Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet

Kalervo Orantie, Jouko Ritola, Anna Kronlöf

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus sisältää lyhyen kirjallisuusosan, laboratoriokokeet ja kenttäkokeet. Laboratoriokokeiden mukaan alkalivapailla kiihdyttimillä lujuudenkehitys on hieman hitaampaa kuin vesilasipohjaisilla kiihdyttimillä. Kiihdyttimien kemialliset reaktiot lisäävät tuoreen ruiskubetonin kutistumaa. Tämän vuoksi kiihdyttimiä tulee käyttää vain tarpeellinen määrä. Mikrorakenneanalyysin mukaan vesilasipohjaiset kiihdyttimet aiheuttavat betoniin herkästi mikrohalkeilua ja lujuuskatoa. Alkalivapailla kiihdyttimillä mikrohalkeilun määrä ja lujuuskato ovat vähäisiä. Betonimassaan sekoitettavat teräskuidut ovat suositeltavia, sillä ne vähentävät halkeamien muodostusta ja mahdollisesti muodostuvien halkeamien levenemistä. Betonimassan alhainen lämpötila vähentää kosteuden haihtumista heti ruiskutuksen jälkeen ja vähentää siten tuoreen ruiskubetonin halkeiluriskiä. Betonimassaan sekoitettava jälkihoitoaine ei välttämättä muodosta riittävää jälkihoitoa. Tämän vuoksi suositeltava jälkihoito on vesisumutus. Vesisumutus tulee aloittaa heti ruiskubetonoinnin etenemisen myötä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages158
ISBN (Electronic)951-38-6885-0
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2358
ISSN1235-0605

Fingerprint

rocks

Keywords

  • composite structures
  • shotcrete
  • additives
  • accelerators
  • water glass accelerators
  • structural analysis
  • cracking
  • shrinkage
  • waterproofing
  • rock caverns

Cite this

Orantie, K., Ritola, J., & Kronlöf, A. (2006). Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2358
Orantie, Kalervo ; Ritola, Jouko ; Kronlöf, Anna. / Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 158 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2358).
@book{a4c30d0538c447939d9189e15687718f,
title = "Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet",
abstract = "Tutkimus sis{\"a}lt{\"a}{\"a} lyhyen kirjallisuusosan, laboratoriokokeet ja kentt{\"a}kokeet. Laboratoriokokeiden mukaan alkalivapailla kiihdyttimill{\"a} lujuudenkehitys on hieman hitaampaa kuin vesilasipohjaisilla kiihdyttimill{\"a}. Kiihdyttimien kemialliset reaktiot lis{\"a}{\"a}v{\"a}t tuoreen ruiskubetonin kutistumaa. T{\"a}m{\"a}n vuoksi kiihdyttimi{\"a} tulee k{\"a}ytt{\"a}{\"a} vain tarpeellinen m{\"a}{\"a}r{\"a}. Mikrorakenneanalyysin mukaan vesilasipohjaiset kiihdyttimet aiheuttavat betoniin herk{\"a}sti mikrohalkeilua ja lujuuskatoa. Alkalivapailla kiihdyttimill{\"a} mikrohalkeilun m{\"a}{\"a}r{\"a} ja lujuuskato ovat v{\"a}h{\"a}isi{\"a}. Betonimassaan sekoitettavat ter{\"a}skuidut ovat suositeltavia, sill{\"a} ne v{\"a}hent{\"a}v{\"a}t halkeamien muodostusta ja mahdollisesti muodostuvien halkeamien levenemist{\"a}. Betonimassan alhainen l{\"a}mp{\"o}tila v{\"a}hent{\"a}{\"a} kosteuden haihtumista heti ruiskutuksen j{\"a}lkeen ja v{\"a}hent{\"a}{\"a} siten tuoreen ruiskubetonin halkeiluriski{\"a}. Betonimassaan sekoitettava j{\"a}lkihoitoaine ei v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"a} muodosta riitt{\"a}v{\"a}{\"a} j{\"a}lkihoitoa. T{\"a}m{\"a}n vuoksi suositeltava j{\"a}lkihoito on vesisumutus. Vesisumutus tulee aloittaa heti ruiskubetonoinnin etenemisen my{\"o}t{\"a}.",
keywords = "composite structures, shotcrete, additives, accelerators, water glass accelerators, structural analysis, cracking, shrinkage, waterproofing, rock caverns",
author = "Kalervo Orantie and Jouko Ritola and Anna Kronl{\"o}f",
note = "Project code: 1020",
year = "2006",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2358",
address = "Finland",

}

Orantie, K, Ritola, J & Kronlöf, A 2006, Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2358, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet. / Orantie, Kalervo; Ritola, Jouko; Kronlöf, Anna.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 158 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2358).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet

AU - Orantie, Kalervo

AU - Ritola, Jouko

AU - Kronlöf, Anna

N1 - Project code: 1020

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Tutkimus sisältää lyhyen kirjallisuusosan, laboratoriokokeet ja kenttäkokeet. Laboratoriokokeiden mukaan alkalivapailla kiihdyttimillä lujuudenkehitys on hieman hitaampaa kuin vesilasipohjaisilla kiihdyttimillä. Kiihdyttimien kemialliset reaktiot lisäävät tuoreen ruiskubetonin kutistumaa. Tämän vuoksi kiihdyttimiä tulee käyttää vain tarpeellinen määrä. Mikrorakenneanalyysin mukaan vesilasipohjaiset kiihdyttimet aiheuttavat betoniin herkästi mikrohalkeilua ja lujuuskatoa. Alkalivapailla kiihdyttimillä mikrohalkeilun määrä ja lujuuskato ovat vähäisiä. Betonimassaan sekoitettavat teräskuidut ovat suositeltavia, sillä ne vähentävät halkeamien muodostusta ja mahdollisesti muodostuvien halkeamien levenemistä. Betonimassan alhainen lämpötila vähentää kosteuden haihtumista heti ruiskutuksen jälkeen ja vähentää siten tuoreen ruiskubetonin halkeiluriskiä. Betonimassaan sekoitettava jälkihoitoaine ei välttämättä muodosta riittävää jälkihoitoa. Tämän vuoksi suositeltava jälkihoito on vesisumutus. Vesisumutus tulee aloittaa heti ruiskubetonoinnin etenemisen myötä.

AB - Tutkimus sisältää lyhyen kirjallisuusosan, laboratoriokokeet ja kenttäkokeet. Laboratoriokokeiden mukaan alkalivapailla kiihdyttimillä lujuudenkehitys on hieman hitaampaa kuin vesilasipohjaisilla kiihdyttimillä. Kiihdyttimien kemialliset reaktiot lisäävät tuoreen ruiskubetonin kutistumaa. Tämän vuoksi kiihdyttimiä tulee käyttää vain tarpeellinen määrä. Mikrorakenneanalyysin mukaan vesilasipohjaiset kiihdyttimet aiheuttavat betoniin herkästi mikrohalkeilua ja lujuuskatoa. Alkalivapailla kiihdyttimillä mikrohalkeilun määrä ja lujuuskato ovat vähäisiä. Betonimassaan sekoitettavat teräskuidut ovat suositeltavia, sillä ne vähentävät halkeamien muodostusta ja mahdollisesti muodostuvien halkeamien levenemistä. Betonimassan alhainen lämpötila vähentää kosteuden haihtumista heti ruiskutuksen jälkeen ja vähentää siten tuoreen ruiskubetonin halkeiluriskiä. Betonimassaan sekoitettava jälkihoitoaine ei välttämättä muodosta riittävää jälkihoitoa. Tämän vuoksi suositeltava jälkihoito on vesisumutus. Vesisumutus tulee aloittaa heti ruiskubetonoinnin etenemisen myötä.

KW - composite structures

KW - shotcrete

KW - additives

KW - accelerators

KW - water glass accelerators

KW - structural analysis

KW - cracking

KW - shrinkage

KW - waterproofing

KW - rock caverns

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Orantie K, Ritola J, Kronlöf A. Kalliotilojen ruiskutettavat vesitiiviit komposiittirakenteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 158 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2358).