Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät

Veikko Kekkonen, Jouni Keronen, Teuvo Rantala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Automaatiotekniikan, lähinnä paikallisautomaation, ja tiedonsiirtotekniikan kehittyminen mahdollistaa lämmön hetkellisten kulutustietojen hyväksikäytön energian tuotannon ohjauksessa ja muussa kaukolämpöjärjestelmän hallinnassa. Tutkimuksessa kartoitettiin uuden automaatiotekniikan antamat säästömahdollisuudet kaukolämpöverkon ohjaukselle ja säädölle. Pääpaino asetetaan kulutuksen ohjaukseen ja tuotantolaitosten säädön nopeuttamiseen, osahuomio kohdistetaan suurten verkostojen painetilanhallintaan ja verkostovaurioiden automaattiseen paikallistamiseen. Arvioidaan uusien järjestelmien säästöpotentiaalit, laitteistojen ja järjestelmien kehitystarpeet, organisatoriset muutostarpeet sekä jatkotutkimus- ja koetoimintatarpeet. Tutkimus suoritettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen sähkötekniikan laboratoriossa energiatalouden ja automaatiotekniikan asiantuntijoiden yhteistyönä. Arvioinnin kohteena olivat Suomessa esiintyvät kaukolämmitysvaihtoehdot. Julkaisu on tarkoitettu lämpölaitoksille, laitevalmistajille ja -toimittajille sekä alan tutkimus- ja kehitystoiminnalle. Kehitettävällä automatiikalla pyritään tehohuipputilanteiden parempaan hallintaan, kapasiteetin rakentamistarpeen pienentämiseen, käyttövarmuuden lisäämiseen, verkon parempaan hallintaan, laitosten tehonsäädön tarkentamiseen ja nopeuttamiseen etenkin vastapaine- ja kotimaisen polttoaineen laitoksilla sekä verkoston kunnossapidon tehostamiseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages168
ISBN (Print)951-38-2230-3
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number336
ISSN0358-5077

Fingerprint

automation
heat

Keywords

  • district heating
  • piping systems
  • automatic control
  • energy saving

Cite this

Kekkonen, V., Keronen, J., & Rantala, T. (1985). Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 336
Kekkonen, Veikko ; Keronen, Jouni ; Rantala, Teuvo. / Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 168 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 336).
@book{998cb27490184b22935e192c51ee08a6,
title = "Kaukol{\"a}mm{\"o}n jakeluj{\"a}rjestelmien automaation kehitysn{\"a}kym{\"a}t",
abstract = "Automaatiotekniikan, l{\"a}hinn{\"a} paikallisautomaation, ja tiedonsiirtotekniikan kehittyminen mahdollistaa l{\"a}mm{\"o}n hetkellisten kulutustietojen hyv{\"a}ksik{\"a}yt{\"o}n energian tuotannon ohjauksessa ja muussa kaukol{\"a}mp{\"o}j{\"a}rjestelm{\"a}n hallinnassa. Tutkimuksessa kartoitettiin uuden automaatiotekniikan antamat s{\"a}{\"a}st{\"o}mahdollisuudet kaukol{\"a}mp{\"o}verkon ohjaukselle ja s{\"a}{\"a}d{\"o}lle. P{\"a}{\"a}paino asetetaan kulutuksen ohjaukseen ja tuotantolaitosten s{\"a}{\"a}d{\"o}n nopeuttamiseen, osahuomio kohdistetaan suurten verkostojen painetilanhallintaan ja verkostovaurioiden automaattiseen paikallistamiseen. Arvioidaan uusien j{\"a}rjestelmien s{\"a}{\"a}st{\"o}potentiaalit, laitteistojen ja j{\"a}rjestelmien kehitystarpeet, organisatoriset muutostarpeet sek{\"a} jatkotutkimus- ja koetoimintatarpeet. Tutkimus suoritettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen s{\"a}hk{\"o}tekniikan laboratoriossa energiatalouden ja automaatiotekniikan asiantuntijoiden yhteisty{\"o}n{\"a}. Arvioinnin kohteena olivat Suomessa esiintyv{\"a}t kaukol{\"a}mmitysvaihtoehdot. Julkaisu on tarkoitettu l{\"a}mp{\"o}laitoksille, laitevalmistajille ja -toimittajille sek{\"a} alan tutkimus- ja kehitystoiminnalle. Kehitett{\"a}v{\"a}ll{\"a} automatiikalla pyrit{\"a}{\"a}n tehohuipputilanteiden parempaan hallintaan, kapasiteetin rakentamistarpeen pienent{\"a}miseen, k{\"a}ytt{\"o}varmuuden lis{\"a}{\"a}miseen, verkon parempaan hallintaan, laitosten tehons{\"a}{\"a}d{\"o}n tarkentamiseen ja nopeuttamiseen etenkin vastapaine- ja kotimaisen polttoaineen laitoksilla sek{\"a} verkoston kunnossapidon tehostamiseen.",
keywords = "district heating, piping systems, automatic control, energy saving",
author = "Veikko Kekkonen and Jouni Keronen and Teuvo Rantala",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2230-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "336",
address = "Finland",

}

Kekkonen, V, Keronen, J & Rantala, T 1985, Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 336, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät. / Kekkonen, Veikko; Keronen, Jouni; Rantala, Teuvo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 168 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 336).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät

AU - Kekkonen, Veikko

AU - Keronen, Jouni

AU - Rantala, Teuvo

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Automaatiotekniikan, lähinnä paikallisautomaation, ja tiedonsiirtotekniikan kehittyminen mahdollistaa lämmön hetkellisten kulutustietojen hyväksikäytön energian tuotannon ohjauksessa ja muussa kaukolämpöjärjestelmän hallinnassa. Tutkimuksessa kartoitettiin uuden automaatiotekniikan antamat säästömahdollisuudet kaukolämpöverkon ohjaukselle ja säädölle. Pääpaino asetetaan kulutuksen ohjaukseen ja tuotantolaitosten säädön nopeuttamiseen, osahuomio kohdistetaan suurten verkostojen painetilanhallintaan ja verkostovaurioiden automaattiseen paikallistamiseen. Arvioidaan uusien järjestelmien säästöpotentiaalit, laitteistojen ja järjestelmien kehitystarpeet, organisatoriset muutostarpeet sekä jatkotutkimus- ja koetoimintatarpeet. Tutkimus suoritettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen sähkötekniikan laboratoriossa energiatalouden ja automaatiotekniikan asiantuntijoiden yhteistyönä. Arvioinnin kohteena olivat Suomessa esiintyvät kaukolämmitysvaihtoehdot. Julkaisu on tarkoitettu lämpölaitoksille, laitevalmistajille ja -toimittajille sekä alan tutkimus- ja kehitystoiminnalle. Kehitettävällä automatiikalla pyritään tehohuipputilanteiden parempaan hallintaan, kapasiteetin rakentamistarpeen pienentämiseen, käyttövarmuuden lisäämiseen, verkon parempaan hallintaan, laitosten tehonsäädön tarkentamiseen ja nopeuttamiseen etenkin vastapaine- ja kotimaisen polttoaineen laitoksilla sekä verkoston kunnossapidon tehostamiseen.

AB - Automaatiotekniikan, lähinnä paikallisautomaation, ja tiedonsiirtotekniikan kehittyminen mahdollistaa lämmön hetkellisten kulutustietojen hyväksikäytön energian tuotannon ohjauksessa ja muussa kaukolämpöjärjestelmän hallinnassa. Tutkimuksessa kartoitettiin uuden automaatiotekniikan antamat säästömahdollisuudet kaukolämpöverkon ohjaukselle ja säädölle. Pääpaino asetetaan kulutuksen ohjaukseen ja tuotantolaitosten säädön nopeuttamiseen, osahuomio kohdistetaan suurten verkostojen painetilanhallintaan ja verkostovaurioiden automaattiseen paikallistamiseen. Arvioidaan uusien järjestelmien säästöpotentiaalit, laitteistojen ja järjestelmien kehitystarpeet, organisatoriset muutostarpeet sekä jatkotutkimus- ja koetoimintatarpeet. Tutkimus suoritettiin Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen sähkötekniikan laboratoriossa energiatalouden ja automaatiotekniikan asiantuntijoiden yhteistyönä. Arvioinnin kohteena olivat Suomessa esiintyvät kaukolämmitysvaihtoehdot. Julkaisu on tarkoitettu lämpölaitoksille, laitevalmistajille ja -toimittajille sekä alan tutkimus- ja kehitystoiminnalle. Kehitettävällä automatiikalla pyritään tehohuipputilanteiden parempaan hallintaan, kapasiteetin rakentamistarpeen pienentämiseen, käyttövarmuuden lisäämiseen, verkon parempaan hallintaan, laitosten tehonsäädön tarkentamiseen ja nopeuttamiseen etenkin vastapaine- ja kotimaisen polttoaineen laitoksilla sekä verkoston kunnossapidon tehostamiseen.

KW - district heating

KW - piping systems

KW - automatic control

KW - energy saving

M3 - Report

SN - 951-38-2230-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kekkonen V, Keronen J, Rantala T. Kaukolämmön jakelujärjestelmien automaation kehitysnäkymät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 168 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 336).