Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat

Heli Koukkari, Pekka Nykyri

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kaukolämpöjohtojen vaurioista kaksi kolmannesta aiheutuu ulkopuolisesta vedestä. Elementtikanavan saumojen tiiviys riippuu elementtien välisistä liikkeistä, elementtien mittatarkkuuksista ja saumausmateriaalien ominaisuuksista. Saumausmateriaaleilta edellytetään hyvää muodonmuutoskykyä, tarttuvuutta ja pysyvyyttä. Elementtikanavien saumaustarvikkeiden, koostumuksen ja poikkileikkauksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennus- ja käyttöajan erityisvaatimukset. Niitä ovat mm. talvirakentaminen ja kanavan jatkuva lämpötila, +40 °C. Käytettävillä saumanauhoilla suoritetut kokeet osoittivat, että pakkasessa ne ovat hyvin hauraita ja venyvyys lämpötilassa +20 °C on yleensä niin pieni, että elementtien keskinäisten liikkeiden tulisi rajoittua alle 10 mm:iin. Tiivistämiseen käytettävien nauhojen tai massojen koemenetelmistä ja tuloksille asetettavista kelpoisuusrajoista esitetään tässä tutkimuksessa suositukset. Elementtien välisten siirtymien pienentämiseksi ehdotetaan elementtiliitosten kehittämistä niin, että yläelementtien sivuttaisliike ehkäistään. Alaelementtien välisten liitostankojen hitsausjatkos voidaan korvata muhvijatkoksella. Muhvijatkostyypin valinta ja tarkempi suunnittelu edellyttää jatkotutkimusta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages47
ISBN (Print)951-38-2173-0
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number382
ISSN0358-5085

Fingerprint

Heating
Joints

Keywords

  • concrete
  • district heating
  • channels
  • joints (junctions)
  • joint sealers

Cite this

Koukkari, H., & Nykyri, P. (1984). Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 382
Koukkari, Heli ; Nykyri, Pekka. / Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 47 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 382).
@book{8444ec6ddc244ac689b2d92cb130012f,
title = "Kaukol{\"a}mp{\"o}johdoissa k{\"a}ytett{\"a}vien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat",
abstract = "Kaukol{\"a}mp{\"o}johtojen vaurioista kaksi kolmannesta aiheutuu ulkopuolisesta vedest{\"a}. Elementtikanavan saumojen tiiviys riippuu elementtien v{\"a}lisist{\"a} liikkeist{\"a}, elementtien mittatarkkuuksista ja saumausmateriaalien ominaisuuksista. Saumausmateriaaleilta edellytet{\"a}{\"a}n hyv{\"a}{\"a} muodonmuutoskyky{\"a}, tarttuvuutta ja pysyvyytt{\"a}. Elementtikanavien saumaustarvikkeiden, koostumuksen ja poikkileikkauksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennus- ja k{\"a}ytt{\"o}ajan erityisvaatimukset. Niit{\"a} ovat mm. talvirakentaminen ja kanavan jatkuva l{\"a}mp{\"o}tila, +40 °C. K{\"a}ytett{\"a}vill{\"a} saumanauhoilla suoritetut kokeet osoittivat, ett{\"a} pakkasessa ne ovat hyvin hauraita ja venyvyys l{\"a}mp{\"o}tilassa +20 °C on yleens{\"a} niin pieni, ett{\"a} elementtien keskin{\"a}isten liikkeiden tulisi rajoittua alle 10 mm:iin. Tiivist{\"a}miseen k{\"a}ytett{\"a}vien nauhojen tai massojen koemenetelmist{\"a} ja tuloksille asetettavista kelpoisuusrajoista esitet{\"a}{\"a}n t{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa suositukset. Elementtien v{\"a}listen siirtymien pienent{\"a}miseksi ehdotetaan elementtiliitosten kehitt{\"a}mist{\"a} niin, ett{\"a} yl{\"a}elementtien sivuttaisliike ehk{\"a}ist{\"a}{\"a}n. Alaelementtien v{\"a}listen liitostankojen hitsausjatkos voidaan korvata muhvijatkoksella. Muhvijatkostyypin valinta ja tarkempi suunnittelu edellytt{\"a}{\"a} jatkotutkimusta.",
keywords = "concrete, district heating, channels, joints (junctions), joint sealers",
author = "Heli Koukkari and Pekka Nykyri",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2173-0",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "382",
address = "Finland",

}

Koukkari, H & Nykyri, P 1984, Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 382, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat. / Koukkari, Heli; Nykyri, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 47 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 382).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat

AU - Koukkari, Heli

AU - Nykyri, Pekka

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Kaukolämpöjohtojen vaurioista kaksi kolmannesta aiheutuu ulkopuolisesta vedestä. Elementtikanavan saumojen tiiviys riippuu elementtien välisistä liikkeistä, elementtien mittatarkkuuksista ja saumausmateriaalien ominaisuuksista. Saumausmateriaaleilta edellytetään hyvää muodonmuutoskykyä, tarttuvuutta ja pysyvyyttä. Elementtikanavien saumaustarvikkeiden, koostumuksen ja poikkileikkauksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennus- ja käyttöajan erityisvaatimukset. Niitä ovat mm. talvirakentaminen ja kanavan jatkuva lämpötila, +40 °C. Käytettävillä saumanauhoilla suoritetut kokeet osoittivat, että pakkasessa ne ovat hyvin hauraita ja venyvyys lämpötilassa +20 °C on yleensä niin pieni, että elementtien keskinäisten liikkeiden tulisi rajoittua alle 10 mm:iin. Tiivistämiseen käytettävien nauhojen tai massojen koemenetelmistä ja tuloksille asetettavista kelpoisuusrajoista esitetään tässä tutkimuksessa suositukset. Elementtien välisten siirtymien pienentämiseksi ehdotetaan elementtiliitosten kehittämistä niin, että yläelementtien sivuttaisliike ehkäistään. Alaelementtien välisten liitostankojen hitsausjatkos voidaan korvata muhvijatkoksella. Muhvijatkostyypin valinta ja tarkempi suunnittelu edellyttää jatkotutkimusta.

AB - Kaukolämpöjohtojen vaurioista kaksi kolmannesta aiheutuu ulkopuolisesta vedestä. Elementtikanavan saumojen tiiviys riippuu elementtien välisistä liikkeistä, elementtien mittatarkkuuksista ja saumausmateriaalien ominaisuuksista. Saumausmateriaaleilta edellytetään hyvää muodonmuutoskykyä, tarttuvuutta ja pysyvyyttä. Elementtikanavien saumaustarvikkeiden, koostumuksen ja poikkileikkauksen suunnittelussa tulee ottaa huomioon rakennus- ja käyttöajan erityisvaatimukset. Niitä ovat mm. talvirakentaminen ja kanavan jatkuva lämpötila, +40 °C. Käytettävillä saumanauhoilla suoritetut kokeet osoittivat, että pakkasessa ne ovat hyvin hauraita ja venyvyys lämpötilassa +20 °C on yleensä niin pieni, että elementtien keskinäisten liikkeiden tulisi rajoittua alle 10 mm:iin. Tiivistämiseen käytettävien nauhojen tai massojen koemenetelmistä ja tuloksille asetettavista kelpoisuusrajoista esitetään tässä tutkimuksessa suositukset. Elementtien välisten siirtymien pienentämiseksi ehdotetaan elementtiliitosten kehittämistä niin, että yläelementtien sivuttaisliike ehkäistään. Alaelementtien välisten liitostankojen hitsausjatkos voidaan korvata muhvijatkoksella. Muhvijatkostyypin valinta ja tarkempi suunnittelu edellyttää jatkotutkimusta.

KW - concrete

KW - district heating

KW - channels

KW - joints (junctions)

KW - joint sealers

M3 - Report

SN - 951-38-2173-0

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koukkari H, Nykyri P. Kaukolämpöjohdoissa käytettävien betonisten kokoelementtien liitokset ja saumat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 47 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 382).