Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Työsuojelurahaston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n, prosesseissa on eniten työvaiheita, joissa altistuminen on mahdollista, mutta altistumista voi tapahtua myös vähittäiskaupassa. Vaikka konteissa ja tavarayksiköissä havaittiin haitallisia määriä kemikaaleja, työntekijöiden hengitysvyöhykkeeltä mitatut pitoisuudet olivat alle haitallisiksi tunnettujen pitoisuuksien. Haihtuvat aineet ja niiden määrät vaihtelevat kontista ja tavaraerästä toiseen. Tämän vuoksi konttien ja tavarayksiköiden turvalliseen käsittelyyn työpaikoilla pitäisi olla selvä ohjeistus, joka sisältää konttien mahdollisen tuulettamisen ja pitoisuuden mittauksen riittävän kattavilla mittausmenetelmillä ennen tyhjennystyön aloittamista, avoimet työskentelytilat ja hyvän ilmanvaihdon eri työpisteissä. Tieto havaituista haitallisista aineista tulisi välittää myös seuraavaan työvaiheeseen, jossa altistuminen on mahdollista. Näin tavarayksikössä mahdollisesti edelleen olevat haitalliset aineet voidaan ottaa huomioon käsittelyssä, kuten lisämittaukset, ilmanvaihdon parantaminen ja henkilökohtaisten suojainten käyttö. Tiedonkulun parantaminen läpi koko kansainvälisen toimitusketjun auttaisi pitämään työntekijöiden altistumisen haitallisille pitoisuuksille niin pienenä kuin mahdollista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages88
ISBN (Electronic)978-951-38-8581-6
ISBN (Print)978-951-38-8582-3
Publication statusPublished - 2017
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Technology
Number310
ISSN2242-1211

Keywords

  • volatile substances
  • exposure
  • workers
  • container
  • freight
  • goods
  • retail

Cite this

Pitkänen, M., Kajolinna, T., Hinkka, V., & Kangas, A. (2017). Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 310
Pitkänen, Marja ; Kajolinna, Tuula ; Hinkka, Ville ; Kangas, Anneli. / Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 88 p. (VTT Technology; No. 310).
@book{4c282df3d1f04f4a92708ac3e623a335,
title = "Kaupan alan ty{\"o}ntekij{\"a}n altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille",
abstract = "Ty{\"o}suojelurahaston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n, prosesseissa on eniten ty{\"o}vaiheita, joissa altistuminen on mahdollista, mutta altistumista voi tapahtua my{\"o}s v{\"a}hitt{\"a}iskaupassa. Vaikka konteissa ja tavarayksik{\"o}iss{\"a} havaittiin haitallisia m{\"a}{\"a}ri{\"a} kemikaaleja, ty{\"o}ntekij{\"o}iden hengitysvy{\"o}hykkeelt{\"a} mitatut pitoisuudet olivat alle haitallisiksi tunnettujen pitoisuuksien. Haihtuvat aineet ja niiden m{\"a}{\"a}r{\"a}t vaihtelevat kontista ja tavaraer{\"a}st{\"a} toiseen. T{\"a}m{\"a}n vuoksi konttien ja tavarayksik{\"o}iden turvalliseen k{\"a}sittelyyn ty{\"o}paikoilla pit{\"a}isi olla selv{\"a} ohjeistus, joka sis{\"a}lt{\"a}{\"a} konttien mahdollisen tuulettamisen ja pitoisuuden mittauksen riitt{\"a}v{\"a}n kattavilla mittausmenetelmill{\"a} ennen tyhjennysty{\"o}n aloittamista, avoimet ty{\"o}skentelytilat ja hyv{\"a}n ilmanvaihdon eri ty{\"o}pisteiss{\"a}. Tieto havaituista haitallisista aineista tulisi v{\"a}litt{\"a}{\"a} my{\"o}s seuraavaan ty{\"o}vaiheeseen, jossa altistuminen on mahdollista. N{\"a}in tavarayksik{\"o}ss{\"a} mahdollisesti edelleen olevat haitalliset aineet voidaan ottaa huomioon k{\"a}sittelyss{\"a}, kuten lis{\"a}mittaukset, ilmanvaihdon parantaminen ja henkil{\"o}kohtaisten suojainten k{\"a}ytt{\"o}. Tiedonkulun parantaminen l{\"a}pi koko kansainv{\"a}lisen toimitusketjun auttaisi pit{\"a}m{\"a}{\"a}n ty{\"o}ntekij{\"o}iden altistumisen haitallisille pitoisuuksille niin pienen{\"a} kuin mahdollista.",
keywords = "volatile substances, exposure, workers, container, freight, goods, retail",
author = "Marja Pitk{\"a}nen and Tuula Kajolinna and Ville Hinkka and Anneli Kangas",
year = "2017",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-8582-3",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "310",
address = "Finland",

}

Pitkänen, M, Kajolinna, T, Hinkka, V & Kangas, A 2017, Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille. VTT Technology, no. 310, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille. / Pitkänen, Marja; Kajolinna, Tuula; Hinkka, Ville; Kangas, Anneli.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 88 p. (VTT Technology; No. 310).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille

AU - Pitkänen, Marja

AU - Kajolinna, Tuula

AU - Hinkka, Ville

AU - Kangas, Anneli

PY - 2017

Y1 - 2017

N2 - Työsuojelurahaston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n, prosesseissa on eniten työvaiheita, joissa altistuminen on mahdollista, mutta altistumista voi tapahtua myös vähittäiskaupassa. Vaikka konteissa ja tavarayksiköissä havaittiin haitallisia määriä kemikaaleja, työntekijöiden hengitysvyöhykkeeltä mitatut pitoisuudet olivat alle haitallisiksi tunnettujen pitoisuuksien. Haihtuvat aineet ja niiden määrät vaihtelevat kontista ja tavaraerästä toiseen. Tämän vuoksi konttien ja tavarayksiköiden turvalliseen käsittelyyn työpaikoilla pitäisi olla selvä ohjeistus, joka sisältää konttien mahdollisen tuulettamisen ja pitoisuuden mittauksen riittävän kattavilla mittausmenetelmillä ennen tyhjennystyön aloittamista, avoimet työskentelytilat ja hyvän ilmanvaihdon eri työpisteissä. Tieto havaituista haitallisista aineista tulisi välittää myös seuraavaan työvaiheeseen, jossa altistuminen on mahdollista. Näin tavarayksikössä mahdollisesti edelleen olevat haitalliset aineet voidaan ottaa huomioon käsittelyssä, kuten lisämittaukset, ilmanvaihdon parantaminen ja henkilökohtaisten suojainten käyttö. Tiedonkulun parantaminen läpi koko kansainvälisen toimitusketjun auttaisi pitämään työntekijöiden altistumisen haitallisille pitoisuuksille niin pienenä kuin mahdollista.

AB - Työsuojelurahaston, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n, prosesseissa on eniten työvaiheita, joissa altistuminen on mahdollista, mutta altistumista voi tapahtua myös vähittäiskaupassa. Vaikka konteissa ja tavarayksiköissä havaittiin haitallisia määriä kemikaaleja, työntekijöiden hengitysvyöhykkeeltä mitatut pitoisuudet olivat alle haitallisiksi tunnettujen pitoisuuksien. Haihtuvat aineet ja niiden määrät vaihtelevat kontista ja tavaraerästä toiseen. Tämän vuoksi konttien ja tavarayksiköiden turvalliseen käsittelyyn työpaikoilla pitäisi olla selvä ohjeistus, joka sisältää konttien mahdollisen tuulettamisen ja pitoisuuden mittauksen riittävän kattavilla mittausmenetelmillä ennen tyhjennystyön aloittamista, avoimet työskentelytilat ja hyvän ilmanvaihdon eri työpisteissä. Tieto havaituista haitallisista aineista tulisi välittää myös seuraavaan työvaiheeseen, jossa altistuminen on mahdollista. Näin tavarayksikössä mahdollisesti edelleen olevat haitalliset aineet voidaan ottaa huomioon käsittelyssä, kuten lisämittaukset, ilmanvaihdon parantaminen ja henkilökohtaisten suojainten käyttö. Tiedonkulun parantaminen läpi koko kansainvälisen toimitusketjun auttaisi pitämään työntekijöiden altistumisen haitallisille pitoisuuksille niin pienenä kuin mahdollista.

KW - volatile substances

KW - exposure

KW - workers

KW - container

KW - freight

KW - goods

KW - retail

M3 - Report

SN - 978-951-38-8582-3

T3 - VTT Technology

BT - Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pitkänen M, Kajolinna T, Hinkka V, Kangas A. Kaupan alan työntekijän altistumisriski tuontitavaroista haihtuville kemikaaleille. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2017. 88 p. (VTT Technology; No. 310).