TY - BOOK
T1 - Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet
AU - Puupponen-Pimiä, Riitta
PY - 1997
Y1 - 1997
N2 - Kiinnostus elintarvikkeiden terveellisyyteen ja
turvallisuuteen on lisääntynyt voimakkaasti viime
vuosina, kun tietous ravintoaineiden koostumuksesta ja
vaikutusmekanismeista on syventynyt. Terveyttä edistävien
eli funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisestä
onkin tulossa eräs elintarvikkeiden tuotekehityksen
keskeisimmistä trendeistä niin Suomessa kuin muuallakin
maailmassa.
Kasvikunnan tuotteet sisältävät paljon erilaisia
terveyden kannalta edullisia yhdisteitä. Osa näistä on jo
kauan ollut tunnettu positiivisista vaikutuksistaan, osa
taas on uudempia tulokkaita. Kasvikset ovat muun muassa
hyviä ravintokuidun lähteitä. Ne sisältävät runsaasti
antioksidantteina toimivia vitamiineja sekä monia ihmisen
elintoiminnoille tärkeitä kivennäisaineita. Sipulikasvien
sulfidiyhdisteet ovat olleet kauan tunnettuja terveyttä
ylläpitävistä ominaisuuksistaan. Kaalikasveissa taas
esiintyy glukosino-laatteja ja niiden hajoamistuotteita,
jotka omaavat positiivisia terveysvaikutuksia. Varsin
vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat tällä hetkellä
erilaisissa kasviksissa laajalti esiintyvät sulamattomat
oligosakkaridit, jotka stimuloivat ruuansulatuskanavan
hyödyllisten mikrobien, maitohappobakteerien, kasvua.
Kasvit syntetisoivat lisäksi suuren joukon
fytokemikaaleja, joita ei toistaiseksi pidetä
ravitsemuksellisesti välttämättöminä, ja vasta viime
vuosina tutkimukset ovat osoittaneet monen niistä omaavan
suojaavaa vaikutusta sairauksia vastaan. Tähän ryhmään
kuuluvat viime aikoina paljon kiinnostusta herättäneet
kasvien fenoliset yhdisteet, kuten flavonoidit,
fytoestrogeenit ja fytosterolit.
AB - Kiinnostus elintarvikkeiden terveellisyyteen ja
turvallisuuteen on lisääntynyt voimakkaasti viime
vuosina, kun tietous ravintoaineiden koostumuksesta ja
vaikutusmekanismeista on syventynyt. Terveyttä edistävien
eli funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämisestä
onkin tulossa eräs elintarvikkeiden tuotekehityksen
keskeisimmistä trendeistä niin Suomessa kuin muuallakin
maailmassa.
Kasvikunnan tuotteet sisältävät paljon erilaisia
terveyden kannalta edullisia yhdisteitä. Osa näistä on jo
kauan ollut tunnettu positiivisista vaikutuksistaan, osa
taas on uudempia tulokkaita. Kasvikset ovat muun muassa
hyviä ravintokuidun lähteitä. Ne sisältävät runsaasti
antioksidantteina toimivia vitamiineja sekä monia ihmisen
elintoiminnoille tärkeitä kivennäisaineita. Sipulikasvien
sulfidiyhdisteet ovat olleet kauan tunnettuja terveyttä
ylläpitävistä ominaisuuksistaan. Kaalikasveissa taas
esiintyy glukosino-laatteja ja niiden hajoamistuotteita,
jotka omaavat positiivisia terveysvaikutuksia. Varsin
vilkkaan tutkimuksen kohteena ovat tällä hetkellä
erilaisissa kasviksissa laajalti esiintyvät sulamattomat
oligosakkaridit, jotka stimuloivat ruuansulatuskanavan
hyödyllisten mikrobien, maitohappobakteerien, kasvua.
Kasvit syntetisoivat lisäksi suuren joukon
fytokemikaaleja, joita ei toistaiseksi pidetä
ravitsemuksellisesti välttämättöminä, ja vasta viime
vuosina tutkimukset ovat osoittaneet monen niistä omaavan
suojaavaa vaikutusta sairauksia vastaan. Tähän ryhmään
kuuluvat viime aikoina paljon kiinnostusta herättäneet
kasvien fenoliset yhdisteet, kuten flavonoidit,
fytoestrogeenit ja fytosterolit.
KW - vegetables
KW - dietary fibres
KW - functional foods
KW - oligosaccharides
M3 - Report
SN - 951-38-5162-1
T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
BT - Kasvisten terveysvaikutteiset yhdisteet
PB - VTT Technical Research Centre of Finland
CY - Espoo
ER -