Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa

  Research output: Contribution to conferenceConference AbstractProfessional

  Abstract

  Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -näkökulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämistä. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Käytännön innovaatiotyötä tekevillä robotiikan tutkijoilla, kehittäjillä ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hyötyihin. Myös kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista päätöksentekoon. Käyttäjälähtöinen suunnittelu on lyönyt itsensä läpi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siinä kansalaisen rooli on rajattu yksittäisten sovellusten kehittämiseen. Pitäisikö robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? Käymme esityksessämme läpi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämisessä ja päätöksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.
  Original languageFinnish
  Publication statusPublished - 2014
  MoE publication typeNot Eligible
  EventDeliberatiivisen demokratian T&K-päivä - Tampere, Finland
  Duration: 30 Oct 201430 Oct 2014

  Seminar

  SeminarDeliberatiivisen demokratian T&K-päivä
  CountryFinland
  CityTampere
  Period30/10/1430/10/14

  Cite this

  Niemelä, M., Ikonen, V., & Nieminen, M. (2014). Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa. Abstract from Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland.
  @conference{3e9e3e1c61834e0a92cb0870b7412c57,
  title = "Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa",
  abstract = "Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -n{\"a}k{\"o}kulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehitt{\"a}mist{\"a}. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsest{\"a}{\"a}n selv{\"a}{\"a}. K{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n innovaatioty{\"o}t{\"a} tekevill{\"a} robotiikan tutkijoilla, kehitt{\"a}jill{\"a} ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hy{\"o}tyihin. My{\"o}s kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon. K{\"a}ytt{\"a}j{\"a}l{\"a}ht{\"o}inen suunnittelu on ly{\"o}nyt itsens{\"a} l{\"a}pi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siin{\"a} kansalaisen rooli on rajattu yksitt{\"a}isten sovellusten kehitt{\"a}miseen. Pit{\"a}isik{\"o} robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? K{\"a}ymme esityksess{\"a}mme l{\"a}pi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehitt{\"a}misess{\"a} ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.",
  author = "Marketta Niemel{\"a} and Veikko Ikonen and Mika Nieminen",
  note = "CA2: BA2173 CA2: BA2171 Project code: 100587; null ; Conference date: 30-10-2014 Through 30-10-2014",
  year = "2014",
  language = "Finnish",

  }

  Niemelä, M, Ikonen, V & Nieminen, M 2014, 'Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa', Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland, 30/10/14 - 30/10/14.

  Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa. / Niemelä, Marketta; Ikonen, Veikko; Nieminen, Mika.

  2014. Abstract from Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland.

  Research output: Contribution to conferenceConference AbstractProfessional

  TY - CONF

  T1 - Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa

  AU - Niemelä, Marketta

  AU - Ikonen, Veikko

  AU - Nieminen, Mika

  N1 - CA2: BA2173 CA2: BA2171 Project code: 100587

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -näkökulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämistä. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Käytännön innovaatiotyötä tekevillä robotiikan tutkijoilla, kehittäjillä ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hyötyihin. Myös kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista päätöksentekoon. Käyttäjälähtöinen suunnittelu on lyönyt itsensä läpi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siinä kansalaisen rooli on rajattu yksittäisten sovellusten kehittämiseen. Pitäisikö robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? Käymme esityksessämme läpi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämisessä ja päätöksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.

  AB - Vastuullisen tutkimuksen (Responsible Research and Innovation, RRI) -näkökulmasta kansalaisosallistumisen tulisi olla olennainen osa robotiikan ja erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämistä. Osallistaminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Käytännön innovaatiotyötä tekevillä robotiikan tutkijoilla, kehittäjillä ja promoottoreilla voi olla kriittinen suhtautuminen osallistamisen hyötyihin. Myös kansalaisilla voi olla robotiikkaa kohtaan odotuksia ja asenteita, jotka vaikeuttavat osallistumista päätöksentekoon. Käyttäjälähtöinen suunnittelu on lyönyt itsensä läpi teknologian tutkimus- ja innovaatiossa, mutta siinä kansalaisen rooli on rajattu yksittäisten sovellusten kehittämiseen. Pitäisikö robotiikkaan tuoda vahvemmin kansalaisosallistumista ja miksi? Käymme esityksessämme läpi tutkimustamme kansalaisosallistamisen tarpeellisuudesta, tavoitteista ja keinoista erityisesti arjen palvelurobotiikan kehittämisessä ja päätöksenteossa, taustana EU-komission RRI-ohjelma ja tavoitteet.

  M3 - Conference Abstract

  ER -

  Niemelä M, Ikonen V, Nieminen M. Kansalaisosallistaminen osana vastuullista tutkimusta ja innovaatiota robotiikassa. 2014. Abstract from Deliberatiivisen demokratian T&K-päivä, Tampere, Finland.