Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle

Markku Koskinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tietokantojen kasvua ja sisällön monipuolistumista on seurannut videotexin alkuperäisen, aihevalikkoon perustuvan hakumenetelmän puutteiden kärjistyminen: tietotarpeen määrittely on hankalaa, etsittävä tieto jää usein löytymättä, haun suoritus on hidasta, tietoa on vaikea kuvata. Useita vaihtoehtoisia menetelmiä on kehitetty, mutta ratkaisevaa parannusta ei ole tapahtunut. Kehittämisessä on trendinomaisesti edetty kohti viitetietojärjestelmätyyppistä avainsanakäsittelyä, jossa jokainen tietosivu kuvataan erikseen avainsanoilla ja jossa haku määritellään avainsanoista muodostetuilla loogisilla lausekkeilla. Tällaista menetelmää pidettiin alunperin täysin sopimattomana videotexympäristöön. Viitetietojärjestelmätyyppisellä avainsanahaulla voidaan poistaa valikkohaun puutteet, ja se voidaan toteuttaa videotexympäristön erityispiirteet sekä käyttäjäystävällisyys- ja vasteaikavaatimukset huomioiden. Tässä tutkimuksessa määritellyn videotexin avainsana keskeiset piirteet ovat: pääsanasto on kontrolloitu tesaurus, erikoistarpeita varten on omat sanastonsa, sanastoja voidaan selata, tietosivujen indeksointi tehdään puoliautomaattisesti, nykyinen valikkohaku säilyy avainsanahaun rinnalla, valikkopuu muodostetaan manuaalisesti tesauraksesta, sivut liitetään valikkopuuhun indeksointituloksen perusteella automaattisesti, avainsanahaku määritellään joko yhtä sanaa käyttävänä pikahakuna tai useista avainsanoista loogisen lausekkeen muodostavana vaiheittaisena hakuna, avainsana voidaan antaa lyhennettynä, haun tulosta voidaan tarkastella löydettyinä sivuina tai sivujen luetteloina, hakutulos voidaan tallettaa. Avainsanakäsittelyn I vaiheessa toteutetaan tiedonhaun ja järjestelmän kuormituksen kannalta tärkeimmät ominaisuudet. Toteutus on suunniteltu posti- ja telelaitoksen Videotex-100-järjestelmälle.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages189
ISBN (Print)951-38-2074-2
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number328
ISSN0358-5077

Keywords

  • videotex
  • keyword
  • information retrieval
  • data base management system

Cite this

Koskinen, M. (1984). Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 328
Koskinen, Markku. / Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 189 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 328).
@book{99d04d60701749478e91866f8142e177,
title = "Kehittyneen avainsanak{\"a}sittelyn m{\"a}{\"a}rittely Prestel-tyyppiselle videotexj{\"a}rjestelm{\"a}lle",
abstract = "Tietokantojen kasvua ja sis{\"a}ll{\"o}n monipuolistumista on seurannut videotexin alkuper{\"a}isen, aihevalikkoon perustuvan hakumenetelm{\"a}n puutteiden k{\"a}rjistyminen: tietotarpeen m{\"a}{\"a}rittely on hankalaa, etsitt{\"a}v{\"a} tieto j{\"a}{\"a} usein l{\"o}ytym{\"a}tt{\"a}, haun suoritus on hidasta, tietoa on vaikea kuvata. Useita vaihtoehtoisia menetelmi{\"a} on kehitetty, mutta ratkaisevaa parannusta ei ole tapahtunut. Kehitt{\"a}misess{\"a} on trendinomaisesti edetty kohti viitetietoj{\"a}rjestelm{\"a}tyyppist{\"a} avainsanak{\"a}sittely{\"a}, jossa jokainen tietosivu kuvataan erikseen avainsanoilla ja jossa haku m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n avainsanoista muodostetuilla loogisilla lausekkeilla. T{\"a}llaista menetelm{\"a}{\"a} pidettiin alunperin t{\"a}ysin sopimattomana videotexymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n. Viitetietoj{\"a}rjestelm{\"a}tyyppisell{\"a} avainsanahaulla voidaan poistaa valikkohaun puutteet, ja se voidaan toteuttaa videotexymp{\"a}rist{\"o}n erityispiirteet sek{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}yst{\"a}v{\"a}llisyys- ja vasteaikavaatimukset huomioiden. T{\"a}ss{\"a} tutkimuksessa m{\"a}{\"a}ritellyn videotexin avainsana keskeiset piirteet ovat: p{\"a}{\"a}sanasto on kontrolloitu tesaurus, erikoistarpeita varten on omat sanastonsa, sanastoja voidaan selata, tietosivujen indeksointi tehd{\"a}{\"a}n puoliautomaattisesti, nykyinen valikkohaku s{\"a}ilyy avainsanahaun rinnalla, valikkopuu muodostetaan manuaalisesti tesauraksesta, sivut liitet{\"a}{\"a}n valikkopuuhun indeksointituloksen perusteella automaattisesti, avainsanahaku m{\"a}{\"a}ritell{\"a}{\"a}n joko yht{\"a} sanaa k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n{\"a} pikahakuna tai useista avainsanoista loogisen lausekkeen muodostavana vaiheittaisena hakuna, avainsana voidaan antaa lyhennettyn{\"a}, haun tulosta voidaan tarkastella l{\"o}ydettyin{\"a} sivuina tai sivujen luetteloina, hakutulos voidaan tallettaa. Avainsanak{\"a}sittelyn I vaiheessa toteutetaan tiedonhaun ja j{\"a}rjestelm{\"a}n kuormituksen kannalta t{\"a}rkeimm{\"a}t ominaisuudet. Toteutus on suunniteltu posti- ja telelaitoksen Videotex-100-j{\"a}rjestelm{\"a}lle.",
keywords = "videotex, keyword, information retrieval, data base management system",
author = "Markku Koskinen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2074-2",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "328",
address = "Finland",

}

Koskinen, M 1984, Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 328, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle. / Koskinen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 189 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 328).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle

AU - Koskinen, Markku

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Tietokantojen kasvua ja sisällön monipuolistumista on seurannut videotexin alkuperäisen, aihevalikkoon perustuvan hakumenetelmän puutteiden kärjistyminen: tietotarpeen määrittely on hankalaa, etsittävä tieto jää usein löytymättä, haun suoritus on hidasta, tietoa on vaikea kuvata. Useita vaihtoehtoisia menetelmiä on kehitetty, mutta ratkaisevaa parannusta ei ole tapahtunut. Kehittämisessä on trendinomaisesti edetty kohti viitetietojärjestelmätyyppistä avainsanakäsittelyä, jossa jokainen tietosivu kuvataan erikseen avainsanoilla ja jossa haku määritellään avainsanoista muodostetuilla loogisilla lausekkeilla. Tällaista menetelmää pidettiin alunperin täysin sopimattomana videotexympäristöön. Viitetietojärjestelmätyyppisellä avainsanahaulla voidaan poistaa valikkohaun puutteet, ja se voidaan toteuttaa videotexympäristön erityispiirteet sekä käyttäjäystävällisyys- ja vasteaikavaatimukset huomioiden. Tässä tutkimuksessa määritellyn videotexin avainsana keskeiset piirteet ovat: pääsanasto on kontrolloitu tesaurus, erikoistarpeita varten on omat sanastonsa, sanastoja voidaan selata, tietosivujen indeksointi tehdään puoliautomaattisesti, nykyinen valikkohaku säilyy avainsanahaun rinnalla, valikkopuu muodostetaan manuaalisesti tesauraksesta, sivut liitetään valikkopuuhun indeksointituloksen perusteella automaattisesti, avainsanahaku määritellään joko yhtä sanaa käyttävänä pikahakuna tai useista avainsanoista loogisen lausekkeen muodostavana vaiheittaisena hakuna, avainsana voidaan antaa lyhennettynä, haun tulosta voidaan tarkastella löydettyinä sivuina tai sivujen luetteloina, hakutulos voidaan tallettaa. Avainsanakäsittelyn I vaiheessa toteutetaan tiedonhaun ja järjestelmän kuormituksen kannalta tärkeimmät ominaisuudet. Toteutus on suunniteltu posti- ja telelaitoksen Videotex-100-järjestelmälle.

AB - Tietokantojen kasvua ja sisällön monipuolistumista on seurannut videotexin alkuperäisen, aihevalikkoon perustuvan hakumenetelmän puutteiden kärjistyminen: tietotarpeen määrittely on hankalaa, etsittävä tieto jää usein löytymättä, haun suoritus on hidasta, tietoa on vaikea kuvata. Useita vaihtoehtoisia menetelmiä on kehitetty, mutta ratkaisevaa parannusta ei ole tapahtunut. Kehittämisessä on trendinomaisesti edetty kohti viitetietojärjestelmätyyppistä avainsanakäsittelyä, jossa jokainen tietosivu kuvataan erikseen avainsanoilla ja jossa haku määritellään avainsanoista muodostetuilla loogisilla lausekkeilla. Tällaista menetelmää pidettiin alunperin täysin sopimattomana videotexympäristöön. Viitetietojärjestelmätyyppisellä avainsanahaulla voidaan poistaa valikkohaun puutteet, ja se voidaan toteuttaa videotexympäristön erityispiirteet sekä käyttäjäystävällisyys- ja vasteaikavaatimukset huomioiden. Tässä tutkimuksessa määritellyn videotexin avainsana keskeiset piirteet ovat: pääsanasto on kontrolloitu tesaurus, erikoistarpeita varten on omat sanastonsa, sanastoja voidaan selata, tietosivujen indeksointi tehdään puoliautomaattisesti, nykyinen valikkohaku säilyy avainsanahaun rinnalla, valikkopuu muodostetaan manuaalisesti tesauraksesta, sivut liitetään valikkopuuhun indeksointituloksen perusteella automaattisesti, avainsanahaku määritellään joko yhtä sanaa käyttävänä pikahakuna tai useista avainsanoista loogisen lausekkeen muodostavana vaiheittaisena hakuna, avainsana voidaan antaa lyhennettynä, haun tulosta voidaan tarkastella löydettyinä sivuina tai sivujen luetteloina, hakutulos voidaan tallettaa. Avainsanakäsittelyn I vaiheessa toteutetaan tiedonhaun ja järjestelmän kuormituksen kannalta tärkeimmät ominaisuudet. Toteutus on suunniteltu posti- ja telelaitoksen Videotex-100-järjestelmälle.

KW - videotex

KW - keyword

KW - information retrieval

KW - data base management system

M3 - Report

SN - 951-38-2074-2

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskinen M. Kehittyneen avainsanakäsittelyn määrittely Prestel-tyyppiselle videotexjärjestelmälle. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 189 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 328).