Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi

Kari Nissinen, Veli Möttönen, Renita Niemi, Suvi Nenonen, Johanna Alho

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tutkimuksessa laadittiin kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointimenetelmä. Menetelmä huomioi rajallisen määrän kauppakeskuksen kestävään käytettävyyteen vaikuttavia tekijöitä. Menetelmä koostuu seitsemästä arvioitavasta päätekijästä: sijainti ja saavutettavuus, kiinteistön tekniset ominaisuudet, kiinteistön energiatehokkuus, jätehuollon ja kierrätyksen tehokkuus, kestävän kehityksen mukainen liike- ja palveluvalikoima, asiakasyritysten taloudelliset toimintaedellytykset ja vastuullinen kauppakeskusjohtaminen. Jokaisella päätekijällä on kokonaisuudessa eli kokonaisarvosanaa laskettaessa oma painoarvonsa. Jokainen päätekijä sisältää useita arvioitavia alatekijöitä eli mittareita. Mittareita on yhteensä 80. Näille mittareille on menettelyssä muodostettu arviointikriteerit, jotka on pisteytetty. Pisteytys on rinnastettu kouluarvosanaan välillä 4-10. Osa arviointikriteereistä on kvantitatiivisia, osa kvalitatiivisia. Kullakin alatekijällä on oma painoarvonsa. Myös arvion tulos eli kokonaisarvosana ilmoitetaan kouluarvosanana välillä 4-10. Arviointimenetelmä testattiin viidessä suuressa kauppakeskuksessa. Kestävän käytettävyyden kokonaisarvosanat vaihtelivat näissä kohteissa välillä 7,3-7,9 ja keskiarvo oli 7,6.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages75
ISBN (Electronic)978-951-38-7865-8
Publication statusPublished - 2012
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameVTT Technology
PublisherVTT
No.44
ISSN (Print)2242-1211
ISSN (Electronic)2242-122X

Keywords

  • shopping centre
  • sustainability
  • usability
  • estimation method

Cite this

Nissinen, K., Möttönen, V., Niemi, R., Nenonen, S., & Alho, J. (2012). Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 44
Nissinen, Kari ; Möttönen, Veli ; Niemi, Renita ; Nenonen, Suvi ; Alho, Johanna. / Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 75 p. (VTT Technology; No. 44).
@book{716831abae304d899f9cfac9336c814c,
title = "Kauppakeskusten kest{\"a}v{\"a}n k{\"a}ytett{\"a}vyyden arviointi",
abstract = "Tutkimuksessa laadittiin kauppakeskusten kest{\"a}v{\"a}n k{\"a}ytett{\"a}vyyden arviointimenetelm{\"a}. Menetelm{\"a} huomioi rajallisen m{\"a}{\"a}r{\"a}n kauppakeskuksen kest{\"a}v{\"a}{\"a}n k{\"a}ytett{\"a}vyyteen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a}. Menetelm{\"a} koostuu seitsem{\"a}st{\"a} arvioitavasta p{\"a}{\"a}tekij{\"a}st{\"a}: sijainti ja saavutettavuus, kiinteist{\"o}n tekniset ominaisuudet, kiinteist{\"o}n energiatehokkuus, j{\"a}tehuollon ja kierr{\"a}tyksen tehokkuus, kest{\"a}v{\"a}n kehityksen mukainen liike- ja palveluvalikoima, asiakasyritysten taloudelliset toimintaedellytykset ja vastuullinen kauppakeskusjohtaminen. Jokaisella p{\"a}{\"a}tekij{\"a}ll{\"a} on kokonaisuudessa eli kokonaisarvosanaa laskettaessa oma painoarvonsa. Jokainen p{\"a}{\"a}tekij{\"a} sis{\"a}lt{\"a}{\"a} useita arvioitavia alatekij{\"o}it{\"a} eli mittareita. Mittareita on yhteens{\"a} 80. N{\"a}ille mittareille on menettelyss{\"a} muodostettu arviointikriteerit, jotka on pisteytetty. Pisteytys on rinnastettu kouluarvosanaan v{\"a}lill{\"a} 4-10. Osa arviointikriteereist{\"a} on kvantitatiivisia, osa kvalitatiivisia. Kullakin alatekij{\"a}ll{\"a} on oma painoarvonsa. My{\"o}s arvion tulos eli kokonaisarvosana ilmoitetaan kouluarvosanana v{\"a}lill{\"a} 4-10. Arviointimenetelm{\"a} testattiin viidess{\"a} suuressa kauppakeskuksessa. Kest{\"a}v{\"a}n k{\"a}ytett{\"a}vyyden kokonaisarvosanat vaihtelivat n{\"a}iss{\"a} kohteissa v{\"a}lill{\"a} 7,3-7,9 ja keskiarvo oli 7,6.",
keywords = "shopping centre, sustainability, usability, estimation method",
author = "Kari Nissinen and Veli M{\"o}tt{\"o}nen and Renita Niemi and Suvi Nenonen and Johanna Alho",
year = "2012",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "44",
address = "Finland",

}

Nissinen, K, Möttönen, V, Niemi, R, Nenonen, S & Alho, J 2012, Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi. VTT Technology, no. 44, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi. / Nissinen, Kari; Möttönen, Veli; Niemi, Renita; Nenonen, Suvi; Alho, Johanna.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 75 p. (VTT Technology; No. 44).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi

AU - Nissinen, Kari

AU - Möttönen, Veli

AU - Niemi, Renita

AU - Nenonen, Suvi

AU - Alho, Johanna

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - Tutkimuksessa laadittiin kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointimenetelmä. Menetelmä huomioi rajallisen määrän kauppakeskuksen kestävään käytettävyyteen vaikuttavia tekijöitä. Menetelmä koostuu seitsemästä arvioitavasta päätekijästä: sijainti ja saavutettavuus, kiinteistön tekniset ominaisuudet, kiinteistön energiatehokkuus, jätehuollon ja kierrätyksen tehokkuus, kestävän kehityksen mukainen liike- ja palveluvalikoima, asiakasyritysten taloudelliset toimintaedellytykset ja vastuullinen kauppakeskusjohtaminen. Jokaisella päätekijällä on kokonaisuudessa eli kokonaisarvosanaa laskettaessa oma painoarvonsa. Jokainen päätekijä sisältää useita arvioitavia alatekijöitä eli mittareita. Mittareita on yhteensä 80. Näille mittareille on menettelyssä muodostettu arviointikriteerit, jotka on pisteytetty. Pisteytys on rinnastettu kouluarvosanaan välillä 4-10. Osa arviointikriteereistä on kvantitatiivisia, osa kvalitatiivisia. Kullakin alatekijällä on oma painoarvonsa. Myös arvion tulos eli kokonaisarvosana ilmoitetaan kouluarvosanana välillä 4-10. Arviointimenetelmä testattiin viidessä suuressa kauppakeskuksessa. Kestävän käytettävyyden kokonaisarvosanat vaihtelivat näissä kohteissa välillä 7,3-7,9 ja keskiarvo oli 7,6.

AB - Tutkimuksessa laadittiin kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointimenetelmä. Menetelmä huomioi rajallisen määrän kauppakeskuksen kestävään käytettävyyteen vaikuttavia tekijöitä. Menetelmä koostuu seitsemästä arvioitavasta päätekijästä: sijainti ja saavutettavuus, kiinteistön tekniset ominaisuudet, kiinteistön energiatehokkuus, jätehuollon ja kierrätyksen tehokkuus, kestävän kehityksen mukainen liike- ja palveluvalikoima, asiakasyritysten taloudelliset toimintaedellytykset ja vastuullinen kauppakeskusjohtaminen. Jokaisella päätekijällä on kokonaisuudessa eli kokonaisarvosanaa laskettaessa oma painoarvonsa. Jokainen päätekijä sisältää useita arvioitavia alatekijöitä eli mittareita. Mittareita on yhteensä 80. Näille mittareille on menettelyssä muodostettu arviointikriteerit, jotka on pisteytetty. Pisteytys on rinnastettu kouluarvosanaan välillä 4-10. Osa arviointikriteereistä on kvantitatiivisia, osa kvalitatiivisia. Kullakin alatekijällä on oma painoarvonsa. Myös arvion tulos eli kokonaisarvosana ilmoitetaan kouluarvosanana välillä 4-10. Arviointimenetelmä testattiin viidessä suuressa kauppakeskuksessa. Kestävän käytettävyyden kokonaisarvosanat vaihtelivat näissä kohteissa välillä 7,3-7,9 ja keskiarvo oli 7,6.

KW - shopping centre

KW - sustainability

KW - usability

KW - estimation method

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nissinen K, Möttönen V, Niemi R, Nenonen S, Alho J. Kauppakeskusten kestävän käytettävyyden arviointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2012. 75 p. (VTT Technology; No. 44).