Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet

Kauko Kantola, Martti Aho

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Turpeen vedensitomisominaisuuksien selvittäminen antaa arvokasta tietoa keinotekoisen vedenpoiston kehittämisen tarpeisiin. Vesi voi sitoutua turpeeseen monella eri tavalla, koska turve sisältää suuria huokosia, kapillaareja, kolloideja, kasvisolukkoa ja epäorgaanista ainesta. Sitoutumistavoista, niiden tutkimisesta ja saaduista tuloksista tehtiin kirjallisuusyhteenveto. Sen jälkeen koottiin teoriaa antamaan lisätietoa käyttämistämme tutkimusmenetelmistä. Lopuksi kuvattiin tutkimusmenetelmät ja raportoitiin tulokset. Sitoutumistapoja on tutkittu kirjallisuustietojen perusteella monilla menetelmillä, kuten kuivumiskäyriä analysoimalla, veden sitoutumisen paine-energiaa mittaamalla, tensiometrisillä mittauksilla, sorptioisotermien määrityksillä, radioaktiivisilla merkkiaineilla ja adsorptio-kalorimetrisillä menetelmillä. Myös hiukkas- ja huokoskokojaukaumaa on analysoitu vedensitoutumisen kannalta. Tässä työssä keskityttiin turpeen rakennetutkimuksiin mittaamalla turvenäytteiden hiukkaskokojakaumaa ja elektrokineettistä (Zeta-) potentiaalia. Hiukkaskokojakauma selvitettiin suurempien (> 63 my m) hiukkasten osalta märkäseulonnan avulla ja pienempien hiukkasten (63 - 1 my m) osalta Coulter-Counter-analysaattorilla. Elektrokineettisen potentiaalin mittaamiseen suunniteltiin ja rakennettiin laite, jonka rakenne perustui Coulter-Counter-analysaattorin hyväksikäyttöön. Hiukkaskokojakaumien selvittäminen antoi runsaasti hyödyllistä tietoa suurempimittakaavaisiin kokeisiin, koska jakaumasta voitiin arvioida turpeen veden irtoamistehokkuus puristettaessa. Hiukkaskokojakauma-analyysistä ja Zeta-potentiaalin mittauksesta saatiin yhdessä arvokasta tietoa koagulanttien ja flokkausaineiden tehokkuudesta. Lisäaineita on käytettävä hyvän puristustuloksen saamiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-2357-1
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number362
ISSN0358-5077

Fingerprint

Intsia bijuga
binding properties
peat
water

Keywords

  • peat
  • water removal
  • particle size
  • zeta potential

Cite this

Kantola, K., & Aho, M. (1985). Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 362
Kantola, Kauko ; Aho, Martti. / Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 362).
@book{b6e2ce86ca004da4ab21549667cb534d,
title = "Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet",
abstract = "Turpeen vedensitomisominaisuuksien selvitt{\"a}minen antaa arvokasta tietoa keinotekoisen vedenpoiston kehitt{\"a}misen tarpeisiin. Vesi voi sitoutua turpeeseen monella eri tavalla, koska turve sis{\"a}lt{\"a}{\"a} suuria huokosia, kapillaareja, kolloideja, kasvisolukkoa ja ep{\"a}orgaanista ainesta. Sitoutumistavoista, niiden tutkimisesta ja saaduista tuloksista tehtiin kirjallisuusyhteenveto. Sen j{\"a}lkeen koottiin teoriaa antamaan lis{\"a}tietoa k{\"a}ytt{\"a}mist{\"a}mme tutkimusmenetelmist{\"a}. Lopuksi kuvattiin tutkimusmenetelm{\"a}t ja raportoitiin tulokset. Sitoutumistapoja on tutkittu kirjallisuustietojen perusteella monilla menetelmill{\"a}, kuten kuivumisk{\"a}yri{\"a} analysoimalla, veden sitoutumisen paine-energiaa mittaamalla, tensiometrisill{\"a} mittauksilla, sorptioisotermien m{\"a}{\"a}rityksill{\"a}, radioaktiivisilla merkkiaineilla ja adsorptio-kalorimetrisill{\"a} menetelmill{\"a}. My{\"o}s hiukkas- ja huokoskokojaukaumaa on analysoitu vedensitoutumisen kannalta. T{\"a}ss{\"a} ty{\"o}ss{\"a} keskityttiin turpeen rakennetutkimuksiin mittaamalla turven{\"a}ytteiden hiukkaskokojakaumaa ja elektrokineettist{\"a} (Zeta-) potentiaalia. Hiukkaskokojakauma selvitettiin suurempien (> 63 my m) hiukkasten osalta m{\"a}rk{\"a}seulonnan avulla ja pienempien hiukkasten (63 - 1 my m) osalta Coulter-Counter-analysaattorilla. Elektrokineettisen potentiaalin mittaamiseen suunniteltiin ja rakennettiin laite, jonka rakenne perustui Coulter-Counter-analysaattorin hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Hiukkaskokojakaumien selvitt{\"a}minen antoi runsaasti hy{\"o}dyllist{\"a} tietoa suurempimittakaavaisiin kokeisiin, koska jakaumasta voitiin arvioida turpeen veden irtoamistehokkuus puristettaessa. Hiukkaskokojakauma-analyysist{\"a} ja Zeta-potentiaalin mittauksesta saatiin yhdess{\"a} arvokasta tietoa koagulanttien ja flokkausaineiden tehokkuudesta. Lis{\"a}aineita on k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} hyv{\"a}n puristustuloksen saamiseksi.",
keywords = "peat, water removal, particle size, zeta potential",
author = "Kauko Kantola and Martti Aho",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2357-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "362",
address = "Finland",

}

Kantola, K & Aho, M 1985, Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 362, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet. / Kantola, Kauko; Aho, Martti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 362).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet

AU - Kantola, Kauko

AU - Aho, Martti

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Turpeen vedensitomisominaisuuksien selvittäminen antaa arvokasta tietoa keinotekoisen vedenpoiston kehittämisen tarpeisiin. Vesi voi sitoutua turpeeseen monella eri tavalla, koska turve sisältää suuria huokosia, kapillaareja, kolloideja, kasvisolukkoa ja epäorgaanista ainesta. Sitoutumistavoista, niiden tutkimisesta ja saaduista tuloksista tehtiin kirjallisuusyhteenveto. Sen jälkeen koottiin teoriaa antamaan lisätietoa käyttämistämme tutkimusmenetelmistä. Lopuksi kuvattiin tutkimusmenetelmät ja raportoitiin tulokset. Sitoutumistapoja on tutkittu kirjallisuustietojen perusteella monilla menetelmillä, kuten kuivumiskäyriä analysoimalla, veden sitoutumisen paine-energiaa mittaamalla, tensiometrisillä mittauksilla, sorptioisotermien määrityksillä, radioaktiivisilla merkkiaineilla ja adsorptio-kalorimetrisillä menetelmillä. Myös hiukkas- ja huokoskokojaukaumaa on analysoitu vedensitoutumisen kannalta. Tässä työssä keskityttiin turpeen rakennetutkimuksiin mittaamalla turvenäytteiden hiukkaskokojakaumaa ja elektrokineettistä (Zeta-) potentiaalia. Hiukkaskokojakauma selvitettiin suurempien (> 63 my m) hiukkasten osalta märkäseulonnan avulla ja pienempien hiukkasten (63 - 1 my m) osalta Coulter-Counter-analysaattorilla. Elektrokineettisen potentiaalin mittaamiseen suunniteltiin ja rakennettiin laite, jonka rakenne perustui Coulter-Counter-analysaattorin hyväksikäyttöön. Hiukkaskokojakaumien selvittäminen antoi runsaasti hyödyllistä tietoa suurempimittakaavaisiin kokeisiin, koska jakaumasta voitiin arvioida turpeen veden irtoamistehokkuus puristettaessa. Hiukkaskokojakauma-analyysistä ja Zeta-potentiaalin mittauksesta saatiin yhdessä arvokasta tietoa koagulanttien ja flokkausaineiden tehokkuudesta. Lisäaineita on käytettävä hyvän puristustuloksen saamiseksi.

AB - Turpeen vedensitomisominaisuuksien selvittäminen antaa arvokasta tietoa keinotekoisen vedenpoiston kehittämisen tarpeisiin. Vesi voi sitoutua turpeeseen monella eri tavalla, koska turve sisältää suuria huokosia, kapillaareja, kolloideja, kasvisolukkoa ja epäorgaanista ainesta. Sitoutumistavoista, niiden tutkimisesta ja saaduista tuloksista tehtiin kirjallisuusyhteenveto. Sen jälkeen koottiin teoriaa antamaan lisätietoa käyttämistämme tutkimusmenetelmistä. Lopuksi kuvattiin tutkimusmenetelmät ja raportoitiin tulokset. Sitoutumistapoja on tutkittu kirjallisuustietojen perusteella monilla menetelmillä, kuten kuivumiskäyriä analysoimalla, veden sitoutumisen paine-energiaa mittaamalla, tensiometrisillä mittauksilla, sorptioisotermien määrityksillä, radioaktiivisilla merkkiaineilla ja adsorptio-kalorimetrisillä menetelmillä. Myös hiukkas- ja huokoskokojaukaumaa on analysoitu vedensitoutumisen kannalta. Tässä työssä keskityttiin turpeen rakennetutkimuksiin mittaamalla turvenäytteiden hiukkaskokojakaumaa ja elektrokineettistä (Zeta-) potentiaalia. Hiukkaskokojakauma selvitettiin suurempien (> 63 my m) hiukkasten osalta märkäseulonnan avulla ja pienempien hiukkasten (63 - 1 my m) osalta Coulter-Counter-analysaattorilla. Elektrokineettisen potentiaalin mittaamiseen suunniteltiin ja rakennettiin laite, jonka rakenne perustui Coulter-Counter-analysaattorin hyväksikäyttöön. Hiukkaskokojakaumien selvittäminen antoi runsaasti hyödyllistä tietoa suurempimittakaavaisiin kokeisiin, koska jakaumasta voitiin arvioida turpeen veden irtoamistehokkuus puristettaessa. Hiukkaskokojakauma-analyysistä ja Zeta-potentiaalin mittauksesta saatiin yhdessä arvokasta tietoa koagulanttien ja flokkausaineiden tehokkuudesta. Lisäaineita on käytettävä hyvän puristustuloksen saamiseksi.

KW - peat

KW - water removal

KW - particle size

KW - zeta potential

M3 - Report

SN - 951-38-2357-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kantola K, Aho M. Keinotekoinen vedenpoisto turpeesta. Osa 1. Turpeen vedensitomisominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 362).