Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kiinnostus elintarvikkeiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina, kun tietous ravintoaineiden koostumuksesta ja vaikutusmekanismeista on syventynyt. Terveyttä edistävien eli funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisestä onkin tulossa eräs elintarvikkeiden tuotekehityksen keskeisimmistä trendeistä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kasvikunnan tuotteet sisältävät paljon erilaisia terveyden kannalta edullisia yhdisteitä. Osa näistä on jo kauan ollut tunnettu positiivisista vaikutuksistaan, osa taas on uudempia tulokkaita. Kasvikset ovat muun muassa hyviä ravintokuidun lähteitä. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteina toimivia vitamiineja sekä monia ihmisen elintoiminnoille tärkeitä kivennäisaineita. Sipulikasvien sulfidiyhdisteet ovat olleet kauan tunnettuja terveyttä ylläpitävistä ominaisuuksistaan. Kaalikasveissa taas esiintyy glukosino-laatteja ja niiden hajoamistuotteita, jotka omaavat positiivisia terveysvaikutuksia. Varsin vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat tällä hetkellä erilaisissa kasviksissa laajalti esiintyvät sulamattomat oligosakkaridit, jotka stimuloivat ruuansulatuskanavan hyödyllisten mikrobien, maitohappobakteerien, kasvua. Kasvit syntetisoivat lisäksi suuren joukon fytokemikaaleja, joita ei toistaiseksi pidetä ravitsemuksellisesti välttämättöminä, ja vasta viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet monen niistä omaavan suojaavaa vaikutusta sairauksia vastaan. Tähän ryhmään kuuluvat viime aikoina paljon kiinnostusta herättäneet kasvien fenoliset yhdisteet, kuten flavonoidit, fytoestrogeenit ja fytosterolit.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)951-38-5162-1
Publication statusPublished - 1997
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1865
ISSN1235-0605

Fingerprint

Anadelphia
health promotion
vegetables

Keywords

  • vegetables
  • dietary fibres
  • functional foods
  • oligosaccharides

Cite this

Puupponen-Pimiä, R. (1997). Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1865
Puupponen-Pimiä, Riitta. / Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1865).
@book{ea41888cb489439185ecf699e2f25ea3,
title = "Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet",
abstract = "Kiinnostus elintarvikkeiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen on lis{\"a}{\"a}ntynyt voimakkaasti viime vuosina, kun tietous ravintoaineiden koostumuksesta ja vaikutusmekanismeista on syventynyt. Terveytt{\"a} edist{\"a}vien eli funktionaalisten elintarvikkeiden kehitt{\"a}misest{\"a} onkin tulossa er{\"a}s elintarvikkeiden tuotekehityksen keskeisimmist{\"a} trendeist{\"a} niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kasvikunnan tuotteet sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t paljon erilaisia terveyden kannalta edullisia yhdisteit{\"a}. Osa n{\"a}ist{\"a} on jo kauan ollut tunnettu positiivisista vaikutuksistaan, osa taas on uudempia tulokkaita. Kasvikset ovat muun muassa hyvi{\"a} ravintokuidun l{\"a}hteit{\"a}. Ne sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t runsaasti antioksidantteina toimivia vitamiineja sek{\"a} monia ihmisen elintoiminnoille t{\"a}rkeit{\"a} kivenn{\"a}isaineita. Sipulikasvien sulfidiyhdisteet ovat olleet kauan tunnettuja terveytt{\"a} yll{\"a}pit{\"a}vist{\"a} ominaisuuksistaan. Kaalikasveissa taas esiintyy glukosino-laatteja ja niiden hajoamistuotteita, jotka omaavat positiivisia terveysvaikutuksia. Varsin vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat t{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} erilaisissa kasviksissa laajalti esiintyv{\"a}t sulamattomat oligosakkaridit, jotka stimuloivat ruuansulatuskanavan hy{\"o}dyllisten mikrobien, maitohappobakteerien, kasvua. Kasvit syntetisoivat lis{\"a}ksi suuren joukon fytokemikaaleja, joita ei toistaiseksi pidet{\"a} ravitsemuksellisesti v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}min{\"a}, ja vasta viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet monen niist{\"a} omaavan suojaavaa vaikutusta sairauksia vastaan. T{\"a}h{\"a}n ryhm{\"a}{\"a}n kuuluvat viime aikoina paljon kiinnostusta her{\"a}tt{\"a}neet kasvien fenoliset yhdisteet, kuten flavonoidit, fytoestrogeenit ja fytosterolit.",
keywords = "vegetables, dietary fibres, functional foods, oligosaccharides",
author = "Riitta Puupponen-Pimi{\"a}",
year = "1997",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5162-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1865",
address = "Finland",

}

Puupponen-Pimiä, R 1997, Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1865, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet. / Puupponen-Pimiä, Riitta.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1865).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet

AU - Puupponen-Pimiä, Riitta

PY - 1997

Y1 - 1997

N2 - Kiinnostus elintarvikkeiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina, kun tietous ravintoaineiden koostumuksesta ja vaikutusmekanismeista on syventynyt. Terveyttä edistävien eli funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisestä onkin tulossa eräs elintarvikkeiden tuotekehityksen keskeisimmistä trendeistä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kasvikunnan tuotteet sisältävät paljon erilaisia terveyden kannalta edullisia yhdisteitä. Osa näistä on jo kauan ollut tunnettu positiivisista vaikutuksistaan, osa taas on uudempia tulokkaita. Kasvikset ovat muun muassa hyviä ravintokuidun lähteitä. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteina toimivia vitamiineja sekä monia ihmisen elintoiminnoille tärkeitä kivennäisaineita. Sipulikasvien sulfidiyhdisteet ovat olleet kauan tunnettuja terveyttä ylläpitävistä ominaisuuksistaan. Kaalikasveissa taas esiintyy glukosino-laatteja ja niiden hajoamistuotteita, jotka omaavat positiivisia terveysvaikutuksia. Varsin vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat tällä hetkellä erilaisissa kasviksissa laajalti esiintyvät sulamattomat oligosakkaridit, jotka stimuloivat ruuansulatuskanavan hyödyllisten mikrobien, maitohappobakteerien, kasvua. Kasvit syntetisoivat lisäksi suuren joukon fytokemikaaleja, joita ei toistaiseksi pidetä ravitsemuksellisesti välttämättöminä, ja vasta viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet monen niistä omaavan suojaavaa vaikutusta sairauksia vastaan. Tähän ryhmään kuuluvat viime aikoina paljon kiinnostusta herättäneet kasvien fenoliset yhdisteet, kuten flavonoidit, fytoestrogeenit ja fytosterolit.

AB - Kiinnostus elintarvikkeiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina, kun tietous ravintoaineiden koostumuksesta ja vaikutusmekanismeista on syventynyt. Terveyttä edistävien eli funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisestä onkin tulossa eräs elintarvikkeiden tuotekehityksen keskeisimmistä trendeistä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Kasvikunnan tuotteet sisältävät paljon erilaisia terveyden kannalta edullisia yhdisteitä. Osa näistä on jo kauan ollut tunnettu positiivisista vaikutuksistaan, osa taas on uudempia tulokkaita. Kasvikset ovat muun muassa hyviä ravintokuidun lähteitä. Ne sisältävät runsaasti antioksidantteina toimivia vitamiineja sekä monia ihmisen elintoiminnoille tärkeitä kivennäisaineita. Sipulikasvien sulfidiyhdisteet ovat olleet kauan tunnettuja terveyttä ylläpitävistä ominaisuuksistaan. Kaalikasveissa taas esiintyy glukosino-laatteja ja niiden hajoamistuotteita, jotka omaavat positiivisia terveysvaikutuksia. Varsin vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat tällä hetkellä erilaisissa kasviksissa laajalti esiintyvät sulamattomat oligosakkaridit, jotka stimuloivat ruuansulatuskanavan hyödyllisten mikrobien, maitohappobakteerien, kasvua. Kasvit syntetisoivat lisäksi suuren joukon fytokemikaaleja, joita ei toistaiseksi pidetä ravitsemuksellisesti välttämättöminä, ja vasta viime vuosina tutkimukset ovat osoittaneet monen niistä omaavan suojaavaa vaikutusta sairauksia vastaan. Tähän ryhmään kuuluvat viime aikoina paljon kiinnostusta herättäneet kasvien fenoliset yhdisteet, kuten flavonoidit, fytoestrogeenit ja fytosterolit.

KW - vegetables

KW - dietary fibres

KW - functional foods

KW - oligosaccharides

M3 - Report

SN - 951-38-5162-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Puupponen-Pimiä R. Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1997. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1865).