Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa

Research output: Contribution to conferenceConference AbstractProfessional

Abstract

Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -näkökulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämistä. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Käytännön innovaatiotyötä tekevillä robotiikan tutkijoilla, kehittäjillä ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hyötyihin. Myös kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista päätöksentekoon. Käyttäjälähtöinen suunnittelu on lyönyt itsensä läpi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siinä kansalaisen rooli on rajattu yksittäisten sovellusten kehittämiseen. Pitäisikö robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? Käymme esityksessämme läpi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämisessä ja päätöksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.
Original languageFinnish
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeNot Eligible
EventDeliberatiivisen demokratian T&K-päivä - Tampere, Finland
Duration: 30 Oct 201430 Oct 2014

Seminar

SeminarDeliberatiivisen demokratian T&K-päivä
CountryFinland
CityTampere
Period30/10/1430/10/14

Cite this

Niemelä, M., Ikonen, V., & Nieminen, M. (2014). Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa. Abstract from Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland.
@conference{3e9e3e1c61834e0a92cb0870b7412c57,
title = "Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa",
abstract = "Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -n{\"a}k{\"o}kulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehitt{\"a}mist{\"a}. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsest{\"a}{\"a}n selv{\"a}{\"a}. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n innovaatioty{\"o}t{\"a} tekevill{\"a} robotiikan tutkijoilla, kehitt{\"a}jill{\"a} ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hy{\"o}tyihin. My{\"o}s kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}l{\"a}ht{\"o}inen suunnittelu on ly{\"o}nyt itsens{\"a} l{\"a}pi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siin{\"a} kansalaisen rooli on rajattu yksitt{\"a}isten sovellusten kehitt{\"a}miseen. Pit{\"a}isik{\"o} robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? K{\"a}ymme esityksess{\"a}mme l{\"a}pi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehitt{\"a}misess{\"a} ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.",
author = "Marketta Niemel{\"a} and Veikko Ikonen and Mika Nieminen",
note = "CA2: BA2173 CA2: BA2171 Project code: 100587; null ; Conference date: 30-10-2014 Through 30-10-2014",
year = "2014",
language = "Finnish",

}

Niemelä, M, Ikonen, V & Nieminen, M 2014, 'Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa' Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland, 30/10/14 - 30/10/14, .

Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa. / Niemelä, Marketta; Ikonen, Veikko; Nieminen, Mika.

2014. Abstract from Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland.

Research output: Contribution to conferenceConference AbstractProfessional

TY - CONF

T1 - Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa

AU - Niemelä, Marketta

AU - Ikonen, Veikko

AU - Nieminen, Mika

N1 - CA2: BA2173 CA2: BA2171 Project code: 100587

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -näkökulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämistä. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Käytännön innovaatiotyötä tekevillä robotiikan tutkijoilla, kehittäjillä ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hyötyihin. Myös kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista päätöksentekoon. Käyttäjälähtöinen suunnittelu on lyönyt itsensä läpi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siinä kansalaisen rooli on rajattu yksittäisten sovellusten kehittämiseen. Pitäisikö robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? Käymme esityksessämme läpi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämisessä ja päätöksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.

AB - Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -näkökulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämistä. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Käytännön innovaatiotyötä tekevillä robotiikan tutkijoilla, kehittäjillä ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hyötyihin. Myös kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista päätöksentekoon. Käyttäjälähtöinen suunnittelu on lyönyt itsensä läpi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siinä kansalaisen rooli on rajattu yksittäisten sovellusten kehittämiseen. Pitäisikö robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? Käymme esityksessämme läpi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämisessä ja päätöksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.

M3 - Conference Abstract

ER -

Niemelä M, Ikonen V, Nieminen M. Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa. 2014. Abstract from Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland.