Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu: Projektisuunnitelma

Veikko Kekkonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kaukolämmön kulutuksen ohjauksella pyritään ensisijaisesti huippuenergian tuotannon leikkaamiseen, mutta myös helpottamaan poikkeuksellisten tilanteiden hallintaa esimerkiksi lämmön tuotanto- ja jakeluhäiriöiden yhteydessä. Koska kaukolämmön kulutuksen ohjauksesta ei vielä ole olemassa kokemuksia, koeprojektilla pyritään selvittämään, miten ohjaus voidaan teknisesti suorittaa, mitä fysikaalisia ja taloudellisia vaikutuksia ohjauksella on ja miten ohjausjärjestelmissä voidaan hyödyntää muita jo valmiiksi kehitettyjä ratkaisuja (kiinteistöautomaatio, verkkokäskyohjaus, radiokäskyohjaus). Tuotekehitystä on tarkoitus jatkaa kokeilun antamien tulosten perusteella. Laitoksissa ohjausautomaatiosta huolehtii tietokone, johon syöte-tään prosessimittaustiedot ja joka ohjaa ohjaussanomien lähetystä. Kuluttajien vastaanottama ohjaussanoma vaikuttaa halutulla tavalla lämmityksen tehonsäätöön. Kokeet suoritetaan lämmityskauden 1986 - 1987 aikana.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-2634-1
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number602
ISSN0358-5085

Fingerprint

heat

Keywords

  • power plants
  • district heating
  • load control
  • automation
  • energy consumption

Cite this

Kekkonen, V. (1986). Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu: Projektisuunnitelma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 602
Kekkonen, Veikko. / Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu : Projektisuunnitelma. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 602).
@book{a9f64ec0e8a7470caaa9c789a79dfe16,
title = "Kaukol{\"a}mm{\"o}n kulutuksen ohjauksen kokeilu: Projektisuunnitelma",
abstract = "Kaukol{\"a}mm{\"o}n kulutuksen ohjauksella pyrit{\"a}{\"a}n ensisijaisesti huippuenergian tuotannon leikkaamiseen, mutta my{\"o}s helpottamaan poikkeuksellisten tilanteiden hallintaa esimerkiksi l{\"a}mm{\"o}n tuotanto- ja jakeluh{\"a}iri{\"o}iden yhteydess{\"a}. Koska kaukol{\"a}mm{\"o}n kulutuksen ohjauksesta ei viel{\"a} ole olemassa kokemuksia, koeprojektilla pyrit{\"a}{\"a}n selvitt{\"a}m{\"a}{\"a}n, miten ohjaus voidaan teknisesti suorittaa, mit{\"a} fysikaalisia ja taloudellisia vaikutuksia ohjauksella on ja miten ohjausj{\"a}rjestelmiss{\"a} voidaan hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} muita jo valmiiksi kehitettyj{\"a} ratkaisuja (kiinteist{\"o}automaatio, verkkok{\"a}skyohjaus, radiok{\"a}skyohjaus). Tuotekehityst{\"a} on tarkoitus jatkaa kokeilun antamien tulosten perusteella. Laitoksissa ohjausautomaatiosta huolehtii tietokone, johon sy{\"o}te-t{\"a}{\"a}n prosessimittaustiedot ja joka ohjaa ohjaussanomien l{\"a}hetyst{\"a}. Kuluttajien vastaanottama ohjaussanoma vaikuttaa halutulla tavalla l{\"a}mmityksen tehons{\"a}{\"a}t{\"o}{\"o}n. Kokeet suoritetaan l{\"a}mmityskauden 1986 - 1987 aikana.",
keywords = "power plants, district heating, load control, automation, energy consumption",
author = "Veikko Kekkonen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2634-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "602",
address = "Finland",

}

Kekkonen, V 1986, Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu: Projektisuunnitelma. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 602, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu : Projektisuunnitelma. / Kekkonen, Veikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 602).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu

T2 - Projektisuunnitelma

AU - Kekkonen, Veikko

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Kaukolämmön kulutuksen ohjauksella pyritään ensisijaisesti huippuenergian tuotannon leikkaamiseen, mutta myös helpottamaan poikkeuksellisten tilanteiden hallintaa esimerkiksi lämmön tuotanto- ja jakeluhäiriöiden yhteydessä. Koska kaukolämmön kulutuksen ohjauksesta ei vielä ole olemassa kokemuksia, koeprojektilla pyritään selvittämään, miten ohjaus voidaan teknisesti suorittaa, mitä fysikaalisia ja taloudellisia vaikutuksia ohjauksella on ja miten ohjausjärjestelmissä voidaan hyödyntää muita jo valmiiksi kehitettyjä ratkaisuja (kiinteistöautomaatio, verkkokäskyohjaus, radiokäskyohjaus). Tuotekehitystä on tarkoitus jatkaa kokeilun antamien tulosten perusteella. Laitoksissa ohjausautomaatiosta huolehtii tietokone, johon syöte-tään prosessimittaustiedot ja joka ohjaa ohjaussanomien lähetystä. Kuluttajien vastaanottama ohjaussanoma vaikuttaa halutulla tavalla lämmityksen tehonsäätöön. Kokeet suoritetaan lämmityskauden 1986 - 1987 aikana.

AB - Kaukolämmön kulutuksen ohjauksella pyritään ensisijaisesti huippuenergian tuotannon leikkaamiseen, mutta myös helpottamaan poikkeuksellisten tilanteiden hallintaa esimerkiksi lämmön tuotanto- ja jakeluhäiriöiden yhteydessä. Koska kaukolämmön kulutuksen ohjauksesta ei vielä ole olemassa kokemuksia, koeprojektilla pyritään selvittämään, miten ohjaus voidaan teknisesti suorittaa, mitä fysikaalisia ja taloudellisia vaikutuksia ohjauksella on ja miten ohjausjärjestelmissä voidaan hyödyntää muita jo valmiiksi kehitettyjä ratkaisuja (kiinteistöautomaatio, verkkokäskyohjaus, radiokäskyohjaus). Tuotekehitystä on tarkoitus jatkaa kokeilun antamien tulosten perusteella. Laitoksissa ohjausautomaatiosta huolehtii tietokone, johon syöte-tään prosessimittaustiedot ja joka ohjaa ohjaussanomien lähetystä. Kuluttajien vastaanottama ohjaussanoma vaikuttaa halutulla tavalla lämmityksen tehonsäätöön. Kokeet suoritetaan lämmityskauden 1986 - 1987 aikana.

KW - power plants

KW - district heating

KW - load control

KW - automation

KW - energy consumption

M3 - Report

SN - 951-38-2634-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kekkonen V. Kaukolämmön kulutuksen ohjauksen kokeilu: Projektisuunnitelma. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 602).