Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys

Jyrki Mali

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Selvitetään maatalousrakennuksissa sisäkäytössä olevien puulevyjen vaurioita ja niiden syitä sekä tehdään vauriotietojen pohjalta ehdotus maatalouslevyjen iskulujuusvaatimuksiksi. Suomessa käytettävät maatalousrakennusten puiset sisäverhouslevyt esitellään. Sisäverhoukseen kohdistuneita rasituksia käsitellään ruotsalaisten ja norjalaisten tutkimusten pohjalta. Maatalousrakennuksissa käytettävien sisäverhouslevyjen testausmenetelmät ja käyttösuositukset Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa esitetään. Vauriotietoja kerättiiin kirjekyselyn avulla. Kyselyyn saatiin 180 vastausta. Noin puolet vastanneista oli havainnut jonkinlaisen vaurion maatalousrakennuksen sisäverhouksessa. Yleisimmät vauriot olivat pintanaarmut ja värimuutokset. Halkeamia ja lohkeamia oli seinälevyissä 8,1 % ja karsinalevyissä 7,5 %. Vauriot olivat aiheutuneet vedestä, potkuista ja puskuista, puremisesta, kuljetuksesta, työkaluista tai -koneista, eläinten töytäisyistä, tehtaiden pinnoitusvirheistä, kemikaaleista ja asennuksesta. Kirjekyselyn perusteella valittiin 21 kohdetta, joissa käytiin tutustumassa vaurioihin. Kirjekyselyn ja tutustumiskäyntien sekä Työtehoseuran julkaisun avulla määritettiin uudet vaatimukset puisille maatalouslevyille tanko- ja säkkikokeessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages128
ISBN (Print)951-38-1665-6
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number147
ISSN0358-5077

Fingerprint

farm buildings
wood-based panels
durability

Cite this

Mali, J. (1983). Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 147
Mali, Jyrki. / Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 128 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 147).
@book{b197ce59202f415fb4127d367929cfc5,
title = "Karjarakennuksissa k{\"a}ytett{\"a}vien puulevyjen kest{\"a}vyys",
abstract = "Selvitet{\"a}{\"a}n maatalousrakennuksissa sis{\"a}k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevien puulevyjen vaurioita ja niiden syit{\"a} sek{\"a} tehd{\"a}{\"a}n vauriotietojen pohjalta ehdotus maatalouslevyjen iskulujuusvaatimuksiksi. Suomessa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t maatalousrakennusten puiset sis{\"a}verhouslevyt esitell{\"a}{\"a}n. Sis{\"a}verhoukseen kohdistuneita rasituksia k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ruotsalaisten ja norjalaisten tutkimusten pohjalta. Maatalousrakennuksissa k{\"a}ytett{\"a}vien sis{\"a}verhouslevyjen testausmenetelm{\"a}t ja k{\"a}ytt{\"o}suositukset Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa esitet{\"a}{\"a}n. Vauriotietoja ker{\"a}ttiiin kirjekyselyn avulla. Kyselyyn saatiin 180 vastausta. Noin puolet vastanneista oli havainnut jonkinlaisen vaurion maatalousrakennuksen sis{\"a}verhouksessa. Yleisimm{\"a}t vauriot olivat pintanaarmut ja v{\"a}rimuutokset. Halkeamia ja lohkeamia oli sein{\"a}levyiss{\"a} 8,1 {\%} ja karsinalevyiss{\"a} 7,5 {\%}. Vauriot olivat aiheutuneet vedest{\"a}, potkuista ja puskuista, puremisesta, kuljetuksesta, ty{\"o}kaluista tai -koneista, el{\"a}inten t{\"o}yt{\"a}isyist{\"a}, tehtaiden pinnoitusvirheist{\"a}, kemikaaleista ja asennuksesta. Kirjekyselyn perusteella valittiin 21 kohdetta, joissa k{\"a}ytiin tutustumassa vaurioihin. Kirjekyselyn ja tutustumisk{\"a}yntien sek{\"a} Ty{\"o}tehoseuran julkaisun avulla m{\"a}{\"a}ritettiin uudet vaatimukset puisille maatalouslevyille tanko- ja s{\"a}kkikokeessa.",
author = "Jyrki Mali",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1665-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "147",
address = "Finland",

}

Mali, J 1983, Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 147, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys. / Mali, Jyrki.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 128 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 147).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys

AU - Mali, Jyrki

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Selvitetään maatalousrakennuksissa sisäkäytössä olevien puulevyjen vaurioita ja niiden syitä sekä tehdään vauriotietojen pohjalta ehdotus maatalouslevyjen iskulujuusvaatimuksiksi. Suomessa käytettävät maatalousrakennusten puiset sisäverhouslevyt esitellään. Sisäverhoukseen kohdistuneita rasituksia käsitellään ruotsalaisten ja norjalaisten tutkimusten pohjalta. Maatalousrakennuksissa käytettävien sisäverhouslevyjen testausmenetelmät ja käyttösuositukset Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa esitetään. Vauriotietoja kerättiiin kirjekyselyn avulla. Kyselyyn saatiin 180 vastausta. Noin puolet vastanneista oli havainnut jonkinlaisen vaurion maatalousrakennuksen sisäverhouksessa. Yleisimmät vauriot olivat pintanaarmut ja värimuutokset. Halkeamia ja lohkeamia oli seinälevyissä 8,1 % ja karsinalevyissä 7,5 %. Vauriot olivat aiheutuneet vedestä, potkuista ja puskuista, puremisesta, kuljetuksesta, työkaluista tai -koneista, eläinten töytäisyistä, tehtaiden pinnoitusvirheistä, kemikaaleista ja asennuksesta. Kirjekyselyn perusteella valittiin 21 kohdetta, joissa käytiin tutustumassa vaurioihin. Kirjekyselyn ja tutustumiskäyntien sekä Työtehoseuran julkaisun avulla määritettiin uudet vaatimukset puisille maatalouslevyille tanko- ja säkkikokeessa.

AB - Selvitetään maatalousrakennuksissa sisäkäytössä olevien puulevyjen vaurioita ja niiden syitä sekä tehdään vauriotietojen pohjalta ehdotus maatalouslevyjen iskulujuusvaatimuksiksi. Suomessa käytettävät maatalousrakennusten puiset sisäverhouslevyt esitellään. Sisäverhoukseen kohdistuneita rasituksia käsitellään ruotsalaisten ja norjalaisten tutkimusten pohjalta. Maatalousrakennuksissa käytettävien sisäverhouslevyjen testausmenetelmät ja käyttösuositukset Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa esitetään. Vauriotietoja kerättiiin kirjekyselyn avulla. Kyselyyn saatiin 180 vastausta. Noin puolet vastanneista oli havainnut jonkinlaisen vaurion maatalousrakennuksen sisäverhouksessa. Yleisimmät vauriot olivat pintanaarmut ja värimuutokset. Halkeamia ja lohkeamia oli seinälevyissä 8,1 % ja karsinalevyissä 7,5 %. Vauriot olivat aiheutuneet vedestä, potkuista ja puskuista, puremisesta, kuljetuksesta, työkaluista tai -koneista, eläinten töytäisyistä, tehtaiden pinnoitusvirheistä, kemikaaleista ja asennuksesta. Kirjekyselyn perusteella valittiin 21 kohdetta, joissa käytiin tutustumassa vaurioihin. Kirjekyselyn ja tutustumiskäyntien sekä Työtehoseuran julkaisun avulla määritettiin uudet vaatimukset puisille maatalouslevyille tanko- ja säkkikokeessa.

M3 - Report

SN - 951-38-1665-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Mali J. Karjarakennuksissa käytettävien puulevyjen kestävyys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 128 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 147).