Karbonointi-ilmiö arkkioffset-painatuksessa

Jouko Virtanen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Projektin tavoitteena oli selvittää karbonointi-ilmiön mekanismi arkkioffsetpainatuksessa. Tutkimus sisälsi 2 koepainatusta, paperin, painovärin ja painojälkien laboratoriomittauksia sekä mittaustulosten regressioanalyysin. Havaittiin, että - mattapapereille painettaessa on olemassa kahta eri tahraavuustyyppiä: a) lyhyen ajanjakson tahraavuus ja pitkän ajanjakson tahraavuus eli karbonointi. - karbonointia on tutkittu teollisuudessa väärillä menetelmillä esim. set-off ja rub-off. - hyvä korrelaatio karbonointiin saatiin kehitetyllä piirtotestillä ja Taber-hankausmenetelmällä. - paperin vaihtamisella on suurempi merkitys karbonointiin kuin värin vaihtamisella. - kuivikepitoisuuden kasvaessa värin karbonointi vähenee, mutta värin kasviöljypitoisuudella ei havaittu selvää korrelaatiota karbonointiin. - Karbonoinnissa pigmentti siirtyy värikerroksesta vastakkaiselle arkille helpommin kuin sideaine.
Original languageFinnish
Pages (from-to)51-52
JournalPainomaailma
Issue number4
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeD1 Article in a trade journal

Cite this

Virtanen, Jouko. / Karbonointi-ilmiö arkkioffset-painatuksessa. In: Painomaailma. 2005 ; No. 4. pp. 51-52.
@article{c7ddb494296046e1ba8e1abf71466693,
title = "Karbonointi-ilmi{\"o} arkkioffset-painatuksessa",
abstract = "Projektin tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} karbonointi-ilmi{\"o}n mekanismi arkkioffsetpainatuksessa. Tutkimus sis{\"a}lsi 2 koepainatusta, paperin, painov{\"a}rin ja painoj{\"a}lkien laboratoriomittauksia sek{\"a} mittaustulosten regressioanalyysin. Havaittiin, ett{\"a} - mattapapereille painettaessa on olemassa kahta eri tahraavuustyyppi{\"a}: a) lyhyen ajanjakson tahraavuus ja pitk{\"a}n ajanjakson tahraavuus eli karbonointi. - karbonointia on tutkittu teollisuudessa v{\"a}{\"a}rill{\"a} menetelmill{\"a} esim. set-off ja rub-off. - hyv{\"a} korrelaatio karbonointiin saatiin kehitetyll{\"a} piirtotestill{\"a} ja Taber-hankausmenetelm{\"a}ll{\"a}. - paperin vaihtamisella on suurempi merkitys karbonointiin kuin v{\"a}rin vaihtamisella. - kuivikepitoisuuden kasvaessa v{\"a}rin karbonointi v{\"a}henee, mutta v{\"a}rin kasvi{\"o}ljypitoisuudella ei havaittu selv{\"a}{\"a} korrelaatiota karbonointiin. - Karbonoinnissa pigmentti siirtyy v{\"a}rikerroksesta vastakkaiselle arkille helpommin kuin sideaine.",
author = "Jouko Virtanen",
note = "Project code: C3SU00883",
year = "2005",
language = "Finnish",
pages = "51--52",
journal = "Print & Media",
issn = "1799-9235",
number = "4",

}

Virtanen, J 2005, 'Karbonointi-ilmiö arkkioffset-painatuksessa', Painomaailma, no. 4, pp. 51-52.

Karbonointi-ilmiö arkkioffset-painatuksessa. / Virtanen, Jouko.

In: Painomaailma, No. 4, 2005, p. 51-52.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Karbonointi-ilmiö arkkioffset-painatuksessa

AU - Virtanen, Jouko

N1 - Project code: C3SU00883

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Projektin tavoitteena oli selvittää karbonointi-ilmiön mekanismi arkkioffsetpainatuksessa. Tutkimus sisälsi 2 koepainatusta, paperin, painovärin ja painojälkien laboratoriomittauksia sekä mittaustulosten regressioanalyysin. Havaittiin, että - mattapapereille painettaessa on olemassa kahta eri tahraavuustyyppiä: a) lyhyen ajanjakson tahraavuus ja pitkän ajanjakson tahraavuus eli karbonointi. - karbonointia on tutkittu teollisuudessa väärillä menetelmillä esim. set-off ja rub-off. - hyvä korrelaatio karbonointiin saatiin kehitetyllä piirtotestillä ja Taber-hankausmenetelmällä. - paperin vaihtamisella on suurempi merkitys karbonointiin kuin värin vaihtamisella. - kuivikepitoisuuden kasvaessa värin karbonointi vähenee, mutta värin kasviöljypitoisuudella ei havaittu selvää korrelaatiota karbonointiin. - Karbonoinnissa pigmentti siirtyy värikerroksesta vastakkaiselle arkille helpommin kuin sideaine.

AB - Projektin tavoitteena oli selvittää karbonointi-ilmiön mekanismi arkkioffsetpainatuksessa. Tutkimus sisälsi 2 koepainatusta, paperin, painovärin ja painojälkien laboratoriomittauksia sekä mittaustulosten regressioanalyysin. Havaittiin, että - mattapapereille painettaessa on olemassa kahta eri tahraavuustyyppiä: a) lyhyen ajanjakson tahraavuus ja pitkän ajanjakson tahraavuus eli karbonointi. - karbonointia on tutkittu teollisuudessa väärillä menetelmillä esim. set-off ja rub-off. - hyvä korrelaatio karbonointiin saatiin kehitetyllä piirtotestillä ja Taber-hankausmenetelmällä. - paperin vaihtamisella on suurempi merkitys karbonointiin kuin värin vaihtamisella. - kuivikepitoisuuden kasvaessa värin karbonointi vähenee, mutta värin kasviöljypitoisuudella ei havaittu selvää korrelaatiota karbonointiin. - Karbonoinnissa pigmentti siirtyy värikerroksesta vastakkaiselle arkille helpommin kuin sideaine.

M3 - Article

SP - 51

EP - 52

JO - Print & Media

JF - Print & Media

SN - 1799-9235

IS - 4

ER -