Kehitysvaiheen sisältävä suunnittele ja toteuta -urakka: Periaatteet ja ensimmäiset kokeilut

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä julkaisussa raportoitavan työn tavoitteena oli kehittää suunnittele ja toteuta
  -urakasta (ST) sellainen sovellus, joka hyödyntää osapuolten yhteistyötä totuttua
  laajemmin ja jolla rakennushankkeita pystytään toteuttamaan aiempaa
  taloudellisemmin. Ratkaisuksi muodostui ns. kehitysvaiheen sisältävä suunnittele
  ja toteuta -urakka (STk). Menettely tukeutuu hankintalain tarkoittamaan
  rajoitettuun menettelyyn. Tarjoaminen ei nyt edellytä suunnitelmaratkaisun
  sisällyttämistä tarjoukseen. Tilaaja varmistaa valitun urakoitsijan tarjousratkaisun
  vaatimustenmukaisuuden sopimusperusteisen kehitysvaiheen aikana samalla,
  kun tilaaja ja urakoitsija jatkavat hankeratkaisun kehittämistä yhteistyössä
  hyödynjaonperiaatetta noudattaen. Kehitysvaihe päättyy, kun tilaaja tekee
  päätöksen sopimuksen toteutusoption lunastamisesta. Toteutusvaihe noudattaa
  tavanomaisen suunnittele ja toteuta -urakan käytäntöjä.

  Menettelyä on kokeiltu neljässä infrahankkeessa. Kokemukset olivat positiivisia,
  ja hankkeisiin osallistuneet uskovat menettelyn olevan hyödyllinen monissa
  kehityspotentiaalia omaavissa haastavissa hankkeissa. Menettelyä käyttämällä
  mahdollistetaan tilaajan ja urakoitsijan yhteiskehittäminen hankeratkaisujen
  taloudellisuuden parantamiseksi. Kyse voi olla suunnitteluperusteiden kriittisestä
  arvioinnista kattavammin tiedoin, mutta menettely edistää parempien ratkaisujen
  hakemista myös asetettujen vaatimusten puitteissa. Tuotantonäkökulma tulee
  paremmin huomioon otetuksi, eikä toteutusvaiheeseen jää merkittäviä
  epävarmuuksia, kun edeltävä kehitystyö auttaa niiden poistamisessa.
  Vuoropuhelun lisäämisen koetaan yhdistävän osapuolten osaamista hankkeen
  hyödyksi, vaikka huomiota herättävät muutokset jäisivät vähäisiksi.
  Original languageFinnish
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages86
  ISBN (Electronic)978-951-38-8716-2
  DOIs
  Publication statusPublished - 2019
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number362
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • design-build
  • development phase
  • joint development
  • collaboration
  • infrastructure
  • construction project
  • public procurement
  • project delivery systems

  Cite this

  Lahdenperä, Pertti. / Kehitysvaiheen sisältävä suunnittele ja toteuta -urakka : Periaatteet ja ensimmäiset kokeilut. VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 86 p. (VTT Technology; No. 362).
  @book{4f6ed4bec2064249b225b38d2fcb976c,
  title = "Kehitysvaiheen sis{\"a}lt{\"a}v{\"a} suunnittele ja toteuta -urakka: Periaatteet ja ensimm{\"a}iset kokeilut",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa raportoitavan ty{\"o}n tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} suunnittele ja toteuta-urakasta (ST) sellainen sovellus, joka hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} osapuolten yhteisty{\"o}t{\"a} totuttualaajemmin ja jolla rakennushankkeita pystyt{\"a}{\"a}n toteuttamaan aiempaataloudellisemmin. Ratkaisuksi muodostui ns. kehitysvaiheen sis{\"a}lt{\"a}v{\"a} suunnitteleja toteuta -urakka (STk). Menettely tukeutuu hankintalain tarkoittamaanrajoitettuun menettelyyn. Tarjoaminen ei nyt edellyt{\"a} suunnitelmaratkaisunsis{\"a}llytt{\"a}mist{\"a} tarjoukseen. Tilaaja varmistaa valitun urakoitsijan tarjousratkaisunvaatimustenmukaisuuden sopimusperusteisen kehitysvaiheen aikana samalla,kun tilaaja ja urakoitsija jatkavat hankeratkaisun kehitt{\"a}mist{\"a} yhteisty{\"o}ss{\"a}hy{\"o}dynjaonperiaatetta noudattaen. Kehitysvaihe p{\"a}{\"a}ttyy, kun tilaaja tekeep{\"a}{\"a}t{\"o}ksen sopimuksen toteutusoption lunastamisesta. Toteutusvaihe noudattaatavanomaisen suunnittele ja toteuta -urakan k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}j{\"a}.Menettely{\"a} on kokeiltu nelj{\"a}ss{\"a} infrahankkeessa. Kokemukset olivat positiivisia,ja hankkeisiin osallistuneet uskovat menettelyn olevan hy{\"o}dyllinen monissakehityspotentiaalia omaavissa haastavissa hankkeissa. Menettely{\"a} k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a}mahdollistetaan tilaajan ja urakoitsijan yhteiskehitt{\"a}minen hankeratkaisujentaloudellisuuden parantamiseksi. Kyse voi olla suunnitteluperusteiden kriittisest{\"a}arvioinnista kattavammin tiedoin, mutta menettely edist{\"a}{\"a} parempien ratkaisujenhakemista my{\"o}s asetettujen vaatimusten puitteissa. Tuotanton{\"a}k{\"o}kulma tuleeparemmin huomioon otetuksi, eik{\"a} toteutusvaiheeseen j{\"a}{\"a} merkitt{\"a}vi{\"a}ep{\"a}varmuuksia, kun edelt{\"a}v{\"a} kehitysty{\"o} auttaa niiden poistamisessa.Vuoropuhelun lis{\"a}{\"a}misen koetaan yhdist{\"a}v{\"a}n osapuolten osaamista hankkeenhy{\"o}dyksi, vaikka huomiota her{\"a}tt{\"a}v{\"a}t muutokset j{\"a}isiv{\"a}t v{\"a}h{\"a}isiksi.",
  keywords = "design-build, development phase, joint development, collaboration, infrastructure, construction project, public procurement, project delivery systems",
  author = "Pertti Lahdenper{\"a}",
  year = "2019",
  doi = "10.32040/2242-122X.2019.T362",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "362",
  address = "Finland",

  }

  Kehitysvaiheen sisältävä suunnittele ja toteuta -urakka : Periaatteet ja ensimmäiset kokeilut. / Lahdenperä, Pertti.

  VTT Technical Research Centre of Finland, 2019. 86 p. (VTT Technology; No. 362).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Kehitysvaiheen sisältävä suunnittele ja toteuta -urakka

  T2 - Periaatteet ja ensimmäiset kokeilut

  AU - Lahdenperä, Pertti

  PY - 2019

  Y1 - 2019

  N2 - Tässä julkaisussa raportoitavan työn tavoitteena oli kehittää suunnittele ja toteuta-urakasta (ST) sellainen sovellus, joka hyödyntää osapuolten yhteistyötä totuttualaajemmin ja jolla rakennushankkeita pystytään toteuttamaan aiempaataloudellisemmin. Ratkaisuksi muodostui ns. kehitysvaiheen sisältävä suunnitteleja toteuta -urakka (STk). Menettely tukeutuu hankintalain tarkoittamaanrajoitettuun menettelyyn. Tarjoaminen ei nyt edellytä suunnitelmaratkaisunsisällyttämistä tarjoukseen. Tilaaja varmistaa valitun urakoitsijan tarjousratkaisunvaatimustenmukaisuuden sopimusperusteisen kehitysvaiheen aikana samalla,kun tilaaja ja urakoitsija jatkavat hankeratkaisun kehittämistä yhteistyössähyödynjaonperiaatetta noudattaen. Kehitysvaihe päättyy, kun tilaaja tekeepäätöksen sopimuksen toteutusoption lunastamisesta. Toteutusvaihe noudattaatavanomaisen suunnittele ja toteuta -urakan käytäntöjä.Menettelyä on kokeiltu neljässä infrahankkeessa. Kokemukset olivat positiivisia,ja hankkeisiin osallistuneet uskovat menettelyn olevan hyödyllinen monissakehityspotentiaalia omaavissa haastavissa hankkeissa. Menettelyä käyttämällämahdollistetaan tilaajan ja urakoitsijan yhteiskehittäminen hankeratkaisujentaloudellisuuden parantamiseksi. Kyse voi olla suunnitteluperusteiden kriittisestäarvioinnista kattavammin tiedoin, mutta menettely edistää parempien ratkaisujenhakemista myös asetettujen vaatimusten puitteissa. Tuotantonäkökulma tuleeparemmin huomioon otetuksi, eikä toteutusvaiheeseen jää merkittäviäepävarmuuksia, kun edeltävä kehitystyö auttaa niiden poistamisessa.Vuoropuhelun lisäämisen koetaan yhdistävän osapuolten osaamista hankkeenhyödyksi, vaikka huomiota herättävät muutokset jäisivät vähäisiksi.

  AB - Tässä julkaisussa raportoitavan työn tavoitteena oli kehittää suunnittele ja toteuta-urakasta (ST) sellainen sovellus, joka hyödyntää osapuolten yhteistyötä totuttualaajemmin ja jolla rakennushankkeita pystytään toteuttamaan aiempaataloudellisemmin. Ratkaisuksi muodostui ns. kehitysvaiheen sisältävä suunnitteleja toteuta -urakka (STk). Menettely tukeutuu hankintalain tarkoittamaanrajoitettuun menettelyyn. Tarjoaminen ei nyt edellytä suunnitelmaratkaisunsisällyttämistä tarjoukseen. Tilaaja varmistaa valitun urakoitsijan tarjousratkaisunvaatimustenmukaisuuden sopimusperusteisen kehitysvaiheen aikana samalla,kun tilaaja ja urakoitsija jatkavat hankeratkaisun kehittämistä yhteistyössähyödynjaonperiaatetta noudattaen. Kehitysvaihe päättyy, kun tilaaja tekeepäätöksen sopimuksen toteutusoption lunastamisesta. Toteutusvaihe noudattaatavanomaisen suunnittele ja toteuta -urakan käytäntöjä.Menettelyä on kokeiltu neljässä infrahankkeessa. Kokemukset olivat positiivisia,ja hankkeisiin osallistuneet uskovat menettelyn olevan hyödyllinen monissakehityspotentiaalia omaavissa haastavissa hankkeissa. Menettelyä käyttämällämahdollistetaan tilaajan ja urakoitsijan yhteiskehittäminen hankeratkaisujentaloudellisuuden parantamiseksi. Kyse voi olla suunnitteluperusteiden kriittisestäarvioinnista kattavammin tiedoin, mutta menettely edistää parempien ratkaisujenhakemista myös asetettujen vaatimusten puitteissa. Tuotantonäkökulma tuleeparemmin huomioon otetuksi, eikä toteutusvaiheeseen jää merkittäviäepävarmuuksia, kun edeltävä kehitystyö auttaa niiden poistamisessa.Vuoropuhelun lisäämisen koetaan yhdistävän osapuolten osaamista hankkeenhyödyksi, vaikka huomiota herättävät muutokset jäisivät vähäisiksi.

  KW - design-build

  KW - development phase

  KW - joint development

  KW - collaboration

  KW - infrastructure

  KW - construction project

  KW - public procurement

  KW - project delivery systems

  U2 - 10.32040/2242-122X.2019.T362

  DO - 10.32040/2242-122X.2019.T362

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Kehitysvaiheen sisältävä suunnittele ja toteuta -urakka

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  ER -