Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja

Yrjö Seppälä

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan globaalisesta näkökulmasta Suomen energiahuoltoa käyttäen hyväksi uusimpia tulevaisuuden tutkimustekniikoita. Keskipitkän aikavälin ohjevuotena pidettiin vuotta 2005 ja ylipitkän aikavälin ohjevuotena vuotta 2030. Käytetty menetelmä on monikansallisen tutkimuslaitoksen Battellen kehittämä Basics (Basics = Battelle Scenario Inputs to Corporate Strategies), jota selostetaan yksityiskohtaisesti. Tutkimuksessa rakennettiin keski ja ylipitkän aikavälin energiamallit, joista laskettiin lukuisia skenaarioita. Syntyneet tulevaisuudenkuvat korostivat erityisesti talouskasvun ja energiatekniikan kehittämisen vaikutusta energiahuoltoon ja sen ympäristövaikutuksiin. Tulevaisuudenkuvat suhtautuvat kasvuun yleensä optimistisesti. Ylipitkän aikavälin mallin tuloksissa painottui kehitysmaiden tulevaisuuden energiastrategioiden tärkeys koko maailmalle. Tulevaisuudenluotaukseen liittyvässä herkkyys tai vaikutusanalyysissä selvitettiin energian hinnan, säästön, päästöjen vähentämisen ja puhdistarnisen, ympäristökatastrofien ja energiateknisten innovaatioiden vaikutusta energiajärjestelmään ja sitä ympäröivään talousjärjestelmään ja luonnonympäristöön.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages158
ISBN (Print)951-38-3597-9
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1066
ISSN0358-5085

Fingerprint

energy

Keywords

  • energy systems
  • energy
  • future's research

Cite this

Seppälä, Y. (1989). Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1066
Seppälä, Yrjö. / Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 158 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1066).
@book{ae20367182bb4133b462e64d3f1f0b40,
title = "Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan globaalisesta n{\"a}k{\"o}kulmasta Suomen energiahuoltoa k{\"a}ytt{\"a}en hyv{\"a}ksi uusimpia tulevaisuuden tutkimustekniikoita. Keskipitk{\"a}n aikav{\"a}lin ohjevuotena pidettiin vuotta 2005 ja ylipitk{\"a}n aikav{\"a}lin ohjevuotena vuotta 2030. K{\"a}ytetty menetelm{\"a} on monikansallisen tutkimuslaitoksen Battellen kehitt{\"a}m{\"a} Basics (Basics = Battelle Scenario Inputs to Corporate Strategies), jota selostetaan yksityiskohtaisesti. Tutkimuksessa rakennettiin keski ja ylipitk{\"a}n aikav{\"a}lin energiamallit, joista laskettiin lukuisia skenaarioita. Syntyneet tulevaisuudenkuvat korostivat erityisesti talouskasvun ja energiatekniikan kehitt{\"a}misen vaikutusta energiahuoltoon ja sen ymp{\"a}rist{\"o}vaikutuksiin. Tulevaisuudenkuvat suhtautuvat kasvuun yleens{\"a} optimistisesti. Ylipitk{\"a}n aikav{\"a}lin mallin tuloksissa painottui kehitysmaiden tulevaisuuden energiastrategioiden t{\"a}rkeys koko maailmalle. Tulevaisuudenluotaukseen liittyv{\"a}ss{\"a} herkkyys tai vaikutusanalyysiss{\"a} selvitettiin energian hinnan, s{\"a}{\"a}st{\"o}n, p{\"a}{\"a}st{\"o}jen v{\"a}hent{\"a}misen ja puhdistarnisen, ymp{\"a}rist{\"o}katastrofien ja energiateknisten innovaatioiden vaikutusta energiaj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n ja sit{\"a} ymp{\"a}r{\"o}iv{\"a}{\"a}n talousj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n ja luonnonymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n.",
keywords = "energy systems, energy, future's research",
author = "Yrj{\"o} Sepp{\"a}l{\"a}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3597-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1066",
address = "Finland",

}

Seppälä, Y 1989, Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1066, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja. / Seppälä, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 158 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1066).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja

AU - Seppälä, Yrjö

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Julkaisussa tarkastellaan globaalisesta näkökulmasta Suomen energiahuoltoa käyttäen hyväksi uusimpia tulevaisuuden tutkimustekniikoita. Keskipitkän aikavälin ohjevuotena pidettiin vuotta 2005 ja ylipitkän aikavälin ohjevuotena vuotta 2030. Käytetty menetelmä on monikansallisen tutkimuslaitoksen Battellen kehittämä Basics (Basics = Battelle Scenario Inputs to Corporate Strategies), jota selostetaan yksityiskohtaisesti. Tutkimuksessa rakennettiin keski ja ylipitkän aikavälin energiamallit, joista laskettiin lukuisia skenaarioita. Syntyneet tulevaisuudenkuvat korostivat erityisesti talouskasvun ja energiatekniikan kehittämisen vaikutusta energiahuoltoon ja sen ympäristövaikutuksiin. Tulevaisuudenkuvat suhtautuvat kasvuun yleensä optimistisesti. Ylipitkän aikavälin mallin tuloksissa painottui kehitysmaiden tulevaisuuden energiastrategioiden tärkeys koko maailmalle. Tulevaisuudenluotaukseen liittyvässä herkkyys tai vaikutusanalyysissä selvitettiin energian hinnan, säästön, päästöjen vähentämisen ja puhdistarnisen, ympäristökatastrofien ja energiateknisten innovaatioiden vaikutusta energiajärjestelmään ja sitä ympäröivään talousjärjestelmään ja luonnonympäristöön.

AB - Julkaisussa tarkastellaan globaalisesta näkökulmasta Suomen energiahuoltoa käyttäen hyväksi uusimpia tulevaisuuden tutkimustekniikoita. Keskipitkän aikavälin ohjevuotena pidettiin vuotta 2005 ja ylipitkän aikavälin ohjevuotena vuotta 2030. Käytetty menetelmä on monikansallisen tutkimuslaitoksen Battellen kehittämä Basics (Basics = Battelle Scenario Inputs to Corporate Strategies), jota selostetaan yksityiskohtaisesti. Tutkimuksessa rakennettiin keski ja ylipitkän aikavälin energiamallit, joista laskettiin lukuisia skenaarioita. Syntyneet tulevaisuudenkuvat korostivat erityisesti talouskasvun ja energiatekniikan kehittämisen vaikutusta energiahuoltoon ja sen ympäristövaikutuksiin. Tulevaisuudenkuvat suhtautuvat kasvuun yleensä optimistisesti. Ylipitkän aikavälin mallin tuloksissa painottui kehitysmaiden tulevaisuuden energiastrategioiden tärkeys koko maailmalle. Tulevaisuudenluotaukseen liittyvässä herkkyys tai vaikutusanalyysissä selvitettiin energian hinnan, säästön, päästöjen vähentämisen ja puhdistarnisen, ympäristökatastrofien ja energiateknisten innovaatioiden vaikutusta energiajärjestelmään ja sitä ympäröivään talousjärjestelmään ja luonnonympäristöön.

KW - energy systems

KW - energy

KW - future's research

M3 - Report

SN - 951-38-3597-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Seppälä Y. Kasvutalouden energiatulevaisuuden vaihtoehtoja. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 158 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1066).