Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages39
    ISBN (Print)951-38-5654-2
    Publication statusPublished - 2000
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    Number2026
    ISSN1235-0605

    Keywords

    • oats
    • Avena sativa
    • quality
    • improvement
    • biosynthesis
    • enzymes
    • lipase
    • lipoxygenase
    • polysaccharides
    • ß-glucan

    Cite this

    Nuutila, A-M. (2000). Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2026
    Nuutila, Anna-Maria. / Kauran laatuominaisuuksien parantaminen : ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2026).
    @book{57a1da4cb84e4fdfab5eced82566d9c9,
    title = "Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: {\ss}-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit",
    abstract = "Kaura (Avena sativa L.) on ohran j{\"a}lkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran t{\"a}rkeimmist{\"a} tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on k{\"a}ytetty el{\"a}inten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistet{\"a}{\"a}n sen sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}{\"a}n {\ss}-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hy{\"o}dynt{\"a}misen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo h{\"a}rskiintyminen s{\"a}ilytyksen ja prosessoinnin aikana. T{\"a}ss{\"a} katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia k{\"a}ytt{\"a}{\"a} modernia biotekniikkaa kauran {\ss}-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lis{\"a}ksi kartoitettiin sek{\"a} {\ss}-glukaanigeenien ett{\"a} lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien t{\"a}m{\"a}nhetkinen patenttitilanne.",
    keywords = "oats, Avena sativa, quality, improvement, biosynthesis, enzymes, lipase, lipoxygenase, polysaccharides, {\ss}-glucan",
    author = "Anna-Maria Nuutila",
    year = "2000",
    language = "Finnish",
    isbn = "951-38-5654-2",
    series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
    publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
    number = "2026",
    address = "Finland",

    }

    Nuutila, A-M 2000, Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2026, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

    Kauran laatuominaisuuksien parantaminen : ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. / Nuutila, Anna-Maria.

    Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2026).

    Research output: Book/ReportReport

    TY - BOOK

    T1 - Kauran laatuominaisuuksien parantaminen

    T2 - ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit

    AU - Nuutila, Anna-Maria

    PY - 2000

    Y1 - 2000

    N2 - Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.

    AB - Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.

    KW - oats

    KW - Avena sativa

    KW - quality

    KW - improvement

    KW - biosynthesis

    KW - enzymes

    KW - lipase

    KW - lipoxygenase

    KW - polysaccharides

    KW - ß-glucan

    M3 - Report

    SN - 951-38-5654-2

    T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

    BT - Kauran laatuominaisuuksien parantaminen

    PB - VTT Technical Research Centre of Finland

    CY - Espoo

    ER -

    Nuutila A-M. Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2026).