Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet: Korjausrakentamisen tutkimusohjelma

Harri Kaasinen, Ilpo Kouhia, Erkki Myllylä, Jyri Nieminen, Liisa Rautiainen, Juho Saarimaa

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa on laadittu yhteenveto katon kunnon arviointiin ja sen korjausperiaatteisiin liittyvistä tutkimuksista, jotka on toteutettu teollisuuden ja kauppa- ja teollisuusministeriön (KTM) energiaosaston rahoituksella. Lisäksi on tehty yhteenveto Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) rakennetekniikan laboratoriossa erillisinä toimeksiantoina tehdyistä vauriotutkimuksista. Tavoitteena on ollut koota yhteen tämänhetkinen tieto vanhojen kattorakenteiden yleisistä korjausperiaatteista katon toimivuuden heikennyttyä oleellisesti. Tutkimuksen alkuosassa tarkastellaan vanhan kattorakenteen kunnon arviointiperiaatteita sekä katon tarkastuksessa tarvittavia tietoja ja niiden hankintaa. Kunnon arviointi sisältää katossa olevien materiaalien ja itse kattorakenteen toimintakelpoisuuden arvioinnin. Tällöin tulee selvittää eri vauriot ja niiden vaikeusaste samoin kuin katon kosteustila. Raportin toisessa osassa tarkastellaan sekä loivien että jyrkkien kattorakenteiden tyypillisimpiä vaurioita ja niiden syitä. Erityyppisten kattorakenteiden ja eri vauriomuotojen korjaustapoja esitetään yleisellä tasolla. Tutkimusraportin lopuksi esitetään yhteenveto kattorakenteiden vauriotyypeistä ja esiintymisestä Suomessa ja Pohjoismaissa tehtyjen vaurioselvitysten perusteella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-3499-9
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1017
ISSN0358-5085

Keywords

 • construction
 • roofs
 • structures
 • research projects
 • repairs
 • renovating
 • condition monitoring
 • evaluation
 • methods
 • defects
 • damage

Cite this

Kaasinen, H., Kouhia, I., Myllylä, E., Nieminen, J., Rautiainen, L., & Saarimaa, J. (1989). Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet: Korjausrakentamisen tutkimusohjelma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1017
Kaasinen, Harri ; Kouhia, Ilpo ; Myllylä, Erkki ; Nieminen, Jyri ; Rautiainen, Liisa ; Saarimaa, Juho. / Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet : Korjausrakentamisen tutkimusohjelma. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1017).
@book{fef47965888e4058ac3ea091e63ac3be,
title = "Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet: Korjausrakentamisen tutkimusohjelma",
abstract = "Tutkimuksessa on laadittu yhteenveto katon kunnon arviointiin ja sen korjausperiaatteisiin liittyvist{\"a} tutkimuksista, jotka on toteutettu teollisuuden ja kauppa- ja teollisuusministeri{\"o}n (KTM) energiaosaston rahoituksella. Lis{\"a}ksi on tehty yhteenveto Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) rakennetekniikan laboratoriossa erillisin{\"a} toimeksiantoina tehdyist{\"a} vauriotutkimuksista. Tavoitteena on ollut koota yhteen t{\"a}m{\"a}nhetkinen tieto vanhojen kattorakenteiden yleisist{\"a} korjausperiaatteista katon toimivuuden heikennytty{\"a} oleellisesti. Tutkimuksen alkuosassa tarkastellaan vanhan kattorakenteen kunnon arviointiperiaatteita sek{\"a} katon tarkastuksessa tarvittavia tietoja ja niiden hankintaa. Kunnon arviointi sis{\"a}lt{\"a}{\"a} katossa olevien materiaalien ja itse kattorakenteen toimintakelpoisuuden arvioinnin. T{\"a}ll{\"o}in tulee selvitt{\"a}{\"a} eri vauriot ja niiden vaikeusaste samoin kuin katon kosteustila. Raportin toisessa osassa tarkastellaan sek{\"a} loivien ett{\"a} jyrkkien kattorakenteiden tyypillisimpi{\"a} vaurioita ja niiden syit{\"a}. Erityyppisten kattorakenteiden ja eri vauriomuotojen korjaustapoja esitet{\"a}{\"a}n yleisell{\"a} tasolla. Tutkimusraportin lopuksi esitet{\"a}{\"a}n yhteenveto kattorakenteiden vauriotyypeist{\"a} ja esiintymisest{\"a} Suomessa ja Pohjoismaissa tehtyjen vaurioselvitysten perusteella.",
keywords = "construction, roofs, structures, research projects, repairs, renovating, condition monitoring, evaluation, methods, defects, damage",
author = "Harri Kaasinen and Ilpo Kouhia and Erkki Myllyl{\"a} and Jyri Nieminen and Liisa Rautiainen and Juho Saarimaa",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3499-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1017",
address = "Finland",

}

Kaasinen, H, Kouhia, I, Myllylä, E, Nieminen, J, Rautiainen, L & Saarimaa, J 1989, Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet: Korjausrakentamisen tutkimusohjelma. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1017, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet : Korjausrakentamisen tutkimusohjelma. / Kaasinen, Harri; Kouhia, Ilpo; Myllylä, Erkki; Nieminen, Jyri; Rautiainen, Liisa; Saarimaa, Juho.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1017).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet

T2 - Korjausrakentamisen tutkimusohjelma

AU - Kaasinen, Harri

AU - Kouhia, Ilpo

AU - Myllylä, Erkki

AU - Nieminen, Jyri

AU - Rautiainen, Liisa

AU - Saarimaa, Juho

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Tutkimuksessa on laadittu yhteenveto katon kunnon arviointiin ja sen korjausperiaatteisiin liittyvistä tutkimuksista, jotka on toteutettu teollisuuden ja kauppa- ja teollisuusministeriön (KTM) energiaosaston rahoituksella. Lisäksi on tehty yhteenveto Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) rakennetekniikan laboratoriossa erillisinä toimeksiantoina tehdyistä vauriotutkimuksista. Tavoitteena on ollut koota yhteen tämänhetkinen tieto vanhojen kattorakenteiden yleisistä korjausperiaatteista katon toimivuuden heikennyttyä oleellisesti. Tutkimuksen alkuosassa tarkastellaan vanhan kattorakenteen kunnon arviointiperiaatteita sekä katon tarkastuksessa tarvittavia tietoja ja niiden hankintaa. Kunnon arviointi sisältää katossa olevien materiaalien ja itse kattorakenteen toimintakelpoisuuden arvioinnin. Tällöin tulee selvittää eri vauriot ja niiden vaikeusaste samoin kuin katon kosteustila. Raportin toisessa osassa tarkastellaan sekä loivien että jyrkkien kattorakenteiden tyypillisimpiä vaurioita ja niiden syitä. Erityyppisten kattorakenteiden ja eri vauriomuotojen korjaustapoja esitetään yleisellä tasolla. Tutkimusraportin lopuksi esitetään yhteenveto kattorakenteiden vauriotyypeistä ja esiintymisestä Suomessa ja Pohjoismaissa tehtyjen vaurioselvitysten perusteella.

AB - Tutkimuksessa on laadittu yhteenveto katon kunnon arviointiin ja sen korjausperiaatteisiin liittyvistä tutkimuksista, jotka on toteutettu teollisuuden ja kauppa- ja teollisuusministeriön (KTM) energiaosaston rahoituksella. Lisäksi on tehty yhteenveto Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) rakennetekniikan laboratoriossa erillisinä toimeksiantoina tehdyistä vauriotutkimuksista. Tavoitteena on ollut koota yhteen tämänhetkinen tieto vanhojen kattorakenteiden yleisistä korjausperiaatteista katon toimivuuden heikennyttyä oleellisesti. Tutkimuksen alkuosassa tarkastellaan vanhan kattorakenteen kunnon arviointiperiaatteita sekä katon tarkastuksessa tarvittavia tietoja ja niiden hankintaa. Kunnon arviointi sisältää katossa olevien materiaalien ja itse kattorakenteen toimintakelpoisuuden arvioinnin. Tällöin tulee selvittää eri vauriot ja niiden vaikeusaste samoin kuin katon kosteustila. Raportin toisessa osassa tarkastellaan sekä loivien että jyrkkien kattorakenteiden tyypillisimpiä vaurioita ja niiden syitä. Erityyppisten kattorakenteiden ja eri vauriomuotojen korjaustapoja esitetään yleisellä tasolla. Tutkimusraportin lopuksi esitetään yhteenveto kattorakenteiden vauriotyypeistä ja esiintymisestä Suomessa ja Pohjoismaissa tehtyjen vaurioselvitysten perusteella.

KW - construction

KW - roofs

KW - structures

KW - research projects

KW - repairs

KW - renovating

KW - condition monitoring

KW - evaluation

KW - methods

KW - defects

KW - damage

M3 - Report

SN - 951-38-3499-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kaasinen H, Kouhia I, Myllylä E, Nieminen J, Rautiainen L, Saarimaa J. Kattorakenteen kunnon arviointi ja korjausperiaatteet: Korjausrakentamisen tutkimusohjelma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1017).