Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen: Kirjallisuusselvitys

Risto Kuitunen, Jussi Solin

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Katodisen suojauksen vaikutus teräksen väsymiseen on osoittautunut vaihtelevaksi. Suunnittelunormit ovat joissain tapauksissa liian optimistisia olettaessaan merivedessä väsyttävästi kuormitetun, katodisesti suojatun teräksen särönkasvun olevan vastaavaa kuin ilmassa. Rakenteen käyttöolosuhteet tulisi ottaa suunnittelussa tarkemmin huomioon. Pienillä jännitysintensiteettitekijän vaihtelun (DeltaK) arvoilla ja lyhyillä säröillä katodisesta suojauksesta on etua. Tällöin särönkasvu voi olla jopa hitaampaa kuin ilmassa. DeltaK:n kasvaessa särönkasvu nopeutuu, ja se voi olla yhtä nopeaa kuin suojaamattomilla säröillä. Väsymissärön olosuhteet poikkeavat kemiallisilta ominaisuuksiltaan merivedestä. Katodisessa suojauksessa särön potentiaali ja pH ovat erilaiset kuin kappaleen ulkopinnalla. Katodinen suojaus saattaa muodostaa säröihin kalkkisakkaumia. Sakkaumat pienentävät särön kärjen jännitysintensiteettitekijän vaihtelua hidastaen särön kasvua. Tämä selittänee osittain suuren hajonnan särönkasvukoetuloksissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages48
ISBN (Print)951-38-3442-5
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number981
ISSN0358-5085

Fingerprint

Corrosion
Steel
Fatigue
Surveys and Questionnaires

Keywords

  • corrosion fatigue
  • cathodic protection
  • offshore structures

Cite this

Kuitunen, R., & Solin, J. (1989). Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 981
Kuitunen, Risto ; Solin, Jussi. / Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen : Kirjallisuusselvitys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 981).
@book{5d01c6aa1ce347469cb76501f9673237,
title = "Katodisen suojauksen vaikutus offshore-ter{\"a}sten korroosiov{\"a}symiseen: Kirjallisuusselvitys",
abstract = "Katodisen suojauksen vaikutus ter{\"a}ksen v{\"a}symiseen on osoittautunut vaihtelevaksi. Suunnittelunormit ovat joissain tapauksissa liian optimistisia olettaessaan merivedess{\"a} v{\"a}sytt{\"a}v{\"a}sti kuormitetun, katodisesti suojatun ter{\"a}ksen s{\"a}r{\"o}nkasvun olevan vastaavaa kuin ilmassa. Rakenteen k{\"a}ytt{\"o}olosuhteet tulisi ottaa suunnittelussa tarkemmin huomioon. Pienill{\"a} j{\"a}nnitysintensiteettitekij{\"a}n vaihtelun (DeltaK) arvoilla ja lyhyill{\"a} s{\"a}r{\"o}ill{\"a} katodisesta suojauksesta on etua. T{\"a}ll{\"o}in s{\"a}r{\"o}nkasvu voi olla jopa hitaampaa kuin ilmassa. DeltaK:n kasvaessa s{\"a}r{\"o}nkasvu nopeutuu, ja se voi olla yht{\"a} nopeaa kuin suojaamattomilla s{\"a}r{\"o}ill{\"a}. V{\"a}symiss{\"a}r{\"o}n olosuhteet poikkeavat kemiallisilta ominaisuuksiltaan merivedest{\"a}. Katodisessa suojauksessa s{\"a}r{\"o}n potentiaali ja pH ovat erilaiset kuin kappaleen ulkopinnalla. Katodinen suojaus saattaa muodostaa s{\"a}r{\"o}ihin kalkkisakkaumia. Sakkaumat pienent{\"a}v{\"a}t s{\"a}r{\"o}n k{\"a}rjen j{\"a}nnitysintensiteettitekij{\"a}n vaihtelua hidastaen s{\"a}r{\"o}n kasvua. T{\"a}m{\"a} selitt{\"a}nee osittain suuren hajonnan s{\"a}r{\"o}nkasvukoetuloksissa.",
keywords = "corrosion fatigue, cathodic protection, offshore structures",
author = "Risto Kuitunen and Jussi Solin",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3442-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "981",
address = "Finland",

}

Kuitunen, R & Solin, J 1989, Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen: Kirjallisuusselvitys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 981, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen : Kirjallisuusselvitys. / Kuitunen, Risto; Solin, Jussi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 981).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen

T2 - Kirjallisuusselvitys

AU - Kuitunen, Risto

AU - Solin, Jussi

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Katodisen suojauksen vaikutus teräksen väsymiseen on osoittautunut vaihtelevaksi. Suunnittelunormit ovat joissain tapauksissa liian optimistisia olettaessaan merivedessä väsyttävästi kuormitetun, katodisesti suojatun teräksen särönkasvun olevan vastaavaa kuin ilmassa. Rakenteen käyttöolosuhteet tulisi ottaa suunnittelussa tarkemmin huomioon. Pienillä jännitysintensiteettitekijän vaihtelun (DeltaK) arvoilla ja lyhyillä säröillä katodisesta suojauksesta on etua. Tällöin särönkasvu voi olla jopa hitaampaa kuin ilmassa. DeltaK:n kasvaessa särönkasvu nopeutuu, ja se voi olla yhtä nopeaa kuin suojaamattomilla säröillä. Väsymissärön olosuhteet poikkeavat kemiallisilta ominaisuuksiltaan merivedestä. Katodisessa suojauksessa särön potentiaali ja pH ovat erilaiset kuin kappaleen ulkopinnalla. Katodinen suojaus saattaa muodostaa säröihin kalkkisakkaumia. Sakkaumat pienentävät särön kärjen jännitysintensiteettitekijän vaihtelua hidastaen särön kasvua. Tämä selittänee osittain suuren hajonnan särönkasvukoetuloksissa.

AB - Katodisen suojauksen vaikutus teräksen väsymiseen on osoittautunut vaihtelevaksi. Suunnittelunormit ovat joissain tapauksissa liian optimistisia olettaessaan merivedessä väsyttävästi kuormitetun, katodisesti suojatun teräksen särönkasvun olevan vastaavaa kuin ilmassa. Rakenteen käyttöolosuhteet tulisi ottaa suunnittelussa tarkemmin huomioon. Pienillä jännitysintensiteettitekijän vaihtelun (DeltaK) arvoilla ja lyhyillä säröillä katodisesta suojauksesta on etua. Tällöin särönkasvu voi olla jopa hitaampaa kuin ilmassa. DeltaK:n kasvaessa särönkasvu nopeutuu, ja se voi olla yhtä nopeaa kuin suojaamattomilla säröillä. Väsymissärön olosuhteet poikkeavat kemiallisilta ominaisuuksiltaan merivedestä. Katodisessa suojauksessa särön potentiaali ja pH ovat erilaiset kuin kappaleen ulkopinnalla. Katodinen suojaus saattaa muodostaa säröihin kalkkisakkaumia. Sakkaumat pienentävät särön kärjen jännitysintensiteettitekijän vaihtelua hidastaen särön kasvua. Tämä selittänee osittain suuren hajonnan särönkasvukoetuloksissa.

KW - corrosion fatigue

KW - cathodic protection

KW - offshore structures

M3 - Report

SN - 951-38-3442-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kuitunen R, Solin J. Katodisen suojauksen vaikutus offshore-terästen korroosioväsymiseen: Kirjallisuusselvitys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 48 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 981).