Keraamien ja komposiittien NDT-testaus

Pentti Kauppinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Keraamien testaukseen käytetään pääosin samoja rikkomattomia aineenkoetusmenetelmiä kuin metallin testaukseen: ultraäänimenetelmää, radiografiaa, tunkeumanestemenetelmää, akustista emissiotestausta ja silmämäräisiä menetelmiä. Keraamien metalleihin verrattuna hyvin pieni kriittinen vikakoko (yleensä alle 100 um) asettaa menetelmien käytölle kuitenkin olennaisesti suurempia tarkkuusvaatimuksia kuin metallien testaus. Pieni kriittinen vikakoko edellyttää ultraäänitestauksessa hyvin pientä aallonpituutta ja siten huomattavan korkeaa (yli 20 MHz) taajuutta. Vastaavasti on radiografiassa käytettävä röntgenlaitteita, joiden polttopisteen koko on samaa suuruusluokkaa kriittisen vikakoon kanssa. Keraamien testaukseen voidaan käyttää myös ultraäänimikroskopiaa ja erilaisia termisiä menetelmiä, mutta näiden menetelmien käyttö on rajoittunut pääasiassa laboratorioon. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on esitelty tärkeimmät keraamien testaukseen käytettävät menetelmät, niillä saavutettavat tarkkuudet ja menetelmien käyttöön liittyvät rajoitukset. Testauksen luotettavuutta on myös lyhyesti arvioitu kirjallisuudesta saatujen tietojen perusteella. Kirjoituksen lopussa on lyhyt katsaus komposiittien testaukseen käytettävistä menetelmistä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages56
ISBN (Print)951-38-2813-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number683
ISSN0358-5085

Keywords

  • nondestructive testing
  • ceramics
  • composite materials

Cite this

Kauppinen, P. (1987). Keraamien ja komposiittien NDT-testaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 683
Kauppinen, Pentti. / Keraamien ja komposiittien NDT-testaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 683).
@book{851ef659eb444abdbf3fe856df6af8d2,
title = "Keraamien ja komposiittien NDT-testaus",
abstract = "Keraamien testaukseen k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}osin samoja rikkomattomia aineenkoetusmenetelmi{\"a} kuin metallin testaukseen: ultra{\"a}{\"a}nimenetelm{\"a}{\"a}, radiografiaa, tunkeumanestemenetelm{\"a}{\"a}, akustista emissiotestausta ja silm{\"a}m{\"a}r{\"a}isi{\"a} menetelmi{\"a}. Keraamien metalleihin verrattuna hyvin pieni kriittinen vikakoko (yleens{\"a} alle 100 um) asettaa menetelmien k{\"a}yt{\"o}lle kuitenkin olennaisesti suurempia tarkkuusvaatimuksia kuin metallien testaus. Pieni kriittinen vikakoko edellytt{\"a}{\"a} ultra{\"a}{\"a}nitestauksessa hyvin pient{\"a} aallonpituutta ja siten huomattavan korkeaa (yli 20 MHz) taajuutta. Vastaavasti on radiografiassa k{\"a}ytett{\"a}v{\"a} r{\"o}ntgenlaitteita, joiden polttopisteen koko on samaa suuruusluokkaa kriittisen vikakoon kanssa. Keraamien testaukseen voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s ultra{\"a}{\"a}nimikroskopiaa ja erilaisia termisi{\"a} menetelmi{\"a}, mutta n{\"a}iden menetelmien k{\"a}ytt{\"o} on rajoittunut p{\"a}{\"a}asiassa laboratorioon. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuustutkimuksessa on esitelty t{\"a}rkeimm{\"a}t keraamien testaukseen k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t menetelm{\"a}t, niill{\"a} saavutettavat tarkkuudet ja menetelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t rajoitukset. Testauksen luotettavuutta on my{\"o}s lyhyesti arvioitu kirjallisuudesta saatujen tietojen perusteella. Kirjoituksen lopussa on lyhyt katsaus komposiittien testaukseen k{\"a}ytett{\"a}vist{\"a} menetelmist{\"a}.",
keywords = "nondestructive testing, ceramics, composite materials",
author = "Pentti Kauppinen",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2813-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "683",
address = "Finland",

}

Kauppinen, P 1987, Keraamien ja komposiittien NDT-testaus. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 683, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Keraamien ja komposiittien NDT-testaus. / Kauppinen, Pentti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 683).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Keraamien ja komposiittien NDT-testaus

AU - Kauppinen, Pentti

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Keraamien testaukseen käytetään pääosin samoja rikkomattomia aineenkoetusmenetelmiä kuin metallin testaukseen: ultraäänimenetelmää, radiografiaa, tunkeumanestemenetelmää, akustista emissiotestausta ja silmämäräisiä menetelmiä. Keraamien metalleihin verrattuna hyvin pieni kriittinen vikakoko (yleensä alle 100 um) asettaa menetelmien käytölle kuitenkin olennaisesti suurempia tarkkuusvaatimuksia kuin metallien testaus. Pieni kriittinen vikakoko edellyttää ultraäänitestauksessa hyvin pientä aallonpituutta ja siten huomattavan korkeaa (yli 20 MHz) taajuutta. Vastaavasti on radiografiassa käytettävä röntgenlaitteita, joiden polttopisteen koko on samaa suuruusluokkaa kriittisen vikakoon kanssa. Keraamien testaukseen voidaan käyttää myös ultraäänimikroskopiaa ja erilaisia termisiä menetelmiä, mutta näiden menetelmien käyttö on rajoittunut pääasiassa laboratorioon. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on esitelty tärkeimmät keraamien testaukseen käytettävät menetelmät, niillä saavutettavat tarkkuudet ja menetelmien käyttöön liittyvät rajoitukset. Testauksen luotettavuutta on myös lyhyesti arvioitu kirjallisuudesta saatujen tietojen perusteella. Kirjoituksen lopussa on lyhyt katsaus komposiittien testaukseen käytettävistä menetelmistä.

AB - Keraamien testaukseen käytetään pääosin samoja rikkomattomia aineenkoetusmenetelmiä kuin metallin testaukseen: ultraäänimenetelmää, radiografiaa, tunkeumanestemenetelmää, akustista emissiotestausta ja silmämäräisiä menetelmiä. Keraamien metalleihin verrattuna hyvin pieni kriittinen vikakoko (yleensä alle 100 um) asettaa menetelmien käytölle kuitenkin olennaisesti suurempia tarkkuusvaatimuksia kuin metallien testaus. Pieni kriittinen vikakoko edellyttää ultraäänitestauksessa hyvin pientä aallonpituutta ja siten huomattavan korkeaa (yli 20 MHz) taajuutta. Vastaavasti on radiografiassa käytettävä röntgenlaitteita, joiden polttopisteen koko on samaa suuruusluokkaa kriittisen vikakoon kanssa. Keraamien testaukseen voidaan käyttää myös ultraäänimikroskopiaa ja erilaisia termisiä menetelmiä, mutta näiden menetelmien käyttö on rajoittunut pääasiassa laboratorioon. Tässä kirjallisuustutkimuksessa on esitelty tärkeimmät keraamien testaukseen käytettävät menetelmät, niillä saavutettavat tarkkuudet ja menetelmien käyttöön liittyvät rajoitukset. Testauksen luotettavuutta on myös lyhyesti arvioitu kirjallisuudesta saatujen tietojen perusteella. Kirjoituksen lopussa on lyhyt katsaus komposiittien testaukseen käytettävistä menetelmistä.

KW - nondestructive testing

KW - ceramics

KW - composite materials

M3 - Report

SN - 951-38-2813-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Keraamien ja komposiittien NDT-testaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kauppinen P. Keraamien ja komposiittien NDT-testaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 56 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 683).