Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014

Tuula Kajolinna, Tuula Pellikka, Harri Puustinen, Harri Mustikkamäki

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Teknologian tutkimuskeskus VTT järjesti suomalaisille päästömittauslaboratorioille savukaasujen kansalliset vertailumittaukset vuonna 2014. Mittaukset tehtiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa tehtiin vertailumittaukset kaasumaisille komponenteille sekä hiukkasille mittaamalla öljykattilan savukaasuja toukokuussa 2014. Toisessa osassa laboratoriot mittasivat jätteenpolttolaitoksen raskasmetallipitoisuuksia kesäkuussa 2014. Näiden vertailujen lisäksi järjestettiin myös QAL2/ASTlaskentojen tarkastelulaskennat. Hankkeen rahoittivat ympäristöministeriö ja VTT. Hankkeen johtoryhmään kuuluivat näiden lisäksi myös Energiateollisuus ry, Metsäteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry sekä edustajat Stora Ensolta, Ruukista ja Helsingin Energiasta. Kaasumaisten komponenttien mittaamisessa on tapahtunut selvää kehitystä verrattuna vuoteen 2010. Sen sijaan hiukkasmittaus- ja virtausnopeustuloksissa oli enemmän vaihtelua mittaajien kesken kuin aiemmassa vuoden 2010 vertailumittauksessa. Laboratorioiden QAL2/AST-tuloksissa oli enemmän virheellisyyksiä kuin vuonna 2010. Raskasmetallien vertailumittaukset järjestettiin projektissa ensimmäistä kertaa kansallisella tasolla. Mitatut raskasmetallipitoisuudet olivat kaikilla laboratorioilla alle kyseiselle laitokselle asetettujen päästöraja-arvojen, mutta pitoisuuksissa oli merkittäviä vaihteluita eri laboratorioiden kesken. Toiminnanharjoittajalla ja viranomaisella tulee olla täysi varmuus siitä, että mittaustulokset on määritetty luotettavasti. Mittauksilta tulee edellyttää laatua, jotta niiden perusteella voidaan tehdä oikeita johtopäätöksiä. Päästömittausten laadunvarmistuksessa on vertailumittauksilla merkittävä rooli, sillä niiden avulla saadaan kansallisella tasolla selville päästömittausten laatu ja tarvittaessa niiden perusteella voidaan laatia suosituksia ja ohjeita tason parantamiseksi.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages75
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

NameTutkimusraportti
PublisherVTT
VolumeVTT-R-00242-15

Cite this

Kajolinna, T., Pellikka, T., Puustinen, H., & Mustikkamäki, H. (2014). Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tutkimusraportti, Vol.. VTT-R-00242-15
Kajolinna, Tuula ; Pellikka, Tuula ; Puustinen, Harri ; Mustikkamäki, Harri. / Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014. VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 75 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-00242-15).
@book{01630705ab6342ddba30e384316657cb,
title = "Kansalliset p{\"a}{\"a}st{\"o}jen vertailumittaukset 2014",
abstract = "Teknologian tutkimuskeskus VTT j{\"a}rjesti suomalaisille p{\"a}{\"a}st{\"o}mittauslaboratorioille savukaasujen kansalliset vertailumittaukset vuonna 2014. Mittaukset tehtiin kahdessa osassa. Ensimm{\"a}isess{\"a} osassa tehtiin vertailumittaukset kaasumaisille komponenteille sek{\"a} hiukkasille mittaamalla {\"o}ljykattilan savukaasuja toukokuussa 2014. Toisessa osassa laboratoriot mittasivat j{\"a}tteenpolttolaitoksen raskasmetallipitoisuuksia kes{\"a}kuussa 2014. N{\"a}iden vertailujen lis{\"a}ksi j{\"a}rjestettiin my{\"o}s QAL2/ASTlaskentojen tarkastelulaskennat. Hankkeen rahoittivat ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o} ja VTT. Hankkeen johtoryhm{\"a}{\"a}n kuuluivat n{\"a}iden lis{\"a}ksi my{\"o}s Energiateollisuus ry, Mets{\"a}teollisuus ry, Teknologiateollisuus ry sek{\"a} edustajat Stora Ensolta, Ruukista ja Helsingin Energiasta. Kaasumaisten komponenttien mittaamisessa on tapahtunut selv{\"a}{\"a} kehityst{\"a} verrattuna vuoteen 2010. Sen sijaan hiukkasmittaus- ja virtausnopeustuloksissa oli enemm{\"a}n vaihtelua mittaajien kesken kuin aiemmassa vuoden 2010 vertailumittauksessa. Laboratorioiden QAL2/AST-tuloksissa oli enemm{\"a}n virheellisyyksi{\"a} kuin vuonna 2010. Raskasmetallien vertailumittaukset j{\"a}rjestettiin projektissa ensimm{\"a}ist{\"a} kertaa kansallisella tasolla. Mitatut raskasmetallipitoisuudet olivat kaikilla laboratorioilla alle kyseiselle laitokselle asetettujen p{\"a}{\"a}st{\"o}raja-arvojen, mutta pitoisuuksissa oli merkitt{\"a}vi{\"a} vaihteluita eri laboratorioiden kesken. Toiminnanharjoittajalla ja viranomaisella tulee olla t{\"a}ysi varmuus siit{\"a}, ett{\"a} mittaustulokset on m{\"a}{\"a}ritetty luotettavasti. Mittauksilta tulee edellytt{\"a}{\"a} laatua, jotta niiden perusteella voidaan tehd{\"a} oikeita johtop{\"a}{\"a}t{\"o}ksi{\"a}. P{\"a}{\"a}st{\"o}mittausten laadunvarmistuksessa on vertailumittauksilla merkitt{\"a}v{\"a} rooli, sill{\"a} niiden avulla saadaan kansallisella tasolla selville p{\"a}{\"a}st{\"o}mittausten laatu ja tarvittaessa niiden perusteella voidaan laatia suosituksia ja ohjeita tason parantamiseksi.",
author = "Tuula Kajolinna and Tuula Pellikka and Harri Puustinen and Harri Mustikkam{\"a}ki",
year = "2014",
language = "Finnish",
series = "Tutkimusraportti",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Kajolinna, T, Pellikka, T, Puustinen, H & Mustikkamäki, H 2014, Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014. VTT Tutkimusraportti, vol. VTT-R-00242-15, VTT Technical Research Centre of Finland.

Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014. / Kajolinna, Tuula; Pellikka, Tuula; Puustinen, Harri; Mustikkamäki, Harri.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 75 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-00242-15).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014

AU - Kajolinna, Tuula

AU - Pellikka, Tuula

AU - Puustinen, Harri

AU - Mustikkamäki, Harri

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Teknologian tutkimuskeskus VTT järjesti suomalaisille päästömittauslaboratorioille savukaasujen kansalliset vertailumittaukset vuonna 2014. Mittaukset tehtiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa tehtiin vertailumittaukset kaasumaisille komponenteille sekä hiukkasille mittaamalla öljykattilan savukaasuja toukokuussa 2014. Toisessa osassa laboratoriot mittasivat jätteenpolttolaitoksen raskasmetallipitoisuuksia kesäkuussa 2014. Näiden vertailujen lisäksi järjestettiin myös QAL2/ASTlaskentojen tarkastelulaskennat. Hankkeen rahoittivat ympäristöministeriö ja VTT. Hankkeen johtoryhmään kuuluivat näiden lisäksi myös Energiateollisuus ry, Metsäteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry sekä edustajat Stora Ensolta, Ruukista ja Helsingin Energiasta. Kaasumaisten komponenttien mittaamisessa on tapahtunut selvää kehitystä verrattuna vuoteen 2010. Sen sijaan hiukkasmittaus- ja virtausnopeustuloksissa oli enemmän vaihtelua mittaajien kesken kuin aiemmassa vuoden 2010 vertailumittauksessa. Laboratorioiden QAL2/AST-tuloksissa oli enemmän virheellisyyksiä kuin vuonna 2010. Raskasmetallien vertailumittaukset järjestettiin projektissa ensimmäistä kertaa kansallisella tasolla. Mitatut raskasmetallipitoisuudet olivat kaikilla laboratorioilla alle kyseiselle laitokselle asetettujen päästöraja-arvojen, mutta pitoisuuksissa oli merkittäviä vaihteluita eri laboratorioiden kesken. Toiminnanharjoittajalla ja viranomaisella tulee olla täysi varmuus siitä, että mittaustulokset on määritetty luotettavasti. Mittauksilta tulee edellyttää laatua, jotta niiden perusteella voidaan tehdä oikeita johtopäätöksiä. Päästömittausten laadunvarmistuksessa on vertailumittauksilla merkittävä rooli, sillä niiden avulla saadaan kansallisella tasolla selville päästömittausten laatu ja tarvittaessa niiden perusteella voidaan laatia suosituksia ja ohjeita tason parantamiseksi.

AB - Teknologian tutkimuskeskus VTT järjesti suomalaisille päästömittauslaboratorioille savukaasujen kansalliset vertailumittaukset vuonna 2014. Mittaukset tehtiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä osassa tehtiin vertailumittaukset kaasumaisille komponenteille sekä hiukkasille mittaamalla öljykattilan savukaasuja toukokuussa 2014. Toisessa osassa laboratoriot mittasivat jätteenpolttolaitoksen raskasmetallipitoisuuksia kesäkuussa 2014. Näiden vertailujen lisäksi järjestettiin myös QAL2/ASTlaskentojen tarkastelulaskennat. Hankkeen rahoittivat ympäristöministeriö ja VTT. Hankkeen johtoryhmään kuuluivat näiden lisäksi myös Energiateollisuus ry, Metsäteollisuus ry, Teknologiateollisuus ry sekä edustajat Stora Ensolta, Ruukista ja Helsingin Energiasta. Kaasumaisten komponenttien mittaamisessa on tapahtunut selvää kehitystä verrattuna vuoteen 2010. Sen sijaan hiukkasmittaus- ja virtausnopeustuloksissa oli enemmän vaihtelua mittaajien kesken kuin aiemmassa vuoden 2010 vertailumittauksessa. Laboratorioiden QAL2/AST-tuloksissa oli enemmän virheellisyyksiä kuin vuonna 2010. Raskasmetallien vertailumittaukset järjestettiin projektissa ensimmäistä kertaa kansallisella tasolla. Mitatut raskasmetallipitoisuudet olivat kaikilla laboratorioilla alle kyseiselle laitokselle asetettujen päästöraja-arvojen, mutta pitoisuuksissa oli merkittäviä vaihteluita eri laboratorioiden kesken. Toiminnanharjoittajalla ja viranomaisella tulee olla täysi varmuus siitä, että mittaustulokset on määritetty luotettavasti. Mittauksilta tulee edellyttää laatua, jotta niiden perusteella voidaan tehdä oikeita johtopäätöksiä. Päästömittausten laadunvarmistuksessa on vertailumittauksilla merkittävä rooli, sillä niiden avulla saadaan kansallisella tasolla selville päästömittausten laatu ja tarvittaessa niiden perusteella voidaan laatia suosituksia ja ohjeita tason parantamiseksi.

M3 - Report

T3 - Tutkimusraportti

BT - Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Kajolinna T, Pellikka T, Puustinen H, Mustikkamäki H. Kansalliset päästöjen vertailumittaukset 2014. VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 75 p. (VTT Tutkimusraportti, Vol. VTT-R-00242-15).