Kemian rakennehakujärjestelmät

Irma Salovaara

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan kemiallisen rakennetiedon koodaamiseen tarkoitettuja menetelmiä sekä niitä soveltavia atk-pohjaisia tiedontallennusja hakujärjestelmiä. Katsauksessa kuvataan rakennehakujärjestelmien tilaa vuoden 1983 alussa. Kemiallisten rakennekaavojen esittämiseen käytetään yleensä neljää menetelmää: nimiä, fragmenttikoodeja, lineaarisia notaatioita ja konnektiivisuustaulukoita tai näiden yhdistelmiä. Kemian nimistöä tarvitaan jatkuvasti puheessa ja kirjoituksessa, mutta rakenneinformaation käsittelyssä nimet ovat hankalia ja niiden merkitys vähenee. Fragmenttikoodit sopivat suhteellisen pienten yhdistekokoelmien käsittelyyn sekä alkulajittelijoiksi laajoihin rakennehakujärjestelmiin, joiden muihin vaiheisiin ne ovat liian karkeita. Lineaariset notaatiojärjestelmät (lähinnä Wiswesser Line Notation) sopivat sekä pieniin että suuriin kokoelmiin, mutta hankalasti opittavina ne tulevat syrjäytymään. Konnektiivisuustaulukot ovat yksityiskohtaisin menetelmä molekyylirakenteen esittämiseksi, ja kaikki uudet merkittävät rakennehakujärjestelmät, kuten SANSS, DARC, CAS ONLINE ja MACCS, pohjautuvat niiden käyttöön. Konnektiivisuustaulukot mahdollistavat rakenteiden graafisen syötön ja tulostuksen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages94
ISBN (Print)951-38-1746-6
Publication statusPublished - 1983
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number249
ISSN0358-5085

Cite this

Salovaara, I. (1983). Kemian rakennehakujärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 249
Salovaara, Irma. / Kemian rakennehakujärjestelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 249).
@book{32a0935dd37047a6ba9486d946089261,
title = "Kemian rakennehakuj{\"a}rjestelm{\"a}t",
abstract = "Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan kemiallisen rakennetiedon koodaamiseen tarkoitettuja menetelmi{\"a} sek{\"a} niit{\"a} soveltavia atk-pohjaisia tiedontallennusja hakuj{\"a}rjestelmi{\"a}. Katsauksessa kuvataan rakennehakuj{\"a}rjestelmien tilaa vuoden 1983 alussa. Kemiallisten rakennekaavojen esitt{\"a}miseen k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n yleens{\"a} nelj{\"a}{\"a} menetelm{\"a}{\"a}: nimi{\"a}, fragmenttikoodeja, lineaarisia notaatioita ja konnektiivisuustaulukoita tai n{\"a}iden yhdistelmi{\"a}. Kemian nimist{\"o}{\"a} tarvitaan jatkuvasti puheessa ja kirjoituksessa, mutta rakenneinformaation k{\"a}sittelyss{\"a} nimet ovat hankalia ja niiden merkitys v{\"a}henee. Fragmenttikoodit sopivat suhteellisen pienten yhdistekokoelmien k{\"a}sittelyyn sek{\"a} alkulajittelijoiksi laajoihin rakennehakuj{\"a}rjestelmiin, joiden muihin vaiheisiin ne ovat liian karkeita. Lineaariset notaatioj{\"a}rjestelm{\"a}t (l{\"a}hinn{\"a} Wiswesser Line Notation) sopivat sek{\"a} pieniin ett{\"a} suuriin kokoelmiin, mutta hankalasti opittavina ne tulevat syrj{\"a}ytym{\"a}{\"a}n. Konnektiivisuustaulukot ovat yksityiskohtaisin menetelm{\"a} molekyylirakenteen esitt{\"a}miseksi, ja kaikki uudet merkitt{\"a}v{\"a}t rakennehakuj{\"a}rjestelm{\"a}t, kuten SANSS, DARC, CAS ONLINE ja MACCS, pohjautuvat niiden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Konnektiivisuustaulukot mahdollistavat rakenteiden graafisen sy{\"o}t{\"o}n ja tulostuksen.",
author = "Irma Salovaara",
year = "1983",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1746-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "249",
address = "Finland",

}

Salovaara, I 1983, Kemian rakennehakujärjestelmät. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 249, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Kemian rakennehakujärjestelmät. / Salovaara, Irma.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 249).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Kemian rakennehakujärjestelmät

AU - Salovaara, Irma

PY - 1983

Y1 - 1983

N2 - Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan kemiallisen rakennetiedon koodaamiseen tarkoitettuja menetelmiä sekä niitä soveltavia atk-pohjaisia tiedontallennusja hakujärjestelmiä. Katsauksessa kuvataan rakennehakujärjestelmien tilaa vuoden 1983 alussa. Kemiallisten rakennekaavojen esittämiseen käytetään yleensä neljää menetelmää: nimiä, fragmenttikoodeja, lineaarisia notaatioita ja konnektiivisuustaulukoita tai näiden yhdistelmiä. Kemian nimistöä tarvitaan jatkuvasti puheessa ja kirjoituksessa, mutta rakenneinformaation käsittelyssä nimet ovat hankalia ja niiden merkitys vähenee. Fragmenttikoodit sopivat suhteellisen pienten yhdistekokoelmien käsittelyyn sekä alkulajittelijoiksi laajoihin rakennehakujärjestelmiin, joiden muihin vaiheisiin ne ovat liian karkeita. Lineaariset notaatiojärjestelmät (lähinnä Wiswesser Line Notation) sopivat sekä pieniin että suuriin kokoelmiin, mutta hankalasti opittavina ne tulevat syrjäytymään. Konnektiivisuustaulukot ovat yksityiskohtaisin menetelmä molekyylirakenteen esittämiseksi, ja kaikki uudet merkittävät rakennehakujärjestelmät, kuten SANSS, DARC, CAS ONLINE ja MACCS, pohjautuvat niiden käyttöön. Konnektiivisuustaulukot mahdollistavat rakenteiden graafisen syötön ja tulostuksen.

AB - Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan kemiallisen rakennetiedon koodaamiseen tarkoitettuja menetelmiä sekä niitä soveltavia atk-pohjaisia tiedontallennusja hakujärjestelmiä. Katsauksessa kuvataan rakennehakujärjestelmien tilaa vuoden 1983 alussa. Kemiallisten rakennekaavojen esittämiseen käytetään yleensä neljää menetelmää: nimiä, fragmenttikoodeja, lineaarisia notaatioita ja konnektiivisuustaulukoita tai näiden yhdistelmiä. Kemian nimistöä tarvitaan jatkuvasti puheessa ja kirjoituksessa, mutta rakenneinformaation käsittelyssä nimet ovat hankalia ja niiden merkitys vähenee. Fragmenttikoodit sopivat suhteellisen pienten yhdistekokoelmien käsittelyyn sekä alkulajittelijoiksi laajoihin rakennehakujärjestelmiin, joiden muihin vaiheisiin ne ovat liian karkeita. Lineaariset notaatiojärjestelmät (lähinnä Wiswesser Line Notation) sopivat sekä pieniin että suuriin kokoelmiin, mutta hankalasti opittavina ne tulevat syrjäytymään. Konnektiivisuustaulukot ovat yksityiskohtaisin menetelmä molekyylirakenteen esittämiseksi, ja kaikki uudet merkittävät rakennehakujärjestelmät, kuten SANSS, DARC, CAS ONLINE ja MACCS, pohjautuvat niiden käyttöön. Konnektiivisuustaulukot mahdollistavat rakenteiden graafisen syötön ja tulostuksen.

M3 - Report

SN - 951-38-1746-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Kemian rakennehakujärjestelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salovaara I. Kemian rakennehakujärjestelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1983. 94 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 249).