@book{57a1da4cb84e4fdfab5eced82566d9c9,
title = "Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: {\ss}-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit",
abstract = "Kaura (Avena sativa L.) on ohran j{\"a}lkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran t{\"a}rkeimmist{\"a} tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on k{\"a}ytetty el{\"a}inten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistet{\"a}{\"a}n sen sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}{\"a}n {\ss}-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hy{\"o}dynt{\"a}misen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo h{\"a}rskiintyminen s{\"a}ilytyksen ja prosessoinnin aikana. T{\"a}ss{\"a} katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia k{\"a}ytt{\"a}{\"a} modernia biotekniikkaa kauran {\ss}-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lis{\"a}ksi kartoitettiin sek{\"a} {\ss}-glukaanigeenien ett{\"a} lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien t{\"a}m{\"a}nhetkinen patenttitilanne.",
keywords = "oats, Avena sativa, quality, improvement, biosynthesis, enzymes, lipase, lipoxygenase, polysaccharides, {\ss}-glucan",
author = "Anna-Maria Nuutila",
year = "2000",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5654-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2026",
address = "Finland",
}