Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages39
  ISBN (Print)951-38-5654-2
  Publication statusPublished - 2000
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2026
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • oats
  • Avena sativa
  • quality
  • improvement
  • biosynthesis
  • enzymes
  • lipase
  • lipoxygenase
  • polysaccharides
  • ß-glucan

  Cite this

  Nuutila, A-M. (2000). Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2026
  Nuutila, Anna-Maria. / Kauran laatuominaisuuksien parantaminen : ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2026).
  @book{57a1da4cb84e4fdfab5eced82566d9c9,
  title = "Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: {\ss}-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit",
  abstract = "Kaura (Avena sativa L.) on ohran j{\"a}lkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran t{\"a}rkeimmist{\"a} tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on k{\"a}ytetty el{\"a}inten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistet{\"a}{\"a}n sen sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}{\"a}n {\ss}-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hy{\"o}dynt{\"a}misen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo h{\"a}rskiintyminen s{\"a}ilytyksen ja prosessoinnin aikana. T{\"a}ss{\"a} katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia k{\"a}ytt{\"a}{\"a} modernia biotekniikkaa kauran {\ss}-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lis{\"a}ksi kartoitettiin sek{\"a} {\ss}-glukaanigeenien ett{\"a} lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien t{\"a}m{\"a}nhetkinen patenttitilanne.",
  keywords = "oats, Avena sativa, quality, improvement, biosynthesis, enzymes, lipase, lipoxygenase, polysaccharides, {\ss}-glucan",
  author = "Anna-Maria Nuutila",
  year = "2000",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-5654-2",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2026",
  address = "Finland",

  }

  Nuutila, A-M 2000, Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2026, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Kauran laatuominaisuuksien parantaminen : ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. / Nuutila, Anna-Maria.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2026).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kauran laatuominaisuuksien parantaminen

  T2 - ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit

  AU - Nuutila, Anna-Maria

  PY - 2000

  Y1 - 2000

  N2 - Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.

  AB - Kaura (Avena sativa L.) on ohran jälkeen Suomen viljellyin viljakasvi ja suomalaiset kaura-lajikkeet ovat yleisesti ottaen sopeutuneet hyvin Suomen kasvuoloihin. Suomi onkin yksi kauran tärkeimmistä tuottajista maailmassa. Perinteisesti suuri osa kaurasadosta on käytetty eläinten ruokintaan, mutta viime vuosina elintarviketeollisuuden kiinnostus kauraan on kasvanut sen terveysvaikutusten takia. Useat kauran terveysvaikutukset yhdistetään sen sisältämään ß-glukaaniin. Kauran laajamittaisen teollisen hyödyntämisen erityisongelmana on kauran jyvien korkea rasvapitoisuus ja lipidien helppo härskiintyminen säilytyksen ja prosessoinnin aikana. Tässä katsauksessa selvitettiin kirjallisuuden pohjalta mahdollisuuksia käyttää modernia biotekniikkaa kauran ß-glukaanipitoisuuden nostamiseksi ja lipaasiaktiivisuuden muokkaamiseksi, jotta suomalainen kaura vastaisi paremmin elintarviketeollisuuden tarpeita. Lisäksi kartoitettiin sekä ß-glukaanigeenien että lipaasi- ja lipoksygenaasigeenien tämänhetkinen patenttitilanne.

  KW - oats

  KW - Avena sativa

  KW - quality

  KW - improvement

  KW - biosynthesis

  KW - enzymes

  KW - lipase

  KW - lipoxygenase

  KW - polysaccharides

  KW - ß-glucan

  M3 - Report

  SN - 951-38-5654-2

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Kauran laatuominaisuuksien parantaminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nuutila A-M. Kauran laatuominaisuuksien parantaminen: ß-glukaanin, lipaasin ja lipoksygenaasin biosynteesit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2000. 39 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2026).