Kaupunkialueen automaattivalvonnan ennen-aineiston kerääminen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ylinopeuksien ja punaista päin ajamisen automaattivalvonta yleistyy kaupunkiympäristössä, mutta Suomessa ei ole tehty laajempaa selvitystä tällaisen valvonnan vaikutuksista. Tämän työn tarkoitus oli kerätä kaupunkialueiden automaattivalvonnan vaikutusarviointitutkimusta varten ennen-aineisto. Aineisto kerättiin Helsingissä, missä on suunniteltu rakentaa 70 valvontapistettä vuosien 2020–2024 aikana.

Työssä tehtiin nopeusmittauksia neljässä tutkimus- ja kontrollikohteessa. Kohteet valittiin yhdessä Helsingin kaupungin edustajien kanssa. Kussakin kohteessa mitattiin ajoneuvojen: 1) pistenopeus kahdessa paikassa ja 2) matka-aika mahdollisimman pitkältä yhtenäiseltä katuosuudelta. Kerätystä aineistosta laskettiin tunnuslukuja kuvaamaan autoilijoiden nopeuksia ennen-tilanteessa.

Varsinaista vaikutusarviointitutkimusta varten tarvittava jälkeen-aineisto tulee kerätä ennen-aineistoa vastaavalla tavalla valvontapisteiden asentamisen ja valvonnan käyttöönoton jälkeen. Jälkeen-mittauksia suunniteltaessa ja toteutettaessa tulee huomioida mahdolliset muutokset kohteissa ja katuympäristössä sekä lainsäädännössä yleisesti.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages52
ISBN (Electronic)978-951-38-8724-7
DOIs
Publication statusPublished - 7 Feb 2020
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Technology
Number368
ISSN2242-1211

Keywords

  • automaattivalvonta
  • nopeusmittaus
  • vaikutustenarviointi

Cite this

Malin, Fanny ; Innamaa, Satu. / Kaupunkialueen automaattivalvonnan ennen-aineiston kerääminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2020. 52 p. (VTT Technology; No. 368).
@book{1da216ee48e342d0adc3ad94bb002910,
title = "Kaupunkialueen automaattivalvonnan ennen-aineiston ker{\"a}{\"a}minen",
abstract = "Ylinopeuksien ja punaista p{\"a}in ajamisen automaattivalvonta yleistyy kaupunkiymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a}, mutta Suomessa ei ole tehty laajempaa selvityst{\"a} t{\"a}llaisen valvonnan vaikutuksista. T{\"a}m{\"a}n ty{\"o}n tarkoitus oli ker{\"a}t{\"a} kaupunkialueiden automaattivalvonnan vaikutusarviointitutkimusta varten ennen-aineisto. Aineisto ker{\"a}ttiin Helsingiss{\"a}, miss{\"a} on suunniteltu rakentaa 70 valvontapistett{\"a} vuosien 2020–2024 aikana. Ty{\"o}ss{\"a} tehtiin nopeusmittauksia nelj{\"a}ss{\"a} tutkimus- ja kontrollikohteessa. Kohteet valittiin yhdess{\"a} Helsingin kaupungin edustajien kanssa. Kussakin kohteessa mitattiin ajoneuvojen: 1) pistenopeus kahdessa paikassa ja 2) matka-aika mahdollisimman pitk{\"a}lt{\"a} yhten{\"a}iselt{\"a} katuosuudelta. Ker{\"a}tyst{\"a} aineistosta laskettiin tunnuslukuja kuvaamaan autoilijoiden nopeuksia ennen-tilanteessa. Varsinaista vaikutusarviointitutkimusta varten tarvittava j{\"a}lkeen-aineisto tulee ker{\"a}t{\"a} ennen-aineistoa vastaavalla tavalla valvontapisteiden asentamisen ja valvonnan k{\"a}ytt{\"o}{\"o}noton j{\"a}lkeen. J{\"a}lkeen-mittauksia suunniteltaessa ja toteutettaessa tulee huomioida mahdolliset muutokset kohteissa ja katuymp{\"a}rist{\"o}ss{\"a} sek{\"a} lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}ss{\"a} yleisesti.",
keywords = "automaattivalvonta, nopeusmittaus, vaikutustenarviointi",
author = "Fanny Malin and Satu Innamaa",
year = "2020",
month = "2",
day = "7",
doi = "10.32040/2242-122X.2020.T368",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "368",
address = "Finland",

}

Kaupunkialueen automaattivalvonnan ennen-aineiston kerääminen. / Malin, Fanny; Innamaa, Satu.

VTT Technical Research Centre of Finland, 2020. 52 p. (VTT Technology; No. 368).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kaupunkialueen automaattivalvonnan ennen-aineiston kerääminen

AU - Malin, Fanny

AU - Innamaa, Satu

PY - 2020/2/7

Y1 - 2020/2/7

N2 - Ylinopeuksien ja punaista päin ajamisen automaattivalvonta yleistyy kaupunkiympäristössä, mutta Suomessa ei ole tehty laajempaa selvitystä tällaisen valvonnan vaikutuksista. Tämän työn tarkoitus oli kerätä kaupunkialueiden automaattivalvonnan vaikutusarviointitutkimusta varten ennen-aineisto. Aineisto kerättiin Helsingissä, missä on suunniteltu rakentaa 70 valvontapistettä vuosien 2020–2024 aikana. Työssä tehtiin nopeusmittauksia neljässä tutkimus- ja kontrollikohteessa. Kohteet valittiin yhdessä Helsingin kaupungin edustajien kanssa. Kussakin kohteessa mitattiin ajoneuvojen: 1) pistenopeus kahdessa paikassa ja 2) matka-aika mahdollisimman pitkältä yhtenäiseltä katuosuudelta. Kerätystä aineistosta laskettiin tunnuslukuja kuvaamaan autoilijoiden nopeuksia ennen-tilanteessa. Varsinaista vaikutusarviointitutkimusta varten tarvittava jälkeen-aineisto tulee kerätä ennen-aineistoa vastaavalla tavalla valvontapisteiden asentamisen ja valvonnan käyttöönoton jälkeen. Jälkeen-mittauksia suunniteltaessa ja toteutettaessa tulee huomioida mahdolliset muutokset kohteissa ja katuympäristössä sekä lainsäädännössä yleisesti.

AB - Ylinopeuksien ja punaista päin ajamisen automaattivalvonta yleistyy kaupunkiympäristössä, mutta Suomessa ei ole tehty laajempaa selvitystä tällaisen valvonnan vaikutuksista. Tämän työn tarkoitus oli kerätä kaupunkialueiden automaattivalvonnan vaikutusarviointitutkimusta varten ennen-aineisto. Aineisto kerättiin Helsingissä, missä on suunniteltu rakentaa 70 valvontapistettä vuosien 2020–2024 aikana. Työssä tehtiin nopeusmittauksia neljässä tutkimus- ja kontrollikohteessa. Kohteet valittiin yhdessä Helsingin kaupungin edustajien kanssa. Kussakin kohteessa mitattiin ajoneuvojen: 1) pistenopeus kahdessa paikassa ja 2) matka-aika mahdollisimman pitkältä yhtenäiseltä katuosuudelta. Kerätystä aineistosta laskettiin tunnuslukuja kuvaamaan autoilijoiden nopeuksia ennen-tilanteessa. Varsinaista vaikutusarviointitutkimusta varten tarvittava jälkeen-aineisto tulee kerätä ennen-aineistoa vastaavalla tavalla valvontapisteiden asentamisen ja valvonnan käyttöönoton jälkeen. Jälkeen-mittauksia suunniteltaessa ja toteutettaessa tulee huomioida mahdolliset muutokset kohteissa ja katuympäristössä sekä lainsäädännössä yleisesti.

KW - automaattivalvonta

KW - nopeusmittaus

KW - vaikutustenarviointi

U2 - 10.32040/2242-122X.2020.T368

DO - 10.32040/2242-122X.2020.T368

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Kaupunkialueen automaattivalvonnan ennen-aineiston kerääminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

ER -

Malin F, Innamaa S. Kaupunkialueen automaattivalvonnan ennen-aineiston kerääminen. VTT Technical Research Centre of Finland, 2020. 52 p. (VTT Technology; No. 368). https://doi.org/10.32040/2242-122X.2020.T368