Kaukolämmön kulutuksen ohjaus

Veikko Kekkonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kaukolämmön kulutusta voidaan ohjata. Kulutuksen ohjauksella lämmöntuotannon tuntikeskitehoa voidaan muuttaa jopa n. +/-25 % ilman, että sillä on vaikutusta lämmön käytön laatuun. Kulutuksen ohjausta on kokeiltu vuosina 1987-1988 Hämeenlinnan, Lapuan ja Nivalan kaukolämpöverkoissa. Kokeillut järjestelmät perustuivat kiinteistöautomaatioon sekä verkko- ja radiokäskyohjaukseen. Projektissa seurattiin ohjauksen vaikutuksia sekä laitoksissa että kuluttajilla ja kerättiin kokemuksia uusien järjestelmien rakentamisesta ja käytöstä. Kulutuksen ohjausjärjestelmän perustamiskustannukset ovat melko korkeat, eikä sen kannattavuus ole kovin hyvä, mikäli energian tuotantokustannukset ovat eri tuotantovaihtoehdoissa samaa suuruusluokkaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-3269-4
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number565
ISSN0358-5077

Fingerprint

heat

Keywords

  • district heating
  • control systems
  • remote control
  • economy

Cite this

Kekkonen, V. (1988). Kaukolämmön kulutuksen ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 565
Kekkonen, Veikko. / Kaukolämmön kulutuksen ohjaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 565).
@book{5edf974426e24032b2ef20e9fbdd7f56,
title = "Kaukol{\"a}mm{\"o}n kulutuksen ohjaus",
abstract = "Kaukol{\"a}mm{\"o}n kulutusta voidaan ohjata. Kulutuksen ohjauksella l{\"a}mm{\"o}ntuotannon tuntikeskitehoa voidaan muuttaa jopa n. +/-25 {\%} ilman, ett{\"a} sill{\"a} on vaikutusta l{\"a}mm{\"o}n k{\"a}yt{\"o}n laatuun. Kulutuksen ohjausta on kokeiltu vuosina 1987-1988 H{\"a}meenlinnan, Lapuan ja Nivalan kaukol{\"a}mp{\"o}verkoissa. Kokeillut j{\"a}rjestelm{\"a}t perustuivat kiinteist{\"o}automaatioon sek{\"a} verkko- ja radiok{\"a}skyohjaukseen. Projektissa seurattiin ohjauksen vaikutuksia sek{\"a} laitoksissa ett{\"a} kuluttajilla ja ker{\"a}ttiin kokemuksia uusien j{\"a}rjestelmien rakentamisesta ja k{\"a}yt{\"o}st{\"a}. Kulutuksen ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}n perustamiskustannukset ovat melko korkeat, eik{\"a} sen kannattavuus ole kovin hyv{\"a}, mik{\"a}li energian tuotantokustannukset ovat eri tuotantovaihtoehdoissa samaa suuruusluokkaa.",
keywords = "district heating, control systems, remote control, economy",
author = "Veikko Kekkonen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3269-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "565",
address = "Finland",

}

Kekkonen, V 1988, Kaukolämmön kulutuksen ohjaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 565, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaukolämmön kulutuksen ohjaus. / Kekkonen, Veikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 565).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaukolämmön kulutuksen ohjaus

AU - Kekkonen, Veikko

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Kaukolämmön kulutusta voidaan ohjata. Kulutuksen ohjauksella lämmöntuotannon tuntikeskitehoa voidaan muuttaa jopa n. +/-25 % ilman, että sillä on vaikutusta lämmön käytön laatuun. Kulutuksen ohjausta on kokeiltu vuosina 1987-1988 Hämeenlinnan, Lapuan ja Nivalan kaukolämpöverkoissa. Kokeillut järjestelmät perustuivat kiinteistöautomaatioon sekä verkko- ja radiokäskyohjaukseen. Projektissa seurattiin ohjauksen vaikutuksia sekä laitoksissa että kuluttajilla ja kerättiin kokemuksia uusien järjestelmien rakentamisesta ja käytöstä. Kulutuksen ohjausjärjestelmän perustamiskustannukset ovat melko korkeat, eikä sen kannattavuus ole kovin hyvä, mikäli energian tuotantokustannukset ovat eri tuotantovaihtoehdoissa samaa suuruusluokkaa.

AB - Kaukolämmön kulutusta voidaan ohjata. Kulutuksen ohjauksella lämmöntuotannon tuntikeskitehoa voidaan muuttaa jopa n. +/-25 % ilman, että sillä on vaikutusta lämmön käytön laatuun. Kulutuksen ohjausta on kokeiltu vuosina 1987-1988 Hämeenlinnan, Lapuan ja Nivalan kaukolämpöverkoissa. Kokeillut järjestelmät perustuivat kiinteistöautomaatioon sekä verkko- ja radiokäskyohjaukseen. Projektissa seurattiin ohjauksen vaikutuksia sekä laitoksissa että kuluttajilla ja kerättiin kokemuksia uusien järjestelmien rakentamisesta ja käytöstä. Kulutuksen ohjausjärjestelmän perustamiskustannukset ovat melko korkeat, eikä sen kannattavuus ole kovin hyvä, mikäli energian tuotantokustannukset ovat eri tuotantovaihtoehdoissa samaa suuruusluokkaa.

KW - district heating

KW - control systems

KW - remote control

KW - economy

M3 - Report

SN - 951-38-3269-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kaukolämmön kulutuksen ohjaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kekkonen V. Kaukolämmön kulutuksen ohjaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 565).