Tiina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 922).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG

AU - Vaittinen, Tiina

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - LOG on mikrotietokoneelle tehty interaktiivinen ohjelma, jota käytetään pääasiassa geofysikaalisten reikämittaustulosten ja kairausnäytteestä saatavan geologisen informaation käsittelyyn, tulkintaan ja tulostukseen. Lisäksi ohjelmalla voidaan esittää myös reitissä tehtyjen geohydraulisten kokeiden tuloksia sekä kairausnäytteestä mitattuja petrofysikaalisia ja kalliomekaanisia arvoja. Tulokset voidaan piirtää joko pylväinä tai profiileina. LOG on graafisesti toteutettu, hiirikäyttöinen, valikkopohjainen ohjelma, eli näytössä on aina näkyvissä kaikki ohjelman suoritukseen liittyvät vaihtoehdot, joista valinta tehdään hiiren avulla. Käsiteltävien tiedostojen nimet on määritelty yksikäsitteisesti ja myös tiedostojen valintaan käytetään valikkoja. Ohjelma jakautuu kolmeen osakokonaisuuteen: l) mittaustulosten käsittelyyn, 2) tulosten piirtoon näyttöön ja 3) tulosten piirtoon paperille. Yhdistelmäohjelma mahdollistaa suurten tietomäärien hallinnan ja samalla tulosten joustavan käsittelyn. Ohjelmaa voidaan käyttää sekä yhden reiän tulosten tulkintaan, jolloin vertaillaan eri mittausmenetelmillä saatuja tuloksia, tai alueelliseen tulkintaan, jolloin vertaillaan keskenään eri reitissä tehtyjä mittauksia. Tärkeimmät tekijät ohjelman suunnittelussa ovat olleet riippumattomuus käsiteltävien mittaustulosten lukuarvoista ja määristä sekä ohjelman helppo laajennettavuus. Nämä seikat mahdollistavat hyvin erityyppisten tulosten käsittelyn ja uusien mittausmenetelmien sekä tulkintaohjelmien liittämisen LOG:iin vaivattomasti. Tästä syystä ohjelma kehittyy koko ajan sovellutusvaatimusten mukaan.

AB - LOG on mikrotietokoneelle tehty interaktiivinen ohjelma, jota käytetään pääasiassa geofysikaalisten reikämittaustulosten ja kairausnäytteestä saatavan geologisen informaation käsittelyyn, tulkintaan ja tulostukseen. Lisäksi ohjelmalla voidaan esittää myös reitissä tehtyjen geohydraulisten kokeiden tuloksia sekä kairausnäytteestä mitattuja petrofysikaalisia ja kalliomekaanisia arvoja. Tulokset voidaan piirtää joko pylväinä tai profiileina. LOG on graafisesti toteutettu, hiirikäyttöinen, valikkopohjainen ohjelma, eli näytössä on aina näkyvissä kaikki ohjelman suoritukseen liittyvät vaihtoehdot, joista valinta tehdään hiiren avulla. Käsiteltävien tiedostojen nimet on määritelty yksikäsitteisesti ja myös tiedostojen valintaan käytetään valikkoja. Ohjelma jakautuu kolmeen osakokonaisuuteen: l) mittaustulosten käsittelyyn, 2) tulosten piirtoon näyttöön ja 3) tulosten piirtoon paperille. Yhdistelmäohjelma mahdollistaa suurten tietomäärien hallinnan ja samalla tulosten joustavan käsittelyn. Ohjelmaa voidaan käyttää sekä yhden reiän tulosten tulkintaan, jolloin vertaillaan eri mittausmenetelmillä saatuja tuloksia, tai alueelliseen tulkintaan, jolloin vertaillaan keskenään eri reitissä tehtyjä mittauksia. Tärkeimmät tekijät ohjelman suunnittelussa ovat olleet riippumattomuus käsiteltävien mittaustulosten lukuarvoista ja määristä sekä ohjelman helppo laajennettavuus. Nämä seikat mahdollistavat hyvin erityyppisten tulosten käsittelyn ja uusien mittausmenetelmien sekä tulkintaohjelmien liittämisen LOG:iin vaivattomasti. Tästä syystä ohjelma kehittyy koko ajan sovellutusvaatimusten mukaan.

KW - geology

KW - geophysical logging

KW - boreholes

KW - rock properties

KW - data management

KW - microcomputers

KW - software

KW - program package

M3 - Report

SN - 951-38-3299-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Vaittinen T. Kallioreikätutkimusten tulosten käsittely- ja tulkintaohjelma LOG. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 40 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 922).