Kasvisolujen metaboliamuokkauksella kohti tunnettujen ja uusien molekyylien bioteknistä tuottoa

Research output: Contribution to journalArticleScientific

Abstract

Kasveista saatavat molekyylit muodostavat tärkeän osan nykyisin markkinoilla olevista lääkeaineista. Monet niistä kuuluvat kasvien ns. sekundaarimetaboliittien kemiallisesti erittäin monimuotoiseen ryhmään. Tällä hetkellä näitä yhdisteitä eristetään hankalasti joko luonnossa kasvavista tai viljellyistä kasveista pieniä määriä, koska kemiallinen synteesi niiden monimutkaisen, usein stereospesifisen rakenteen johdosta ei ole taloudellisesti kannattavaa. Biotekninen tuottosysteemi olisi mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta toistaiseksi vain muutamia kaupallisia sovelluksia on olemassa. Näiden molekyylipainoltaan pienten yhdisteiden pitoisuuden lisääminen hallitun metaboliamuokkauksen avulla vaatii koko biosynteesireitin syvällistä tuntemusta sekä yksityiskohtaista tietämystä sitä ohjaavista säätelymekanismeista. Tässä katsauksessa selvitetään miten genomiikan valtava kehitys yhdessä metaboliaprofiloinnin kanssa on edesauttanut ymmärtämään kasvien monimutkaisia biosynteesireittejä systeemibiologian avulla ja kehittämään aivan uudenlaisia tuottosysteemejä kasviperäisille tunnetuille ja uusille yhdisteille.
Original languageFinnish
Pages (from-to)295-304
JournalDosis
Volume20
Issue number4
Publication statusPublished - 2004
MoE publication typeB1 Article in a scientific magazine

Cite this

@article{84c5658ed14a499cb87b53928e0dc29f,
title = "Kasvisolujen metaboliamuokkauksella kohti tunnettujen ja uusien molekyylien bioteknist{\"a} tuottoa",
abstract = "Kasveista saatavat molekyylit muodostavat t{\"a}rke{\"a}n osan nykyisin markkinoilla olevista l{\"a}{\"a}keaineista. Monet niist{\"a} kuuluvat kasvien ns. sekundaarimetaboliittien kemiallisesti eritt{\"a}in monimuotoiseen ryhm{\"a}{\"a}n. T{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} n{\"a}it{\"a} yhdisteit{\"a} eristet{\"a}{\"a}n hankalasti joko luonnossa kasvavista tai viljellyist{\"a} kasveista pieni{\"a} m{\"a}{\"a}ri{\"a}, koska kemiallinen synteesi niiden monimutkaisen, usein stereospesifisen rakenteen johdosta ei ole taloudellisesti kannattavaa. Biotekninen tuottosysteemi olisi mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta toistaiseksi vain muutamia kaupallisia sovelluksia on olemassa. N{\"a}iden molekyylipainoltaan pienten yhdisteiden pitoisuuden lis{\"a}{\"a}minen hallitun metaboliamuokkauksen avulla vaatii koko biosynteesireitin syv{\"a}llist{\"a} tuntemusta sek{\"a} yksityiskohtaista tiet{\"a}myst{\"a} sit{\"a} ohjaavista s{\"a}{\"a}telymekanismeista. T{\"a}ss{\"a} katsauksessa selvitet{\"a}{\"a}n miten genomiikan valtava kehitys yhdess{\"a} metaboliaprofiloinnin kanssa on edesauttanut ymm{\"a}rt{\"a}m{\"a}{\"a}n kasvien monimutkaisia biosynteesireittej{\"a} systeemibiologian avulla ja kehitt{\"a}m{\"a}{\"a}n aivan uudenlaisia tuottosysteemej{\"a} kasviper{\"a}isille tunnetuille ja uusille yhdisteille.",
author = "Kirsi-Marja Oksman-Caldentey",
year = "2004",
language = "Finnish",
volume = "20",
pages = "295--304",
journal = "Dosis",
issn = "0783-4233",
number = "4",

}

Kasvisolujen metaboliamuokkauksella kohti tunnettujen ja uusien molekyylien bioteknistä tuottoa. / Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja.

In: Dosis, Vol. 20, No. 4, 2004, p. 295-304.

Research output: Contribution to journalArticleScientific

TY - JOUR

T1 - Kasvisolujen metaboliamuokkauksella kohti tunnettujen ja uusien molekyylien bioteknistä tuottoa

AU - Oksman-Caldentey, Kirsi-Marja

PY - 2004

Y1 - 2004

N2 - Kasveista saatavat molekyylit muodostavat tärkeän osan nykyisin markkinoilla olevista lääkeaineista. Monet niistä kuuluvat kasvien ns. sekundaarimetaboliittien kemiallisesti erittäin monimuotoiseen ryhmään. Tällä hetkellä näitä yhdisteitä eristetään hankalasti joko luonnossa kasvavista tai viljellyistä kasveista pieniä määriä, koska kemiallinen synteesi niiden monimutkaisen, usein stereospesifisen rakenteen johdosta ei ole taloudellisesti kannattavaa. Biotekninen tuottosysteemi olisi mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta toistaiseksi vain muutamia kaupallisia sovelluksia on olemassa. Näiden molekyylipainoltaan pienten yhdisteiden pitoisuuden lisääminen hallitun metaboliamuokkauksen avulla vaatii koko biosynteesireitin syvällistä tuntemusta sekä yksityiskohtaista tietämystä sitä ohjaavista säätelymekanismeista. Tässä katsauksessa selvitetään miten genomiikan valtava kehitys yhdessä metaboliaprofiloinnin kanssa on edesauttanut ymmärtämään kasvien monimutkaisia biosynteesireittejä systeemibiologian avulla ja kehittämään aivan uudenlaisia tuottosysteemejä kasviperäisille tunnetuille ja uusille yhdisteille.

AB - Kasveista saatavat molekyylit muodostavat tärkeän osan nykyisin markkinoilla olevista lääkeaineista. Monet niistä kuuluvat kasvien ns. sekundaarimetaboliittien kemiallisesti erittäin monimuotoiseen ryhmään. Tällä hetkellä näitä yhdisteitä eristetään hankalasti joko luonnossa kasvavista tai viljellyistä kasveista pieniä määriä, koska kemiallinen synteesi niiden monimutkaisen, usein stereospesifisen rakenteen johdosta ei ole taloudellisesti kannattavaa. Biotekninen tuottosysteemi olisi mielenkiintoinen vaihtoehto, mutta toistaiseksi vain muutamia kaupallisia sovelluksia on olemassa. Näiden molekyylipainoltaan pienten yhdisteiden pitoisuuden lisääminen hallitun metaboliamuokkauksen avulla vaatii koko biosynteesireitin syvällistä tuntemusta sekä yksityiskohtaista tietämystä sitä ohjaavista säätelymekanismeista. Tässä katsauksessa selvitetään miten genomiikan valtava kehitys yhdessä metaboliaprofiloinnin kanssa on edesauttanut ymmärtämään kasvien monimutkaisia biosynteesireittejä systeemibiologian avulla ja kehittämään aivan uudenlaisia tuottosysteemejä kasviperäisille tunnetuille ja uusille yhdisteille.

M3 - Article

VL - 20

SP - 295

EP - 304

JO - Dosis

JF - Dosis

SN - 0783-4233

IS - 4

ER -