Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori

Katri Katajisto, Reijo Kohonen, Olli Jalonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ammattienedistämislaitoksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhteistyönä kehittämän kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattorin tavoite on nykyistä tehokkaampien koulutusvalmiuksien luominen rakennusten käyttöhenkilöstölle. Koulutussimulaattori muodostuu osaksi fyysisistä laitteista ja osaksi mikrotietokoneelle ohjelmoiduista numeerisista malleista. Fyysisiä laitteita ovat lämrnityksen, ilmastoinnin ja käyttöveden lämmityksen lämmönsiirtimet varusteineen sekä kaukolämpöverkkoa jäljittelevät sähkökattilat varusteineen. Rakennuksen lämmityksen ja ilmastoinnin lämpöteho lasketaan numeerisista malleista. Lämpötehoa säädetään jäähdyttämällä lämmityksen ja ilmastoinnin vettä jäähdytyslämmönsiirtimillä. Säätötavan valinta ja säätimien viritys perustui askelvastekokeisiin. Sähkökattiloiden kapasiteetin vuoksi jossain säätöpiirissä tehty muutos vaikutti myös toisiin säätöpiireihin. Säätimien virityksen tulee toimia myös laitoksen ylösajovaiheessa. Epästabiiliuden välttämiseksi jäähdytyssiirtimien säätimet viritettiin aperiodisiksi ja varsinaiset lämpökeskuslämmönsiirtimien säätimet niin nopeiksi kuin mahdollista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Print)951-38-3383-6
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number963
ISSN0358-5085

Fingerprint

Heating

Keywords

  • district heating
  • training simulators
  • training devices
  • adp
  • ventilation
  • heating equipment

Cite this

Katajisto, K., Kohonen, R., & Jalonen, O. (1989). Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 963
Katajisto, Katri ; Kohonen, Reijo ; Jalonen, Olli. / Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 963).
@book{e79334d49cfb47788db2097b37725bef,
title = "Kaukol{\"a}mp{\"o}keskuksen koulutussimulaattori",
abstract = "Ammattienedist{\"a}mislaitoksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhteisty{\"o}n{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}n kaukol{\"a}mp{\"o}keskuksen koulutussimulaattorin tavoite on nykyist{\"a} tehokkaampien koulutusvalmiuksien luominen rakennusten k{\"a}ytt{\"o}henkil{\"o}st{\"o}lle. Koulutussimulaattori muodostuu osaksi fyysisist{\"a} laitteista ja osaksi mikrotietokoneelle ohjelmoiduista numeerisista malleista. Fyysisi{\"a} laitteita ovat l{\"a}mrnityksen, ilmastoinnin ja k{\"a}ytt{\"o}veden l{\"a}mmityksen l{\"a}mm{\"o}nsiirtimet varusteineen sek{\"a} kaukol{\"a}mp{\"o}verkkoa j{\"a}ljittelev{\"a}t s{\"a}hk{\"o}kattilat varusteineen. Rakennuksen l{\"a}mmityksen ja ilmastoinnin l{\"a}mp{\"o}teho lasketaan numeerisista malleista. L{\"a}mp{\"o}tehoa s{\"a}{\"a}det{\"a}{\"a}n j{\"a}{\"a}hdytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} l{\"a}mmityksen ja ilmastoinnin vett{\"a} j{\"a}{\"a}hdytysl{\"a}mm{\"o}nsiirtimill{\"a}. S{\"a}{\"a}t{\"o}tavan valinta ja s{\"a}{\"a}timien viritys perustui askelvastekokeisiin. S{\"a}hk{\"o}kattiloiden kapasiteetin vuoksi jossain s{\"a}{\"a}t{\"o}piiriss{\"a} tehty muutos vaikutti my{\"o}s toisiin s{\"a}{\"a}t{\"o}piireihin. S{\"a}{\"a}timien virityksen tulee toimia my{\"o}s laitoksen yl{\"o}sajovaiheessa. Ep{\"a}stabiiliuden v{\"a}ltt{\"a}miseksi j{\"a}{\"a}hdytyssiirtimien s{\"a}{\"a}timet viritettiin aperiodisiksi ja varsinaiset l{\"a}mp{\"o}keskusl{\"a}mm{\"o}nsiirtimien s{\"a}{\"a}timet niin nopeiksi kuin mahdollista.",
keywords = "district heating, training simulators, training devices, adp, ventilation, heating equipment",
author = "Katri Katajisto and Reijo Kohonen and Olli Jalonen",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3383-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "963",
address = "Finland",

}

Katajisto, K, Kohonen, R & Jalonen, O 1989, Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 963, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori. / Katajisto, Katri; Kohonen, Reijo; Jalonen, Olli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 963).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori

AU - Katajisto, Katri

AU - Kohonen, Reijo

AU - Jalonen, Olli

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Ammattienedistämislaitoksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhteistyönä kehittämän kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattorin tavoite on nykyistä tehokkaampien koulutusvalmiuksien luominen rakennusten käyttöhenkilöstölle. Koulutussimulaattori muodostuu osaksi fyysisistä laitteista ja osaksi mikrotietokoneelle ohjelmoiduista numeerisista malleista. Fyysisiä laitteita ovat lämrnityksen, ilmastoinnin ja käyttöveden lämmityksen lämmönsiirtimet varusteineen sekä kaukolämpöverkkoa jäljittelevät sähkökattilat varusteineen. Rakennuksen lämmityksen ja ilmastoinnin lämpöteho lasketaan numeerisista malleista. Lämpötehoa säädetään jäähdyttämällä lämmityksen ja ilmastoinnin vettä jäähdytyslämmönsiirtimillä. Säätötavan valinta ja säätimien viritys perustui askelvastekokeisiin. Sähkökattiloiden kapasiteetin vuoksi jossain säätöpiirissä tehty muutos vaikutti myös toisiin säätöpiireihin. Säätimien virityksen tulee toimia myös laitoksen ylösajovaiheessa. Epästabiiliuden välttämiseksi jäähdytyssiirtimien säätimet viritettiin aperiodisiksi ja varsinaiset lämpökeskuslämmönsiirtimien säätimet niin nopeiksi kuin mahdollista.

AB - Ammattienedistämislaitoksen ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen yhteistyönä kehittämän kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattorin tavoite on nykyistä tehokkaampien koulutusvalmiuksien luominen rakennusten käyttöhenkilöstölle. Koulutussimulaattori muodostuu osaksi fyysisistä laitteista ja osaksi mikrotietokoneelle ohjelmoiduista numeerisista malleista. Fyysisiä laitteita ovat lämrnityksen, ilmastoinnin ja käyttöveden lämmityksen lämmönsiirtimet varusteineen sekä kaukolämpöverkkoa jäljittelevät sähkökattilat varusteineen. Rakennuksen lämmityksen ja ilmastoinnin lämpöteho lasketaan numeerisista malleista. Lämpötehoa säädetään jäähdyttämällä lämmityksen ja ilmastoinnin vettä jäähdytyslämmönsiirtimillä. Säätötavan valinta ja säätimien viritys perustui askelvastekokeisiin. Sähkökattiloiden kapasiteetin vuoksi jossain säätöpiirissä tehty muutos vaikutti myös toisiin säätöpiireihin. Säätimien virityksen tulee toimia myös laitoksen ylösajovaiheessa. Epästabiiliuden välttämiseksi jäähdytyssiirtimien säätimet viritettiin aperiodisiksi ja varsinaiset lämpökeskuslämmönsiirtimien säätimet niin nopeiksi kuin mahdollista.

KW - district heating

KW - training simulators

KW - training devices

KW - adp

KW - ventilation

KW - heating equipment

M3 - Report

SN - 951-38-3383-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Katajisto K, Kohonen R, Jalonen O. Kaukolämpökeskuksen koulutussimulaattori. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 84 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 963).