Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit

Anna-Maria Nuutila

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages39
    ISBN (Print)951-38-5654-2
    Publication statusPublished - 2000
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    Number2026
    ISSN1235-0605

    Keywords

    • oats
    • Avena sativa
    • quality
    • improvement
    • biosynthesis
    • enzymes
    • lipase
    • lipoxygenase
    • polysaccharides
    • ß-glucan

    Cite this