Keinovikojen erot näyttämissä

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  Abstract

  Ydinvoimalaitosten komponenttien rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöinnissä käytetään erityyppisiä keinovikoja. NDT-tarkastusten luotettavuuden arvioimiseksi keinovikojen tulee vastata riittävän hyvin todellisia käytön aikana syntyneitä vikoja. Vikojen valmistusmenetelmiä on useita ja erityyppisistä vioista saadaan erilaiset näyttämät. Väsytyssäröjä voidaan nykyisin valmistaa termisellä tai mekaanisella väsytyksellä. Termisen väsytyksen säröjen valmistuksessa särön koko ja avauma saadaan kontrolloitua hyvin ja tämäntyyppiset säröt vastaavat hyvin todellisia käytönaikaisia säröjä. Mekaanisen väsytyksen säröjen valmistus on hyvin tunnettu ja yleisesti käytetty menetelmä, jolla saadaan myös aikaan todellisia vikoja hyvin vastaavia säröjä. Ultraäänitarkastuksessa saataviin näyttämiin vaikuttavat paljon heijastajan ominaispiirteet, kuten pinnankarheus, särön avauma, kallistuskulma ja haarautuminen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on verrata erityyppisiä keinovikoja sekä tutkia niiden eri ominaisuuksien vaikutuksia rikkomattoman aineenkoetuksen (NDT) näyttämiin. Tarkoituksena on myös tuottaa uutta dataa keinovioista niin pätevöinnin kuin tarkastusmenetelmien kehittämisen tarpeisiin. Tutkimuksessa valmistettiin samankokoiset termisen ja mekaanisen väsytyksen säröt sekä kipinätyöstöura kahteen erilliseen koekappaleeseen. Nämä keinoviat tarkastettiin vaiheistetulla ultraäänellä, akustisella mikroskoopilla (scanning acoustic microscope, SAM) sekä TOFD-menetelmällä (kulkuaikatekniikka). Lisäksi säröjen tutkimiseen käytettiin digitaalista radiografiaa. Tutkimus on osa kansallisen ydinvoimalaitosten turvallisuustutkimusohjelman (SAFIR2014) MAKOMON-projektia.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)13-16
  Number of pages3
  JournalHitsaustekniikka
  Volume64
  Issue number3
  Publication statusPublished - 2014
  MoE publication typeD1 Article in a trade journal

  Cite this

  @article{27fad487f8224fef834e8cb98ccd3989,
  title = "Keinovikojen erot n{\"a}ytt{\"a}miss{\"a}",
  abstract = "Ydinvoimalaitosten komponenttien rikkomattomien m{\"a}{\"a}r{\"a}aikaistarkastusten p{\"a}tev{\"o}inniss{\"a} k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n erityyppisi{\"a} keinovikoja. NDT-tarkastusten luotettavuuden arvioimiseksi keinovikojen tulee vastata riitt{\"a}v{\"a}n hyvin todellisia k{\"a}yt{\"o}n aikana syntyneit{\"a} vikoja. Vikojen valmistusmenetelmi{\"a} on useita ja erityyppisist{\"a} vioista saadaan erilaiset n{\"a}ytt{\"a}m{\"a}t. V{\"a}sytyss{\"a}r{\"o}j{\"a} voidaan nykyisin valmistaa termisell{\"a} tai mekaanisella v{\"a}sytyksell{\"a}. Termisen v{\"a}sytyksen s{\"a}r{\"o}jen valmistuksessa s{\"a}r{\"o}n koko ja avauma saadaan kontrolloitua hyvin ja t{\"a}m{\"a}ntyyppiset s{\"a}r{\"o}t vastaavat hyvin todellisia k{\"a}yt{\"o}naikaisia s{\"a}r{\"o}j{\"a}. Mekaanisen v{\"a}sytyksen s{\"a}r{\"o}jen valmistus on hyvin tunnettu ja yleisesti k{\"a}ytetty menetelm{\"a}, jolla saadaan my{\"o}s aikaan todellisia vikoja hyvin vastaavia s{\"a}r{\"o}j{\"a}. Ultra{\"a}{\"a}nitarkastuksessa saataviin n{\"a}ytt{\"a}miin vaikuttavat paljon heijastajan ominaispiirteet, kuten pinnankarheus, s{\"a}r{\"o}n avauma, kallistuskulma ja haarautuminen. T{\"a}m{\"a}n tutkimuksen tarkoituksena on verrata erityyppisi{\"a} keinovikoja sek{\"a} tutkia niiden eri ominaisuuksien vaikutuksia rikkomattoman aineenkoetuksen (NDT) n{\"a}ytt{\"a}miin. Tarkoituksena on my{\"o}s tuottaa uutta dataa keinovioista niin p{\"a}tev{\"o}innin kuin tarkastusmenetelmien kehitt{\"a}misen tarpeisiin. Tutkimuksessa valmistettiin samankokoiset termisen ja mekaanisen v{\"a}sytyksen s{\"a}r{\"o}t sek{\"a} kipin{\"a}ty{\"o}st{\"o}ura kahteen erilliseen koekappaleeseen. N{\"a}m{\"a} keinoviat tarkastettiin vaiheistetulla ultra{\"a}{\"a}nell{\"a}, akustisella mikroskoopilla (scanning acoustic microscope, SAM) sek{\"a} TOFD-menetelm{\"a}ll{\"a} (kulkuaikatekniikka). Lis{\"a}ksi s{\"a}r{\"o}jen tutkimiseen k{\"a}ytettiin digitaalista radiografiaa. Tutkimus on osa kansallisen ydinvoimalaitosten turvallisuustutkimusohjelman (SAFIR2014) MAKOMON-projektia.",
  author = "Ari Koskinen and Esa Leskel{\"a}",
  note = "Project code: 85608",
  year = "2014",
  language = "Finnish",
  volume = "64",
  pages = "13--16",
  journal = "Hitsaustekniikka",
  issn = "0437-6056",
  number = "3",

  }

  Keinovikojen erot näyttämissä. / Koskinen, Ari; Leskelä, Esa.

  In: Hitsaustekniikka, Vol. 64, No. 3, 2014, p. 13-16.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Keinovikojen erot näyttämissä

  AU - Koskinen, Ari

  AU - Leskelä, Esa

  N1 - Project code: 85608

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Ydinvoimalaitosten komponenttien rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöinnissä käytetään erityyppisiä keinovikoja. NDT-tarkastusten luotettavuuden arvioimiseksi keinovikojen tulee vastata riittävän hyvin todellisia käytön aikana syntyneitä vikoja. Vikojen valmistusmenetelmiä on useita ja erityyppisistä vioista saadaan erilaiset näyttämät. Väsytyssäröjä voidaan nykyisin valmistaa termisellä tai mekaanisella väsytyksellä. Termisen väsytyksen säröjen valmistuksessa särön koko ja avauma saadaan kontrolloitua hyvin ja tämäntyyppiset säröt vastaavat hyvin todellisia käytönaikaisia säröjä. Mekaanisen väsytyksen säröjen valmistus on hyvin tunnettu ja yleisesti käytetty menetelmä, jolla saadaan myös aikaan todellisia vikoja hyvin vastaavia säröjä. Ultraäänitarkastuksessa saataviin näyttämiin vaikuttavat paljon heijastajan ominaispiirteet, kuten pinnankarheus, särön avauma, kallistuskulma ja haarautuminen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on verrata erityyppisiä keinovikoja sekä tutkia niiden eri ominaisuuksien vaikutuksia rikkomattoman aineenkoetuksen (NDT) näyttämiin. Tarkoituksena on myös tuottaa uutta dataa keinovioista niin pätevöinnin kuin tarkastusmenetelmien kehittämisen tarpeisiin. Tutkimuksessa valmistettiin samankokoiset termisen ja mekaanisen väsytyksen säröt sekä kipinätyöstöura kahteen erilliseen koekappaleeseen. Nämä keinoviat tarkastettiin vaiheistetulla ultraäänellä, akustisella mikroskoopilla (scanning acoustic microscope, SAM) sekä TOFD-menetelmällä (kulkuaikatekniikka). Lisäksi säröjen tutkimiseen käytettiin digitaalista radiografiaa. Tutkimus on osa kansallisen ydinvoimalaitosten turvallisuustutkimusohjelman (SAFIR2014) MAKOMON-projektia.

  AB - Ydinvoimalaitosten komponenttien rikkomattomien määräaikaistarkastusten pätevöinnissä käytetään erityyppisiä keinovikoja. NDT-tarkastusten luotettavuuden arvioimiseksi keinovikojen tulee vastata riittävän hyvin todellisia käytön aikana syntyneitä vikoja. Vikojen valmistusmenetelmiä on useita ja erityyppisistä vioista saadaan erilaiset näyttämät. Väsytyssäröjä voidaan nykyisin valmistaa termisellä tai mekaanisella väsytyksellä. Termisen väsytyksen säröjen valmistuksessa särön koko ja avauma saadaan kontrolloitua hyvin ja tämäntyyppiset säröt vastaavat hyvin todellisia käytönaikaisia säröjä. Mekaanisen väsytyksen säröjen valmistus on hyvin tunnettu ja yleisesti käytetty menetelmä, jolla saadaan myös aikaan todellisia vikoja hyvin vastaavia säröjä. Ultraäänitarkastuksessa saataviin näyttämiin vaikuttavat paljon heijastajan ominaispiirteet, kuten pinnankarheus, särön avauma, kallistuskulma ja haarautuminen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on verrata erityyppisiä keinovikoja sekä tutkia niiden eri ominaisuuksien vaikutuksia rikkomattoman aineenkoetuksen (NDT) näyttämiin. Tarkoituksena on myös tuottaa uutta dataa keinovioista niin pätevöinnin kuin tarkastusmenetelmien kehittämisen tarpeisiin. Tutkimuksessa valmistettiin samankokoiset termisen ja mekaanisen väsytyksen säröt sekä kipinätyöstöura kahteen erilliseen koekappaleeseen. Nämä keinoviat tarkastettiin vaiheistetulla ultraäänellä, akustisella mikroskoopilla (scanning acoustic microscope, SAM) sekä TOFD-menetelmällä (kulkuaikatekniikka). Lisäksi säröjen tutkimiseen käytettiin digitaalista radiografiaa. Tutkimus on osa kansallisen ydinvoimalaitosten turvallisuustutkimusohjelman (SAFIR2014) MAKOMON-projektia.

  M3 - Article

  VL - 64

  SP - 13

  EP - 16

  JO - Hitsaustekniikka

  JF - Hitsaustekniikka

  SN - 0437-6056

  IS - 3

  ER -